Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta10115.06.20168

6101-2016 (510, 642)

Cygnaeuksen koulun teknisen työn opetustila

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 101

Ruotsinkielisen kasvatuksen ja opetuksen palvelualuejohtaja Liliane Kjellman, rehtori Nicke Wulff ja tilacontroller Minna Juselius 6.6.2016:

 

Cygnaeuksen koululla ei ole omia teknisen työn (uuden opetussuunnitelman mukaan käsityö) tiloja. Teknisen työn opetusta on aikaisemmin järjestetty St. Olofskolanissa ja Sirkkalan koulussa. Nykyään opetus tapahtuu Puolalan koulun tiloissa samassa pihapiirissä. Puolalan koulun peruskorjauksesta on hyväksytty hankesuunnitelma ja peruskorjauksen on määrä käynnistyä alkuvuodesta 2018.

 

Puolalan koulun peruskorjauksen hankesuunnitelmassa on lähdetty siitä, että koulun teknisen työn tiloja laajennetaan ja näin sinne mahtuisi niin Puolalan kuin Cygnaeuksen koulun teknisen työn opetus. Hankesuunnitelman laatimisen jälkeen on noussut esiin, että tämä järjestely ei tulekaan mahtumaan suunniteltuihin tiloihin. Lisäpainetta aiheuttaa uusi opetussuunnitelma, jonka myötä myös vuosiluokkien 1 ja 2 oppilaista tulee teknisen työn luokkien käyttäjiä. Näin ollen lukuvuonna 2018–2019 Cygnaeuksen koulun teknisen työn opetustuntien tarve on reilusti yli 30 tuntia viikossa. Tästä lähtökohdasta on sivistystoimialan, Kiinteistöliikelaitoksen ja strateginen tilojen ohjaus –vastuualueen yhteistyönä laadittu hankekuvaus, jossa on selvitetty teknisen työn tilojen sijoittamista Cygnaeuksen koulun toiseen pieneen liikuntasaliin.

 

Liite 1                                  Hankekuvaus

 

Laaditun hankekuvauksen mukaan teknisen työn tilat on toteutettavissa liikuntasalin paikalle. Koulun käyttöön jäisi edelleen toinen liikuntasali, joten ratkaisun negatiiviset vaikutukset liikunnanopetukseen ovat rajalliset. Lisäksi muita liikuntapaikkoja sijaitsee koulun läheisyydessä ja koulun henkilökunta on sitoutunut muutokseen. Iltakäytön näkökulmasta muutos olisi harmillisempi. Salin nykyinen iltakäytön käyttöaste on noin 65–74 %.

 

Muutostöistä on laadittu tavoitehintalaskelma, joka on 406 000 € (alv 0 %). Laskelma ei pidä sisällään konesalin koneita ja laitteita (tekniset valmiudet kyllä sisältyvät) eikä työpisteiden irtokalusteita, jotka ovat käyttäjän omia hankintoja. Koneiden ja laitteiden kustannus on karkean arvion mukaan noin 75 000–85 000 €.

 

Tavoitehintalaskelman pohjalta on laskettu myös käyttäjälle aiheutuva vuokravaikutus. Turun kaupungin sisäisen vuokrauksen periaatteiden (KV 28.4.2014 § 48) mukaan kyseessä on toiminnallinen muutostyö. Tällöin hankkeen kustannuksesta muodostetaan nykyisen sisäisen vuokran oheen muutostyömaksu, jolla käyttäjätoimialalta peritään muutostyön kustannukset kahdeksan vuoden aikana 4 %:n laskentakorolla. Muutostyömaksu on 4 948,85 €/kk ja 59 386,20 €/v. Muutostyömaksu lisätään uutena eränä nykyiseen sisäiseen vuokraan eli on käyttäjätoimialalle tilakustannusten lisäystä.

 

Hankekuvauksessa on tarkasteltu myös vertailukustannuksia teknisen työn opetuksen järjestämiselle toisessa koulussa. Esimerkkinä on käytetty ryhmien kuljettamista taksilla tai julkisen liikenteen bussilla Rieskalähteelle, sillä siellä on koulun teknisen työn tilojen lisäksi Arkean käytöstä vapautunut puusepänverstaan tila, joka myös soveltuu opetuskäyttöön. Vertailun mukaan kuljetuskustannus + opettajan palkkakustannus taksikyytivaihtoehdossa on noin 54 000 € vuodessa ja bussikyytivaihtoehdossa noin 47 800 € vuodessa.

