Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta8006.05.20156

4397-2015 (653, 642, 041)

Lausunto ammattikorkeakoulun kampuskokonaisuudesta, sivistystoimialan kampussidonnaisesta kouluverkosta sekä kiinteistö- ja osakekaupoista Kupittaalla

Tiivistelmä:

Konsernihallinnon strateginen tilojen ohjaus -vastuualue on pyytänyt mm. kasvatus- ja opetuslautakunnalta lausuntoa ammattikorkeakoulun kampuskokonaisuudesta, sivistystoimialan kampussidonnaisesta kouluverkosta sekä kiinteistö- ja osakekaupoista Kupittaalla.

Kasopelk § 80

Strateginen tilojen ohjaus –vastuualue: va. tilajohtaja Tuomas Koskiniemi ja tilacontroller Minna Juselius 20.4.2015:

Turun ammattikorkeakoulu Oy:n hallitus on osaltaan hyväksynyt kampushankekokonaisuuden ja pyytänyt siitä pääomistajaltaan eli Turun kaupungilta ennakkonäkemystä. Turun kaupungin konsernihallinnon Strateginen tilojen ohjaus –vastuualue on valmistelemassa tätä AMK:n kampushankekokonaisuutta päätöksentekoon ja pyytää lausuntoja kokonaisjärjestelystä asianosaisilta tahoilta.

Turun kaupunginhallitus teki periaatepäätöksen kampushankkeen toteuttamisen jatkovalmistelusta 31.10.2011. Hankkeen taustalla on Turun ammattikorkeakoulun pyrkimys keskittää toimintojaan Kupittaan alueelle.

AMK:n näkökulmasta kampus-hankkeen tavoitteena on ollut toiminnan tehostaminen ja AMK -pedagogiikkaa tukevien tilojen keskittäminen olemassa olevien tilojen yhteyteen Kupittaalle. Turun kaupungin näkökulmasta hankkeen tavoitteena on laajempi koko Kupittaan alueen kehittäminen vetovoimaisemmaksi elinkeinoelämän, osaamisen ja innovaatioiden keskittymäksi sekä Turun kouluverkon järjestäminen toiminnallisesti tarkoituksenmukaisemmaksi kustannustehokkaalla tavalla.

AMK:n kampushankkeen kokonaisratkaisussa esitetään, että Turun AMK Oy muuttaa Sepänkadun ja Ruiskadun toimintonsa (sosiaali- ja terveys sekä tekniikka) Kupittaalle vaiheittain vuosina 2018 - 2019. Uudet tilat hankitaan osittain uudisrakentamalla ja osittain vuokraamalla alueella jo olemassa olevaa tilaa. AMK:n toiminnot sijoittuvat alueen elinkeino- ja innovaatiopalvelutoimintojen välittömään läheisyyteen.

-       Ruiskadun sosiaali- ja terveydenhoitoalan toimintojen laboratoriotilat esitetään sijoitettavaksi Medisiina D:hen, joka toteutetaan yhteistyössä Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiirin, Turun Yliopiston ja THL:n kanssa. Kohteen omistajaksi tulee Suomen Yliopistokiinteistöt Oy ja AMK vuokraa kohteesta käyttöönsä tulevat 2.366 m2:n. Medisiina D-rakennuksen on määrä valmistua kesään 2018 mennessä.

-       ICT-City:n sijoitetaan Ruiskadulta perusopetustiloja sekä opettajien työtiloja. Näitä toimintoja varten tarvittavien lisätilojen määrä on noin 6.200 m2. Tilat vuokrataan Turun Teknologiakiinteistöt Oy:ltä. siten, että tilojen nykyiset, vuoteen 2031 ulottuvat, vuokrasopimukset siirretään Turun yliopistolta ja Åbo Akademilta AMK:lle. Sopimukset siirretään 1.6.2018 alkaen, jonka jälkeen muutto voidaan toteuttaa.

-       Uudisrakennukseen ICT-City:n päätyyn sijoitetaan pääosin Sepänkadun tekniikan, ympäristön ja talouden koulutusten erityistiloja, kirjasto sekä henkilöstön työskentelytiloja. Tilat on tarkoitus suunnitella joustaviksi ja monikäyttöisiksi. Lisäksi kohteen tekniset ratkaisut pyritään tekemään siten, että niitä voidaan hyödyntää osana innovatiivista oppimisympäristöä.

Turun AMK Oy tulee toimimaan vuokralaisena pääosassa tämän tilaratkaisun tiloja ja tämä linjaus on myös muissa Suomen ammattikorkeakouluissa yleinen. ICT -City sekä Medisiina D ovat tiloja, joissa Turun AMK Oy tulee toimimaan vuokralla. Uudisrakennuksen tiloista osan on tarkoitus tulla AMK:n omistukseen (osakehallinta).

