Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta2817.02.20161

10956-2015 (653)

Sirkkalan koulun rakennus 3 "Kärnhuset" tilanne

Tiivistelmä:

Sirkkalan koulun rakennuksessa 3 on ollut kosteusongelmia lähivuosina ja tällä hetkellä rakennus on pois käytöstä. Kohdetta ei ole virallisesti asetettu käyttökieltoon, mutta sivistystoimiala on päättänyt siirtää opetuksen ko rakennuksesta koulun muihin tiloihin. Nyt tulee ratkaista, miten rakennus 3 saatetaan käyttökuntoon.

Kasopelk § 28

Va. tilajohtaja Tuomas Koskiniemi, tilacontroller Minna Juselius ja vs. kiinteistöpäällikkö Soile Viiri 11.2.2016:

 

Taustaa

 

Sirkkalan koulu sijaitsee neljässä rakennuksessa ja samassa pihapiirissä on myös Sirkkalabackenin koulu. Lisäksi pihassa on parakkirakennus. Nyt käsittelyssä oleva rakennus 3 (Kärnhus) sijaitsee pihapiirin keskiosassa. Se on rakennettu vuonna 1955 ja peruskorjattu 2000 luvun alussa. Sivistystoimialan maksama vuokra rakennuksesta on noin 17 000 €/kk eli noin 204 000 €/vuosi, mutta tällä hetkellä vuokranmaksu on keskeytetty.

 

Kevättalvella 2013 kiinteistössä oli vesikattovuotoja, jotka korjattiin. Vesikattovuodot jatkuivat syksyllä 2013 johtuen lumen sulamisesta katolla. Katolla oli myös lämpövuotoja. Nämäkin korjattiin ja sisätiloissa korjattiin kuivattamalla ja uusimalla materiaaleja. Talvella 2014 päätettiin uusia katto toistuvien vuotojen vuoksi. Suunnittelussa päädyttiin korottamaan vesikattoa, jotta saadaan katolle parempi tuuletus ja voidaan lisätä kattoeristettä. Oireilu kohteessa jatkui näiden töiden jälkeenkin.

 

Koulussa tehtiin sisäilman laatuun liittyviä mittauksia kesäkuussa 2014. Kaikki otetut mikrobi-ilmanäytteet tulkittiin tavanomaisiksi ja ulkoseinien eristetiloista otetut materiaalinäytteet eivät viitanneet poikkeavaan mikrobikasvustoon. Kellarikerroksen alapohjassa todettiin kosteutta. Helmikuussa 2015 kohteessa uusittiin sisäilmamittaukset ja otettiin mineraalivillakuitunäytteitä. Ilmanäytteet tulkittiin tavanomaisiksi, mineraalivillakuitunäytteistä yhden luokan näyte tulkittiin poikkeavaksi, muut alittivat selvästi raja-arvon. Koulu myös suursiivottiin, mutta oireilu jatkui.

 

Keväällä 2015 rakennukseen tilattiin kuntotutkimus, jossa pohjakerroksen laatta todettiin osittain kosteaksi. Tutkimuksia laajennettiin tekemällä pohjakerroksen lattiaan rakenneavauksia sekä kosteusjakaumamittaus. Näihin tutkimuksiin perustuen tilattiin pohjalaatan korjaussuunnitelma, joka valmistui 31.12.2015. Tämän alapohjan korjaussuunnitelman on tehnyt Sweco oy tehtyjen tutkimustulosten perusteella. Suunnitelman mukainen toteutus on kapselointi.

