Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta3615.03.20171

3147-2017 (653)

Wäinö Aaltosen koulun tilanne

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 36

Toimialajohtaja Timo Jalonen 13.3.2017:

 

Hirvensalossa Wäinö Aaltosen koulun pihalla on koulun käytössä Ylikylä-niminen rakennus, jossa toimivat Hirvensalon kirjasto, koulun terveydenhoitaja ja jossa on lisäksi viisi Wäinö Aaltosen koulun käyttöön sopivaa luokkatilaa. Tiloja on käyttänyt runsaat 100 oppilasta eli noin viidennes koulun kaikista oppilaista.

 

Aikanaan tilapäiseksi tarkoitetussa rakennuksessa on ilmennyt viime vuosien aikana sisäilmaan liittyviä ongelmia, jotka on saatu korjattua. Tilanne on jälleen kerran kärjistynyt alkuvuodesta 2017. Kirjastossa ei ongelmia ole havaittu. Kirjasto tulee joka tapauksessa sijoittumaan Syvälahden monitoimitaloon kesällä 2018.

 

Ylikylän rakennuksen tilannetta arvioitiin kokouksessa 10.2.2017, jossa oli paikalla sivistystoimialan, konsernihallinnon, ympäristötoimialan ja kiinteistötoimialan edustus. Kokouksessa päädyttiin rehtorin ehdotuksesta sellaiseen ratkaisuun, että koulu edelleen tiivistää omaa toimintaansa ja vetäytyy käyttämästä sisäilmaongelmien kohteena olevaa rakennusta mahdollisimman pian. Myös Työterveyshuolto puoltaa myös rakennuksesta luopumista. Kouluterveydenhuolto ei ole ottaneet kantaa asiaan, mutta on siirtänyt kouluterveydenhoidon muuhun tilaan. Mitään dokumentaatiota ei ole olemassa, että tilassa olisi sisäilmaongelmia eikä uusia sisäilmatutkimuksia ole tehty. Taustalla ovat lähinnä yksittäisten koulun henkilökuntaan kuuluvien ja huoltajien lapsistaan (koulun oppilaista) tekemät henkilökohtaiset havainnot ja kokemukset. Vuodelta 2014 on olemassa sisäilmatutkimus, jossa havaittiin ongelmia ja niiden perusteella tehtiin rakennuksessa korjaustöitä. Siksi tutkimus ei enää anna oikeaa kuvaa tilanteesta.

 

Wäinö Aaltosen kouluun kuuluvan Ylikylän rakennuksen luokkatilat on otettu pois opetuskäytöstä sisäilmaepäilyjen takia. Rehtori on siirtänyt Ylikylän rakennuksessa opiskelevat oppilaat sekä opettajat väistötiloihin aiemmin sovitulla tavalla Paavo-hallin yläaulaan ja koulun muihin tiloihin. Kaupunki pyrkii aktiivisesti löytämään väistötilaongelmaan ratkaisua. Kevätlukukauden osalta näyttää siltä, että Paavo-halli on ainoa vaihtoehto, koska muita vaihtoehtoja ei ehditä tai muuten pystytä toteuttamaan.

 

Ylikylästä luopuminen merkitsisi koululle 52000 € vuokrasäästöä vuosittain.

 

Sivistystoimialan mahdollisuudet ratkaista tilakysymys perustuu vain ja ainoastaan vuokraamiensa tilojen tehokkaampaan hyödyntämiseen. Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää tilojen vuokraamisesta niiden vaihtoehtojen pohjalta, mitä kiinteistötoimiala osoittaa. Sivistystoimiala olisi ilman muuta jatkanut tilan käyttöä, jos tila olisi arvioitu terveelliseksi ja turvalliseksi toimintaympäristöksi.

 

Sivistystoimialan omien mahdollisuuksien mukaan on olemassa kaksi vaihtoehtoa:

 

1.Oppilaiden sijoittaminen Topeliuksen kouluun lukuvuodeksi 2017-2018. Lähinnä voisivat kyseeseen tulla koulun 6.-luokkalaiset, jotka yleensä ovat muutenkin siirtyneet seuraavana vuotena Luostarivuoren kouluun. Mikäli kuljetukset voitaisiin toteuttaa joukkoliikenneyhteyksiä hyödyntämällä, olisivat kustannukset 30.000 euroa vuodessa. Mikäli jouduttaisiin järjestämään erityiset koululaiskuljetukset, olisivat kustannukset 120.000 euroa. Joukkoliikenteen linjat 14,15, 55 ja 56 tavoittavat hyvin Topeliuksen koulun ja linjat 50, 51, 53 ja 54 kohtalaisesti.

 

2.Vaihtoehtona on lisäksi oppilaiden siirtyminen Ammatti-instituutin tiloihin Aninkaistenmäelle. Siellä on vapaata ja hyväkuntoista luokkatilaa tarjolla tällä hetkellä ja syksyllä 2017 nykyistä enemmän. Tämä vaihtoehto on toteuttamiskelpoinen, mutta edellistä hankalammin toteutettavissa. Aninkaisista puuttuu myös samanikäinen oppilasryhmä.

 

Liite 1                                  Joukkoliikenteen linjastot Stålarminkadun alueella.

 

Muut ratkaisut edellyttävät hyvää yhteistoimintaa toimialojen välillä.

