Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta6206.04.20161

596-2016 (054, 421, 653, 021)

Ryhmäperhepäiväkoti Pikku-Pääsky Lundahn & Karin oikaisuvaatimus varhaiskasvatuksen yksityisten palvelujen palvelualuejohtajan päätökseen 18.2.2016 § 3

Tiivistelmä:

Ryhmäperhepäiväpäiväkoti Pikku-Pääsky Lundahn & Kari on anonut päivähoidon investointitukea 17.1.2016 päivätyllä hakemuksella uuden toimitilan muutostöihin päivähoitotoimintaan soveltuviksi. Palvelualuejohtaja Vesa Kulmala on päätöksellään 18.2.2016 § 3 päättänyt, että tukea ei myönnetä, koska hanke ei täytä kaupunginhallituksen 7.5.2012 §:n 235 mukaisia ehtoja tuen myöntämiseksi. Ryhmäperhepäiväkoti Pikku-Pääsky Lundahn & Kari on tehnyt 3.3.2016 päivätyn oikaisuvaatimuksen. Kasvatus- ja opetuslautakunnalle esitetään oikaisuvaatimuksen hylkäämistä.

Kasopelk § 62

Palvelualuejohtaja Vesa Kulmala 15.3.2016:

 

Ryhmäperhepäiväkoti Pikku-Pääsky Lundahn & Kari on hakenut päivähoidon investointitukea 4 000 euroa liiketilan Kivikartiontie 1 LK 3-4 remontointiin päivähoitokäyttöön. Hakemuksen mukaan tilan kunnostamiseen varattu määräraha on ylittynyt merkittävästi mm. toimitilan esteettömyysvaatimusten vuoksi. Hakemuksen mukaan uusiin tiloihin jouduttiin siirtymään mm. sen vuoksi, että edellisissä tiloissa alkoi putkistoremontti.

 

Palvelualuejohtaja Vesa Kulmala on päätöksellään 18.2.2016 § 3 hylännyt hakemuksen, koska toimitilahanke ei lisää hoitopaikkoja eikä siten täytä kaupunginhallituksen 7.5.2012 § 235 päättämiä edellytyksiä.

 

Ryhmäperhepäiväkoti Pikku-Pääsky Lundahn & Kari hakee muutosta palvelualuejohtajan päätökseen. Oikaisuvaatimusta perustellaan sillä, että päätös on asettanut kyseisen toimijan kustannusten suhteen kohtuuttomaan asemaan muihin yksityisiin ryhmäperhepäiväkoteihin ja päiväkoteihin verrattuna, koska hankkeelle on asetettu erittäin tiukkoja vaatimuksia kaupungin eri toimijoiden toimesta, jotta toimitilan käyttötarkoituksenmuutos päiväkotitoimintaan voitiin hyväksyä. Oikaisuvaatimuksessa pyydetään, että anottu investointituki 4 000 euroa myönnettäisiin.

 

Oikaisuvaatimusta perustellaan edelleen sillä, että tilaan jossa ko. toimintaa on ollut jo 18 vuoden ajan, oli tulossa putkiremontti ja toimitiloista olisi joka tapauksessa jouduttu siirtymään väistötiloihin. Alkuperäinen kustannusarvio oli noin 12 000 euroa. Lopulliset kustannukset tulevat olemaan noin 23 000 euroa. Oikaisuvaatimuksen mukaan kustannuksia lisäsi erityisesti erittäin massiivinen ilmastoinnin kunnostaminen sekä esteettömyysvaatimukset, jotka olivat edellytyksiä rakennusluvan saamiseksi. Pitkä lupaprosessi vaikutti oikaisuvaatimuksen mukaan myös asiakkaiden käyttäytymiseen, asiakkaita menetettiin.

 

Turun kaupunginhallitus on päättänyt ottaa käyttöön kokouksessaan 7.5.2012 §:ssä 235 yksityisten päivähoitopaikkojen perustamiseen liittyvän investointituen. Investointituen tavoitteena on lisätä yksityisessä päivähoitotoiminnassa olevia, turkulaisille alle 3- ja yli 3-vuotiaille lapsille tarkoitettuja kokopäiväisiä hoitopaikkoja keventämällä uuden hoitopaikan perustamisen kustannuksia.