Kupittaan kampuksen uudisrakennushanke esitetään käynnistettäväksi AMK Oy:n toimesta siten, että AMK Oy ostaa ICT –Cityn päädyssä olevan tontin omistavan Kiinteistöosakeyhtiö Kupittaan Asemakulman koko osakekannan (4,5 M€) investointirahaston varoilla ja käynnistää hankkeen valmistelun.

AMK:n uudisrakennushankkeen laajuus on noin 15.000 krs- m2, eli alle tontin 17.800 k- m2:n rakennusoikeuden. Tontin koko rakennusoikeuden tehokkaammaksi hyödyntämiseksi AMK Oy hankkii kohteen toteutukseen kumppanin, jonka kanssa kohde suunnitellaan ja rakennetaan. AMK:n käyttöön tulevat tilat tulevat muodostamaan oman kokonaisuutensa, johon AMK Oy jää osa-omistajaksi hankkeeseen sijoitettavalla rahamäärällä (vähintään 7 M€). Loppuosassa tiloista AMK tulee toimimaan pitkäaikaisella vuokrasopimuksella.

Osana AMK:n investointirahaston purkua Turun AMK Oy ostaa lisäksi osoitteessa Untamonkatu 4 / Lemminkäisenkatu 28:ssa sijaitsevan Koneteknologiakeskuksen kiinteistön. Kohteen kauppasummaksi on sovittu 3 M€. Tämä hankinta tukee tavoitteena olevaa Turun AMK Oy:n roolin kasvattamista Kupittaan alueella. Koneteknologiakeskus Turku Oy:n olemassa oleva vuokrasopimus siirtyy kauppojen myötä AMK Oy:lle, mutta sopimusta on tarkoitus tässä yhteydessä muuttaa siten, että Koneteknologiakeskus Turku Oy luopuu osasta tiloja ja uusi omistaja AMK Oy ottaa ne omaan käyttöönsä. Tämä järjestely tulee laskemaan Koneteknologiakeskus Turku Oy:n tilakustannuksia. Em. osapuolet sopivat keskenään sopimuksen muista yksityiskohdista.

 

Järjestelyssä vapautuvien AMK:n nykyisten tilojen jatkokäytöksi esitetään, että Sepänkatu 1 ja 2 kehitetään ja myydään. Ruiskatu 8, jossa toimii nykyään AMK ja Ammatti-instituutti, esitetään pidettäväksi jatkossa kaupungin käytössä ja sinne sijoitetaan lisäksi muuta opetustoimintaa.

Ruiskatu 8:n kiinteistö ei vastaa AMK:n toiminnallisia tarpeita, mutta on teknisestä näkökulmasta hyvässä/tyydyttävässä kunnossa, joten sen poistaminen kokonaan käytöstä ei ole mielekästä. Kohteesta tehdyn kuntoarvion yhteydessä laaditun pitkän aikavälin suunnitelman mukaan kunnossapitoluonteisia korjauksia tulisi tehtäväksi noin 0,9 M€:lla seuraavan 10 vuoden kuluessa. Tämän jälkeen kohde alkaa olla todennäköisesti laajemman peruskorjauksen tarpeessa.

Ruiskadun siipirakennuksessa toimii tällä hetkellä Turun ammatti-instituutin sosiaali- ja terveysalan koulutus, jonka siirto toisaalle aiheuttaisi suuret uudisrakennus- tai peruskorjauskustannukset. Ruiskatu 8 -kiinteistölle on tunnistettu kehityspotentiaalia myös asuntorakentamiseen liittyen, mutta koulukäytössä kohde on kaupungin kannalta kokonaistaloudellisesti järkevimmässä käytössä. Näin ollen esitetään, että kohteeseen sijoitetaan Sivistystoimialan toimintoja. Kasvatus- ja opetuslautakunnalla on parhaillaan käsittelyssä Ruiskadulle parhaiten sijoitettavissa olevien toimintojen määrittely.

Kasvatus- ja opetuslautakunnan ehdotuksen ja saatujen lausuntojen pohjalta viedään Ruiskadun jatkokäyttösuunnitelma osaksi kampushankkeeseen liittyvää päätöksentekoa. Ruiskatu 8 –kiinteistön yksityiskohtainen tarveselvitys- ja hankesuunnitteluprosessi on määrä käynnistää kaupunginvaltuuston tehtyä kampuskokonaisuudesta päätöksen.

Sivistystoimialan omien toimintojen lisäksi kohdetta voidaan tarkastella täydennettävän soveltuvin osin myös Turun Aikuiskoulutuskeskuksen toiminnoilla. Tästä mahdollisuudesta on käyty keskusteluja Aikuiskoulutussäätiön edustajien kanssa ja potentiaalia toimintojen sijoittamiselle Ruiskadulle oli löydettävissä. Asiasta on pyydetty myös Turun aikuiskoulutussäätiön lausuntoa.

