Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta4015.03.20176

2709-2017 (011)

Ammatillisen koulutuksen yhdistäminen

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 40

Toimialajohtaja Timo Jalonen 3.3.2017:

 

Hyväksyessään vuoden 2017 talousarvion 14.11.2016 kaupunginvaltuusto päätti eräistä kirjauksista. Näistä ensimmäinen oli kasvatus- ja opetuslautakunnalle määritelty tavoite:

”1. Tuodaan vuoden 2017 aikana päätettäväksi ammatillisen koulutuksen yhdistäminen.

Kaupunginhallitus päätti 13.2.2017 § 82 täydentää valtuuston tavoitetta ”Ammatillisen koulutuksen yhdistäminen”. Kaupunginhallitus päätti lisätä kirjauksen osalta toimenpiteisiin seuraavan täsmennyksen: ”Sivistystoimi valmistelee palvelualueiden yhdistämisen siltä osin kuin se koskee toiminnan sisäisiä järjestelyjä.”

Koko asiakokonaisuuden taustalla on Sipilän hallituksen käynnistämä ammatillisen koulutuksen reformi, joka uudistaa koko ammatillisen koulutuksen normipohjan. Tavoitteena on, että ammatillinen koulutus tulee nähdä yhtenä kokonaisuutena. Nykyään ammatillista koulutusta ohjataan erikseen kahdella lakikokonaisuudella. Ammatillisen koulutuksen reformin toimeenpanon vaikutuksia Turun ammatti-instituuttiin esitellään 29.3.2017 olevassa kokouksessa.

Tästä syystä myös Turun ammatti-instituutin toimiminen kahdella eri palvelualueella on osoittautumassa lain tarkoituksen vastaiseksi järjestelyksi. Ammattikoulutuksen järjestäminen on tarkoituksenmukaisempaa, kun se kokonaisuudessaan toimii yhdellä palvelualueella. Tällöin voidaan resursseja (tilat, henkilöt ja määrärahat) joustavammin kohdentaa sopiviin paikkoihin ja ottaa paremmin huomioon tilanteiden muutokset. Ammatillista koulutusta antavia oppilaitoksia on kuitenkin vain yksi – Turun ammatti-instituutti.

Jos ammatillinen aikuiskoulutus siirretään samaan palvelualueeseen muun ammatillisen koulutuksen yhteydessä, jää aikuiskoulutukseen enää Turun suomenkielinen työväenopisto. Mainittu oppilaitos toimi vuosina 2006-2010 lukiokoulutuksen kanssa samalla palvelualueella. Koska työväenopiston toiminta on luonteeltaan yleissivistävää kuten lukiokoulutuskin, on luontevinta, että ne ovat samalla palvelualueella. Joka tapauksessa Turun suomenkielinen työväenopisto muodostaa omana oppilaitoksena omaleimaisen kokonaisuuden minkä tahansa palvelualueen osana. Nyt jo lukiokoulutuksen palvelualueella toimiva Turun Iltalukio on nimenomaan aikuislukio.

Sivistystoimialan hallinnolta muutos edellyttää, että ammatilliseen koulutukseen valmistellaan vuoden 2017 aikana yksi talousarvioesitys vuodelle 2018 sekä yksi siihen liittyvä operatiivinen sopimus. Lisäksi toimialajohtajan tulee siirtää aikuiskoulutuksen palvelualueen henkilöstö joko lukiokoulutuksen tai ammatillisen koulutuksen palvelualueelle. Toimialajohtajan tulee lisäksi nimetä johtoryhmä valmistelemaan ammatillisen koulutuksen muutosprosessia.

Johtosäännön mukaan lautakunta valitsee palvelualuejohtajat. Uusia palvelualuejohtajia ei nyt tarvita, mutta perusteltua on jo tässä vaiheessa päättää, kumpi palvelualuejohtajista vastaa uuden kokonaisuuden suunnittelusta.

Keväällä 2017 tulee haettavaksi myös ammatillisen koulutuksen järjestämislupa. Vaihtoehtoja on tosiasiassa kaksi. Ammatillinen koulutus jatkaa Turun kaupungin sivistystoimialan osana tai ammatillista koulutusta toteutetaan yhtiön kautta. Jälkimmäinen vaihtoehto on perusteltu, mikäli samassa yhteydessä voitaisiin toteuttaa koulutuksen järjestäjien määrän vähentämistä Turussa tai Varsinais-Suomessa. Ammatillinen koulutus on kuitenkin kuntien rahoittama kunnan perustehtävä vuoden 2019 maakuntahallintouudistuksen jälkeenkin. Järjestämisluvan hakemisesta päättää aikanaan kaupunginhallitus.

Konsernihallinto valmistelee parhaillaan uutta hallintosääntöä, ja kaupunginsihteeri Jokela on mukana valmistelutyöryhmässä. Ammatillista koulutusta koskeva asia tulisi ottaa sivistystoimen mielestä mukaan säännöstön valmistelussa. Uusi hallintosääntö tulee voimaan 1.6.2017 lukien, mutta sivistystoimialan esittämät muutokset tulisivat voimaan vasta 1.1.2018 lukien. Muutoksen valmisteluun pitää kuitenkin ryhtyä lähiviikkoina ja on perusteltua, että tuleva palvelualuejohtaja voidaan nimetä jo hyvissä ajoin.

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle, että 1.1.2018 toteutetaan seuraavat muutokset sivistystoimialan toimintaa ohjaavaan säännöstöön:

 

-ammatillinen aikuiskoulutus siirretään ammatillisen koulutuksen palvelualueelle,

-aikuiskoulutuksen palvelualue lakkautetaan ja

-lukiokoulutuksen palvelualueen nimi muutetaan lukio- ja aikuiskoulutuksen palvelualueeksi.

 

Lisäksi kasvatus- ja opetuslautakunta päättää, että mikäli kaupunginvaltuusto hyväksyy lautakunnan esityksen, Turun suomenkielinen työväenopisto siirretään lukio- ja aikuiskoulutuksen palvelualueelle. Edelleen kasvatus- ja opetuslautakunta toteaa, että ammatillisen koulutuksen palvelualueen palvelualuejohtajana jatkaa Hannu Immonen.

 

 

 

 

 

 

 

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginhallitus
tpvKonsernihallinto, hallintoryhmä
tiedVanto Jukka