 

Samanaikaisesti sisätilojen korjauksen kanssa on suositeltavaa tehdä pihavesien kiinniotto. Tämän suunnittelu on nyt käynnissä ja suunnitelma on melkein valmis. Suunnitelmien mukaiset työt voidaan tehdä koulun kesäloman aikana v. 2016. Samassa yhteydessä voidaan tarkastaa koekuopalla mm. patolevyt sokkeleissa. Nämä toimenpiteet eivät edellytä pihaparakin poistamista. Korjaus kapseloimalla ja pihavesien kiinniotot kesäloman aikana mahdollistavat, että koulu on käytössä syyslukukauden 2016 alussa. Tämä toki sillä edellytyksellä, että työt tilataan nyt viipymättä. Kapseloinnista on jo saatu tarjous ja työn hinta on noin 140 000 euroa. Pihatöiden kustannus on arviolta noin 70 000 euroa.

 

Sisäilmatyöryhmän edellyttämä asiantuntijanäkemys

 

Sivistystoimialan sisäilmatyöryhmässä 13.1.2016 nousi työsuojeluvaltuutetun toimesta esiin näkemys, jonka mukaan Sweco Oy:n suunnittelema ja Kiinteistöliikelaitoksen esittämä korjaustapa ei olisi riittävä. Tästä johtuen sisäilmatyöryhmä päätti, että tilataan vielä kolmannen osapuolen asiantuntijalausunto rakennuksen korjaamisesta. Tämä päädyttiin tilaamaan Vahanen yhtiöiltä. Vahasen 10.2.2016 toimittaman raportin pohjalta voidaan todeta seuraavaa:

 

-Korjaustyö voidaan suorittaa kapseloimalla, mutta suunnitelmien detaljeja tulee hiukan tarkentaa

-Vaihtoehtoisesti korjaus voidaan toteuttaa päällystämällä keraamisella/hengittävällä materiaalilla. Tämän kustannus olisi arviolta noin puolet kapseloinnin hinnasta.

 

Uudisrakennusvaihtoehto

 

Kasvatus- ja opetuslautakunta päätti kokouksessaan todeta kiinteistöliikelaitokselle näkemyksenään, että on selvitettävä toimivan uudisrakennuksen rakentamista korvaamaan kyseinen 1950-luvulla väliaikaiseksi rakennettu rakennus sekä pihalla nyt olevat väliaikaiset parakit.

 

Uudisrakennuksen sijoittaminen nykyisen rakennus 3:n paikalle aiheuttaisi alustavan arvion mukaan noin 3,5 – 4 M€:n investointikustannukset. Rakennuksen suunnittelu, purku- ja rakennustöille tulisi varata yhteensä noin 2,5 vuotta aikaa. Tällä välin koulun lähes koko pihapiiri olisi pois käytöstä. Ennen uudisrakentamiseen ryhtymistä tulisi tehdä kaupunginvaltuuston hyväksymän tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeen mukaiset asiakirjat (tarveselvitys ja hankesuunnitelma) ja hakea näiden pohjalta kohteelle rahoitusta tila-investointiohjelmaan. Uudisrakennuksen toteuttaminen ei näin ollen ole mahdollista lähivuosina. Uudisrakennuksesta aiheutuvaa vuokrakustannusta ei voida ennen tarkempia suunnitelmia laskea, mutta alustava indikaatio vuokratasosta olisi vuositasolla noin 350 000 euroa.

 

Kiinteistöliikelaitoksen näkemyksen mukaan uudisrakentaminen ei ole tässä vaiheessa tarpeellista, vaan koulu saadaan käyttökuntoon suorittamalla edellä esitetyt korjaukset.

 

Strateginen tilojen ohjaus –vastuualueen näkemys

 

Strateginen tilojen ohjaus –vastuualue luottaa Kiinteistöliikelaitoksen ja kahden muun asiantuntijatahon näkemyksiin rakennuksen korjaamisesta, eikä näin ollen puolla tässä vaiheessa uudisrakennusvaihtoehtoa. Koulun rakennus 3 on toiminnallisesti hyvä rakennus, jossa on niin käsityön kuin teknisen työn opetuksen tilat, monikäyttöinen salitila ja perus luokkatiloja. Kunhan alakerran lattian kosteusongelma saadaan korjattua, uskoo Strateginen tilojen ohjaus –vastuualue rakennuksen palvelevan opetusta vielä tulevaisuudessakin, vaikka se onkin 1950-luvulla rakennettu.

