Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta12702.09.20155

8347-2015 (653)

Lausunto Puolalan koulun peruskorjauksen hankesuunnitelmasta

Tiivistelmä:

Puolalan koulun Kauppiaskadun yksikön peruskorjauksen hankesuunnitelma on valmistunut. Strateginen tilojen ohjaus on pyytänyt kasvatus- ja opetuslautakunnalta lausuntoa hankesuunnitelmasta. Lautakunnalle esitetään, että se antaisi asiasta sivistystoimialalla valmistellun lausunnon.

Kasopelk § 127

Va. tilajohtaja Tuomas Koskiniemi ja tilacontroller Minna Juselius 18.8.2015:

 

Puolalan koulu on yhtenäiskoulu, joka toimii kolmessa kiinteistössä Turun keskustassa: Kauppiaskatu 14 (vuosiluokat 1-6), Puutarhakatu 5 (vuosiluokat 7-9) ja Torninkatu 4 (lukio + osittain vuosiluokat 7-9). Puolalan koulun ja Puolalanmäen lukion kiinteistöjen peruskorjausten tarveselvitykset on laadittu jo 2000-luvun alussa ja hankesuunnittelu on aloitettu vuonna 2005. Puutarhakadun kiinteistön peruskorjauksen hankesuunnitelma hyväksyttiin 20.4.2009. Hankesuunnitelmassa todettiin, että tavoitteena Puutarhakatu 5:n tilojen peruskorjauksen jälkeen on sekä Torninkatu 4:n (vaihe 2) että Kauppiaskatu 14 (vaihe 3) tilojen peruskorjaus, mutta näiden hankesuunnitelmat käsitellään erikseen. Kaikki kolme kohdetta sisältyvät opetuslautakunnan 7.5.2008 hyväksymään koulurakennusinvestointiesitykseen 2009-2018.

 

Puolalan koulun Kauppiaskadun yksikön toiminta vuosiluokkien 1-6 käytössä tulevaisuudessakin sisältyy 15.12.2014 hyväksyttyyn Sivistystoimialan palveluverkkoon. Siinä on määritelty, että hanke on tarkoitus rahoittaa kaupungin investointiohjelman kautta siten, että korjaustyöt alkaisivat vuonna 2017. Kauppiaskadun tilojen peruskorjaus sisältyy myös kasvatus- ja opetuslautakunnan 22.4.2015 hyväksymään rakennusinvestointiehdotukseen vuosille 2016-2019. Kohteen peruskorjauksen hankesuunnitelma on nyt valmistunut ja siitä pyydetään lausuntoja.

 

Hankesuunnitelmaa laadittaessa opetushallitus hyväksyi uudet opetussuunnitelman perusteet, jotka astuvat voimaan 2016. Uusi opetussuunnitelma asettaa vaatimuksia modernin oppimisympäristön luomiselle ja kehittämiselle. Näin ollen Puolalan koulun hankesuunnitelmaa muokattiin siten, että koulukiinteistö tehdään teknisesti toimivaksi ja vanhojen rakenteiden sallimissa rajoissa myös muuntojoustavaksi oppimisympäristöksi. Tavoitteena on, että koulussa toteutettavat oppimisympäristöt muodostavat pedagogisesti monipuolisen ja joustavan kokonaisuuden, jossa on mahdollista käyttää eri ikäkausiin sekä erilaisiin oppimistilanteisiin soveltuvia työtapoja sekä tilaratkaisuja ja näitä tuetaan tieto- ja viestintäteknologiaratkaisuilla.

 

Huonetilaohjelman mukainen hyötytilojen pinta-ala on noin 4050 hym2 ja bruttoala 7076 brm2. Tilaohjelma on mitoitettu 570 oppilaan mukaan. Koulussa toimii musiikkiluokkia, englannin ja saksan kieliluokat sekä suomalais-venäläiset luokat. Kaikki olemassa olevat toiminnot säilyvät koulurakennuksessa ja lisäksi teknisen käsityön tiloja laajennetaan. Ratkaisu ei edellytä lisärakentamista, vaan tilat voidaan sijoittaa nykyisten seinien sisäpuolelle. Tarvittavat lisätilat saadaan tyhjäksi jääneestä pannuhuoneesta, jolloin kiinteistön hukkaneliöt poistuvat.

