Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta14616.11.20166

10511-2016 (510, 642)

Eräistä tiloista luopuminen Syvälahden monitoimitalon valmistumisen yhteydessä kesällä 2018

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 146

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen 1.11.2016:

 

Syvälahden monitoimitila valmistuu olemassa olevan aikataulun perusteella keväällä 2018. Vaikka aikataulu hieman myöhästyisikin, ei ole estettä, etteikö päiväkodin toimintaa voitaisi aloittaa elokuun alusta ja peruskoulun elokuun puolivälistä 2018.

 

Kaupunginvaltuusto päätti 8.12.2014 § 491, että ”Kähärin, Kerttulin, Uittamon ja Kohmon kouluyksiköiden osalta toiminta jatkuu nykyisessä muodossaan, että Rehtorinpellonkadun, Ritzinkujan, Emmauksenkadun, Kotkankadun ja Rätiälänkadun päiväkotien toiminta jatkuu nykyisessä muodossaan, että Lautturin päiväkotia ja Honkaistentien parakkeja ei suljeta ennen Syvälahden päiväkodin toiminnan käynnistymistä ja, että Betaniankatu 2 päiväkodin toiminta jatkuu nykymuotoisena vuosina 2015 - 2016, minkä jälkeen tila pidetään kunnallisena yksikkönä muuttamalla käyttö avoimen varhaiskasvatuksen eri toiminnoiksi”.

 

Edellä olevin perustein on syytä päättää, että sivistystoimiala luopuu päivähoidon käytössä olevista Honkaistentien parakeista 30.6.2018. Parakkien kokonaispinta-ala on 500 neliötä ja vuotuiset käyttökulut 86.720 euroa. Lisäksi parakkien vuokra-aikaa pitää jatkaa ajalle 1.7.2017–30.6. 2018 ja sivistystoimiala luopuu päivähoidon käytössä olevasta Lautturin päiväkodista 30.6.2018 lukien. Kahden eri tilan kokonaispinta-ala on 343 neliötä ja vuotuiset käyttökulut on 30.080 euroa.

 

 

Honkaistentie 74 (parakit)

31044

Moikoisten esiopetusyksiköt

500

14,5

86 720

Lautturinkatu 3

31042

Haarlan-Pikisaaren phy

225

7,9

21 465

Lautturinkatu 5

31042

Haarlan-Pikisaaren phy

118

6,1

8 615

 

Lisäksi on syytä päättää, että samassa yhteydessä voidaan luopua oppilasmäärän vähentymisen vuoksi Wäinö Aaltosen koulun pihalla olevasta parakista, jonka kokonaispinta-ala on 150 neliötä ja vuotuiset käyttökulut 32.310 euroa.

 

 

Wäinö Aaltosen koulutie 1-5, tilaelementti

32125

Wäinö Aaltosen koulu, tilaelementti

150

17,9

32 301

 

 

Tämän lisäksi olisi vielä syytä luopua Kukolan rakennuksesta myös oppilasmäärän vähentymisen vuoksi. Sille ei ole laskettu erillistä vuokrahintaa. Mainittu rakennus sijaitsee samalla tontilla kuin Wäinö Aaltosen koulu, ja sille olisi syytä lohkoa oma tontti.

 

Lisäksi Wäinö Aaltosen tontilla on ns. Ylikylän rakennus, jossa toimii koulun tilojen lisäksi monitoimitaloon muuttava kirjasto. Sivistystoimialan tarve Ylikylän koulurakennukseen pitää arvioida uudestaan syksyllä 2017.

 

Yhteensä luovutaan ilman Kukolan päärakennusta 993 neliöstä ja 149.101 euron vuotuisista käyttökuluista.

 

Kasvatus- ja opetuslautakunta käsitteli asiaa 19.10.2016 § 136 ja palautti asian uudelleen valmisteltavaksi. Palautuksen yhteydessä lautakunta halusi lisäselvyyttä saarten alueen päivähoitotilanteesta. Koko kaupungin osalta, vaikka kokonaisuudessaan väestömäärä on merkittävästi kasvanut, on varhaiskasvatusikäisten määrä vähentynyt. Toisaalta varhaiskasvatuksen kysyntää ei yksin selitä lasten määrä vaan myös erityisesti naisten työllisyystilanne ja ylipäätään viime vuosina tapahtunut varhaiskasvatuspalvelujen osallistumisasteen kasvu. Ikäluokan 0-6-vuotiaat pienenemistä selittää syntyvyyden merkittävä aleneminen.

