Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta8607.06.20173

4852-2017 (653)

Tilaelementin hankkiminen Varissuolle, hankekuvauksen hyväksyminen

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 86

Palvelualuejohtaja Maija-Liisa Rantanen ja tilacontroller Minna Juselius 1.6.2017:

 

Kasvatus- ja opetuslautakunta päätti kokouksessaan 17.5.2017 esittää strateginen tilojen ohjaus –vastuualueelle, että lisätilan hankkimisesta Varissuolle käynnistetään pikainen tarveselvitys. Päätöksen taustalla on akuutti tarve päivähoitopaikkojen lisäämiselle.

 

Strateginen tilojen ohjaus –vastuualue ja varhaiskasvatus ovat yhteistyössä laatineet selvityksen lisätilojen hankkimiseksi Varissuolle. Koska kyseessä on akuutti tilanne ja subjektiivinen oikeus varhaiskasvatuspaikkaan ei toteudu kaikkien hakijoiden kohdalla, ja paikkaa jonottavien lasten määrä on lisääntynyt edelleen, päädyttiin hankkeessa etenemään tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeen mukaisen ”keskikokoiset hankkeet” –prosessin kautta ja laadittiin päätöksentekoon hankekuvaus. Hankekuvaus on esitetty liitteessä 1.

 

 Liite 1               Hankekuvaus

 

Selvityksen mukaan Varissuolle tarvitaan väliaikainen päiväkotirakennus nopeammalla aikataululla, kuin alueella tehtävän päivähoidon kokonaistilatarveselvityksen kautta on mahdollista. Akuutti tarve on neljän ryhmän päiväkodille, jossa on enintään 84 hoitopaikkaa. Laaditun tilaohjelman mukainen huoneistoala on 827 m2. Tilaohjelman osalta on kuitenkin joustovalmiutta, sillä hankkeen lopullinen laajuus toteutuu elementtirakennuksen toimittajien mallistojen ja tarjousten mukaan sekä käytettävissä olevan rakennusoikeuden mukaan. 

 

Tilat ehdotetaan tehtävän elementtitoteutuksena. Tilahankinta ehdotetaan kilpailutettavan käyttöoikeusurakkana, jossa kaupunki vuokraa kokonaisuuden, joka sisältää tilaelementtien toimituksen lisäksi kaiken perustuksista ja liittymistä kuljetukseen, asennukseen ja poisviemiseen. Tilaelementin tulisi olla siirtokelpoinen. Tarve on vähintään viideksi vuodeksi, mutta esimerkiksi kymmenen vuoden sopimus olisi perustamiskustannusten kuolettamisen näkökulmasta suotavampi.

 

Tilaelementtiä ehdotetaan sijoitettavaksi nykyisen Orminkujan päiväkodin pihaan, jossa on rakennusoikeutta jäljellä 990 m2. Tontti on kaavallisesti rakennuskelpoinen. Lisäksi sijoituksella saataisiin synergiaetuja nykyisen päiväkodin piha-alueen käytön näkökulmasta.

 

Tilahankinta kilpailutetaan hankekuvauksen hyväksymisen jälkeen, jolloin saadaan lopullinen hinta hankkeelle. Hankekuvauksessa hankkeen arvoksi on arvioitu noin 2 – 2,2 M€:a ja käyttäjälle aiheutuvaksi vuosivuokraksi hankkeen kokonaisarvosta ja vuokrasopimuksen kestosta riippuen 182 000 – 252 000 euroa vuodessa. Irtaimistokustannuksia arvioidaan toimialalle tulevan noin 100 000 euroa.

 

Käyttäjätoimialan lautakunnan hyväksyttyä hankekuvaus, saattaa strateginen tilojen ohjaus vastuualue sen kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi, sillä hankkeen arvioitu kokonaisarvo todennäköisesti ylittää 2 M€:a ja vuosivuokra 200 000 euroa.

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta hyväksyy liitteenä 1 olevan hankekuvauksen ja sitoutuu hankkeesta aiheutuviin kustannuksiin. Kasvatus- ja opetuslautakunta esittää vuokrasopimuksen kestoksi 10 vuotta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKonsernihallinto, strateginen tilojen ohjaus


Liitteet:

Kasopelk § 86
Liite 1:Hankekuvaus