Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta13116.09.20156

1715-2011 (653)

Lausunto Yli-Maarian koulun ja päiväkodin päivitetystä hankesuunnitelmasta

Tiivistelmä:

Yli-Maarian koulun ja päiväkodin hankesuunnitelma on päivitetty. Strateginen tilojen ohjaus on pyytänyt kasvatus- ja opetuslautakunnalta lausuntoa päivitetystä hankesuunnitelmasta. Lautakunnalle esitetään, että se antaisi asiasta sivistystoimialalla valmistellun lausunnon.

Kasopelk § 131

Va tilajohtaja Tuomas Koskiniemi ja tilacontroller Minna Juselius 4.9.2015:

 

Yli-Maarian koulu- ja päiväkotihankkeen hankesuunnitelma hyväksyttiin Turun kaupunginvaltuustossa 18.4.2011. Hankkeen laajuus oli 4 499 hum2, ja se sisälsi tilat 276 vuosiluokkien 1-6 oppilaalle, 105-paikkaisen päiväkodin, terveydenhuollon tilat, lähikirjaston sekä valmistuskeittiön. Kustannusarvio (8.2.2011) oli 10 074 000 euroa ja hankkeen valmistumistavoite oli kesä 2014. Hankkeen toteuttamisajankohtaa on sittemmin siirretty. Viimeisimmässä Sivistystoimialan palveluverkossa valmistumistavoitteeksi asetettiin vuosi 2020.

 

Keväällä 2015 kasvatus- ja opetuslautakunta hyväksyi päivityksen Sivistystoimialan palveluverkkoon. Tämän mukaan Kastun koulutalosta luovutaan, Raunistulan päiväkodin korvaava rakennus toteutetaan Kastun koulun tontille ja Yli-Maarian koulun hankesuunnitelma päivitetään siten, että sinne voidaan toteuttaa yhtenäiskoulu, joka voisi aloittaa toimintansa 1.8.2018. Kaupunginhallitus hyväksyi periaatelinjauksen 23.3.2015. Samalla tavoitteeksi asetettiin, että Yli-Maarian päivitetty hankesuunnitelma tuotaisiin kaupunginhallituksen ja kaupunginvaltuuston käsittelyyn ennen vuoden 2016 talousarviokäsittelyä. Raunistulan koulun Kastun yksikön oppilaat opiskelevat Tommilankadun koulutalossa, Rieskalähteen koulussa ja Raunistulan koulussa siihen saakka, kunnes Yli-Maarian tilat valmistuvat.

 

Hankesuunnitelma on päivitetty yhteistyössä Kiinteistöliikelaitoksen tilapalvelujen, sivistystoimialan, vapaa-aikatoimialan, hyvinvointitoimialan ja strateginen tilojen ohjaus- vastuualueen kanssa.

 

Käyttäjiksi Yli-Maarian koulu- ja päiväkotirakennukseen tulevat sivistystoimialalta varhaiskasvatus, esiopetus, iltapäivä- ja aamupäivätoiminta sekä perusopetus. Vuosiluokat 1-9, 696 oppilasta, muodostavat Yli-Maariaan yhtenäiskoulun. Vapaa-aikatoimialalta käyttäjiksi tulevat lähikirjasto ja nuorisopalvelut. Hyvinvointitoimiala tuo kohteeseen kouluterveydenhuollon, neuvolan ja psykologin. Lisäksi kohteeseen tehdään valmistuskeittiö.

 

Päivityksen yhteydessä hankesuunnitelmaan on tehty seuraavat muutokset:

 

-Hankkeeseen on lisätty vuosiluokkien 7-9 tilat ja ne on mitoitettu 420 oppilaalle. Mitoitus perustuu alueen väestönkasvu- ja oppilasennusteisiin.

-Päiväkodin mitoitusta on tarkistettu ja nostettu 105 paikasta 120 paikkaan. Tällä tavoin varaudutaan uuden hallituksen esitykseen päivähoidon ryhmäkokojen kasvattamisesta.