 

 

 

 

Turun kaupunki on vuonna 2015 laatinut erilaisia malleja siitä, millä tavoin väestön määrä voisi kasvaa lähitulevaisuudessa kaupungin eri osissa. Erilaisia valittuja malleja oli kolme. Näistä hajautettu malli perustui ajatteluun ns. Nurmijärvi-mallin jatkumisesta, jossa muutetaan mieluusti omakotitaloon kauas kaupungin keskustasta Turun pohjois- tai eteläosiin. Kasvu keskustaan –malli korosti sitä, että asutus keskittyy yhä enemmän keskustan alueelle. Selviä viitteitä tämän tyyppisestä kehityksestä on silminnähden havaittavissa eri puolilla keskustaa ja sen välittömässä läheisyydessä. Kasvukäytävä-malli on edellä mainittujen eräänlainen kompromissi. Siinä erityisesti Hirvensalon saarella ajatellaan väestömäärän kasvavan, mutta koska alue on pientalovaltainen, ei pikkulasten ikäluokan (0-6-vuotiaat) kokonaismäärä ole kasvamassa, vaikka saarten kokonaisasukasluku on puolitoistakertaistumassa vuoteen 2030 mennessä.

 

 

 

Saarten alueelle on tulossa lisää hoitopaikkoja seuraavasti:

 

-Syvälahden päiväkotiin tulee 1.8.2018 lähtökohtaisesti 140 laskennallista hoitopaikkaa, ja ensimmäisinä vuosina määrä voi olla korkeampikin, koska Syvälahden peruskoulun oppilasmäärä kasvaa maksimiinsa vasta 2020-luvun alussa. Uusia lapsia voidaan tuen tarpeet huomioiden ottaa hyvinkin 120.

-Wäinö Aaltosen koulu muodostuu 1.8.2018 alkaen vähin erin 3-sarjaiseksi alakouluksi eli oppilasmäärä on pienenemässä merkittävästi. Tarkoituksena on, että aikanaan peruskoulunsa Wäinö Aaltosen koulussa aloittavat esiopetuksen oppilaat olisi sijoitettu sinne.

-Lisäksi Mukulax tekee marraskuussa 2016 päätöksen päiväkotinsa laajennusosan rakentamisesta. Päiväkoti olisi valmis elokuussa 2017 tai viimeistään vuonna 2019. Uusia lapsia voidaan ottaa hoitoon iästä riippuen 50-60.

-Lisäksi tulevaan Kakskerran kouluun voidaan aikanaan sijoittaa niitä esiopetuslapsia, jotka menevät Kakskertaan kouluun.

-Nykyisiinkin hoitopaikkoihin voidaan ottaa lisää lapsia, koska päiväkotipaikat eivät ole täynnä.

 

 

Taulukko: Lasten sijoittuminen saarten eri palveluyksiköihin.

 

 

 

Koska saarille on tulossa selvästikin jopa yli 230 uutta hoitopaikkaa, on mahdollista luopua:

 

1.Moikoisten parakeista, jotka eivät ole tilapäisiä siirtokelpoisia rakennuksia, vaan parakkeja sanan varsinaisessa merkityksessä. Esiopetuksen oppilaita on 57, ja lisäksi parakeissa on avointa toimintaa. Ko. rakennuspaikka mahdollistaa joskus kaukaisessa tulevaisuudessa paikan uudelle päiväkodille.

 

 

 

 

2.Lautturin päiväkoti on yksi osa Haarla-Pikisaari päivähoitoyksikköä. Lautturissa on lapsia hoidossa kaikkiaan 40. Paikka on erittäin viihtyisä, mutta rakennukset ovat vanhanaikaisia ja vaatisivat merkittäviä kunnostustoimenpiteitä. Nämä tulisivat nostamaan vuokraa merkittävästi ja siten lisäämään lapsikohtaisia kustannuksia merkittävästi. Lisäksi päiväkodissa on pakko pitää tavallista pienempiä ryhmiä, joka lisää yksikön kustannuksia. Mainituissa tiloissa voitaisiin jatkossa harjoittaa korkeintaan jonkinlaista avointa kerhotoimintaa, mutta ei kokopäiväistä päiväkotitoimintaa.

