Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta18016.12.20156

12559-2015 (653)

Stålarminkatu 27:n tilojen vuokraaminen päiväkotikäyttöön 1.8.2016 alkaen sekä Kupittaan urheiluhallin tilojen vuokrasopimuksen irtisanominen 1.7.2016 lukien

Tiivistelmä:

Päiväkotitoiminta osoitteessa Stålarminkatu 27 on keskeytynyt tilojen peruskorjauksen vuoksi. Tilat valmistuvat uudelleen käyttöön otettavaksi kevään 2016 aikana. Kasvatus- ja opetuslautakunnalle esitetään, että Kiinteistöliikelaitoksen tilapalveluille esitettäisiin tilojen vuokraamista kunnallisen päiväkotitoiminnan käyttöön 1.8.2016 alkaen. Samalla lautakunnalle esitetään Kupittaan urheiluhallin avoimen päiväkotitoiminnan käytössä olleista tiloista luopumista.

Kasopelk § 180

Palvelualuejohtaja Maija-Liisa Rantanen ja aluepäällikkö Virpi Kariluoma, 8.12.2015:

 

Osoitteessa Stålarminkatu 27, rakennuksissa 2 ja 3 on järjestetty päiväkotitoimintaa vuodesta 1946. Martin alueen päiväkotitilojen tarvetta on käsitelty varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunnassa 20.6.2012 Martin alueen päivähoitoa koskevassa tarveselvityksessä sekä 9.10.2013 kasvatus- ja opetuslautakunnassa Martin tilaelementin vuokrauspäätöksen yhteydessä. Kummassakin käsittelyssä on todettu, että Stålarminkadun päiväkodin peruskorjauksen yhteydessä päiväkoti tulee saamaan lisätiloja 14 lapsen ryhmää varten. Laajennuksen myötä käyttöön saatavat tilat on kirjattu myös päivähoitoverkkoselvitykseen.

 

Stålarminkadun päiväkodin peruskorjaustyöt käynnistyivät keväällä 2014 rakennuksessa 3. Korjaustöiden piti olla valmiina vuoden vaihteessa 2014 – 2015. Tällöin oli tarkoituksena, että päiväkodin toiminta siirtyisi korjattuun taloon, ja peruskorjaus voitaisiin vastaavasti aloittaa rakennuksessa 2. Rakennuksen 3 tilat eivät kuitenkaan olleet sovittuna ajankohtana sellaisessa kunnossa, että tilat olisi voitu ottaa käyttöön, joten päiväkodin toiminta siirrettiinkin kiireellisesti Sairashuoneenkadun väistötiloihin helmikuussa 2015. Korjaustyöt rakennus 2:ssa alkoivat maaliskuussa 2015 ja ovat valmistumassa kevään 2016 aikana. Peruskorjatut tilat voidaan ottaa uudelleen käyttöön 1.8.2016 alkaen.

 

TVT Asunnot Oy on esittänyt Turun kaupungin Kiinteistöliikelaitokselle toistaiseksi voimassa olevaa vuokrasopimusta 1.8.2016 alkaen Stålarminkatu 27:n rakennuksissa 2 ja 3 sijaitsevista päiväkotitiloista. Rakennuksessa 2 vuokrattavien tilojen kokonaispinta-ala on 451 m2. Kohteeseen sisältyy yhteiskäyttötilat rakennus 3:n kanssa. Tiloista Turun kaupungilta perittävä arvonlisäveroton kokonaisvuokra on 7 216,00 €/kk. Rakennuksessa 3 vuokrattavien tilojen kokonaispinta-ala on 346 m2. Tiloista Turun kaupungilta perittävä arvonlisäveroton kokonaisvuokra on 5 536,00 € kuukaudessa. Kiinteistötoimiala laskee edellä esitetystä hinnasta vielä erikseen sisäisen vuokran. Vuokrasopimusten irtisanomisaika on molemmin puolin 6 kk, ja ensimmäinen mahdollinen irtisanomispäivä on 30.9.2026.

 

Päivähoitopaikat ja palveluissa tapahtuvat muutokset Martin alueella:

 

Urheilupuiston phy,

Betaniankatu 2

3-5-v

28

Avoin päiväkoti ja leikkikoulu ulkona ja sisällä

 

 

Urheilupuiston phy,

Kupittaan urheiluhalli

avoin päiväkoti

 

Luovutaan toiminnasta, toiminta siirretään Betaniankatu 2:teen

 

 

Urheilupuiston phy,

Samppalinnan koulu

eo

33

Samppalinnan koulun esiopetuksesta luovutaan.

Esiopetuksen mahdollista siirtymistä Martin kouluun selvitetään

eo

33 / 20

Asemanseudun phy,

Sairashuonenkatu 1

0-6-v

22, 12, 14

 

iltahoito ma-pe

Toiminta jatkuu

 

 

Mäntymäen phy,

Martin tilaelementti

3-6-v

42,14

Toiminta jatkuu

 

 

Mäntymäen phy,

Vähä-Heikkilän koulu

eo

14

Toiminta jatkuu

 

 

Urheilupuiston phy,

Stålarminkatu 27

(76)

 

 

1-5-v

82

Urheilupuiston phy,

Stålarminkatu 27

(76)

 

 

1-5 v

82

 

 

Kunnallista päivähoitoa ja esiopetusta järjestetään alueella tällä hetkellä kolmessa eri päivähoitoyksikössä ja kuudessa eri osoitteessa. Stålarminkadun päiväkodin tilat ovat olleet kokonaan pois päivähoidon käytöstä helmikuusta 2014 alkaen. Betaniankatu 2:n tilat ovat osoittautuneet päiväkotikäyttöön haasteellisiksi, koska tiloissa ei ole ollut mahdollista hoitaa alle kolmivuotiaita lapsia. Näin ollen saman perheen sisarusten päivähoito samassa hoitopaikassa ei ole ollut mahdollista.

