Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta13419.10.20165

9420-2016 (510, 642)

Linjaus aamu- ja iltapäivätoiminnan järjestämisen tiloista Turussa

Tiivistelmä:

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan siirryttyä sivistystoimialan vastuulle vuoden 2015 alussa sovittiin tilojen osalta nuorisopalvelujen kanssa kolmen vuoden siirtymäajasta. Siirtymäaika päättyy vuoden 2017 lopussa. Tilasuunnittelun tueksi on perusteltua päättää yleisistä linjauksista.

Kasopelk § 134

Palvelualuejohtaja Vesa Kulmala, toiminnanjohtaja Sari Nummila-Piispanen ja tilacontroller Minna Juselius:

 

Nykytilanne

 

Turun kaupunginhallitus on päättänyt 13.4.2004 § 350, että Turku järjestää perusopetuslaissa 628/1998 tarkoitettua lasten aamu- ja iltapäivätoimintaa 1.8.2004 lukien. Palvelun järjestämisvastuu on tällä hetkellä Turun kaupungin sivistystoimialalla ja tiettyjen erityistä tukea tarvitsevien lasten osalta hyvinvointitoimialalla. Toiminnan koordinaatiosta vastaa Turun kaupungin sivistystoimiala.

 

Aamu- ja iltapäivätoiminta on tarkoitettu ensimmäisen ja toisen vuosiluokan oppilaille sekä muiden vuosiluokkien osalta oppilaille, joilla on perusopetuslain mukainen päätös erityisestä tuesta.

 

Toimintakaudella 2016–2017 sivistystoimialan järjestämää iltapäivätoimintaa tuotetaan 46 toimipaikassa eri puolilla Turkua alakoulujen ja yhtenäiskoulujen alaluokkien yhteydessä tai läheisyydessä. Sivistystoimiala järjestää toimintaa 18 toimipaikassa ja avustettavat palveluntuottajat 28 toimipaikassa. Nuorisopalveluiden tiloissa on 10 iltapäivätoimintapaikkaa. Seurakuntayhtymän omistamissa tiloissa on 8 iltapäivätoimintapaikkaa.

 

Muutostarpeen taustat

 

Aamu- ja iltapäivähoidon järjestäminen siirtyi vapaa-aikatoimialalta sivistystoimialalle vuoden 2015 alussa. Tällöin sovittiin käytännön asioiden, mukaan lukien tila-asioiden, ratkaisemiselle noin kolmen vuoden siirtymäaika. Tämä aika umpeutuu pian, ja nyt viimeistään tulee linjata, missä tiloissa aamu- ja iltapäivätoimintaa järjestetään. Tärkeää on, että mahdolliset muutokset voidaan toteuttaa jo uuden toimintakauden alkaessa elokuussa 2017.

 

Vuonna 2014 sivistystoimialalla tehdyn kartoituksen mukaan kouluissa on mahdollisuuksia hyödyntää tiloja tehokkaammin. Käyttöasteet Turun alakouluissa olivat keskimäärin noin 63 % klo 8-15 välillä ja yhtenäiskouluissa noin 67 %. Alakouluissa pienimpien oppilaiden päivä päättyy usein jo ennen klo 15. Tehokkaan tilankäytön näkökulmasta koulujen tiloja tulisi hyödyntää laajemmin myös varsinaisen koulupäivän lisäksi. Myös kaupungin strategiatasolla nostetaan esiin tilankäytön tehokkuuden tavoittelu ja tilojen yhteiskäytön lisääminen.

 

Ehdotus tulevaisuuden linjauksesta

 

Lautakunnalle esitetään, että Turun kaupungissa perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminta sijoittuu jatkossa ensi-sijaisesti koulujen tiloihin. Aamu- ja iltapäivätoiminta käyttää koulun luokka-, liikunta- ja ruokailutiloja, mutta se tarvitsee laadukkaan toiminnan takaamiseksi oman kotipesän erilaisten toimintojen toteuttamiseksi ja tavaroiden säilyttämiseen. Poikkeuksena tästä voi olla se, että palveluntuottaja tuottaa toimintaa omissa tiloissaan välittömästi koulun läheisyydessä. Muissa tiloissa toimiminen ei kuitenkaan saa lisätä kustannuksia.

 

Koulu lapsen luonnollisena toimintaympäristönä tarjoaa hyvät ja turvalliset toimintamahdollisuudet aamu-ja iltapäivätoiminnan järjestämiseen. Tällöin pystytään turvaamaan pienille koululaisille turvallinen siirtyminen koulun ja aamu- ja iltapäivätoiminnan välillä. Myös yhteistyö koulun kanssa on välitöntä ja tiedonkulku toimintojen välillä on luontevaa.

 

Lähtökohtana tulee olla se, että koulutilojen tilakustannuksia ei kohdisteta perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoimintaan.

 

Olemassa oleviin koulutiloihin tehtävät hankinnat, jotka liittyvät aamu- ja iltapäivätoimintaan, rahoitetaan aamu- ja iltapäivätoiminnan budjetista. Uudisrakennushankkeissa huomioidaan aamu- ja iltapäivätoiminta jo hankesuunnitteluvaiheessa.

 

Asian käsittelystä ja lausunnoista

 

Asiaa käsiteltiin perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan tuotantoryhmässä 13.9.2016. Kasvatus- ja opetuslautakunta käsitteli asiaa 14.9.2016 § 127 ja palautti asian uudelleen valmisteltavaksi, jotta palveluntuottajilla on mahdollisuus antaa lausunto asiasta.

 

Lausuntopyyntö toimitettiin palveluntuottajille 26.9.2016 sekä sähköpostilla että kirjeitse. Lausunnon antamiseen oli varattu aikaa 7.10.2016 asti. Lausuntoja saapui seitsemältä tuottajalta.

 

Lausunnoissa esille tuodaan se, että koulujen tiloissa toimiminen on hyvä asia, mutta aamu- ja iltapäivätoiminnalle tulee olla riittävät toimintaan soveltuvat sisä- ja ulkotilat, WC:t ja naulakot. Lausunnoissa nostettiin esille toive siitä, että koulun tilat olisi laajemminkin hyödynnettävissä aamu- ja iltapäivätoiminnassa. Alkuiltapäivästä tilanne tilojen suhteen korostuu, koska useat luokkatilat ovat vielä tuolloin opetuskäytössä. Lisäksi korostettiin lukittavan säilytystilan merkitystä, jossa aamu- ja iltapäivätoiminnan ”omia” tavaroita voidaan säilyttää. Lausunnoissa pyydettiin jatkossa uusia tiloja suunniteltaessa huomioimaan aamu- ja iltapäivätoiminnan tarpeet.

 

Liite 1                                  Selvitys aamu- ja iltapäivätoiminnan tiloista Turussa ja ehdotus tulevaisuuden linjauksesta

 

Oheismateriaali 1               Lausuntopyyntö

 

Oheismateriaali 2                Lausunnot

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää linjata 1.11.2016 alkaen perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan tilakysymyksiä liitteen 1 mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvSivistystoimialan hallinto, aamu- ja iltapäivätoiminta
tiedJuselius Minna
tiedKulmala Vesa
tiedNummila-Piispanen Sari


Liitteet:

Kasopelk § 134
Liite 1:Selvitys aamu- ja iltapäivätoiminnan tiloista Turussa ja ehdotus tulevaisuuden linjauksista