Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta2615.02.201712

13229-2016 (011, 015)

Kasvatus- ja opetuslautakunnan lausunto esteettömyyssuunnitelmaan

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 26

Toimialajohtaja Timo Jalonen 19.1.2017:

 

Turun kaupungin esteettömyyssuunnitelmaa 2016–2017 on valmisteltu toimialojen yhteistyönä kaupunginjohtajan nimeämässä työryhmässä. Valmistelun aikana on lisäksi kuultu kaupungin eri toimijoita asiantuntijoina. Työryhmä on pyrkinyt tunnistamaan niitä keskeisiä toimijoita ja toimintoja, jotka ovat esteettömyyden toteutumisen kannalta keskeisiä. Sekä tavoitteet että toimenpiteet keskittyvät näihin.

 

Suunnitelman lähtökohtana on käsitys esteettömyyden monitahoisuudesta. Esteettömyydessä ei ole kyse vain liikkumisen esteettömyydestä, vaan siinä otetaan huomioon myös esimerkiksi näkemiseen, kuulemiseen, kommunikaatioon ja sähköiseen viestintään liittyvät asiat. Esteettömyys ottaa huomioon ihmisten erilaisuuden eikä erottele ihmisiä heidän toimintakykynsä perusteella.

 

Reunaehtoja esteettömyystyölle asettavat lainsäädäntö, erityisesti perustuslaki ja yhdenvertaisuuslaki, mutta myös erityislaeissa on esteettömyyttä koskevia säännöksiä. Kaupungin tasolla reunaehdot on määritelty kaupunkistrategiassa ja strategisissa ohjelmissa, lisäksi on huomioitu esteettömyysohjelmasta 2005–2012 saadut kokemukset. Toimintaympäristön muutos, muun muassa väestön ikääntyminen ja digitalisaatio, aiheuttaa haasteita esteettömyyden toteutumiselle.

 

Esteettömyyssuunnitelmassa määritellään tavoitteet ja toimenpiteet esteettömyyden edistämiseksi konsernihallinnon, toimialojen ja palvelukeskusten toiminnassa. Siinä painotetaan aiempaa esteettömyysohjelmaa enemmän konkreettisia toimenpiteitä. Työryhmän esitys sisältää kolme tavoitetta, joiden toteuttamiseksi on osoitettu useita toimenpiteitä, joista osasta vastaisi esteettömyysasiamies, osasta toimialat. Ensimmäisenä ja tärkeimpänä tavoitteena on selkeyttää vastuuta esteettömyysasioista. Toisena tavoitteena on lisätä esteettömyystyön suunnitelmallisuutta ja vaikuttavuutta ja kolmantena tavoitteena on lisätä esteettömyysosaamista ja -tietoisuutta.

 

Lausunnossa pyydetään ottamaan kantaa ennen kaikkea suunnitelmassa esitettyjen tavoitteiden ja toimenpiteiden tarkoituksenmukaisuuteen, toteuttamiskelpoisuuteen ja konkreettisuuteen. Tämän lisäksi lausunnossa voidaan esittää näkemyksiä suunnitelman perusteella laadittaviin esteettömyyden tasoa määrittäviin kriteereihin ja käytäntöihin.

 

Esteettömyystyöryhmä pyytää lauta- ja johtokunnilta sekä vaikuttajaryhmiltä lausuntoa esteettömyyssuunnitelmasta 24.2.2017 mennessä. Kasvatus- ja opetuslautakunta käsitteli lausuntoa koskevaa asiaa 18.1.2017 § 11. Asia palautettiin uudelleen valmisteltavaksi.

 

Ehdotus kasvatus- ja opetuslautakunnan lausunnoksi:

 

Kasvatus- ja opetuslautakunta toteaa lausuntonaan, että esteettömyyssuunnitelma on näkökulmaltaan kattava, mutta samaan aikaan kovin yleisellä tasolla oleva.

 

Sivistystoimiala ei vastaa rakennusten tai pihojen esteettömyydestä vaan tehtävä kuuluu kiinteistötoimialalle. Esteettömyyden edistämisessä on edistytty merkittävästi viimeisen vuosikymmenen aikana. Kun sivistystoimialan käytössä olevia rakennuksia ja pihoja on laajalti peruskorjattu, on em. asiaan voitu merkittävästi kiinnittää huomiota. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että tulee menemään vuosikymmeniä ennen kuin kaikki sivistystoimialan tilat ja piha-alueet ovat sellaisia, että ne täyttävät liikkumisen kannalta esteettömyysvaatimukset.

 

Sivistystoimialan toimipisteet ovat varsin hyvin joukkoliikenteen saavutettavissa.

 

Sivistystoimialan omilla toimenpiteillä voidaan vaikuttaa siihen, että rakennuksissa on hyvät opasteet ja että sähköiset asiointiportaalit ovat niin helppokäyttöisiä, että ne eivät vaadi sellaista tietoteknistä osaamista, joka on nykypäivän normaalivaatimusten yläpuolella. Koska asiakkaina on varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa noin 15 % vieraskielisiä, tulisi huolehtia, että olennaisimmat tiedot olisi saatavissa myös englannin kielellä.

 

Liite 1                                  Turun kaupungin esteettömyyssuunnitelma

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää antaa esteettömyystyöryhmälle yllä olevan lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausEsteettömyystyöryhmä


Liitteet:

Kasopelk § 26
Liite 1:Turun kaupungin esteettömyyssuunnitelma