Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta7906.05.20155

4881-2015 (041)

Sivistystoimialan strategisen sopimuksen 2016 - 2019 hyväksyminen

Tiivistelmä:

Kasvatus- ja opetuslautakunnalle esitetään hyväksyttäväksi sivistystoimialan strateginen sopimus 2016 - 2019

Kasopelk § 79

Toimialajohtaja Timo Jalonen 29.4.2015:

 

Kaupunginhallituksen ja lautakunnan välille laaditaan strateginen sopimus, jossa määritetään keinot kaupunkistrategian ja siihen kuuluvien ohjelmien tavoitteiden saavuttamiseksi toimialoilla. Sivistystoimialan strateginen sopimus 2016 - 2019 noudattaa pääpiirteissään aiempien vuosien mallia. Siinä on otettu huomioon nyt tiedossa olevat taloudelliset ja toiminnalliset muutokset. Valtion ohjaus koulutuksessa on erittäin merkittävä, ja toisaalta suomalainen koulukulttuuri on hyvin opettajakeskeinen, jolloin opettaja voi itse valita opettamistapansa. Yksittäisen kunnan toimivaltaan jää palveluverkosta päättäminen ja resurssien suuntaaminen toimintoihin.

 

Strategisen sopimuksen 2016 - 2019 näkökulmaa on lavennettu nykyisestä. Kuluvan vuoden aikana sopimus on kohdistunut pääosin kaupunkistrategian ”Osaava ja oppiva kaupunkilainen” -osioon, joka on ollut ikään kuin sivistystoimialan oma osio. Nyt näkökulmaa on laajennettu kaupunkistrategian muihinkin osa-alueisiin. Kaikki toimialat tuovat strategiseen sopimukseensa myös 1 – 2 seurantaa uudistamisohjelmista.

 

Sivistystoimiala on pilotoimassa tiedolla johtamisen hanketta, jossa pyritään saamaan aiempaa nopeammin tietoa eri järjestelmistä. Pilotti on edennyt erinomaisesti, mutta on edelleen vielä jonkin verran kesken. Vielä ei ole aivan tarkkaa kuvaa siitä, miten pitkälle tietojen yhteensovittamista voidaan viedä ja missä määrin ne voidaan ottaa huomioon mittareiden asetannassa. Mittareiden osalta tulee tehdä täsmennyksiä lähikuukausien aikana. Evaluoinnin osalta suurin haaste on edelleen se, että olennaisimman perustehtävän mittaaminen jää edelleen puutteelliseksi. Miten mitata sitä, miten oppiminen on tapahtunut ja mikä on sen vaikuttavuus? Työllistymiseen tai yleiseen yhteiskuntakelpoisuuteen vaikuttaa moni muukin asia kuin koulumenestys.

 

Toiminta- ja talousympäristö tulee vuoden 2016 aikana muuttumaan siten, että palveluiden kysyntä tulee kasvamaan kaikilla palvelualueilla lukiokoulutusta lukuun ottamatta. Taloudellinen viitekehys kasvaa vuodelle 2016 noin 0,85 miljoonaa euroa nimellisesti, joka merkinnee, että reaalinen kehys tulee pienenemään, vaikka kustannusten nousuvauhti tulee ainakin vuonna 2016 olemaan vielä varsin vaatimaton. Edellä olevasta väistämättömästi seuraa, että toimintoja on tehostettava edelleen ja palveluiden laadusta pitää vähäisessä määrin tinkiä vuoden 2016 aikana. Tämä näkyy mm. siinä, että henkilötyövuosien määrä on supistuva.

 

Suuren toimialan osalta strateginen sopimus jää monilta osin pakostakin yleisluontoiseksi. Operatiivisilla sopimuksilla tullaan täydentämään kunkin palvelualueen tilannetta ja tavoiteasetantaa. Näitä seuraamalla ja kokonaiskontekstilla saa jo hyvin kattavan kuvan sivistystoimialasta sekä kasvatus- ja opetuslautakunnan vastuualueesta.

 

Sivistystoimialan strategisen sopimuksen valmistelutilannetta esiteltiin kasvatus- ja opetuslautakunnalle 22.4.2015. Sopimusta koskevat neuvottelut kaupunginhallituksen puheenjohtajiston ja konsernihallinnon edustajien kanssa käydään 6.5.2015 aamulla eli samana päivänä lautakunnan kokouksen kanssa. Lautakunnan puheenjohtaja raportoi käydyistä neuvotteluista lautakunnan kokouksessa. Strategista sopimusta koskevaa lautakunnalle tehtävää päätösehdotusta voidaan tarkentaa ko. neuvottelujen jälkeen.

 

Erittäin todennäköistä on, että hallituksen muodostaminen ja uusi hallitusohjelma sekä opetus- ja kulttuuriministeriön vahva strateginen kehittämissuunnitelma tuovat muutoksia strategisen sopimuksen tarkoittamiin asioihin. Näitä seikkoja ei ole vielä voitu ottaa huomioon. Näin ollen on mahdollista, että nyt hyväksyttävää strategista sopimusta joudutaan vielä muuttamaan.

 

Liite 1                                  Sivistystoimialan strateginen sopimus

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää hyväksyä osaltaan liitteenä 1 olevan sivistystoimialan strategisen sopimuksen 2016 - 2019 ja lähettää sen edelleen kaupunginhallitukselle hyväksyttäväksi sillä edellytyksellä, että valtion ohjaus ei edellytä tehtäväksi muutoksia sopimukseen.

 

PäätösAsia palautettiin uudelleen valmisteltavaksi Hartialan tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

palJalonen Timo


Liitteet:

Kasopelk § 79
Liite 1:Sivistystoimialan strateginen sopimus