Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta2517.02.201610

435-2016 (017)

Ilmoitusasioita

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 25

Toimialajohtaja Timo Jalonen 8.2.2016:

 

1.OKM:ssä valmisteltavat hallituksen esitykset eduskunnan kevätistuntokaudelle 2016:

 

HE varhaiskasvatuksen asiakasmaksulaiksi sekä laeiksi varhaiskasvatuslain 13 §:n ja sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetun lain muuttamisesta: Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi varhaiskasvatuksen asiakasmaksulaki. Laissa säädettäisiin kunnan järjestämässä päiväkoti- ja perhepäivähoidossa perittävistä asiakasmaksuista. Kunta voisi edelleen periä maksun myös esimerkiksi leikkitoiminnasta ja muista avoimista varhaiskasvatuspalveluista sekä tilapäisesti järjestettävästä varhaiskasvatuksesta. Esitys pohjautuu voimassa oleviin sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksulain ja -asetuksen asiakasmaksuja koskeviin säännöksiin.

 

HE laiksi perusopetuslain väliaikaisesta muuttamisesta alueellinen kokeilu kielivalikoiman laajentamisesta eduskunnan hyväksymän ponnen mukaisesti: Esityksessä säädetään perusopetuslakiin määräajan voimassa olevat kokeilupykälät, joiden nojalla voidaan järjestää alueellinen kokeilu, johon osallistuvat kunnat voivat järjestää perusopetusta ilman, että oppilaan tulee opiskella toista kotimaista kieltä. Osallistuminen olisi oppilaille vapaaehtoista.

 

HE laeiksi ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetun lain sekä ammatillisesta peruskoulutuksesta annetun lain 9 ja 23 §:n muuttamisesta: Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi, että Opetushallitus toimisi jatkossa rekisterinpitäjänä tutkintotoimikuntien tutkinnon järjestämissopimuksia ja tutkintosuorituksia koskevissa rekistereissä. Ammatillisesta aikuiskoulutuksesta ja ammatillisesta peruskoulutuksesta annettuihin lakeihin myös lisättäisiin väliaikaisesti säännös, jonka mukaan opetus- ja kulttuuriministeriö voisi ilman hakemusta muuttaa koulutuksen järjestämisluvan opiskelijamäärää koskevia määräyksiä vuosina 2016 ja 2017. Lisäksi kokeilua koskevia säännöksiä täsmennettäisiin.

 

HE laiksi uudesta virastosta, johon yhdistetään Opetushallitus ja Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO: Perustetaan uusi virasto, johon yhdistetään kaksi nykyistä virastoa, OPH ja CIMO, tehtävineen ja henkilöstöineen.

 

2. Kaupunginhallitus päätti 1.2.2016 § 16, ettei se ota käsittelyynsä kasvatus- ja opetuslautakunnan 13.1 tai 20.1.2016 pöytäkirjoja eikä ruotsinkielisen jaoston 21.1.2016 pöytäkirjaa.

 

3. Kaupunginhallitus päätti 8.2.2016, ettei se ota käsittelyynsä lukio- ja ammattiopetusjaoston 2.2.2016 pöytäkirjaa.

 

4. Kaupunginvaltuusto päätti 25.1.2016 § 9, että Syvälahden koulun / monitoimitalon kehitysvaiheen tulos hyväksytään liitteiden 1 – 4 mukaisesti ja hankkeessa siirrytään toteutusvaiheeseen, enimmäiskustannukseksi vahvistetaan 29,13 milj. euroa, sisäisten vuokrien nousu vuodesta 2018 lähtien kompensoidaan nettomääräisesti niiden nousua vastaavasti kohteen käyttäjätoimialoille vuoden 2018 talousarvion laadinnan yhteydessä, kaupunki myöntää omavelkaisen takauksen Kiinteistö Oy Turun Syvälahden koulun enintään 29,13 milj. euron lainoille siten, että yhtiön kilpailuttamien pitkäaikaisten lainojen laina-aika voi olla enintään 30 vuotta lainojen nostosta ja, että em. lainat tulee nostaa viimeistään vuonna 2020 ja ne voivat olla kiinteä- tai vaihtuvakorkoisia, korkoriskin suojaamiseksi kaupunki myöntää omavelkaisen takauksen Kiinteistö Oy Turun Syvälahden koulun kilpailuttamalle nimellispääomaltaan tulevaa lainaa vastaavalle enintään 29,13 milj. euron koronvaihtosopimukselle ja siihen liittyvälle johdannaisten yleissopimukselle ja takauksille ei vaadita takausprovisiota eikä edellytetä vastavakuutta. Lisäksi tavoitekustannuksen ylitysvarauksen käyttämisestä (5 %; 1,39 M€) päättää kaupunginhallitus erikseen.

 

5. Kaupunginvaltuusto päätti 25.1.2016 § 11 suoritetun tarjousvertailun perusteella valita Turun ammatti-instituutin logistiikkakoulutuksen tilojen vuokratarjouskilpailun voittajaksi LS-Kiinteistöt Oy:n tarjouksen.

 

6. Turun kaupungin nuorisovaltuusto on 27.1.2016 valinnut kasvatus- ja opetuslautakuntaan nuorisovaltuuston edustajaksi Eetu Pellonperän ja varaedustajaksi Tiia Jokisen.

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta merkitsee ilmoitusasiat tiedokseen.

 

PäätösEhdotus hyväksyttiin.