Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta13216.09.20157

9578-2011 (653)

Lausunto Sofiankadun päiväkodin korvaavien tilojen päivitetystä hankesuunnitelmasta

Tiivistelmä:

Sofiankadun päiväkodin hankesuunnitelma on päivitetty. Strateginen tilojen ohjaus on pyytänyt kasvatus- ja opetuslautakunnalta lausuntoa päivitetystä hankesuunnitelmasta. Lautakunnalle esitetään, että se antaisi asiasta sivistystoimialalla valmistellun lausunnon.

Kasopelk § 132

Va. tilajohtaja Tuomas Koskiniemi ja tilacontroller Nora Hilden 8.9.2015:

 

Sofiankadun päiväkodin (Sofiankatu 7) nykyiset tilat eivät toiminnallisesti ja perustekniikaltaan vastaa tämän päivän varhaiskasvatuksen tarpeita. Sofiankadun päiväkodin nykyisistä tiloista joudutaan luopumaan tilojen epäajanmukaisuuden ja huonon kunnon vuoksi, vaikka tehdyillä korjauksilla on saatu lisää aikaa tilojen käytölle.

 

Kaupunginvaltuusto käsitteli 10.2.2014 § 20 sivistystoimialan varhaiskasvatuksen palveluverkkoa. Sofiankadun päiväkodin osalta kaupunginvaltuusto linjasi seuraavaa:

 

”Läntisellä varhaiskasvatusalueella Sofiankadun päiväkodin huonokuntoisista tiloista tulee luopua. Sofiankadun päiväkoti korvataan erikseen laadittavan hankesuunnitelman mukaisesti uudella noin 140 hoitopaikkaa käsittävällä päiväkodilla.”

 

Sivistystoimialan palveluverkkoa vuosille 2015–2020 käsiteltiin kaupunginvaltuustossa 15.12.2014. Päätöksenä Sofiankadun päiväkodin korvaavista tiloista säilyi aiemman 10.2.2014 mukainen päätös, jossa korvaavat tilat toteutetaan uudisrakennuksena.

 

Yllä olevat päätökset ovat ohjanneet Sofiankadun hankesuunnitelman päivitystyötä. Päivitetty hankesuunnitelma pohjautuu 9.5.2012 valmistuneeseen hankesuunnitelmaan, josta tilakeskus pyysi lausunnot mutta jonka käsittelyn eteneminen jäi kuitenkin odottamaan sivistystoimialan varhaiskasvatuksen palveluverkon hyväksymistä.

 

Sofiankadun päiväkoti -työnimellä kulkevan uudisrakennushankkeen mitoituksena on 144-paikkainen uudisrakennus. Aiemmassa hankesuunnitteluvaiheessa vuonna 2012 tarkasteltiin erilaisia vaihtoehtoja uuden päiväkodin tilahankinnalle. Realistisiksi sijoitusvaihtoehdoiksi muodostui tällöin kolme vaihtoehtoa. Aiemmassa hankesuunnitelmassa todettiin, että uudisrakennushanke voidaan toteuttaa entiselle paikalleen Sofiankatu 7:n tai uusille paikoille, joko Puutarhakatu 41:een tai Tallimäenkentälle.

 

Hankesuunnitelmaa päivittänyt työryhmä katsoi, että näistä kolmesta sijoitusvaihtoehdosta hankesuunnitelmassa tulisi tarkastella vain Tallimäenkenttää. Puutarhakatu 41 tontin kaavamuutos on jo käynnistynyt, ja siinä ei esitetä hankesuunnitelman mukaista mittavaa päiväkotirakentamista. Sofiankatu 7:n tontin käyttöön liittyy päivähoidon väistötilojen tarve, niiden löytäminen keskusta-alueella on todella haasteellista. Sofiankatu 7 on myös hyödynnettävissä kerrostaloasumiseen olemassa olevien rakennusten purun jälkeen.

