Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Kasvatus- ja opetuslautakunta | 9 | 18.01.2017 | 9 |
5931-2015 (510, 653)
Sirkkalan esiopetuksen tilaratkaisu syksyllä 2017
Tiivistelmä: -
Kasopelk § 9
Ruotsinkielisen kasvatuksen ja opetuksen tulosaluejohtaja Liliane Kjellman, palvelupäällikkö Hanna Karlsson ja tilacontroller Minna Juselius:
Taustaa
Sirkkalan koulun esiopetus on lukukaudella 2015–16 sijainnut Braheskolanin tiloissa, sillä Sirkkalan koululla ei ole ollut riittävästi tilaa. Syksystä 2016 alkaen Braheskolanin esiopetustilat tarvitaan oman koulun käyttöön ja Sirkkalan esiopetuksen 2 ryhmää tulee sijoittaa muualle. Syyslukukauden 2016 ja kevätlukukauden 2017 esiopetus toimii Tähtitorninkadun päiväkodin tiloissa, mutta tämä ei voi olla pitkäaikainen ratkaisu, sillä varhaiskasvatuksella on haasteena saada tilat riittämään pelkästään päiväkotiryhmille (ikäryhmät 0-5 vuotta). Esiopetuksen kannalta toiminnan pilkkominen pieniin ryhmiin ja epätarkoituksenmukaisiin tiloihin ei ole pedagogisesta näkökulmasta tai lasten hyvinvoinnin kannalta sopiva ratkaisu. Myöskään kustannustehokkuus ei pilkotuissa ratkaisuissa toteudu (henkilökunta, kalustaminen, tukipalvelut, materiaali jne.).
Ruotsinkielinen jaosto käsitteli kokouksessaan 2.6.2015 Sirkkalan koulun esiopetuksen tilatarpeita ja päätti esittää tarveselvityksen käynnistämistä. Tämän esityksen pohjalta perustettiin tarveselvitystyöryhmä tilajohtajan päätöksellä 15.9.2015. Tavoitteena oli löytää tilaratkaisu Sirkkalan koulun esiopetuksen järjestämiselle, mutta aihetta päätettiin lähestyä laajemmasta näkökulmasta ja tarkastella samalla koko ruotsinkielisen varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen tilannetta, huomioiden muutokset tulevaisuuden lapsimäärissä.
Tarveselvitysprosessin keskellä tehtiin päätös ottaa Sirkkalan koulun rakennus 3 (Kärnhuset) pois käytöstä ja käynnistää pitkän aikavälin tarveselvitys koko koulun ja ympäröivien Sirkkalabackenin ja Sirkkalan päivähoitoyksikön tilojen osalta. Tässä hankkeessa huomioidaan myös esiopetuksen tilantarve, joten esiopetuksen oma erillinen tarveselvitys raukesi. Näin ollen Sirkkalan koulun esiopetuksen järjestämiselle tulisi löytää väliaikainen ratkaisu siksi aikaa, kunnes uusi kokonaistilaratkaisu on valmis.
Ruotsinkielisen kasvatuksen ja opetuksen palveluverkon näkökulmasta pidettiin tärkeänä, että esiopetustilat sijaitsevat lähellä Sirkkalan koulua. Lakisääteistä velvoitetta tähän ei ole.
Sivistystoimiala yhdessä strateginen tilojen ohjaus –vastuualueen ja Kiinteistöliikelaitoksen tilapalvelujen kanssa on selvittänyt vaihtoehtoja kahden esiopetusryhmän sijoittamiselle. Lopputulema on, että Sirkkalan koulun lähettyviltä ei ole löydettävissä sellaisia valmiita tiloja, mitkä soveltuisivat esiotuksen ja siihen liittyvän täydentävän päivähoidon tarpeisiin. Selvityksiä laajennettiin osittain myös laajemmalle alueelle, mutta sopivaa ratkaisua ei näinkään löytynyt.
Tutkittuja vaihtoehtoja ovat muun muassa seuraavat:
-Vartiovuorenkatu 6: Tila on vuokrattu nuorisopalveluille, mutta se on Sirkkalan koulun aamu- ja iltapäivätoiminnan käytössä. Tässä vaihtoehdossa aamu- ja iltapäivätoiminta olisi tullut uudelleensijoitettavaksi, joka olisi suuren lapsimäärän vuoksi ollut erittäin haastavaa. Lisäksi tila olisi vaatinut muutostöitä soveltuakseen esiopetukselle ja täydentävälle päivähoidolle. Rakennukseen ei olisi tämänkään jälkeen voitu sijoittaa kuin yksi esiopetusryhmä.
