Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta16725.11.20157

11004-2015 (054, 421)

Turun Seudun Yksityiset Päivähoitajat ry:n esitys yksityisen hoidon tuen kuntalisän korotuksesta 2016

Tiivistelmä:

Turun Seudun Yksityiset Päivähoitajat ry on esittänyt, että yli 3-vuotiaiden yksityisen hoidon tuen kuntalisää korotettaisiin vuodeksi 2016. Kasvatus- ja opetuslautakunnalle esitetään, että yhdistyksen esitystä ei hyväksytä.

Kasopelk § 167

Palvelualuejohtaja Vesa Kulmala 18.11.2015:

 

Turun Seudun Yksityiset Päivähoitajat ry esittää kasvatus- ja opetuslautakunnalle, että yli 3-vuotiaiden yksityisen hoidon tuen kuntalisää korotettaisiin vuodeksi 2016 perhepäivähoidossa 345 euroon kuukaudessa lapselta. Korotus olisi 100 euroa.

 

Kasvatus- ja opetuslautakunta on edellisen kerran päättänyt yksityisen hoidon tuen kuntalisän korotuksesta perhepäivähoidon ja työsuhteisten hoitajien osalta 11.12.2013 § 205. Päätöksen mukaiset tuet ovat seuraavassa taulukossa ja ne tulivat voimaan 1.8.2014 alkaen.

 

Hoitomuoto

Alle 3-vuotias kokopäivähoito €/kk

Yli 3-vuotias kokopäivähoito €/kk

Esikoululainen €/kk

Perhepäivähoito

390 €/kk

245 €/kk

115 €/kk

Työsopimussuhteinen hoitaja

 

400 €/kk

 

330 €/kk

 

150 €/kk

 

Samassa yhteydessä kasvatus- ja opetuslautakunta päätti, että yksityisen perhepäivähoidon kuntalisän muihin ehtoihin ei tehdä muutoksia ja että yksityisen perhepäivähoidon kuntalisän korotuksessa noudatetaan samaa kasvatus- ja opetuslautakunnan päätöksen 5.6.2013 § 107 mukaista periaatetta kuin palvelusetelissä.

 

Anomuksessa on vertailtu kaupungille aiheutuvia kustannuksia yksityisen hoidon tuen kuntalisän sekä palvelusetelikustannusten osalta. Vertailtaessa kustannuksia on syytä huomioida myös lakisääteinen lasten yksityisen hoidon tuen hoitoraha ja hoitolisä. Vaikka Kela toimeenpanee hoitorahan ja hoitolisän maksamisen, kustannukset maksaa tukea saavan lapsen kotikunta. Hoitoraha on tällä hetkellä 174,38 euroa kuukaudessa lapsesta, ja hoitolisä on enintään 146,64 euroa kuukaudessa lapsesta (Laki lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta 1128/1996). Perhe, jossa on neljä henkilöä, saa täyden hoitolisän 1 700 euron tuloilla, ja hoitolisää ei enää saa 3 556 euron tuloilla kuukaudessa.

 

Palvelunpiirissä olevat lapset ja kustannukset

 

Lokakuussa 2015 yksityisen hoidon tukea ja sen kuntalisää käytti perhepäivähoidossa yhteensä 256 lasta, joista kolme vuotta täyttäneitä oli 126 lasta. Lasten määrä on pysynyt vakaana viimeisten vuosien aikana.

 

Yksityisen hoidon tukea ja sen kuntalisää käytetään päiväkodeissa, ryhmäperhepäivähoidossa ja perhepäivähoidossa sekä silloin, kun perhe palkkaa hoitajan kotiin. Kelasta ei tällä hetkellä ole saatavissa tietoa miten kustannukset jakautuvat eri hoitomuodoille. Kokonaiskustannukset esimerkiksi lokakuussa 2015 olivat seuraavat: lakisääteistä hoitorahaa maksettiin 76 869 euroa, hoitolisää 10 289 euroa ja kuntalisää 164 465 euroa.

