Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta6727.04.20165

4407-2016 (421, 032)

Lasten päivähoidon palvelusetelin suurimman arvon tarkistaminen 1.8.2016

Tiivistelmä:

Lasten varhaiskasvatuksen palvelusetelin suurin arvo tarkistetaan sääntökirjan mukaan aina parillisen vuoden keväällä. Lautakunnalle esitetään palvelusetelin arvon pitämistä nykyisessä tasossa 1.8.2016 alkaen.

Kasopelk § 67

Palvelualuejohtaja Vesa Kulmala ja aluepäällikkö Pia Jokinen sekä palvelupäällikkö Hanna Karlsson 9.4.2016:

 

Palvelusetelin arvon tarkistamisen periaatteet

Sääntökirjan luvussa 6.1. määritellään palvelusetelin suurimman arvon tarkistamisen periaatteet, jotka ovat seuraavat:

 

”Päiväkotihoidon palvelusetelin suurin arvo ja leikkikoulu- ja kerhotoiminnan tasasuuruinen arvo hyväksytään Turun kaupungin kasvatus- ja opetuslautakunnassa.

 

Palvelusetelin arvon ohjeellisena tarkistusperiaatteena käytetään sosiaalipalveluiden ansiotasoindeksin ja elinkustannusindeksin yhdistettyä indeksiä. Indeksi muodostuu siten, että sosiaalipalveluiden ansiotason vaikutus on 70 % ja elinkustannusindeksin vaikutus 30 %. Laskennassa käytetään viimeisimpiä käytössä olevia tilastokeskuksen indeksejä. Palvelusetelin arvoa tarkistetaan aina parillisen vuoden keväällä 30.4. mennessä. Tarkistetun palvelusetelin uusi arvo tuodaan päätettäväksi lautakuntaan. Uusi tarkistettu setelin arvo otetaan käyttöön aina uuden toimintakauden alusta elokuun 1. päivä.”

 

Indeksien vaikutus

Sosiaalipalvelujen ansiotasoindeksi 2005=100 vuonna 2013/4 on 129,1 ja viimeisin 2015/4 on 131,5. Elinkustannusindeksi oli vuonna 2011/1 1900 ja viimeisin 2016/2 on 1900. Näiden pohjalta palvelusetelin arvoon korotus olisi 1,30 prosenttia. Laskelma on esityslistan liitteenä.

 

Palvelusetelin arvo nousisi yli 3-vuotiaan lapsen kokopäivähoidossa 826 euroon kuukaudessa, pyöristys lähimpään euroon. Muiden palveluntarpeiden arvot saadaan sääntökirjan 6.2.1 luvun mukaisilla kertoimilla.

 

Oheismateriaali 1               Laskelma indeksin vaikutuksesta

 

Kustannusvaikutus

Palveluseteliä käyttävien määrä on kasvanut merkittävästi. Maaliskuussa 2016 palveluseteliä käytti n. 1 897 lasta, kun samaan aikaan vuonna 2015 lapsia oli 1 441. Nykyisellä asiakasmäärällä kustannusten nousu olisi vuoden 2016 osalta noin 38 000 euroa. Vuositasolla samalla asiakasmäärällä kustannusten nousu olisi noin 91 000 euroa. Kustannusvaikutusta arvioitaessa on huomioitu asiakasmaksuihin tuleva korotus.

 

Vaihtoehtoiset esitykset

Hyvinvointitoimiala ja sivistystoimiala ovat tiedottaneet palveluntuottajia 3.9.2015 pidetyssä tilaisuudessa, että tuotaessa päätettäväksi palvelusetelin arvon tarkastuksia vuonna 2015 – 2016 virkamiesvalmistelussa ei tulla esittämään korotuksia.

 

1.

Koska sääntökirjassa todetaan, että indeksiin perustuva palvelusetelin arvon tarkistaminen on ohjeellinen, antaa tämä myös mahdollisuuden siihen, että palvelusetelin arvo pidetään nykyisellä tasolla eli 815 euroa kuukaudessa yli 3-vuotiaan lapsen kokopäivähoidossa. Tässä mallissa seurauksena on se, että palveluntuottajan tulot pysyisivät lähtökohtaisesti samana, perheen maksuosuus kasvaisi joka tapauksessa, mutta kunnan osuus kustannuksista pienenisi. Säästöä kertyisi vuositasolla arviolta noin 140 000 euroa.

 

Lapsikohtaisen palvelusetelin arvo määräytyy lapsen iän, perheen koon ja bruttotulojen sekä perheen ja tuottajan välisessä palvelusopimuksessa sovitun palveluntarpeen/hoitoajan perusteella. Palvelusetelin suurimmasta arvosta vähennetään kunnallisen päivähoidon maksu, joka nousee suurimmassa maksuluokassa seitsemän euroa. Perheen maksuosuus kasvaa, koska perheelle määritellään kunnallisen päivähoidon maksu. Lisäksi mikäli tuottajalla on tarvetta tarkistaa hoitopaikanhintaa, tulee tuo kustannusnousu kohdentumaan asiakkaisen maksettavaksi, jolloin ns. omavastuuosuus on suurempi kuin kunnallisen päivähoidon asiakasmaksu.

 

2.

Taloudellisen tilanteen vuoksi arvoa voitaisiin esittää tarkistettavaksi ainoastaan opetus- ja kulttuuriministeriön ilmoituksen mukaisesti varhaiskasvatuksen asiakasmaksujen indeksitarkistuksen suurimman asiakasmaksun korotuksen mukaisesti. Palvelusetelin arvoa esitettäisiin tarkistettavaksi tällöin seitsemällä (7) eurolla, mikä siis vastaa kunnallisen päivähoidon suurimman asiakasmaksun indeksin mukaista tarkistusta. Tällöin palvelusetelin arvo olisi 822 euroa kuukaudessa yli 3-vuotiaan kokopäivähoidosta.

 

Lähtökohtaisesti palvelusetelijärjestelmässä setelin arvon tarkistaminen asiakasmaksun korotuksen verran on kaupungille kustannusneutraali. Toisaalta tämä vaihtoehto mahdollistaisi tuottajien korottaa hoitopaikan hintaa ko. seitsemällä eurolla yli 3-vuotiaan kokopäivähoidossa ja kertoimien mukaan muissa palveluvaihtoehdoissa.

 

Johtopäätös

Koska taloudellinen tilanne on edelleen vaikea, on perusteltua pidättäytyä sääntökirjan mukaisesta palvelusetelin arvon tarkistamisesta ja pitää palvelusetelin arvo nykyisessä tasossa 815 euroa kuukaudessa yli 3-vuotiaan kokopäivähoidossa.

 

Palveluntuottajien kanssa on neuvoteltu palvelusetelin arvoon liittyen perjantaina 8.4.2016. Palveluntuottajien näkemyksen mukaan tarkistus tulee tapahtua noudattaen sääntökirjaa.

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää, että palvelusetelin suurin arvo kuukaudessa 1.8.2016 lukien on edelleen 815,00 euroa yli 3-vuotiaan kokopäivähoidossa. Muut arvot saadaan sääntökirjassa päätetyillä kertoimilla ja kertoimella saadut summat pyöristetään lähimpään tasaeuroon.

PäätösAsia pantiin pöydälle Koivusalon tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.