Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Kasvatus- ja opetuslautakunta | 30 | 15.02.2017 | 1 |
596-2016 (054, 421, 653, 021)
Vastaus kasvatus- ja opetuslautakunnalle osoitettuun kirjeeseen koskien päätöstä 27.4.2016 § 77
Tiivistelmä:
Kasvatus- ja opetuslautakunta myönsi 27.4.2016 § 77 päivähoidon investointitukea ryhmäperhepäiväkoti Pikku-Pääsky Lundahn & Karille. Eräät muut turkulaiset ryhmäperhepäiväkodit ovat toimittaneet lautakunnalle kirjeen, jossa pyytävät selvitystä mm. päätöksen perusteluista.
Kasopelk § 30
Puheenjohtaja Kaija Hartiala ja toimialajohtaja Timo Jalonen 6.2.2017:
Ryhmäperhepäiväkoti Pikku-Pääsky Lundahn & Kari haki päivähoidon investointitukea liiketilansa remontointiin. Varhaiskasvatuksen yksityisten palvelujen palvelualuejohtaja hylkäsi hakemuksen 18.2.2016 § 3. Pikku-Pääsky teki päätöksestä oikaisuvaatimuksen, jonka kasvatus- ja opetuslautakunta ratkaisi 27.4.2016 § 77 kumoamalla palvelualuejohtajan päätöksen ja myöntämällä investointitukea 2 000 euroa.
Eräät muut turkulaiset ryhmäperhepäiväkodit toimittivat 8.11.2016 kasvatus- ja opetuslautakunnalle kirjeen, jossa arvostellaan Pikku-Pääskyn oikaisuvaatimukseen annettua päätöstä. Kirjeen lähettäneet ryhmäperhepäiväkodit ovat pyytäneet lautakunnalta perustelut Pikku-Pääskylle myönnettyyn investointitukeen sekä asian käsittelylle salaisena. Edelleen ryhmäperhepäiväkodit ovat tiedustelleet palvelusetelin käyttöönoton valmistelusta ryhmäperhepäiväkodeissa. Asiaan liittyvä kirjeenvaihto on nähtävillä kokouksessa.
Kaupunginhallitus on hyväksynyt päivähoidon investointituen myöntämisperiaatteet. Periaatteiden mukaan Turun kaupunginhallitus päättää investointituen myöntämisperiaatteista ja varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunta (nykyisin kasvatus- ja opetuslautakunta) päättää tuen yksityiskohdista. Tehdessään päätöstä 27.4.2016 § 77 kasvatus- ja opetuslautakunnan voidaan katsoa käyttäneen investointituen myöntämisperiaatteiden mukaan sille kuuluvaa harkintavaltaa.
Kasvatus- ja opetuslautakunnan asia 27.4.2016 § 77 käsiteltiin salaisena, koska asia sisältää tietoja, jotka katsottiin viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 24 § 1 momentin 20 kohdan mukaisesti Pikku-Pääskyn liikesalaisuuksiksi. Käsittelyn jälkeen salassapito on täsmennetty koskemaan osia Pikku-Pääskyn oikaisuvaatimuksesta.
Sivistystoimialalla valmistellaan palvelusetelin käyttöönottoa ryhmäperhepäiväkodeissa. Palvelusetelin käyttöönotolla pyritään tarjoamaan huoltajille erilaisia vaihtoehtoja järjestää lapsensa varhaiskasvatus. Palvelusetelin tulosidonnaisuus huomioi paremmin sisaralennukset ja palveluntarpeet, joten päiväkotitoiminnasta saadun kokemuksen mukaan vanhemmat valitsevat mieluummin palvelusetelin yksityisen hoidon tuen sijaan. Tarkoituksena on kuitenkin säilyttää yksityisen hoidon tuki ryhmäperhepäivähoidon palvelusetelin vaihtoehtona.
Palvelusetelin käyttöönotosta on keskusteltu ryhmäperhepäivähoidon tuottajatapaamisissa, eikä kukaan läsnä olleista tuottajista ole vastustanut valmistelun jatkamista. Sääntökirjan ensimmäistä luonnosta on esitelty palveluntuottajille tammikuussa, ja se on tällä hetkellä tuottajilla kommentoitavana.
Toimialajohtaja Timo Jalonen:
Ehdotus Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää antaa edellä olevan vastauksen ryhmäperhepäiväkotien kirjeeseen.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.
Päätös tehtiin äänin 8 – 2.
Haapanen teki Oksasen kannattamana seuraavan muutosehdotuksen:
"Esitän, että kolmannen kappaleen viimeinen lause 'Tehdessään päätöstä 27.4.2016 § 77 kasvatus- ja opetuslautakunnan voidaan katsoa käyttäneen investointituen myöntämisperiaatteiden mukaan sille kuuluvaa harkintavaltaa.' korvataan tekstillä 'Tehdessään päätöstä 27.4.2016 § 77 kasvatus- ja opetuslautakunta on päättänyt investointituesta sen myöntämisperiaatteiden (KH 7.5.2012 §:n 235) vastaisesti. Tästä syystä päätös 27.4.2016 § 77 kumotaan ja investointituki perutaan.'"
Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä esittelijän ehdotuksen puolesta äänestivät Liukkonen, Schauman, Laaksonen, Gardberg, Niinivirta, Rusi, Raho ja Hartiala. Haapasen ehdotuksen puolesta äänestivät Haapanen ja Oksanen.
Heinonen, Koivusalo ja Rantanen olivat poissa kokouksesta.
Haapanen ja Oksanen ilmoittivat pöytäkirjaan eriävät mielipiteensä.
Jakelu
vastKoivulan ryhmis Ay
vastNapsula
vastPikku Arola
vastRyhmäperhepäiväkoti Päivänsäde
vastRyhmäperhepäiväkoti Veitikat
vastTmi Wipatukset