 

Yksityisen hoidon tuki on veronalainen päivähoidon tuottajalle. Perhe, joka hakee tuen, ei siis joudu maksamaan tuesta veroa. Kela maksaa yksityisen hoidon tuen suoraan päivähoidon tuottajalle ja tekee siitä ennakonpidätyksen ennen maksua (poikkeuksena hoitajat, jotka kuuluvat ennakkoperintärekisteriin).

 

Turussa kuntalisä on porrastettu alle ja yli 3-vuotiaiden sekä esiopetusikäisten osalta erikseen. Kelan toimeenpannessa kuntalisän maksatuksen voi iän mukaisia porrastuksia olla jopa viisi. Kuntalisän suuruus vaihtelee myös hoitomuodoittain.

 

Korotusesityksestä

 

Esityksessä perustellaan yli 3–vuotiaiden korotusta hoidon tuottamisen suuremmilla kustannuksilla verrattuna alle 3-vuotiaiden hoitoon. Perhepäivähoidossa voidaan samaan aikaan hoitaa neljää lasta aikuista kohden (Asetus lasten päivähoidosta 239/1973). Lapsen täyttäessä kolme vuotta hoitajasta riippumatta hoitajan tulot pienevät, ellei hoitaja korota perheen asiakasmaksua. Tästä näkökulmasta korotusesitys olisi perusteltu.

 

Päiväkotihoidossa ero yli ja alle 3–vuotiaiden lasten tuen suuruudessa on perusteltua, koska yksi hoitaja voi hoitaa samanaikaisesti neljää alle 3–vuotiasta lasta, mutta kolme vuotta täyttäneitä voi päiväkodissa yhdellä hoitajalla olla samanaikaisesti tällä hetkellä seitsemän lasta.

 

Kasvatus- ja opetuslautakunta päätti 21.1.2015 § 7 korottaa vastaavaa kuntalisää ryhmäperhepäivähoidon osalta 50 eurolla 1.5.2015 alkaen.

 

Varhaiskasvatusta ja lasten kotihoitoa ja yksityistä hoitoa koskevaan lainsäädäntöön on jo tehty muutoksia, ja osa muutoksista on käsittelyssä eduskunnassa. Olisikin perusteltua odottaa mahdolliset lainsäädännön muutokset ja tehdä tämän jälkeen tarkastelu koko palvelujärjestelmän osalta sekä tehdä tämän jälkeen tarvittavat päätökset.

 

On myös syytä huomioida edellä mainittu kasvatus- ja opetuslautakunnan päätös siitä, että kuntalisien korotustarvetta tarkasteltaisiin samalla periaatteella kuin lasten päivähoidon palveluseteliä. Hyvinvointitoimiala ja sivistystoimiala ovat tiedottaneet palveluntuottajia 3.9.2015 pidetyssä tilaisuudessa, että tuotaessa päätettäväksi palvelusetelin arvon tarkastuksia vuonna 2015 – 2016 virkamiesvalmistelussa ei tulla esittämään korotuksia. Turun Seudun Yksityiset Päivähoitajat ry sai myös kutsun ko. tilaisuuteen.

 

Toimeenpanoaika

 

Kelan on saatava tieto kuntalisäsopimuksen solmimisesta kaksi kuukautta ennen sopimuksen haluttua voimaantuloa. Sopimuksen Kelan ja kaupungin välillä tulee olla Kelassa kaksi kuukautta ennen kuntalisän voimaantuloa. Kuntalisää ei Kelassa toimeenpanna takautuvasti. Esitetty ajankohta 1.1.2016 tuen korotukseen on liian aikainen. Muutokset voisivat tulla voimaan aikaisintaan maaliskuun 2016 alusta.

 

Liite 1                                  Turun Seudun Yksityiset Päivähoitajat ry:n esitys kuntalisän korotuksesta

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää, että Turun Seudun Yksityiset Päivähoitajat ry:n esitys yksityisen hoidon tuen kuntalisän korotuksesta 2016 ei anna aihetta toimenpiteisiin.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoTurun Seudun Yksityiset Päivähoitajat ry


Liitteet:

Kasopelk § 167
Liite 1:Anomus kuntalisän korotuksesta