 

Ruotsinkielisen esiopetuksen osalta sivistystoimiala on esittänyt tarveselvityksen käynnistämistä tilapulan ratkaisemiseksi. Tämä tarveselvitys on käynnissä strateginen tilojen ohjaus –vastuualueen, sivistystoimialan ja Kiinteistöliikelaitoksen edustajien toimesta. Selvityksessä arvioidaan esiopetuksen kasvavaa tilantarvetta ja etsitään sille ratkaisuvaihtoehtoja.

 

Yhteenveto

 

Sirkkalan koulun rakennus 3 tullaan korjaamaan kapseloimalla ja pihalla tullaan samanaikaisesti tekemään vesien kiinniotot. Kiinteistön omistaja kuitenkin täsmentää asiantuntijalausunnon pohjalta vielä korjaussuunnitelmaa. Mikäli työt saadaan suunnitellusti käyntiin, voidaan kohde ottaa käyttöön jo syyslukukauden alusta 2016 alkaen. Esiopetuksen tilatarpeita ja ratkaisuvaihtoehtoja käsittelevä tarveselvitystyö jatkuu omana prosessinaan.

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen 15.2.2016:

 

Liite 1                                   Kostuneen alapohjan kapseloinnin työtapaselostus

Liite 2                                  Sirkkalan koulun korjaussuunnitelman tarkastus

 

Kasvatus- ja opetuslautakunta päättänee todeta kantanaan, että:

 

Kasvatus- ja opetuslautakunta sekä sivistystoimiala muistuttavat, että vastuu kiinteistöihin liittyvistä korjaustöistä sivistystoimialan käyttämissä koulutiloissa on kiinteistöliikelaitoksen johtokunnalla ja kiinteistöliikelaitoksella. Kasvatus- ja opetuslautakunta ja sivistystoimiala edellyttävät, että käytössä olevat tilat ovat turvalliset.

 

Vain viisi viikkoa aiemmin ”saadun selvityksen perusteella kasvatus- ja opetuslautakunta päätti (13.1.2016 § 4) todeta kiinteistöliikelaitokselle näkemyksenään, että on selvitettävä toimivan uudisrakennuksen rakentamista korvaamaan kyseinen 1950-luvulla väliaikaiseksi rakennettu rakennus sekä pihalla nyt olevat väliaikaiset parakit”. Kasvatus- ja opetuslautakunnan näkemyksen mukaan tällaista selvitystä ei ole tehty ja sellaisen selvityksen tekeminen on vasta aloitettu.

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta merkitsee selvityksen tiedokseen ja antaa asiassa edellä olevan lausunnon.

PäätösKasvatus- ja opetuslautakunta merkitsi selvityksen tiedokseen. Lisäksi lautakunta päätti antaa konsernihallinnon strateginen tilojen ohjaus –vastuualueelle edellä olevan lausunnon seuraavasti lisättynä:

Strateginen tilojen ohjaus -vastuualue ei ole kannassaan huomioinut RTC Vahanen -yhtiön raportin huomiota siitä, että pohjakerroksen kostuneen alapohjan lisäksi seinissä on havaittu kohonneita kosteusarvoja. Myöskään seinätasoitteista ei ole tehty tarkempia selvityksiä. Lisäksi lautakunta kyseenalaistaa, miksi suuri osa opetustiloista ja luokkahuoneista on jätetty kapselointisuunnitelman ulkopuolelle.

Päätös tehtiin esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

lausKonsernihallinto, strateginen tilojen ohjaus


Liitteet:

Kasopelk § 28
Liite 1:Kostuneen alapohjan kapseloinnin työtapaselostus
Liite 2:Sirkkalan koulun korjaussuunnitelman tarkastus