 

10.2.2014 käsitellyssä sivistystoimialan varhaiskasvatuksen palveluverkossa esitettiin, että Sofiankadun päiväkodin rakennushanke voidaan toteuttaa erillisen hankesuunnitelman mukaisesti myös TVT Asunnot Oy:n tytäryhtiön Turun Palvelutilat Oy:n toimesta ja että erityisryhmien hoitotarpeen turvaamiseksi päivähoitopalvelu kyseisessä kiinteistössä toteutetaan kaupungin omana toimintana. Hanke tullaan toteuttamaan kumppanuusmuotoisesti vuokrahankkeena TVT Asunnot Oy:n tai sen tytäryhtiön taseeseen.

 

Hankesuunnitelman mukainen päiväkodin mitoitus on 144-paikkainen päiväkoti. Mikäli hallituksen esitys suhdelukuasetuksen muutoksesta astuu voimaan, paikkoja olisi 156. Tilaohjelman mukainen pinta-ala on 1.667 m2. 144-paikkaisena koko päiväkodin neliömäärä per lapsi on 11,6 m2/lapsi. 156-paikkaisena koko päiväkodin neliömäärä per lapsi on vastaavasti 10,7 m2/lapsi.

 

Päivitettyä hankesuunnitelmaa varten on laadittu kustannusarvio uudisrakennuksen kustannuksista sekä yksi- että kaksikerroksisille toteutusvaihtoehdoille. Kiinteistöliikelaitoksen laatiman arvion mukaan hankkeen perustamiskustannukset ovat 8/2015 kustannustasossa yksikerroksiselle vaihtoehdolle 5.011.000 € (alv 0 %). Kaksikerroksisen toteutusvaihtoehdon arvioidut rakennuskustannukset ovat 4.695.000 €. Tämä kustannusarvio on laadittu ns. paikalla rakennetulle päiväkotirakennukselle. Perustamiskustannusten alentamiseksi strateginen tilojen ohjaus -vastuualue esittää uudisrakennuksen toteuttamista elementtitoteutuksena. Elementtitoteutuksen kustannusarviot saadaan tarjousten pohjalta.

 

Tontilla vaadittujen arkeologisten kaivausten kustannuksista vastaa Kiinteistöliikelaitos, joka perii kaivauskustannukset maanvuokran ohessa korottomasti 20 vuoden takaisinmaksuajalla. Kiinteistöliikelaitos vuokraa tontin vuokranantajalle, joka perii maanvuokrakustannuksen tilavuokran osana.

 

Muilta kuin kaivauksiin liittyvin osin arvio käyttäjälle kohdistuvista vuokrakustannuksista on määritetty Turun kaupungin sisäisen vuokranmääräytymisperiaatteen laskentatavan mukaisesti pohjautuen edellä esitettyihin arvioihin hankkeen perustamiskustannuksista paikalla rakennetulle päiväkodille. Todelliset vuokrakustannukset voidaan määritellä hankkeen kustannusarvion täsmennyttyä.

 

Arkeologisten kaivausten kustannusten arvioidaan sijoittuvan 100.000 €:n ja 500.000 €:n välille, sillä tarvittavien tutkimusten laajuus selviää vasta kaivauksiin ryhdyttäessä. Täsmentymättömästä arviosta johtuen käyttäjälle kohdistuva vuokra on arvioitu molempien kustannusarvioiden mukaisesti vaihteluvälinä.

 

Arvio Sivistystoimialan tiloista maksamasta vuokrasta yksikerroksisessa toteutusvaihtoehdossa on 40.375–42.042 €/kk. Vuosivuokraksi muodostuisi 484.497–504.501 €/v.

 

Arvio Sivistystoimialan tiloista maksamasta vuokrasta kaksikerroksisessa toteutusvaihtoehdossa on 38.558–40.225 €/kk. Vuosivuokraksi muodostuisi 462.693–482.697 €/v.

 

Sofiankadun nykyisen päiväkodin vuokriin on varattu Sivistystoimialan vuoden 2015 talousarviossa yhteensä 123.571 €.

