Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta14019.10.20161

8699-2015 (041)

Sivistystoimialan toiminnan ja talouden tilanne syyskuun lopussa, ennuste loppuvuodelle 2016 ja selvitys siitä, mihin toimenpiteisiin on ryhdytty talouden pitämiseksi tasapainossa

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 140

Toimialajohtaja Timo Jalonen 17.10.2016:

 

Sivistystoimialan syyskuun kuukausiraportin mukaan kasvatus- ja opetuslautakunnan toiminta ja talous on kehittynyt odotetusti ja samalla tapaa kuin vuotta aikaisemmin. Varsinkin perusopetuksen oppilasmäärät ovat merkittävästi kasvaneet (+203 opp.) syyslukukauden alussa. Muiden palvelumuotojen osalta suuria muutoksia ei ole. Huomioitavaa on, että varhaiskasvatuksessa asiakasmäärän kasvu on tosiasiassa selvästi hidastunut.

 

Huhtikuusta saakka on ollut tiedossa, että päivähoidon kysyntä varsinkin yksityisellä puolella on kasvanut eikä talousarvio tule toteutumaan palvelusetelien osalta. Muiden palvelualueiden säästöillä ja toiminnan tehostamisella ei voida kattaa talousarvioylityksiä, koska Turun kaupunki ei hyväksynyt varhaiskasvatukseen tehtyjä valtakunnallisia leikkauksia ja koska päivähoidon maksukorotuksia ei toimeenpantu.

 

Liite 1                                  Syyskuun kuukausiraportti

 

Ennusteen mukaan sivistystoimiala tulee ylittämään talousarvionsa 2,7 miljoonalla eurolla ilman uusia sopeutustoimia.

 

Liite 2                                  Sivistystoimialan talousennuste I-IX

 

Sivistystoimialalla otettiin käyttöön tuottavuutta ja taloudellisuutta lisääviä toimenpiteitä erityisesti ammatillisessa koulutuksessa, mutta myös yleissivistävässä koulutuksessa ja yhteisessä hallinnossa. Näiden toimenpiteiden jälkeen voidaan arvioida, missä määrin talousarviossa pysytään ja lokakuun lopussa voidaan käynnistää vielä lisää toimenpiteitä mm. hankintojen osalta. Tärkeää on, että jokainen toimialan noin sadasta esimiehestä pysyy siinä talousarviossa, joka hänen vastuulleen on uskottu.

 

Varhaiskasvatuksen päivähoitomaksutuottoja budjetoitiin vuodelle 2016 7 045 000 euroa. Summa oli 61.000 € suurempi kuin tilinpäätös vuodelta 2015. Kasvun oletettiin kertyvän asiakasmäärän kasvusta. Keväällä varhaiskasvatuksen maksutuottoihin lisättiin muutettuun talousarvioon 462.000 €. Tällöin oletettiin, että päivähoitomaksutulot lisääntyvät hallituksen tekemän varhaiskasvatuksen asiakasmaksulain muutosesityksen takia. Hallitus perui kuitenkin myöhemmin syksyllä varhaiskasvatuksen asiakasmaksujen korotukset. Kolmannen vuosineljänneksen ennusteessa arvioidaan, että varhaiskasvatuksen maksu-tuotot jäävät korkeintaan alkuperäisen budjetoinnin tasolle.

 

Suomenkielisen varhaiskasvatuksen asiakasmäärä on vuonna 2016 ollut keskimäärin 126 lasta pienempi kuin edellisenä vuotena. Tähän on vaikuttanut perhepäivähoitajien voimakas väheneminen (51 lasta, n. 12 hoitajaa). Rauninaukion ja Inspehtorinkadun poistumisella ja Betaniankadun päiväkodin toiminnan muuttumisella avoimeksi toiminnaksi on ollut oma vaikutuksensa lapsimääriin. 1.8.2016 voimaan tulleet indeksikorotuksen mukaiset päivähoitomaksut eivät ole lisänneet odotetusti maksutuottoja.

 

Suomenkielisen varhaiskasvatuksen luottotappiot (aikaisemmilta vuosilta saamatta jääneet päivähoitomaksut) rasittavat yllätyksellisesti varhaiskasvatuksen taloutta. Luottotappioiden määrää varhaiskasvatuksen menoihin on vaikea arvioida. Alkuvuonna 2016 luottotappioita kirjattiin muihin toimintakuluihin 115 736 €. Mikäli loppuvuoden kirjaus on suunnilleen samankokoinen, arvioidaan luottotappioiden vuositasolla olevan kokonaisuudessaan 190 000 €. Summaa ei ole etukäteen budjetoitu varhaiskasvatuksen budjettiin. Muiden menojen osalta palveluiden ostojen arvioidaan ylittyvän n. 20 000 €. Henkilöstökulujen arvioidaan jäävän n. 78 000 € alle budjetoidun.