-Seikkailupuisto: Tällä hetkellä Seikkailupuistossa toimii Kellonsoittajankadun päiväkodin iltapäivätoiminta, mutta ylimääräistä tilaa ei ole.
-Sirkkalan päiväkeskus: Tila on hyvinvointitoimialan käytössä, eikä tilojen mahdollisesta vapautumisen aikataulusta ole tietoa. Tila ei sovellu esiopetuksen ja täydentävän päivähoidon tarpeisiin, vaan se vaatisi mittavan peruskorjauksen.
-Yksityisen päiväkodin tilat lähialueilla: Tällaisia vapaana olevia tiloja ei löytynyt.
-Kellonsoittajankadun päiväkoti: Tilat eivät riitä kahdelle lisäryhmälle.
-Samppalinnan koulu: Tilat eivät riitä kahdelle lisäryhmälle.
-Tilankäytön ketjutus: Selvitettiin mahdollisuutta opetusryhmien siirtelyyn ruotsinkielisten koulujen välillä siten, että Sirkkalan koulusta vapautuisi tilaa esiopetukselle. Todettiin, että tämä onnistuisi arviolta vain noin vuodeksi, sillä oppilasmäärät ovat kasvussa. Lisäksi vaihtoehdossa nähtiin pedagogisia haasteita.
Uudemmat selvitykset
Selvityksien jälkeen jäljellä on ollut kaksi vaihtoehtoa: parakin hankkiminen Sirkkalan koulun tontille ja esiopetuspalvelun ostaminen. Palvelun hankkimista ulkopuoliselta palveluntuottajalta ei pidetty ruotsinkielisen palvelualueen näkökulmasta hyvänä vaihtoehtona, mutta siinä ei syntyisi merkittäviä tilakustannuksia. Parakin perustaminen Sirkkalan koulun tontille sen sijaan on haastavaa ja kallista.
Parakin sijoittamista koulun pihaan on tutkittu kahdesta näkökulmasta; uusi parakki, joka sijoittuisi liikuntasalirakennuksen viereen tontin laidalle tai jo olemassa olevan parakin vaihtaminen kaksikerroksiseen. Uuden parakin sijoittamisessa haasteeksi nousee pihan pieneneminen entisestään. Lisäksi kyseiseen kohtaan sijoitettavassa rakennuksessa tulisi huomioitavaksi erityiset paloturvallisuustekijät ja tämä aiheuttaa ylimääräisiä kustannuksia. Nykyisen parakin korvaaminen kaksikerroksisella taas yli kaksinkertaistaisi parakin vuokran (nykyään noin 3000 €/kk ja uusi noin 8000 €/kk). Lisäksi sille tulisi tehdä uudet perustukset, joka kyseisellä sijainnilla on erityisen haastavaa ja tulisi maksamaan merkittävän paljon. Näin ollen kumpikaan parakkivaihtoehto ei ole suositeltava.
Sittemmin on myös käynyt ilmi, että hyvinvointitoimiala on uudistamassa palveluverkkoaan ja tätä kautta luopumassa Luostarinkadun lastenkodin tiloista keväällä 2017. Kyseisten tilojen käyttöä Sirkkalan koulun esiopetuksen tarpeisiin voitaisiin tilojen vapauduttua arvioida ja mahdollisten muutostöiden avulla muokata toimintaan paremmin sopiviksi. Tilat voitaisiin saada käyttöön arviolta syksyllä 2018. Tähän saakka esiopetus pystytään sivistystoimialan näkemyksen mukaan järjestämään Sirkkalan koulun ja päivähoitoyksikön tiloissa, kuten tälläkin hetkellä. Jaanintielle on aukeamassa uusi ruotsinkielinen päiväkoti, joka voi osaltaan helpottaa Tähtitorninkadun päiväkodin tilannetta, koska hoitopaikkojen määrä kasvaa noin 40 paikalla.