Lisäksi Steiner-koulun sijoittamista Ruiskadulle voitaisiin tutkia, sillä sen nykyiset, kaupungin omistamat, tilat Mestarinkadulla ovat lähestymässä peruskorjaustarvetta. Kohdetta ei ole kaupungin toimesta välttämättä tarkoituksenmukaista peruskorjata vaan se on ns. kiinteistökehityskohde. Myös Turun seudun steinerkouluyhdistykseltä on pyydetty asiasta lausuntoa.

Alustavan arvion mukaan Ruiskadun kiinteistössä tulee AMK:n lähdettyä tehtäväksi pieniä toiminnallisia muutoksia tilojen uusia käyttäjiä varten (noin 500 – 700 €/m2). Poikkeuksena tähän on Luolavuoren koulun yksiköiden tilat, joihin toiminnan erityisen luonteen vuoksi tulisi tehtäväksi suurempia muutoksia (noin 1850 €/m2). Kokonaisuudessaan arvioidaan, että Ruiskadun muutostyöt ovat 8-15 M€:n suuruusluokkaa ja tarkentuvat hankesuunnitteluvaiheessa. Vuokravaikutuksia tuleville käyttäjille voidaan arvioida tarkemmin vasta hankesuunnitteluvaiheessa.

Turun kaupunki on saanut valtiolta lahjoituksena Sepänkadun (1 ja 2) ja Ruiskatu 8 kiinteistöt vuonna 1994. Kohteiden luovutuskirjojen mukaan perustamishankkeeseen saatua valtionosuutta vastaava suhteellinen osa hankitun omaisuuden käyvästä arvosta voidaan kokonaan tai osaksi määrätä palautettavaksi valtiolle, jos hankittu omaisuus luovutetaan toiselle taikka jos toiminta lopetetaan tai omaisuuden käyttötarkoitusta muutetaan pysyvästi eikä omaisuutta käytetä muuhun valtionosuuteen oikeuttavaan toimintaan.

Opetus- ja kulttuuriministeriöltä pyydetään lausunto kohteiden jatkokäytöstä ja myynnistä hankesuunnitelman hyväksymisen jälkeen. Ruiskadun osalta palautusvelvollisuutta ei syntyne, sillä kiinteistö säilyisi opetuskäytössä. Sepänkadun kohteista saatavat, noin 8 M€:n, myyntituotot esitetään Opetus- ja kulttuuriministeriölle kohdistettavaksi Ruiskatu 8:n korjaus- ja muutostyökustannusten rahoittamiseen.

Mikäli toimintojen sijoittaminen Ruiskadulle vapauttaa jatkossa muitakin kiinteistöjä, voidaan niiden myyntituottoja tarvittaessa kohdistaa Ruiskadun korjaus- ja muutostyökustannusten rahoittamiseen. Arvioitaessa kokonaisjärjestelyssä emokaupungille tulevia Ruiskadun muutostyökustannuksia ja kohteista saatavia myyntituottoja (esitetyt kohteet yhteensä arviolta noin 15 M€), voidaan järjestelyä pitää emokaupungin näkökulmasta itsensä rahoittavana.

 

Strateginen tilojen ohjaus –vastuualue pyytää Kasvatus- ja opetuslautakunnalta lausuntoa edellä kuvatusta Kampushankekokonaisuudesta. Lausuntoja pyydetään 8.5.2015 mennessä.

Lausunnot saatuaan Strateginen tilojen ohjaus –vastuualue saattaa AMK:n kampushankekokonaisuuden, kampussidonnaisen kouluverkon sekä näihin liittyvät kiinteistökaupat Kaupunginhallituksen käsittelyyn 18.5.2015 ja edelleen Kaupunginvaltuustoon.

Toimialajohtaja Timo Jalonen 27.4.2015:

 

Kampushankkeeseen liittyen kasvatus- ja opetuslautakunta on 22.4.2015 § 66 antanut lausuntonsa Ruiskatu 8 –kiinteistön toiminnallisesta jatkokäytöstä. Tällöin annettuun lausuntoon ei ole lisättävää.

 

Oheismateriaali 1               Kasvatus- ja opetuslautakunta 22.4.2015 § 66

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää antaa yllä olevan lausunnon konsernihallinnon strateginen tilojen ohjaus –vastuualueelle.

PäätösKasvatus- ja opetuslautakunta päätti antaa konsernihallinnon strateginen tilojen ohjaus –vastuualueelle seuraavan lausunnon: Kampushankkeeseen liittyen kasvatus- ja opetuslautakunta on 22.4.2015 § 66 antanut lausuntonsa Ruiskatu 8 –kiinteistön toiminnallisesta jatkokäytöstä. Sen lisäksi on huomioitava, että kampushankkeen investoinnit ovat mittavia, eikä kampushanke saa hidastaa sivistystoimialan investointitarpeiden toteuttamista.

Päätös tehtiin esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

lausKonsernihallinto, strateginen tilojen ohjaus