 

Kiinteistöpäällikkö Soili Viirin mukaan molemmat rakennukset vaativat täyden peruskorjauksen jotta täyttävät terveet ja turvalliset tilat lapsille. Eteistilat eivät täytä mitään normeja, pinnat kuluneita ja huonosti puhtaana pidettäviä. Molemmat rakennukset tarvitsevat julkisivumaalauksen. Tilat eivät ole myöskään käyttökuluiltaan edulliset.

 

Liite 1                                  Terveystarkastajan raportit

 

 

 

 

3.Kukolan päärakennus ja parakit

 

Kukolan rakennus ei ole koulun tarkoitukseen erityisen käyttökelpoinen. Lisäksi Wäinö Aaltosen koulun käyttöön on muutama vuosi sitten hankittu yllä olevan kuvan kaltaisia parakkeja, mutta niistä voidaan luopua oppilasmäärän alentuessa. Rakennus ja parakit ovat peruskoulun käytössä. Syvälahden koulu ei tule likimainkaan täyttymään kuin vasta 2020-luvun alussa, joten on perusteltua, että tiloista luovutaan ja harkitaan aikanaan, minne uusia tilapäisiä tiloja rakennetaan vai valmistuuko esimerkiksi Kakskerran koulu juuri sopivasti helpottamaan perusopetuksen tilapulaa.

 

Peruskoululaisten määrä tulee kaikissa eri kasvuvaihtoehdoissa kasvamaan. Kasvukäytävävaihtoehdossakin kasvu on 469 oppilasta. Syvälahden koulu tulee vastaamaan tähän tarpeeseen. Uuteen kouluun voidaan sijoittaa lähes 900 peruskoululaista. Näistä puolet kuitenkin on siirtymässä kouluun Luostarivuoresta tai suljettavaksi ehdotettavista Wäinö Aaltosen koulun rakennuksista. Mikäli Kakskertaan on tulossa koulu 2020-luvulla, ei näköpiirissä ole tilapulaa ennen vuotta 2030. Mikäli sellainen on tulossa, voidaan harkita uusia tilapäistiloja 2020-luvun jälkipuoliskolla ja harkita vielä neljännen peruskoulun rakentamista Hirvensalon saarelle.

 

 

 

 

 

 

Mikäli edellä kuvatuista tiloista luovutaan, on hoitopaikkojen määrä joka tapauksessa kasvamassa yli 100 hoitopaikalla.

 

Johtopäätöksenä on todettava, että koska uusien hoitopaikkojen määrä 2018 on vielä vuonna 2030 lasten määrän kasvua suurempi ja ainakin se on sellainen lähimmän viiden vuoden aikana, on edellä olevista tiloista luopuminen perusteltua epätarkoituksenmukaisuuden ja huonokuntoisuuden vuoksi. Tästä huolimatta joudutaan arvioimaan vuonna 2019 tilanne uudestaan, kun Syvälahden monitoimitilan kokonaisvaikutukset muuhun palveluverkkoon ovat selkeästi konkretisoituneet. Kun Syvälahden monitoimitalo on valmistunut, ryhdytään suunnittelemaan uutta koulua ja mahdollista esiopetusyksikköä Kakskertaan Satavan saarelle. Mitään muita rakentamistarpeita ei ole odotettavissa ainakaan ennen vuotta 2025.

 

Asia on hyvä tuoda hyvissä ajoin päätöksentekoon, jotta ne, joita asia koskee voivat reagoida hyvin varhaisessa vaiheessa ja miettiä lastensa päivähoidon jatkuvuutta.

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää, että sivistystoimiala luopuu seuraavista kohteista 30.6.2018 Syvälahden monitoimitalon valmistumisen yhteydessä:

 

-Honkaistentie 74 parakit

-Lautturinkatu 3 ja 5

-Wäinö Aaltosen koulutie 1-5 (parakit ja Kukolan päärakennus).

 

 

PäätösKasvatus- ja opetuslautakunta päätti, että sivistystoimiala luopuu seuraavista kohteista 30.6.2018 Syvälahden monitoimitalon valmistumisen yhteydessä:

-Honkaistentien parakit

-Wäinö Aaltosen koulutie 1-5 (parakit ja Kukolan päärakennus).

Päätös tehtiin esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

tpvKiinteistötoimiala


Liitteet:

Kasopelk § 146
Liite 1:Terveystarkastajan raportit