 

1.Kiinteistötoimialan selvityksen mukaan parakkiratkaisu kahdeksi vuodeksi maksaisi noin 170.000 € kuljetus- ja vuokrakustannuksineen. Tämän lisäksi tulevat perustamiskustannukset.Parakin tarve olisi kuitenkin vain lukuvuonna 2017-2018, jonka jälkeen Syvälahden koulu valmistuu. Parakin hankkiminen pelkästään yhdeksi lukuvuodeksi tulee kalliiksi eikä sitä mitenkään kiinteistötoimialan mukaan voida toteuttaa ennen kesää.

2.Sisäilman puhdistuslaitteiden hankinta ko. tiloihin maksaa vuodessa noin 45.000 euroa. Tarvittaessa voidaan toteuttaa myös pienimuotoisia korjaustöitä.

 

Oheismateriaali 1                Tarjous ilmanpuhdistuslaitteista (Salassa pidettävä – salauksen peruste: JulkL 6 § 1 mom 3 kohta)

 

3.Paavo-hallin yläkatsomon aulatilan muuttaminen opetustilaksi. Tämä vaatii rakennusluvan, jolloin koko rakennuksen talotekniikka uudistetaan tilojen käyttötarkoituksen mukaisiksi. Paavo-hallin yläkatsomon aulatilan akustoinnin parantaminen paikallisesti. Paavo-hallin yläkatsomon aulatilan käyttöä opetustilana ei ole vielä testattu. Tilan akustointia pystytään parantamaan paikallisesti, jos käyttö sen vaatii. Aulatilassa on tähän asti ollut aamu- ja iltapäiväkerhon toimintaa. Kahden luokan toiminta on voitu sijoittaa tarkoituksenmukaisiin tiloihin, mutta kolme luokaa jouduttaisiin sijoittamaan Paavo-hallissa olevaan avoimeen tilaan. Järjestelystä aiheutuu tuntuvaa haittaa sekä Paavo-hallissa annettavalle liikunnanopetukselle että muulle luokkaopetukselle. Tämänkin ratkaisun toteuttaminen venyy kesään eikä kustannusarviosta ole toistaiseksi mitään tietoa.

 

Valitettavaa on, että kokonaistilanteeseen tulee merkittävää helpotusta vasta siinä vaiheessa, kun Syvälahden koulu valmistuu kesään 2018 mennessä.

 

Koska Syvälahden koulu oletettavasti tulee täyttymään heti 2020-luvun alussa, tulee pohdittavaksi uuden siirtokelpoisen parakkia paremman, pelkästään koulu- ja esiopetuskäyttöön tulevan rakennuksen sijoittaminen Ylikylän koulurakennuksen nykyiselle rakennuspaikalle viimeistään vuonna 2020, koska jäljelle jäävät Wäinö Aaltosen koulun ja Haarlan koulun tilat tulevat myös täyttymään. Uusi rakennus tullaan aivan varmasti tarvitsemaan siihen asti, kunnes Kakskertaan on valmistunut uusi koulu, mutta todennäköisesti pidempäänkin, koska Hirvensalon asukasmäärää ollaan määrätietoisesti kasvattamassa. Peruskoulun tarpeiden lisäksi on tässä yhteydessä ratkaistava myös esiopetuksen tilatarpeet. Tarvittavan tyyppinen rakennus on vapautumassa mm. Moision koulun käytöstä välittömästi sen jälkeen kun Yli-Maarian koulu valmistuu vuoden 2019 alussa.

 

Wäinö Aaltosen koulun rehtori Henri Littunen ja kiinteistöliikelaitoksen kiinteistöpäällikkö Soile Viiri on kutsuttu kokoukseen selvittelemään tilannetta.

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää, että Wäinö Aaltosen koulun Ylikylä-rakennukseen hankitaan ilmanpudistuslaitteet ja että strateginen tilojen ohjaus-vastuualue käynnistää koulutilatarveselvityksen saarten alueelle 2020-luvun tilatarpeista.

PäätösKasvatus- ja opetuslautakunta päätti luopua Wäinö Aaltosen koulun Ylikylä-rakennuksesta 1.4.2017 lukien. Lisäksi lautakunta päätti, että luopumisesta johtuva tilatarve ratkaistaan vuokraamalla parakkeja kahdeksi vuodeksi. Lautakunta kiirehtii kiinteistötoimialaa, että ratkaisu voitaisiin toteuttaa mahdollisimman pian. Lisäksi lautakunta esittää, että strateginen tilojen ohjaus –vastuualue käynnistää koulutilatarveselvityksen saarten alueelle 2020-luvun tilatarpeista.

Päätös tehtiin Hartialan Oksasen kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Rehtori Henri Littunen ja kiinteistöpäällikkö Soile Viiri olivat kokouksessa selostamassa asiaa.

Liite 2Wäinö Aaltosen koulu, tarvittavat tilaratkaisut 2017-2021, saarten koulujen ja esiopetuksen tilatarpeet 2017-2021

Liite 3Wäinö Aaltosen koulun Ylikylä-rakennus

Jakelu

tpvKiinteistötoimiala
tpvSivistystoimiala, perusopetus
tpvJalonen Timo


Liitteet:

Kasopelk § 36
Liite 1:Joukkoliikenteen linjastot Stålarminkadun alueella
Liite 2:Wäinö Aaltosen koulu, tarvittavat tilaratkaisut 2017-2021, saarten koulujen ja esiopetuksen tilatarpeet 2017-2021
Liite 3:Wäinö Aaltosen koulun Ylikylä-rakennus