-Hankkeeseen on lisätty nuorisotilat. Nuorisolautakunta teki päätöksen hankkeeseen osallistumisesta kokouksessaan 27.8.2015. Merkittävin nuorisotilojen siirtoa puoltava tekijä on yläkoulutoiminnan tuleminen Yli-Maariaan, jolloin palvelutarjonta on lähellä kohderyhmäänsä.

-Terveydenhoitotilojen mitoitusta on tarkistettu kasvaneen oppilasmäärän mukaan.

-Yhteisten tilojen mitoitusta, kuten wc-, sosiaali-, väestönsuoja- ja liikuntatilat, on nostettu suhteessa uuteen käyttäjämäärään.

 

Päivitetyn hankesuunnitelman mukainen laajuus hankkeelle on 8 582 hum2 ja hinta-arvio 24 000 000 euroa. Tämä sisältää sivistystoimialan osuuden kaluste- ja varustelukustannuksista. Rakennuskustannuksissa on myös varauduttu uuden oppimisympäristön ja opetussuunnitelman vaatimiin muunneltaviin tiloihin.

 

Tilat jakautuvat seuraavasti:

 

-sivistystoimiala ~67 % (koulu ~4 930 m2, päiväkoti ~788 m2)

-vapaa-aikatoimiala ~5 % (kirjasto ~250 m2, nuoriso ~200 m2)

-hyvinvointitoimiala ~1,5 % (~125 m2)

-keittiö ~2% (~182 m2)

-yhteiset tilat ~24,5 % (~2 107 m2, jaetaan kaikille käyttäjille)

 

Koulutilojen osalta Opetushallituksen tilojen mitoitussuositus tämän kokoisessa hankkeessa on oppimisen tiloissa 5 m2/oppilas ja kaikissa tiloissa (nettoala) 11,7 m2. Yli-Maarian koulutilojen osalta mitoitukset ovat suosituksen mukaiset.

 

Kohde toteutetaan alkuperäisen suunnitelman mukaan Yli-Maarian, Vakiniitun alueelle. Rakennusoikeutta tontilla on 9 208 k-m2. Kohteesta ei järjestetä arkkitehtikilpailua.

 

Kohteen vuokrakustannukset muodostuvat pääomavuokrasta, maanvuokrasta ja ylläpitovuokrasta. Pääomavuokran pohjana toimiva perustamiskustannus on laskettu syyskuun 2015 hintatasossa. Kohteen valmistuessa perittävä pääomavuokra tarkastetaan vastaamaan toteutuneita kustannuksia. Vuokrakustannukset jakautuvat käyttäjille seuraavasti:

 

Sivistystoimiala: 1 846 000 €/vuosi (perusopetus 1 585 000 €/vuosi ja varhaiskasvatus 261 000 €/vuosi)

 

Vapaa-aikatoimiala: 131 500 €/vuosi (kirjasto 77 500 €/vuosi ja nuoriso 54 000 €/vuosi)

 

Hyvinvointitoimiala: 38 200 €/vuosi

 

Keittiö: 90 300 €/vuosi.

 

Strateginen tilojen ohjaus pyytää päivitetystä hankesuunnitelmasta lausuntoa kasvatus- ja opetuslautakunnalta 12.10.2015 mennessä. Lausunnossa tulee ottaa kantaa hankkeen mitoitukseen (oppilasmitoitus ja päiväkodin lapsimäärä sekä tilamäärä) ja siitä tulee lisäksi käydä ilmi, että toimiala sitoutuu hankkeesta aiheutuviin vuokrakustannuksiin.

 

Lausumisajan umpeuduttua strateginen tilojen ohjaus -vastuualue saattaa hankesuunnitelman hyväksyttäväksi kaupunginhallitukseen ja edelleen kaupunginvaltuustoon. Mikäli toimielin ei anna lausuntoa määräaikaan mennessä, strateginen tilojen ohjaus -vastuualue olettaa, ettei sillä ole huomautettavaa hankesuunnitelmaan.

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen 9.9.2015:

 

Kasvatus- ja opetuslautakunnan lausunto:

 

Sivistystoimialan edustajat ovat aktiivisesti osallistuneet hankkeen valmisteluun. Sijaintipaikka ottaa hyvin huomioon sen, että kaupungin asukasluvun kasvu ja uuden asuntorakentamisen painopiste on siirtymässä Yli-Maariaan.

