Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta3909.03.20169

7547-2013 (5120, 5121, 021)

Sähköisiä ylioppilaskirjoituksia mahdollistavaa järjestelmää koskeva hankintaoikaisuvaatimus

Tiivistelmä:

Gistele Oy on tehnyt hankintaoikaisuvaatimuksen sähköisiä ylioppilaskirjoituksia mahdollistavia siirrettäviä sähkönjakokeskuksia sekä niihin tarvittavia siirrettäviä energiansiirtoketjuja koskevasta hankintapäätöksestä 17.11.2015 § 10. Kasvatus- ja opetuslautakunnalle esitetään, että Gistele Oy:n hankintaoikaisuvaatimus hylätään.

Kasopelk § 39

Kaupunginlakimies Jukka Vanto 29.1.2016:

 

Asian taustaa ja hankintaoikaisuvaatimus

 

Hankinta- ja logistiikkakeskus on sivistystoimialan toimeksiannosta pyytänyt 17.8.2015 päivätyllä osallistumispyynnöllä osallistumishakemuksia rajoitetulla menettelyllä toteutettavasta sähköiset ylioppilaskirjoitukset mahdollistavista siirrettävistä sähkönjakokeskuksista sekä niihin tarvittavista siirrettävistä energiansiirtoketjuja koskevasta hankinnasta. Osallistumispyynnössä hankinta on jaettu kahteen osakokonaisuuteen:

 

Osakokonaisuus 1: Sähköisen ylioppilaskirjoituksen mahdollistava siirrettävä sähkönjakokeskus

 

Osakokonaisuus 2: Energiansiirtoketju (sähkö- ja dataverkon jakamiseen tarkoitettu siirrettävä kaapelointi)

 

Ehdokas on voinut jättää osallistumishakemuksen osakokonaisuuteen 1 ja/tai osakokonaisuuteen 2.

 

Osallistumispyynnön kohdassa 3 (”hankinnan taustaa”) on todettu muun ohella seuraavaa:

 

”Ylioppilaskirjoitukset sähköistyvät vaiheittain vuosina 2016–2019. Kaikki tutkinnon järjestämisen työvaiheet on toteutettava tieto- ja viestintätekniikkaa käyttäen.

 

Syksyllä 2015 tullaan järjestämään ensimmäinen valtakunnallinen testikoe. YTL on suositellut, että kirjoituksissa tietoliikenne hoidetaan perinteisen lankaverkon kautta. Lisäksi sähköistykselle on asetettu vaatimukset, jotka edellyttävät kirjoitustiloissa kolmivaihevirtaa.

 

Turussa perustettiin keväällä 2014 työryhmä, jota on johtanut lukiokoulutuksen palvelualuejohtaja. Tämän pohjalta lähdettiin suunnittelemaan Turussa käyttöönotettavaa toimintamallia ja tekniikkaa. Samaan aikaan ryhdyttiin suunnittelemaan voimistelusaleissa käyttöönotettavia siirrettäviä laitteistoja. Kesän 2015 aikana on tarkoitus sähköistää kaikkien tarvittavien lukioiden voimistelusalit.

 

Turun kaupungin sivistystoimialan koordinoima hankinta toteuttaa sähköiset ylioppilaskirjoitukset mahdollistavien siirrettävien sähkönjakokeskusten ja siirrettävien energiansiirtoketjujen hankinnan. Turun kaupungin sivistystoimialan toteuttama esimerkki sähkönjakokeskus (sähkön ja datan jakaminen) ja siinä käytettävä energiansiirtoketju (sähkön ja datan siirto) toimivat lähtökohtana tulevalle hankinnalle. Hankinta toteutetaan vuosina 2015–2018.”

 

Sivistystoimialan toimialajohtaja on 17.11.2015 tekemällään hankintapäätöksellä § 10 päättänyt, että sähköisten ylioppilaskirjoitusten varustukseen kuuluvan siirrettävän sähkönjakokeskuksen toimittajaksi valitaan Turun Sähkötukku Oy ja energiansiirtoketjun toimittajaksi Eiskon Sähkö Oy.

 

Hankintaoikaisuvaatimus perusteineen 

 

Gistele Oy on sivistystoimialalta saadun selvityksen mukaan 3.12.2015 saattanut vireille edellä mainittua päätöstä koskevan hankintaoikaisuvaatimuksen ja vaatinut hankintapäätöksen kumoamista.