 

Strateginen tilojen ohjaus -vastuualue pyytää kasvatus- ja opetuslautakunnalta ja Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnalta lausuntoa Sofiankadun päiväkodin päivitetystä hankesuunnitelmasta. Kasvatus- ja opetuslautakuntaa pyydetään myös ottamaan kantaa hankesuunnitelmassa esitettyyn hankkeen mitoitukseen (päiväkodin lapsimäärä ja tilamitoitus), ja siitä tulee käydä ilmi, että toimiala sitoutuu hankkeesta aiheutuviin vuokrakustannuksiin.

 

Lausuntoja pyydetään 17.9.2015 mennessä.

 

Lausumisajan umpeuduttua strateginen tilojen ohjaus -vastuualue saattaa hankesuunnitelman hyväksyttäväksi kaupunginhallitukseen ja edelleen kaupunginvaltuustoon. Mikäli toimielin ei anna lausuntoa määräaikaan mennessä, strateginen tilojen ohjaus -vastuualue olettaa, ettei sillä ole huomautettavaa hankesuunnitelmaan.

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen 9.9.2015:

 

Kasvatus- ja opetuslautakunnan lausunto:

 

Sivistystoimialan edustajat ovat aktiivisesti osallistuneet hankkeen valmisteluun. Varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunta arvioi aikanaan parhaaksi toteuttamispaikaksi Tallimäen. Lisäksi sijaintipaikka ottaa hyvin huomioon sen, että kaupungin asukasluvun kasvu ja uuden asuntorakentamisen painopiste on siirtymässä Tallimäen ja sataman väliselle alueelle. Myös synergiaedut viereisellä tontilla olevan Topeliuksen koulun kanssa tukevat ratkaisua.

 

Kaupungin keskustan alueella on pulaa päivähoitopaikoista, joten hanke on syytä toteuttaa nykyistä Sofiankadun päiväkotia laajempana. Sivistystoimiala puoltaa 2-kerroksisen rakennuksen toteuttamista, koska se on kustannuksiltaan edullisempi ja tarjoaa mahdollisuudet parempiin piharatkaisuihin. Lisäksi valtakunnallinen suuntaus on, että päiväkodeista tehdään aiempaa suurempia, mikä toisaalta saattaa aiheuttaa päiväkotiverkon harvenemista.

 

Sivistystoimiala sekä kasvatus- ja opetuslautakunta pitävät tärkeänä, että hanketta kiirehdittäisiin siten, että tilat olisivat käytössä jo elokuussa 2017, koska Sofiankadun päivähoitotilat ovat huonokuntoiset ja korvaavia tiloja on odotettu useiden vuosien ajan.

 

Sofiankadun tiloista tullaan luopumaan uudisrakennuksen valmistuttua, ja toiminta siirretään uuteen tallimäen päiväkotiin.

 

Liite 1                                  Sofiankadun päiväkodin päivitetty hankesuunnitelma liitteineen

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää hyväksyä liitteenä olevan hankesuunnitelman ja sitoutua hankesuunnitelman mukaisiin vuokrakustannuksiin. Lisäksi lautakunta päättää antaa hankesuunnitelmasta edellä olevan lausunnon.

PäätösKasvatus- ja opetuslautakunta päätti hyväksyä liitteenä olevan hankesuunnitelman ja sitoutua hankesuunnitelman mukaisiin vuokrakustannuksiin siten, että mikäli rakentamisesta toteutuvat kustannukset ovat alemmat kuin hankesuunnitelmassa esitetyt, on tämä otettava huomioon vuokrassa. Lisäksi lautakunta päätti antaa hankesuunnitelmasta edellä olevan lausunnon.

Päätös tehtiin Hartialan Schaumanin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Tilacontroller Minna Juselius oli kokouksessa selostamassa asiaa.

Jakelu

lausKonsernihallinto, strateginen tilojen ohjaus


Liitteet:

Kasopelk § 132
Liite 1:Sofiankadun päiväkoti päivitetty hankesuunnitelma liitteineen