 

Hankkeen 28.7.2015 päivätty kustannusarvio on 12 692 000 € (alv 0 %).

 

Käyttäjälle aiheutuvat vuokrakustannukset ovat seuraavat

 

-sivistystoimiala: 105 641,39 €/kk ja 1 267 696,68 €/vuosi

-hyvinvointitoimiala: 917,34 €/kk ja 11 008,08 €/vuosi

-keittiö: 5 264,60 €/kk ja 63 175,20 €/vuosi

 

Peruskorjauksen aikataulutavoitteeksi on asetettu, että kohteen suunnittelu tehtäisiin vuoden 2016 aikana ja rakentaminen ajoittuisi vuosille 2017-2018 siten, että koulutoiminta voisi alkaa peruskorjatussa koulussa elokuussa 2018.

 

Peruskorjauksen aikana tarvitaan väistötila n. 590 oppilaalle. Sivistystoimialan, kiinteistöliikelaitoksen ja strateginen tilojen ohjaus -vastuualueen edustajat kartoittavat yhdessä mahdollisia väistötiloja. Alustavan selvityksen mukaan väistötiloina voidaan pienessä määrin käyttää olemassa olevien koulurakennusten tiloja, mutta näiden lisäksi tulee hankittavaksi vielä muilla keinoin lisätilaa. Väistötilaratkaisu tuodaan päätettäväksi erikseen.

 

Strateginen tilojen ohjaus -vastuualue pyytää kasvatus- ja opetuslautakunnalta, sosiaali- ja terveyslautakunnalta sekä kiinteistöliikelaitoksen johtokunnalta lausuntoa Puolalan koulun peruskorjauksen hankesuunnitelmasta. Lausuntoja pyydetään 4.9.2015 mennessä.

 

Lausumisajan umpeuduttua strateginen tilojen ohjaus -vastuualue saattaa hankesuunnitelman hyväksyttäväksi kaupunginhallitukseen ja edelleen kaupunginvaltuustoon. Mikäli toimielin ei anna lausuntoa määräaikaan mennessä, strateginen tilojen ohjaus -vastuualue olettaa, ettei sillä ole huomautettavaa hankesuunnitelmaan.

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen 24.8.2015:

 

Sivistystoimialan edustajat ovat voineet vaikuttaa merkittävällä tavalla Puolalan koulun peruskorjauksen hankesuunnitelmaan. Koulu on kiistämättä peruskorjauksen tarpeessa niin teknisen toimintaympäristön kuin oppimisympäristöjenkin osalta. Koulu on ydinkeskustan Kauppatorinpuoleisen osan ainoa toiminnassa oleva alueellinen peruskoulu, johon on hyvien liikenneyhteyksien vuoksi keskitetty kaupungin yhteistä perusopetuksen erikoisluokkatoimintaa. Mainittu koulurakennus on osa Puolalan yhtenäiskoulun kokonaisuutta. Muut käytössä olevat rakennukset on peruskorjattu jo aikaisemmin. Kokonaisuudessaan Puolalan koulu on Suomen neljänneksi suurin peruskoulu.

 

Kaikkein haasteellisinta on väistötilan saaminen peruskorjauksen ajaksi. Koska koulun tontti on äärimmäisen ahdas, tulee tilaratkaisu löytää muualta, joka käytännössä saattaa tarkoittaa pitkääkin matkaa, koska vaihtoehtoiset tilat ainakin ydinkeskustan alueella ovat täynnä.

 

Liite 1                                  Puolalan koulun hankesuunnitelma

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää osaltaan hyväksyä Puolalan koulun hankesuunnitelman, mutta edellyttää, että myös väistötilaratkaisun on oltava tiedossa siinä vaiheessa, kun asia menee kaupunginvaltuuston käsittelyyn.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausKonsernihallinto, strateginen tilojen ohjaus


Liitteet:

Kasopelk § 127
Liite 1:Puolalan koulun hankesuunnitelma