 

Gistele Oy on perusteinaan esittänyt, että se on kaupungin pyynnöstä osallistunut osallistumispyynnön taustakuvauksessa mainitun työryhmän toimintaan saamatta siitä erillistä korvausta. Hankinnan lähtökohtana ollut sähkönjakokeskus sekä sähkön ja datan siirrossa käytettävä jakoyksikkö on Gistele Oy:n mukaan sen toteuttama ja valmistama, eikä Gistele Oy ole antanut lupaa kehittämiensä teknisten ratkaisujen julkaisemiseen. Gistele Oy:n mukaan erityisesti jakoyksikkö on vain Gistele Oy:n kehittämä ratkaisu, jota kaupunki on ollut kiinnostunut hyödyntämään. Gistele Oy on ilmoittanut kaupungille patentin hakemisesta. Patenttihakemus on jätetty 16.9.2015. Tietojen luovutus on voinut vaarantaa keksinnön patentoitavuuden ja Gistele Oy on tässä vaiheessa luopunut tuotekehitysrahoitushakemuksen jättämisestä.

 

Kuultavien lausunnot

 

Eiskon Sähkö Oy on 13.1.2016 antamassaan lausumassa vaatinut Gistele Oy:n hankintaoikaisuvaatimuksen hylkäämistä. Eiskon Sähkö Oy on katsonut, että Gistele Oy:llä ei ole patentin tai muunkaan perusteella suojaa kyseisiä kaapelijärjestelmiä koskien, eivätkä kaapelijärjestelmät eroa siitä, mikä sähköasennusalalla on yleisesti tunnettua, eikä niihin sisälly mitään uutta tai keksinnällistä. Gistele Oy:n patenttihakemuksessa patenttia on haettu suojakotelolle, jolla kaapeleita kytketään useaan kohteeseen. Eiskon Sähkö Oy on lisäksi vaatinut, että kaupunki toimii jo allekirjoittamansa hankintasopimuksen mukaisesti.

 

Gistele Oy on 18.1.2016 antanut lausuman Eiskon Sähkö Oy:n lausuman johdosta. Gistele Oy on pitänyt Eiskon Sähkö Oy:n näkemyksiä virheellisinä. Gistele Oy:n mukaan kaupunki olisi ilman Gistele Oy:n lupaa antanut Eiskon Sähkö Oy:lle yksityiskohtaisia tietoja Gistele Oy:n kehittämästä uudenlaisesta teknisestä ratkaisusta. Gistele Oy on pitänyt mahdollisena, että sille myöhemmin myönnettävää patenttisuojaa loukattaisiin, jossa tapauksessa yhtiö tulisi vaatimaan korvauksia/hyvitystä.  

 

Turun Sähkötukku Oy ei ole käyttänyt sille varattua tilaisuutta lausunnon antamiseen.

 

Hankintaoikaisuvaatimus suhteessa tehtyyn hankintasopimukseen

 

Julkisista hankinnoista annetun lain (hankintalaki) 80 §:n 2 momentin mukaan päätöstä tai ratkaisua ei voida korjata hankintaoikaisuna, jos hankintasopimus on tehty.

 

Pykälää koskevien esitöiden (HE 190/2009 vp s. 55) rajaus suhteessa hankintasopimukseen on muotoiltu siten, että kysymys ei ole hankintaoikaisun tekemisen prosessuaalisesta edellytyksestä vaan hankintayksikön harkintavaltaan vaikuttavasta seikasta. Jos hankintaoikaisun vireille tulemisen jälkeen on tehty hankintasopimus, hankintayksikkö joutuu käytännössä hylkäämään hankintaoikaisuvaatimuksen.

 

Sivistystoimialalta saadun selvityksen hankintasopimukset on tehty viikolla 51/2015 eli hankintaoikaisun vireille tulemisen jälkeen.

 

Edellä lausuttu huomioon ottaen hankintaoikaisuvaatimuksen käsittelemiseksi ei ole tarpeen lausua muista hankintamenettelyn virheellisyyttä koskevista väitteistä.

 

Sopimukseen sovellettavien JYSE 2014 TAVARAT –ehtojen kohdan 16.2 mukaan toimittaja vastaa siitä, etteivät sen toimittamat tavarat tai niihin liittyvä aineisto hankintasopimuksen mukaisesti käytettyinä loukkaa Suomessa voimassa olevia kolmannen osapuolen patentti-, tekijän- tai muita immateriaalioikeuksia.

 

Johtopäätökset

 

Kasvatus- ja opetuslautakunta päättänee hylätä Gistele Oy:n hankintaoikaisuvaatimuksen.

 

Oheismateriaali 1               Gistele Oy:n hankintaoikaisuvaatimus 3.12.2015

 

Oheismateriaali 2               Eiskon Sähkö Oy:n lausuma 13.1.2016

 

Oheismateriaali 3               Gistele Oy:n lausuma 18.1.2016

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää hylätä Gistele Oy:n hankintaoikaisuvaatimuksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoGistele Oy
tiedJalonen Timo