 

Perusopetuksessa monikulttuurisen opetuksen budjetti on ylittymässä n. 250 000 €. Se sisältää mm. valmistavan opetuksen, Suomi toisena kielenä –opetuksen, omakielisen opetuksen, maahanmuuttajan äidinkielen opetuksen sekä vieraskielisten oppilaiden tukiopetuksen. Pääosan ylitysuhasta selittää neljä valmistavan opetuksen lisäryhmää, joita ei ollut budjetoitu.

 

Kotikuntakorvauksissa sekä menot että tulot ylittävät budjetoidun siten, että Turku jää miinukselle n. 120.000 €. Kansainvälisen koulun oppilasmäärä on lisääntynyt niin, että laskutus ylittää budjetoidun n.180.000 €.

 

Syyslukukaudella 2016 koulut käyttävät 432 vuosiviikkotuntia enemmän kuin lv. 2015–2016. Tämä vastaa noin 20 luokan lisäämistä ja rahassa syksyn osalta n. 414 000 euroa. Tämä johtuu osin oppilasmää-rän lisääntymisestä, osin siitä, että OKM:n perusopetusryhmien pienentämiseen ja tasa-arvoa lisääviin toimenpiteisiin tarkoitettua valtionavustusta ei enää ole laajamittaisesti käytettävissä. Puuttuvia jakotunteja on kompensoitu kaupungin omalla rahoituksella.

 

Opetussuunnitelman käyttöön otossa on siirtymävaihe, jossa yläkoulut eivät vielä ole siirtyneet uuteen opetussuunnitelmaan. Niillä on aiemmat isot viikkotuntimäärät edelleen käytössä, kun taas alakouluissa on käytössä uusi opetussuunnitelma, johon on lisätty 2 uuden opetussuunnitelman mukaista tuntia, jotka tulevaisuudessa vähenevät yläkouluista. Siirtymävaiheessa opetetaan B1 ruotsia vuosiluokilla 6-9 yht. 8 viikkotuntia, kun sitä kaikkien siirryttyä uuteen tuntijakoon opetetaan yht. 6 viikkotuntia. Samanlainen tilanne on A1 englannissa, jossa yksi vuosiviikkotunti on siirtynyt alakouluun, mutta vanhan tuntijaon mukaan vastaava tunti on edelleen käytössä yläkouluissa. Tämä lisää ko. kielten kokonaistuntimäärää siirtymävaiheen ajan. Sama tilanne jatkuu vielä 3 lukuvuotta. Siirtymävaiheen järjestelyjä on lisäksi historia

/ yhteiskuntaoppi –aineessa, ympäristöaineissa ja katsomusaineissa. Näiden yhteenlaskettu vaikutus lisää yhden viikkotunnin yhdellä luokka-asteella. Oppilaskunnan ohjaukseen on alakouluihin päätetty sama yhden vuosiviikkotunnin palkkio kuin yläkouluissakin.

 

Toisaalta rahaa säästyy muista menokohdista, mm. materiaalikustannuksista n. 200 000 €.

 

Yhteenvetona on todettavissa, että:

-varhaiskasvatuksessa erilaisia asiakkuuksia oli huhtikuussa 2015 10.737 kpl ja huhtikuussa 2016 10.925 eli kasvua 188. Vastaavasti syyskuun luku vuodelta 2015 oli 9.916 kpl ja vuodelta 2016 10.008, joten kasvua on 92 kpl.

-perusopetuksen oppilasmäärän kasvu on ollut vuoden 2015 syyskuusta (12.933 opp.) syyskuuhun 2016 (13.136 opp.) yhteensä 203 oppilasta.

-muiden palvelualueiden talous on tasapainossa.

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta merkitsee tiedokseen sivistystoimialan toiminnan ja talouden tilanteen syyskuun lopussa, ennusteen loppuvuodelle 2016 ja päättää, että suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa tulee vielä kiinnittää huomiota siihen, että talousarviossa pysytään mm. hankintoja, koulutuksia ja matkakustannuksia vähentämällä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Lisäksi kasvatus- ja opetuslautakunta totesi, että osaltaan talousarvion ylittymiseen on vaikuttanut se, että maahanmuuttajien valmistavan opetuksen tarve on lisääntynyt merkittävästi ja siihen osotettua valtionosuutta ei ole siirretty sivistystoimialalle.

Jakelu

esiKaupunginhallitus


Liitteet:

Kasopelk § 140
Liite 1:Syyskuun kuukausiraportti
Liite 2:Sivistystoimialan talousennuste I-IX