 

Yli-Maarian alueella on pulaa päivähoitopaikoista. Myös peruskoululaiset ovat Moision koulun yhteydessä tilapäisessä koulurakennuksessa. Moision, Yli-Maarian, Paattisten ja Jäkärlän alueen yläkouluikäiset oppilaat kuljetetaan tällä hetkellä Rieskalähteen ja Lyseon kouluun sekä tilapäisiin tiloihin Tommilankadulla. Sivistystoimiala sekä kasvatus- ja opetuslautakunta pitävät tärkeänä, että hanketta kiirehdittäisiin, koska palvelujen kysyntä alueella tulee kasvamaan ja huomattava osa päivähoidon asiakkaista ja perusopetuksen oppilaista on tällä hetkellä väliaikaistiloissa.

 

Tommilankadun tiloista tullaan luopumaan Yli-Maarian uudisrakennuksen valmistuttua ja toiminta siirretään uuteen päiväkotiin. Samassa yhteydessä tulee ratkaista, missä määrin voidaan luopua Halikonkadun väliaikaisista päiväkotitiloista ja Moision koulun tilapäisistä koulutiloista.

 

Sivistystoimiala sekä kasvatus- ja opetuslautakunta pitävät lisäksi tärkeänä vähintään kevyen liikenteen väylän toteuttamista Jäkärlän ja Yli-Maarian välille.

 

Yhteenvetona on todettavissa, että:

 

-hanke lisää sivistystoimen kustannuksia merkittävästi

-hanke on suurelta osalta investointi, jolla korvataan nykyisiä tilapäisiä tiloja

-hanke palvelee hyvin Yli-Maarian aluetta ja yläkouluikäisten osalta koko pohjoista Turkua ja

-hanke on kaupunginvaltuuston vuonna 2005 tekemän kouluverkkolinjausten mukainen, jossa perusopetuksen koulut pyritään sijoittamaan peruskouluikäisten omille asuinalueille.

 

Liite 1                                  Yli-Maarian koulun ja päiväkodin uudisrakennuksen päivitetty hankesuunnitelma

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää hyväksyä liitteenä olevan hankesuunnitelman ja sitoutua hankesuunnitelman mukaisiin vuokrakustannuksiin. Lisäksi lautakunta päättää antaa hankesuunnitelmasta edellä olevan lausunnon.

PäätösKasvatus- ja opetuslautakunta päätti hyväksyä liitteenä olevan hankesuunnitelman siten muutettuna, että siitä poistetaan seuraava kohta: "Ehdotetaan muutettavaksi Raunistulan koulun Kastun yksiköksi. Tällöin Paattisten koulun oppilaiden yläkouluksi tulisi Raunistulan Kastun yksikkö, jotta syksyn 2016 uudet 7.-luokkalaiset voisivat siirtyä tutun opettajakunnan kanssa yhdessä Yli-Maarian kouluun viimeiseksi peruskouluvuodekseen elokuussa 2018. Asian valmistelu on saatava pikaisesti tehtyä, koska yläkoulujen esittelyillat uusille 7.-luokkalaisille ja heidän vanhemmilleen pidetään tammikuussa 2016, ja koulupaikkahakemukset jätetään kouluille helmi-maaliskuussa."

Lisäksi lautakunta päätti sitoutua hankesuunnitelman mukaisiin vuokrakustannuksiin siten, että mikäli rakentamisen toteutuvat kustannukset ovat alemmat kuin hankesuunnitelmassa esitetyt, on tämä otettava huomioon vuokrassa.

Edelleen lautakunta päätti antaa hankesuunnitelmasta edellä olevan lausunnon.

Päätös tehtiin Hartialan Schaumanin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Tilacontroller Minna Juselius oli kokouksessa selostamassa asiaa.

Oheismateriaali 1Yli-Maarian koulu ja päiväkoti, esitys 16.9.2015

        

Jakelu

lausKonsernihallinto, strateginen tilojen ohjaus


Liitteet:

Kasopelk § 131
Liite 1:Yli-Maarian koulu- ja päiväkotihankkeen päivitetty hankesuunnitelma