KASVATUS- JA OPETUSLAUTAKUNTA

 

Tilivelvollinen viranhaltija: toimialajohtaja Timo Jalonen

 

Lyhyt kuvaus toiminnasta

Sivistystoimialan tavoitteena on järjestää korkeatasoisia ja laadukkaita kasvatus- ja opetuspalveluja, jotka johtavat aktiivisiksi yhteiskunnan jäseniksi. Henkilöstö on laadukkaan kasvatuksen lähtökohta, joten henkilöstön osaamiseen kohdennetaan resursseja.

Varhaiskasvatusta järjestetään kaupungin omissa päiväkodeissa, perhepäivähoidossa ja avoimena varhaiskasvatustoimintana. Kaupungin ohjaamaa ja valvomaa yksityistä varhaiskasvatusta hankitaan pääsääntöisesti palvelusetelillä. Yksityiset palveluntuottajat tuottavat päiväkotihoitoa, ryhmäperhepäivähoitoa, perhepäivähoitoa sekä leikkitoimintaa. Esiopetusta järjestetään päiväkodeissa ja kouluissa. Esiopetusta ostetaan myös yksityisiltä palveluntuottajilta.

Perusopetusta järjestetään perusopetuslain ja opetussuunnitelman mukaisesti oppivelvollisille. Turun kaupungissa on erikoisluokkatoimintaa mm. kielissä, matematiikassa, liikunnassa, musiikissa ja kuvataiteessa. Kaupungin koulujen lisäksi Turussa perusopetusta tarjoavat myös Turun normaalikoulu sekä Turun Steiner-koulu.

Lukiokoulutusta järjestetään lukiolain ja opetussuunnitelman mukaisesti. Lukiokoulutusta annetaan suomenkielisenä Turun kaupungin kuudessa päivälukiossa sekä Turun iltalukiossa, ruotsinkielisenä Katedralskolan i Åbossa ja englanninkielisenä Turun kansainvälisessä koulussa. Kaupungin lukioiden lisäksi Turussa lukiokoulutusta tarjoavat myös Turun normaalikoulun lukio sekä Turun Steiner-koulun lukio. Erityinen koulutustehtävä Turun lukioilla on Kerttulin lukiossa (urheilu- ja ICT-linjat), Puolalanmäen lukiossa (musiikki), Turun klassillisessa lukiossa (ilmaisulinja) ja Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukiossa (meri- ja luonnontiedelinjat) sekä lisäksi Turun Normaalikoulussa (IB-linja).

Nuorten ammatillista koulutusta tarjotaan suomeksi ja ruotsiksi ammatillisen koulutuksen lain ja ammatillisten perustutkintojen perusteiden mukaisena tutkintoon johtavana koulutuksena Turun ammatti-instituutissa. Ammatillisten perustutkintojen lisäksi tarjotaan valmistavaa ja valmentavaa koulutusta.

Oppisopimuskoulutusta tarjotaan Turun oppisopimustoimistossa. Oppisopimuskoulutus toteutetaan henkilökohtaisen opetussuunnitelman perustalta, joka perustuu koulutuskohtaisiin opetussuunnitelmiin.

Ammatillista aikuiskoulutusta tarjotaan ammatillisen aikuiskoulutuslain mukaisena Turun ammatti-instituutissa näyttötutkintoperusteisesti sekä ammatillisesti täydentävää että ammatillisiin perustutkintoihin valmistava koulutusta. Koulutusta toteutetaan valtionosuusperusteisen lisäksi työvoimapoliittisena, oppisopimuskoulutuksena sekä muuna maksullisena koulutuksena.

Turun työväenopistoissa tarjotaan vapaan sivistystyön lain mukaisesti opetusta Turun suomenkielisessä työväenopistossa sekä suomen että muilla kielillä ja Åbo svenska arbetarinstitutissa ruotsinkielellä.

Tilivelvollisen viranhaltijan arvio talousarvion toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumisesta


Keskeiset toimintaympäristön muutostekijät

Sivistystoimialan toimintaympäristöön ovat vaikuttaneet asiakaskysynnän kasvu, joka on perustunut kaupungin väkiluvun kasvuun, joka puolestaan on painottunut lapsiin ja nuoriin. Samaan aikaan kuitenkin erityisesti peruspalvelujen ja ammatillisen koulutuksen valtionosuuden ja –avustusten määrä on pudonnut, joka vaikuttaa kielteisesti erityisesti rahoituspohjaan. Taloudelliset seikat ovat pakottaneet vähentämään henkilöstöä samaan aikaan kun asiakasmäärät ovat kasvaneet. Sipilän hallitusohjelman julkisen talouden tasapainotustoimenpiteet eivät ehdi vaikuttamaan kuluvaan varainhoitovuoteen.


Toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden olennaiset poikkeamat

Toiminnallisia ja taloudellisia poikkeamia on varsin vähän ja ne ovat osittain toisilleen vastakkaisia ja määrältään vähäisiä, joten sivistystoimiala kokonaisuudessaan asetaa sille asetetut toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet.

Lauseke

Toimenpideselvitys

Aikuiskoulutuksen ja oppisopimuskoulutuksen rakennemuutosten valmistelu.

Kaupunginjohtaja on nimennyt työryhmän, mutta työryhmä ei ole kokoontunut vuoden 2015 aikana.

Kohdennetaan talousarvion toimeenpanon yhteydessä valtuuston kesäkuussa raamiesitykseen lisäämä + 1 M€ opetuksen resursointiin.

Kohdennus tehty.

Sisältää koneteknologiakeskuksen käytön. Huomioidaan nykyistä laajempi käyttö opetussuunnitelmissa ja talousarvion toimeenpanossa. Huomioidaan oppilaitosten yhteisen oppimisympäristön hyödyt laajenevalle yhteistyölle ja teollisuudelle, sekä mahdollisuudet tehdä yhteisesti rahoitettuja laiteinvestointeja.

Asiassa ei ole edetty.