 

Kaupunginvaltuuston 15.12.2014 hyväksymässä sivistystoimialan palveluverkkoselvityksessä päätettiin ohjeellisesti noudatettavaksi, että Betaniankadun päiväkodin toiminta jatkuu elokuusta 2016 alkaen kunnallisena avoimen varhaiskasvatuksen toimintana. Päätöksen mukaisesti yksikön 28 päivähoitopaikasta tullaan luopumaan ja yksikössä aloittaa avoin päiväkoti ja leikkikoulutoimintaa sekä ulkona että sisällä. Ko. toiminnan muutoksesta johtuen voidaan luopua Kupittaan urheiluhallin avoimen päiväkodin toiminnasta ja tilojen vuokrauksesta. Toiminnan siirtyessä Betaniankatu 2:een voidaan ko. toiminnan asiakasmääriä tarpeen mukaan kasvattaa.

 

Elokuussa 2015 alueella aloitti osoitteessa Vähä-Heikkiläntie 50 yksityinen 120 paikkainen päiväkoti. Tällä hetkellä päiväkotiin on sijoitettuna n. 100 lasta, joista suuri osa on alle kolmivuotiaita. Vielä vapaana olevat paikat tulevat täyttymään kevään 2016 aikana.

 

Esiopetusta Martin alueella on annettu Vähä-Heikkilän koululla, Vähä-Heikkilän koulun alueella sijaitsevassa tilaelementissä ja syksystä 2012 lähtien Samppalinnan koululla. Syksyllä 2016 suunnitellaan luopumista Samppalinnan koulun esiopetustiloista. Tila on vetoinen ja vain väliaikaisesti esiopetukseen soveltuva. Tämänhetkisen tiedon mukaan on mahdollista, että Martin koululta voidaan saada tiloja esiopetuksen käyttöön. Vähä-Heikkilän koulun tilat ja koulun piha-alueella olevan tilaelementin tilat tarvitaan edelleen esiopetus- ja päivähoitokäyttöön. Esiopetuspaikkojen mahdollinen määrä Martin koulun tiloissa on riippuvainen perusopetuksen tilatarpeesta eikä ole vielä täysin selvillä. Tarvittaessa Betaniankatu 2:ssa voidaan edelleen järjestää yhdelle ryhmälle esiopetusta.

 

Sairashuoneenkatu 1:n väistötilat otettiin käyttöön helmikuussa 2014. Päiväkodin kolmessa lapsiryhmässä on yhteensä 48 hoitopaikkaa. Päiväkodissa on tarjolla iltahoitoa klo 22 asti maanantaista perjantaihin. Sairashuoneenkatu 1 sijaitsee liikenteellisesti keskeisellä alueella, ja yksikkö on palvellut erinomaisesti keskusta-alueen iltahoidon kasvavaa kysyntää. Stålarminkadun peruskorjatuissa tiloissa voi ympäristöterveydenhuollon nykykäsityksen mukaan olla yhteensä 82 hoitopaikkaa, mikä on kuusi hoitopaikkaa vähemmän kuin aikaisempiin suunnitelmiin on kirjattu. Betaniankadun kiinteistön päivähoitopaikkojen poistuminen vähentää Martin alueen kunnallisia hoitopaikkoja 28 hoitopaikan verran. Varhaiskasvatuksen palvelualueen näkemyksen mukaan Sairashuoneenkadun päiväkodin väistötiloista ei tässä vaiheessa voida luopua, sillä Turun keskusta-alueen hoitopaikkatilanne on kokonaisuudessaan haastava, eikä palveluita ole ollut tarjota kysyntää vastaavasti. Epävarmuutta alueen tulevasta hoitopaikkatilanteessa lisää edelleen Sofiankadun päiväkodin heikko kunto ja Ruusukorttelin alueen kaavoitussuunnitelmien tuomat muutokset. Sofiankadun korvaavan Tallimäen päiväkodin odotetaan valmistuvan vuonna 2017.

 

Tilavuokrien kustannusvaikutukset:

 

 

2016

€ / v

Muutos

Kupittaan urheiluhalli

8 kk 11 612

17 417

vuokra tulee poistumaan

Stålarminkatu 27, talo 2 ja 3

5 kk 63 760

153 025

vuokralisäys

 

 

Liite 1                                  Luonnos Stålarminkatu 27:n rakennusta 3 koskevaksi vuokrasopimukseksi

 

Liite 2                                  Luonnos Stålarminkatu 27:n rakennusta 2 koskevaksi vuokrasopimukseksi

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää esittää Kiinteistöliikelaitoksen tilapalveluille, että Stålarminkatu 27:n rakennus 2:ssa ja rakennus 3:ssa sijaitsevat päiväkotitilat vuokrattaisiin varhaiskasvatuksen palvelualueen käyttöön 1.8.2016 alkaen toistaiseksi liitteinä 1 ja 2 olevien TVT Asunnot Oy:n vuokrasopimusluonnoksien mukaisin ehdoin.

 

Lisäksi kasvatus- ja opetuslautakunta päättää, että Kupittaan urheiluhallin avoimen varhaiskasvatuksen toimintaan liittyvä vuokrasopimus irtisanotaan 1.7.2016 lukien.

 

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKiinteistöliikelaitos, tilapalvelut
tpvKiinteistötoimiala
tiedKariluoma Virpi


Liitteet:

Kasopelk § 180
Liite 1:Luonnos Stålarminkatu 27:n rakennusta 3 koskevaksi vuokrasopimukseksi
Liite 2:Luonnos Stålarminkatu 27:n rakennusta 2 koskevaksi vuokrasopimukseksi