Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta8811.05.20168

10674-2016 (642)

Puolalan koulun peruskorjauksen aikaiset väistötilajärjestelyt

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 88

Tilacontroller Minna Juselius, rehtori Tuomas Nousiainen, apulaisrehtori Kaisu Metsä-Tokila 3.5.2016:

 

Kaupunginvaltuusto hyväksyi kokouksessaan 26.10.2015 (§ 180) Puolalan koulun Kauppiaskadun yksikön peruskorjausta koskevan hankesuunnitelman. Hankesuunnitelman hyväksymisen yhteydessä ei vielä ollut esitystä väistötilasta, vaan todettiin, että ”Väistötilaratkaisu saatetaan päätettäväksi erikseen, peruskorjauksen käynnistämisen aikatauluun nähden riittävän aikaisessa vaiheessa, tilavuokrauksen toimivaltarajojen puitteissa.”

 

Sivistystoimialan edustajat yhdessä Kiinteistöliikelaitoksen ja konsernihallinnon strateginen tilojen ohjaus –vastuualueen kanssa ovat kartoittaneet väistötilamahdollisuuksia. Neuvotteluja käytiin myös Turun yliopiston kanssa, mutta lopulta sopiva ratkaisu löytyi Turun kaupungin omista tiloista. Väistötilaksi esitetään Sepänkatu 2 kiinteistöä, joka tällä hetkellä palvelee Turun normaalikoulun lukion väistötilana ja vuoden 2017 TSYK:n lukion väistötilana.

 

Sepänkadun tiloihin voidaan sijoittaa vuoden 2018 alusta noin 440 Puolalan koulun oppilasta. Loput noin 130 oppilasta sijoitettaisiin Topeliuksen koulun tiloihin (5-6 luokkahuonetta).

 

Sepänkadulle voidaan sijoittaa

-19 perusopetustilaa

-englannin luokka

-tekstiilityön luokka

-teknisen työn luokka

-kahden erityisopettajan tilat

-S2-opetuksen tilat

-opettajainhuone

-työhuoneita (rehtorit, koulusihteeri, psykologi, kuraattori, terveydenhoitaja ja koululääkäri)

 

Liikuntatiloja Sepänkadun tiloissa ei ole. Puolalan koulussa on tällä hetkellä 58 viikkotuntia liikuntaa. Liikunnan opetuksen soveltuvia paikkoja Sepänkadun lähialueella ovat mm. Urheilupuisto, Samppalinnan palloiluhalli, Kupittaan urheiluhalli ja Kupittaan jäähalli. Lisäksi voidaan kartoittaa lähellä olevien koulujen liikuntatilojen mahdollista käyttöä. Pienten oppilaiden kanssa pitkät siirtymiset eivät kuitenkaan ole mahdollisia.

 

Pienten (1–3 luokat) oppilaiden ruokailu tulisi järjestää Sepänkadulla, jossa vaihtoehtoina voisivat olla joko luokkaruokailu tai yhden ison tilan käyttäminen ruokailutilana, tai myös näiden kahden yhdistelmä. Isommat oppilaat (4-6 luokat) voivat mahdollisesti ruokailla lähikiinteistöissä. Tarkemmin ruokailujärjestelyt suunnitellaan yhdessä Hankinta- ja logistiikkakeskuksen palvelupäällikön ja Arkean edustajan kanssa.

 

Puolalan koulun 1. ja 2. luokkien oppilailla on ollut mahdollisuus osallistua aamupäiväkerhoon Kauppiaskadun iltapäiväkerhossa sekä iltapäiväkerhoon joko Kauppiaskadun iltapäiväkerhossa tai Vimman iltapäiväkerhossa. Aamupäiväkerhossa on ollut vuosittain noin 10–20 lasta ja molemmissa iltapäiväkerhoissa 30–45 lasta. Lisäksi saksan kieliluokkien 1.–2.-luokkalaiset ovat osallistuneet saksalaisen seurakunnan järjestämään iltapäiväkerhoon (Kaskenkatu). Yhteensä iltapäivätoiminnan piirissä on noin 100 lasta. Syyslukukaudella iltapäiväkerhoon osallistuvien lasten määrä on ollut yleensä kevätlukukautta suurempi. Väistötiloissa oleminen saattaa kuitenkin lisätä iltapäivätoiminnan tarvetta.

 

Topeliuksen kouluun väistöön sijoittuville oppilaille varataan mahdollisuus iltapäivätoimintaan siellä. Sepänkadun läheisyyteen taas järjestetään tilaa kahdelle iltapäiväkerhoryhmälle sekä yhdelle aamupäiväkerhoryhmälle. Saksan kieliluokkien oppilaat voivat edelleen osallistua saksalaisen iltapäiväkerhon toimintaan Sepänkadulta käsin.

Sepänkadun sisäpiha toimii oppilaiden ulkoilupihana. Lisäksi sisäpihalle sijoitetaan wc-kontti, jotta saadaan koulun käyttöön riittävä määrä wc-tiloja.

 

Sivistystoimiala ei maksa vuokraa Puolalan koulun Kauppiaskadun tiloista peruskorjauksen aikana. Sepänkadun väistötilasta aiheutuva vuokrakustannus on 19 091,28 €/kk ja 229 095,36 €/vuosi (neliövuokra on 7,54 €/m2). Hoitovuokra sisältää tilojen lämmittämisen, käytön ja huollon, ulkoalueiden hoidon sekä jätehuollon. Toimiala vastaa itse sähkön, veden ja jäteveden kustannuksista.

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää hyväksyä esitetyt väistötilaratkaisut.

PäätösAsia pantiin pöydälle Koivusalon tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.