Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta8927.05.20155

4881-2015 (041)

Uudistamisohjelmien 1 ja 2 sekä toimintoanalyysin toimenpiteiden yhdistäminen ja poistaminen

Tiivistelmä:

Uudistamisohjelmien ja toimintoanalyysin toimenpiteiden tavoitteiden asettamisen ja seurannan on tarkoitus tapahtua jatkossa osana sopimusohjausprosessia uudistamistoimenpiteitä sisällytetään joko strategiseen sopimukseen tai operatiivisiin sopimuksiin. Kasvatus- ja opetuslautakunnalle esitetään, että se omalta osaltaan hyväksyisi uudistamisohjelmien ja toimintoanalyysin toimenpiteiden yhdistämisen ja eräiden toimenpiteiden poistamisen.

Kasopelk § 89

Kehittämispäällikkö Pia Lagercrantz 20.5.2015:

 

Kaupunkistrategia ja strategiset ohjelmat

 

Kaupungin strategiakokonaisuus koostuu kaupunkitason päästrategiasta sekä siihen kuuluvasta kahdesta strategisesta ohjelmasta. Lisäksi strategiakokonaisuuteen kuuluu henkilöstöohjelma ”Henkilöstö voimavarana”. Kaupunkistrategia on visionomainen dokumentti, joka kuvaa miltä kaupunki näyttää vuonna 2029, mitä keskeisiä päämääriä kaupunki toiminnalleen asettaa ja mihin periaatteisiin kaupungin henkilöstö sekä luottamushenkilöt lupaavat toiminnassaan sitoutua. Strategisia ohjelmia ovat Kilpailukyky ja kestävä kasvu –ohjelma sekä Hyvinvointi ja aktiivisuus –ohjelma. Ohjelmat sisältävät yhteensä 41 strategista linjausta.

 

Strategisissa ohjelmissa toteutuksen aikajänne on neljästä kahdeksaan vuotta ja niissä tehdään linjaukset kehittämisen keinoista, joilla kaupunkistrategian päämääriä toteutetaan. Linjaukset jalkautuvat kaupungin toimielimissä ja tytäryhtiöissä toiminnallisiksi tavoitteiksi. Pääosin tämä toteutetaan sopimusohjausmallin avulla, jossa kirjataan tavoitteet, käytännön toimenpiteet ja niitä kuvaavat mittarit.

 

Toimialojen ohjausmallina sopimusohjaus

 

Turun kaupungissa kuntalain mukainen talousarvio ja -suunnitelma laaditaan toimialoilla ja konsernihallinnossa osana sopimusohjausprosessia. Sopimusohjaus tarkoittaa monipuolisten tavoitteiden asettamista kahdelle tasolle, kaupunginhallituksen ja lautakunnan välille (strateginen sopimus) sekä lautakunnan ja toimialan välille (operatiivinen sopimus).

 

Uudistamisohjelmien 1 ja 2 sekä toimintoanalyysien toimenpiteet konkretisoituvat osana toimialojen kehittämishankkeita. Strategisen sopimuksen valmisteluprosessin kanssa on rinnakkain menossa uudistamisohjelmien 1 ja 2 sekä toimintoanalyysin toimenpiteiden yhdistäminen. Uudistamisohjelmat on hyväksytty kaupunginvaltuustossa ja kaupunginvaltuusto myös päättää niiden mahdollisista muuttamisista. Valmistelu näiden osalta etenee siten, että asia on tarkoitus saattaa kaupunginvaltuuston päätettäväksi 15.6.2015. Uudistamisohjelmien ja toimintoanalyysin yhdistämisistä tuodaan lautakunnalle siksi erillinen esitys. Uudistamistoimenpiteiden tavoitteiden asettamisen ja seurannan on tarkoitus tapahtua jatkossa osana sopimusohjausprosessia eli uudistamistoimenpiteitä sisällytetään joko strategiseen sopimukseen tai operatiivisiin sopimuksiin. Yhtenäistämisen toivotaan selkeyttävän ja yksinkertaistavan suunniteltujen toimenpiteiden valmistelua ja seurantaa sekä virkamiesten että luottamushenkilöiden näkökulmasta.

 

Liite 1                                  Uudistamisohjelmien toimenpiteiden yhdistäminen

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää hyväksyä osaltaan liitteen 1 mukaisen sivistystoimialan uudistamisohjelmien ja toimintoanalyysin toimenpiteiden yhdistämisen ja toimenpiteiden poistamisen.

PäätösAsia palautettiin uudelleen valmisteltavaksi Hartialan tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Kehittämispäällikkö Pia Lagercrantz oli kokouksessa selostamassa asiaa.

Asian esitteli palvelualuejohtaja Vesa Kulmala.

Jakelu

palLagercrantz Pia


Liitteet:

Kasopelk § 89
Liite 1:Uudistamisohjelmien toimenpiteiden yhdistäminen