Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta9127.05.20157

1160-2010 (024, 025, 021)

Kasvatus- ja opetuslautakunnan selitys korkeimmalle hallinto-oikeudelle Olli Ahlqvistin asiassa

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 91

Selityksen antajan asiamies ja prosessiosoite

 

Lakimies Kaarina Teivainen

PL 362

20101 Turku

Puhelin 044 907 2334

Sähköposti etunimi.sukunimi@turku.fi

 

Lakimies Kaarina Teivainen 11.5.2015:

 

Taustaa

 

Turun hallinto-oikeus on päätöksellään 29.1.2015/15/0023/1 velvoittanut Turun kaupungin maksamaan humanististen tieteiden kandidaatti Olli Ahlqvistille 10 kuukauden palkkaa vastaavan korvauksen sekä hänen oikeudenkäyntikulunsa laillisine viivästyskorkoineen. Hallinto-oikeus perustelee päätöstään sillä, että Turun kaupunki on ottanut Ahlqvistin 1.8.1998–31.7.2013 välisenä aikana yhteensä kahteenkymmeneen (20) määräaikaiseen virkasuhteeseen ilman laillista perustetta. Sivistystoimialan toimialajohtaja Timo Jalonen on tehnyt päätöksen, että Turun kaupunki tyytyy Turun hallinto-oikeuden päätökseen ja Ahlqvistille maksetaan korvaukset ja oikeudenkäyntikulut hallinto-oikeuden päätöksen mukaisesti.

 

Olli Ahlqvist on ollut tyytymätön Turun hallinto-oikeuden päätökseen ja valittanut korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Korkein hallinto-oikeus on pyytänyt Turun kaupungin selitystä Ahlqvistin valituksen johdosta 27.5.2015 mennessä. Lakimies Teivainen on 4.5.2015 saanut puhelimitse korkeimman oikeuden kirjaamosta määräajan pidennystä 3.6.2015 asti.

 

Oheismateriaali 1               Korkeimman hallinto-oikeuden asiakirjavihko

 

Olli Ahlqvistin vaatimukset korkeimmassa hallinto-oikeudessa

 

Olli Ahlqvist vaatii, että korkein hallinto-oikeus

 

1. kumoaa Turun hallinto-oikeuden valituksenalaisen päätöksen siltä osin kuin hallinto-oikeus on hylännyt kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 2 luvun 3 §:n 3 momentin nojalla tehdyn Ahlqvistin korvaushakemuksen 24 kuukauden palkan maksamisesta,

 

2. velvoittaa viivytyksen välttämiseksi Turun kaupungin maksamaan hänelle kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 2 luvun 3 §:n 3 momentin nojalla 24 kuukauden palkkaa vastaavan korvauksen, koska hänet on otettu ilman perusteltua syytä toistuvasti peräkkäin määräaikaisiin tuntiopettajan virkasuhteisiin ja

 

3. velvoittaa Turun kaupungin korvaamaan hänen oikeudenkäyntikulunsa tässä asiassa laillisine viivästyskorkoineen kuukauden kuluttua tuomioistuimen päätöspäivästä lukien. Oikeudenkäyntikulujen määrä on hallinto-oikeuden osalta 1400 euroa sekä korkeimman hallinto-oikeuden osalta tähän mennessä 600 euroa eli yhteensä 2000 euroa.

 

Ahlqvist uudistaa perusteluiden osalta kaiken aikaisemmin esittämänsä ja vetoaa vielä lisäksi etenkin Turun hallinto-oikeuden esittelijän valituksen alaiseen päätökseen liittämää eriävään mielipiteeseen.

 

