Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta18316.12.20159

12506-2015 (5124, 642, 002)

Turun ammatti-instituutin yrittäjyysvalmennuksen tilaratkaisu

Tiivistelmä:

Tarve yrittäjyyskoulutukselle lisääntyy muuttuvien työmarkkinoiden myötä ammatillisessa nuoriso- ja aikuiskoulutuksessa jatkuvasti. Yrittäjyysvalmennus tarvitsee tuekseen tilat, jotka mahdollistavat uudet pedagogiset menetelmät ja yrittäjyyteen kannustavan ympäristön. Turun ammatti-instituutille esitetään vuokrattavaksi uudet moniammatilliset yrittäjyyskasvatuksen tilat Lemminkäisenkadun koulutalon yhteydestä.

Kasopelk § 183

Palvelualuejohtaja Hannu Immonen ja aikuiskoulutuspäällikkö Riitta Uitto 9.12.2015:

 

Ammatillinen koulutus on uudenlaisten haasteiden edessä, kun työelämän tarpeet kohdistuvat yhä useammin pienyrityksiin ja itsensä työllistäjiin, jolloin yrittäjyyden taidot nousevat vahvasti ammatillisten taitojen rinnalle työelämään siirryttäessä. Yrittäjyysopinnot kuuluvat kaikkiin ammatillisiin perustutkintoihin, ja Suomen Yrittäjät ry tukee tällä hetkellä lahjoitusvaroin opettajien täydennyskoulutusta yrittäjyysvalmennukseen.

 

Turun ammatti-instituutti on kehittänyt voimakkaasti yrittäjyysvalmennustaan, ja oppilaitoksessa pidetään tänä lukuvuonna kahdeksan Nuori Yrittäjyys –leiriä ja Vuosi Yrittäjänä -ohjelmassa toimii noin sata NY-yrittäjää. Lisäksi osuuskuntatoiminnan kautta opiskelijoita on toiminut kesäyrittäjinä ja yrittäjinä työssäoppimassa.

 

Tilat aiheuttavat kuitenkin tällä hetkellä esteitä yrittäjyyden valmentamiselle ja kannustavuudelle, kun eri alojen opiskelijoilla ei ole yhteistä kohtaamispaikkaa, jossa ideoida uusia moniammatillisia yrityksiä, ja toisaalta koulutalojen tilat mahdollistavat erittäin huonosti ilta-, viikonloppu- ja kesäajan käytön, kun tilojen rajattavuus on heikko. Lisäksi tarvitaan toiminta- ja kohtaamispaikka opiskelijoiden sekä työelämän ja sidosryhmien välille.

 

Tällaiselle toiminnalle on nyt löydetty sopivat tilat Turun Kupittaan alueelta, jonka kehittäminen kampus- ja tiedepuistoksi on yksi kaupungin kärkihankkeista vuosina 2016 - 2019. Toisen asteen koulutuksen yrittäjyyden tiloja esitetään keskitettäväksi DataCityn kiinteistöön, jossa ne osana jo nyt toimivia ammatillisen koulutuksen tiloja tuovatkin oman lisänsä nyt suunnitelmissa olevaan korkea-asteen koulutuskokonaisuuteen. Turun Seudun Kehittämiskeskus näkeekin sen olennaisena osana Kupittaan alueen ekosysteemiä, jossa siirrytään osaamisen kaupallistamisen kautta opiskelijuudesta yrittäjyyteen.

 

Uudet tilat mahdollistavat sekä hyvinvointi- ja sosiaalialojen että palvelualojen yrittäjyystoiminnan kehittymisen aidossa ympäristössä kuin myös tekniikan ja kaupan alojen innovatiivisen tuotteistuksen ja myynnin niin nuorisoasteella kuin aikuiskoulutuksessa. Tiloihin on tarkoitus siirtää DataCity-rakennuksessa tällä hetkellä toisessa tilassa toimiva Opetuskahvila Taito sekä keskustassa sijaitseva lähihoitajaopiskelijoiden pyörittämä lastenhoitotila Puuhapirtti. Lisäksi tiloihin tulee monikäyttöistä myymälä- ja valmennustilaa eri alojen käyttöön ja hyvinvointitila, jossa kauneudenhoitopuolen ja toisaalta sosiaali- ja terveysalan opiskelijoiden on mahdollista toteuttaa yrittäjyyttä.

 

Tilojen toimintakonseptin luomiseen haetaan hankerahaa 6Aika-hankkeesta yhdessä muiden ammatillisten oppilaitosten kanssa.

 

DataCityn uuden tilan laajuus on 473 m2. Tilan omistaa Turun Teknologiakiinteistöt Oy, joka on antanut tilasta vuokratarjouksen. Vuokra on 17,27 euroa/m2, eli 8 167 euroa/kk ja 98 000 euroa/vuosi. Vuokrasopimus tehdään määräaikaisena 5 vuodeksi ja sen jälkeen toistaiseksi voimassaolevana. Sivistystoimialalle maksettavaksi muodostuva sisäinen vuokra on noin 100 200 euroa/vuosi.

 

Turun ammatti-instituutti voi tilajärjestelyn myötä luopua Puuhapirtin ja Opetuskahvila Taito:n nykyisistä tiloista, jotka ovat yhteensä noin 170 m2. Näin ollen ammatti-instituutin tilamäärä lisääntyy hankkeen myötä noin 300 m2. Kustannusvaikutuksia tästä tilamuutoksesta aiheutuu ammatti-instituutille seuraavasti:

 

-Puuhapirtin ja Opetuskahvilan tilakustannukset, noin 30 000 euroa vuodessa, jäävät pois

-Uuden tilan kustannus on noin 100 000 euroa vuodessa

-Tiloihin liittyvät menot nousevat noin 70 000 euroa vuodessa

 

Voimassa olevan tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeen mukaisesti yrittäjyyskasvatuksen tilaratkaisusta on laadittu hankekuvaus (yhdistetty tarveselvitys ja hankesuunnitelma, kun kysymyksessä on alle 100 000 euron vuosivuokra), joka esitetään liitteenä 1. Ohjeen mukaan hankekuvaus saatetaan asianosaisen toimialan lautakunnan hyväksyttäväksi, jonka jälkeen toteutus siirtyy Kiinteistötoimialan tilapalveluille.

 

Liite 1                                  Yrittäjyyden tilat -hankekuvaus

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää hyväksyä yrittäjyyskasvatuksen tilajärjestelyjen hankekuvauksen (liite 1) ja sitoutua hankkeesta aiheutuviin kustannuksiin. Lisäksi lautakunta päättää esittää tilojen vuokraamista Kiinteistöliikelaitoksen tilapalveluille.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKiinteistöliikelaitos, tilapalvelut
tpvImmonen Hannu
tpvUitto Riitta


Liitteet:

Kasopelk § 183
Liite 1:Yrittäjyyden tilat -hankekuvaus