Kasvatus- ja opetuslautakunnan ruotsinkielinen jaosto on 10.11.2016 § 63 ottanut kantaa Sirkkalan koulun uuden kaksikerroksisen parakin puolesta.
Kiinteistöliikelaitos on nostanut esiin, että mikäli parakkiratkaisuun päädytään, olisi uuden parakin sijoittaminen Sirkkalan sijaan Braheskolanin viereen teknisesti helpommin toteutettava vaihtoehto. Alueella olisi enemmän tilaa, kuin Sirkkalassa ja perustusolosuhteet helpommat.
Toimialajohtaja Timo Jalonen 9.1.2017:
Kokonaistilanne ruotsinkielisen varhaiskasvatuksen, esiopetuksen ja perusopetuksen osalta on kestämätön. Huomattava osa tiloista ei lainkaan vastaa nykypäivän vaatimuksia ja kaiken lisäksi tilojen määrä on jo pitkään ollut täysin riittämätön.
Sirkkalan koulu- ja päiväkotikorttelin muut tilat ovat nykyisellään suurelta osin epätarkoituksenmukaisia ja vaatisivat mittavia muutostöitä, joiden toteuttamismahdollisuus kaavan suojelumerkintöjen vuoksi on erittäin haastava. Sama koskee myös hyvinvointitoimialan tiloja, joista he ovat luopumassa. Ylipäätään koko korttelin alueelle ei voida rakentaa niin paljon uutta rakennuskantaa, että tiloista saadaan riittävät ja ajanmukaiset varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen tarpeisiin.
Jaanintielle on valmistumassa uusi yksityinen päiväkoti maaliskuussa 2017 ja se tulee jossain määrin helpottamaan päivähoidon tilannetta, koska uusi kohde on vain puoliksi korvaava kohde.
Ruotsinkielisen jaoston tekemän ehdotus siitä, että Sirkkalaan hankittaisiin uusi kaksikerroksinen parakki, on tilantarpeen näkökulmasta perusteltu. Parakki voitaisiin hankkia ajalle 1.8.2017–31.7.2019 tai enintään siihen asti, että tilakysymys on muutoin ratkaistu. Huomioitava kuitenkin on, että parakin hankkiminen pariksi vuodeksi on kiinteiden perustamiskustannusten ja kuljetuskustannusten kuolettamisen näkökulmasta lyhyt aika ja täten kallis ratkaisu. Selvää on, että uudisrakennus ei Sirkkalaan toteudu missään tapauksessa vuoden 2017 aikana.
Esillä ovat ruotsinkielisen jaoston kokouksen 10.11. jälkeen olleet seuraavat vaihtoehdot:
1.Uuden, aiempaa suuremman parakin hankkiminen koulun pihalle: Parakin toteuttaminen muutenkin ahtaalle pihalle ja sen perustaminen ovat kiinteistöliikelaitoksen arvion mukaan tosiasiassa mahdoton toteuttaa.
2.Luostarikadun entinen lastenkoti: Tila ei sellaisenaan sovellu tarvittavaan tarkoitukseen ja suojeltu rakennus vaatisi mittavat peruskorjaus- ja muutostyöt ja tulisi siksi kalliiksi toteuttaa ja olisi senkin jälkeen epätarkoituksenmukainen toimitila.
3.Uutena vaihtoehtona parakin hankkiminen Braheskolanin pihalle tyrmättiin sivistystoimialan viranhaltijoiden taholta mm. liikennejärjestelyjen ja sijainnin takia, vaikka se olisi teknisesti helpompi toteuttaa.
Edellä selostetun perusteella on todettavissa, että tarjolla on vain toinen toistaan huonompia vaihtoehtoja. Siksi on käynnistetty laajempi selvitys siitä, millä tavoin tilanne voitaisiin ratkaista pidemmällä aikavälillä. Uusia ja aiempaa enemmän on päiväkotitiloja valmistumassa keväällä 2017 Jaanintielle ja se osaltaan vähentää paineita Sirkkalan alueella. Vaikuttaa siltä, että toimintakautena 2017–2018 tilanteen olevan sellainen, ettei uusia tiloja välttämättä tarvita, vaan esiopetustoimintaa voidaan järjestää nykyisellä mallilla Sirkkalan pihapiirissä.
Ehdotus Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää merkitä asian tiedokseen.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.