 

 

 

Koulun näkökulmasta oman teknisen työn tilaan saaminen olisi tärkeää. Teknisen työn opetukseen siirtyminen muihin kouluihin on järjestelynä sekä kallis että opetusta haittaava niin käytännöllisesti, ajankäytöllisesti kuin lukujärjestyksen tekemisen kannalta. Koulun toive on, että liikuntasalin muutos teknisen työn tilaksi toteutettaisiin siten, että tila on käyttöönotettavissa syyslukukauden 2017 alussa, mutta viimeistään siinä vaiheessa, kun Puolalan koulun peruskorjaus käynnistyy.

 

Kasvatus- ja opetuslautakunnan ruotsinkielinen jaosto on käsitellyt hankekuvauksen 2.6.2016 § 37 ja päättänyt esittää sen hyväksymistä kasvatus- ja opetuslautakunnalle. Voimassa olevan tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeen mukaan investointikustannukseltaan alle 1 M€:n hankkeesta tehdään hankekuvaus, joka saatetaan asianomaisen lautakunnan hyväksyttäväksi, joka esittää toteutusta Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnalle. Tämän jälkeen käytännön toteutus siirtyy kiinteistötoimialan tilapalveluille. Hankkeen toteutumisaika määräytyy lopulta vasta talousarviokäsittelyn yhteydessä.

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen 16.6.2016:

 

Cygnaeuksen koulun esittämä tarve on sinällään perusteltu. Koulu tarvitsee tilat, jossa opetussuunnitelmanmukaista opetusta voidaan toteuttaa. Teknisen työn tiloissa on myöskin tällä hetkellä jonkinlaista kapasiteettivajetta, koska sekä Pääskyvuoren että Sirkkalan koulun opetustilat ovat poissa käytöstä.

 

Alun perin ajateltiin, että Cygnaeuksen koulu olisi voinut käyttää Puolalan koulun peruskorjauksen jälkeen valmistuvia tiloja. Puolalan koulu on peruskorjauksessa helmikuusta 2018 vuoden 2019 loppupuolelle asti. Tämän jälkeen voidaan arvioida lopullisesti Puolalan koulun tilojen käyttö.

 

Cygnaeuksen koulurakennus kuuluu suojeluluokkaan SR4 Rakennustaiteellisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten rakennusala. Tässä rakennusalassa olevaa rakennusta tai sen osaa ei saa purkaa eikä siinä saa suorittaa sellaisia lisärakentamis- tai muutostöitä, jotka tärvelevät julkisivujen tai vesikaton rakennustaiteellista tai kulttuurihistoriallista arvoa tai tyyliä. Mikäli rakennuksessa on aikaisemmin suoritettu tällaisia tärveleviä toimenpiteitä, on rakennus lisärakentamis- tai muutostöiden yhteydessä pyrittävä saattamaan ennalleen. Rakennuksen ullakolle saadaan sisustaa huonetiloja voimassaolevien rakentamismääräysten puitteissa merkityn rakennusoikeuden ja kerrosluvun sitä estämättä.

 

Koska koko asiassa on edelleen epäselviä tekijöitä, tulee asia ainakin siltä osin palauttaa uuteen valmisteluun, että asiaan saadaan Museokeskuksen arvio, voidaanko muutostöihin ylipäätään ryhtyä. Muutenkin saattaa olla perusteltua odottaa vuoteen 2019 asti, jolloin kokonaistilanne on paremmin tiedossa.

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta merkitsee tiedokseen ruotsinkielisen jaoston päätöksen 2.6.2016 § 37. Lisäksi lautakunta päättää palauttaa asian uuteen valmisteluun, jotta asiaan saadaan Museokeskuksen lausunto.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

palJuselius Minna
palKjellman Liliane
palWulff Nicke


Liitteet:

Kasopelk § 101
Liite 1:Hankekuvaus