 

Tukea voidaan myöntää Turun kaupungin alueella harjoitettavaan yksityiseen päiväkoti- ja kahden hoitajan ryhmäperhepäiväkotitoimintaan. Investointitukea ei myönnetä käyttökustannuksiin. Tukea voidaan myöntää toimitilan hankkimisesta, rakentamisesta ja toiminnan laajentamista varten tehdyistä muutostöistä aiheutuviin kustannuksiin sekä päivähoitotoiminnan käynnistämisessä tarvittavan irtaimiston hankintakustannuksiin.

 

Hoitopaikkoja lisättäessä uutta toimitilaa hankkimalla, tukea voidaan myöntää enintään 1 000 euroa perustettavaa uutta kokopäiväistä päiväkotipaikkaa kohden. Milloin hoitopaikkoja lisätään olemassa olevien toimitilojen puitteissa, tukea voidaan myöntää enintään 500 euroa hoitopaikkaa kohden. Tällöin tukea hakevalta toimijalta edellytetään uuden tilan käyttöönoton todentamista. Investointitukea myönnetään enintään 40 000/20 000 euroa palveluntuottajan toimipistettä kohden.

 

Kaupunginvaltuusto on vuoden 2016 talousarviossa osoittanut 100 000 euron määrärahan päivähoitopaikkojen perustamiseen liittyvää investointitukea varten.

 

Kaupunginhallituksen päätöksen mukaan investointituen tavoitteena on lisätä yksityisessä päivähoitotoiminnassa olevia hoitopaikkoja. Tässä tapauksessa hoitopaikat eivät lisäänny. Ryhmäperhepäivähoidon ryhmäkokoa säädellään asetuksessa lasten päivähoidosta (16.3.1973/239 § 8), jossa todetaan, että perhepäivähoidossa kaksi hoitajaa voi samanaikaisesti hoitaa enintään kahdeksaa lasta ja erityisestä syystä ja huomioon ottaen paikalliset olosuhteet kolme hoitajaa voi hoitaa samanaikaisesti enintään kahtatoista lasta. Turussa varhaiskasvatuspalvelun osalta tilanne on sellainen, että uusia kolmen hoitajan yksiköitä ei ole perusteltua käynnistää. Hoitopaikkoja on tällä hetkellä riittävästi. Ryhmäperhepäiväkoti Pikku-Pääsky Lundahn & Karin toimitilahanke ei täten lisää hoitopaikkoja eikä täytä kaupunginhallituksen päätöksen 7.5.2012 § 235 edellytyksiä.

 

Palvelualuejohtajan kielteinen päätös on perustunut siihen, että rakennushanke ei ole täyttänyt kaupunginhallituksen edellytystä hoitopaikkojen lisäytymisestä. Jotta noudatetaan kaupunginhallituksen päätöstä ja tuottajien tasapuolista kohtelua, on oikaisuvaatimus perusteltua hylätä.

 

Liite 1                                  Ryhmäperhepäiväkoti Pikku-Pääsky Lundahn & Karin oikaisuvaatimus 3.3.2016 (salassa pidettävä, JulkL 24 § 1 mom. 20 kohta)

 

Oheismateriaali 1               Ryhmäperhepäiväkoti Pikku-Pääsky Lundahn & Karin investointitukihakemus 17.1.2016

 

Oheismateriaali 2               Palvelualuejohtajan päätös 18.2.2016 § 3

 

Oheismateriaali 3   Investointituen myöntämisperiaatteet

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää hylätä oikaisuvaatimuksen.

PäätösAsia pantiin pöydälle Oksasen tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.


Liitteet:

Kasopelk § 62
Liite 1:Ryhmäperhekoti Pikku-Pääsky Lundahn & Karin oikaisuvaatimus 3.3.2016 (salassa pidettävä, JulkL 24 § 1 mom. 20 kohta)