Esittelijä Veronica Storträsk katsoo eriävässä mielipiteessään, että Ahlqvistille maksettavan korvauksen määrää arvioitaessa on otettava huomioon se, miten hänen asemansa poikkeaa siitä, että hän olisi viranhaltijalain edellyttämällä tavalla ollut nimitettynä virkaan toistaiseksi. Viranhaltijalla on oikeus pysyä virassaan siihen saakka, kunnes hän saavuttaa säädetyn eroamisikänsä. Ahlqvistin 15 vuotta kestänyt määräaikaisten palvelussuhteiden ketju on päättynyt hänen ollessaan 65-vuotias, kun hänen pakollinen eroamisikänsä siinä tapauksessa, että hän olisi toiminut toistaiseksi voimassa olevassa virkasuhteessa, olisi ollut 68 vuotta. Storträskin mukaan Ahlqvist on ollut halukas jatkamaan työssään. Saamatta jääneen laskennallisen palkan ohella menettelyllä on ollut oleellinen vaikutus myös Ahlqvistin eläkekertymään. Ahlqvistilla on hänen ikänsä huomioon ottaen ollut heikot mahdollisuudet työllistyä uudelleen. Esittelijä on ottanut korvauksen määrää arvioidessaan huomioon myös palvelussuhteen keston kokonaisuutena, tuomittuja korvauksia koskevan oikeuskäytännön yleensä sekä toisaalta sen, että Ahlqvistin toimeentulo on nyt turvattu eläkkeellä. Esittelijä Storträsk katsoo kohtuulliseksi korvaukseksi 16 kuukauden palkkaa vastaavan korvauksen.

 

Muun muassa edellä mainituin perustein Ahlqvist vaatii 24 kuukauden palkkaa vastaavaa korvausta.

 

Kasvatus- ja opetuslautakunnan selitys

 

Turun kaupungin kasvatus- ja opetuslautakunta toistaa kaiken tässä asiassa aikaisemmin lausumansa ja vaatii, että Olli Ahlqvistin valitus tulee hylätä ja Ahlqvist tulee velvoittaa korvaamaan Turun kaupungin oikeudenkäyntikulut korkeimmassa hallinto-oikeudessa laillisine korkoineen. Tähänastiset oikeudenkäyntikulut ovat 1000 euroa.

Kasvatus- ja opetuslautakunta pitää Turun hallinto-oikeuden päätöstä kohtuullisena ja oikeuskäytännön mukaisena.

 

Kunnallisesta viranhaltijalaista annetussa laissa sen enempää kuin tätä lakia edeltäneessä laissa kunnallisen viranhaltijan palvelussuhdeturvasta ei ole määritelty, mitä seikkoja tulisi ottaa huomioon vahvistettaessa palkkaa vastaavan korvauksen määrä kussakin yksittäistapauksessa, kun viranhaltija on perusteetta otettu määräajaksi tai peräkkäin toistuvasti määräajaksi. Tätä määrittelyä ei ole löydettävissä myöskään mainittujen lakien esitöistä.

 

Valtion virkamieslain 56 §:ssä on vastaavanlainen sääntely palkkaa vastaavan korvauksen maksamisesta kuin kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 2 luvun 3 §:n 3 momentissa. Valtion virkamieslakikaan ei ota kantaa niihin seikkoihin, joita palkkaa vastaavan korvauksen vahvistamisessa tulisi huomioida. Sen sijaan mainitun lain esitöissä, valtion virkamieslain hallituksen esitys (HE 291/1993 vp), todetaan seuraavaa: ” Korvauksen suuruutta arvioitaessa olisi otettava huomioon muun muassa virkamiehen ikä ja palvelussuhteen kesto sekä mahdollisuutensa saada myöhemmin ammattiaan tai koulutustaan vastaavaa työtä ”. Näitä seikkoja voitaneen ohjeellisesti soveltaa myös silloin, kun arvioidaan kunnalliselle viranhaltijalle maksettavaa korvausta.

 

Mikäli mahdollisesti tuleva eläke ns. superkertymineen (4,5 %) otettaisiin huomioon korvaussumman arvioinnissa, päätös olisi vakiintuneen oikeuskäytännön vastainen.

 

Turun kaupunki on jo maksanut Olli Ahlqvistille Turun hallinto-oikeuden päätöksen mukaisesti 10 kuukauden palkkaa vastaavan korvauksen (noin 30.000 euroa) sekä 1400 euroa oikeudenkäyntikuluja viivästyskorkoineen, joten edellä mainittu seikka tulee ottaa huomioon päätöstä tehtäessä.

 

Edellä mainituin perustein esitän Olli Ahlqvistin valituksen hylkäämistä.

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen 27.5.2015:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta antaa yllä olevan selityksen.

Pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan kasvatus- ja opetuslautakunnan kokouksessa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli palvelualuejohtaja Vesa Kulmala.

Jakelu

seliKorkein hallinto-oikeus
tiedTeivainen Kaarina