Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta5401.04.20156
Kasvatus- ja opetuslautakunta6622.04.20154

3238-2015 (642)

Lausunto Ruiskatu 8 -kiinteistön toiminnallisesta jatkokäytöstä

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 54

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen 23.3.2015:

 

Turun Ammattikorkeakoulu Oy (jäljempänä AMK) tavoittelee toimintojensa keskittämistä Kupittaan alueella sijaitsevien toimintojensa läheisyyteen. AMK:n tavoitteet toteuttavaa kampuksen hankesuunnitelmaa on laadittu yhteistyössä AMK:n ja konsernihallinnon Strateginen tilojen ohjaus -vastuualueen kesken. Hankesuunnitelma on tarkoitus saattaa kaupunginvaltuuston käsiteltäväksi 2.6.2015.

 

Hankesuunnitelma sisältää Turun kaupungin omistamien Ruiskatu 8 ja Sepänkatu 1 -koulukiinteistöjen kaikkien toimintojen siirtämisen Kupittaan kampuksen yhteyteen. Osa toiminnoista on tarkoitus sijoittaa Suomen Yliopistokiinteistöjen toimesta rakentuvaan sosiaali- ja terveysalan yhteiskäyttöiseen Medisiina D -rakennukseen. Sepänkadun tekniikka-alan opetus sijoittuisi uudisrakennukseen ICT-talon viereen, minkä lisäksi hyödynnettäisiin nykyisiä Lemminkäisenkadun kiinteistön, ICT-talon ja mahdollisesti Koneteknologiakeskuksen tiloja. Tavoiteaikataulu Medisiina D -hankkeelle on kesä 2018, jolloin uudisrakennus olisi käyttöönotettavissa. Kupittaan kampuksen uudisrakennuksen valmistumisen tavoiteaikataulu on vastaavasti kesä 2019.

 

Ruiskatu 8 -kiinteistö tyhjentyisi tavoiteaikataulun mukaan vuoden 2018 loppuun mennessä ja Sepänkatu 1 -kiinteistö viimeistään syksyllä 2019. Sepänkatu 2:n tilat AMK on jo irtisanonut ja kohde toimii niin Turun Normaalikoulun lukion kuin Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukion peruskorjausten aikaisena väistötilana.

 

Kaupunki on laatinut selvityksen AMK:lta vapautuvien kohteiden kehityspotentiaalista. Kiinteistötaloudellisten selvitysten perusteella olisi tarkoituksenmukaista, että Sepänkadun koulukiinteistöt jalostettaisiin myytäväksi ja Ruiskadun kiinteistö pidettäisiin vastaavasti edelleen kaupungin omassa käytössä.

 

Turun kaupunki on saanut vuonna 1994 kaikki kolme vapautuvaa kohdetta valtion lahjoituksena opetuskäyttöä varten. Lahjakirjojen mukaan kohteiden tulee olla opetuskäytössä tai muutoin lahjoituksen saaja on velvollinen palauttamaan perustamishankkeeseen saatua valtionosuutta vastaavan suhteellisen osan hankitun omaisuuden käyvästä arvosta kokonaan tai osaksi valtiolle. Lahjoituksena saatujen ja opetuskäytöstä poistuvien kohteiden myynnistä saatavat tulot voidaan kuitenkin anoa käytettäviksi muiden käyttötarkoitukseltaan vastaavien rakennusten korjauksiin.

 

Ruiskadun kiinteistön käyttö jakautuu tällä hetkellä kahteen osaan; AMK:n tiloihin sekä Turun ammatti-instituutin sosiaali- ja terveysalan tiloihin kouluruokalan ja osan käytävätiloista ollessa yhteiskäytössä. AMK:n osuus koko kiinteistöstä (23.164 htm2) on tällä hetkellä 16.024 m2, mihin lisätään yhteensä 1.455 m2 liikunta- ja uima-allastilat. AMK:n tiloihin sisältyy kolme auditoriota ja tilat ovat pääsääntöisesti esteettömät. Ammatti-instituutin osuus tiloista on tällä hetkellä 4.716 m2.

 

Kohteessa on tehty kuntoarvio 3.10.2014 ja kohde on kokonaisuutena hyvässä tai tyydyttävässä kunnossa. Kuntoarvion osana on laadittu korjaus- ja kunnossapitotarpeen pitkän aikavälin suunnitelma (PTS), jonka mukaan seuraavan kymmenen vuoden aikana kiinteistöön tulisi tehdä noin 900.000 euron kunnossapitotyöt. Kiinteistöön tehtävien muutostöiden kustannukset muodostuvat sinne siirtyvien toimintojen vaatimusten perusteella. Kiinteistön suurempi varsinainen peruskorjaustarve ajoittuisi ensi vuosikymmenen puoliväliin.

 

Mikäli Turun ammatti-instituutin koulutus ja/tai muu opetustyö jatkuu Ruiskatu 8 -kiinteistössä, sen käyttöä voi pitää edelleen valtion lahjakirjan ehtojen mukaisena. Sivistystoimialan toimintoja voikin pitää siten Ruiskadun kiinteistön perusteltuna jatkokäyttönä.

 

Sepänkadun kiinteistöjen myynnistä saatavat, alustavan arvion mukaan noin 8 M€:n, myyntituotot olisi mahdollista kohdentaa Ruiskadun tilojen muutostöihin. Kyseinen summa täsmentyy edelleen Sepänkadun kiinteistökehityksen edetessä ja kohdentaminen edellyttää OKM:n erillistä päätöstä.

 

Sivistystoimialan palveluverkkoa on kehitetty järjestelmällisesti. Kaupunginvaltuusto hyväksyi viimeisimmän päivitykseen sivistystoimialan palveluverkkoon joulukuussa 2014. Tällöin käsittelystä jätettiin ulkopuolelle ns. kampussidonnainen kouluverkko.

 

Sivistystoimialan palveluverkon kehittämisen kannalta olisi tarkoituksenmukaista tarkastella AMK kampushankkeen valmistelun yhteydessä Ruiskadun koulukiinteistön hyödyntämismahdollisuuksia osana toimialan perus- ja keskiasteen kouluverkon kehittämistä.

 

Kasvatus- ja opetuslautakunnalta pyydetään lausuntoa siitä, mitä opetustoimintaa Ruiskatu 8 -kiinteistöön olisi mahdollisesti sijoitettavissa. Lausunto tulisi antaa vuoden 2015 huhtikuun loppuun mennessä siten, että lautakunnan näkemys Ruiskadun kiinteistön jatkokäytöstä olisi mahdollista liittää osaksi kampushankkeeseen liittyvää päätöksentekoa.

 

Liite 1                                  Ruiskatu 8 -kiinteistön esittely

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen 25.3.2015:

 

Turun Ammatti-instituutti toimii tällä hetkellä kahdeksassa eri toimipaikassa Tommilankadulla, Aninkaistenkadulla, Kellonsoittajankadulla, Amiraalistonkadulla, Lemmikäisenkadulla, Kukkulakujalla, Hamppukadulla ja Uudenmaantiellä. Tommilankadun toimipaikasta on tarkoitus luopua kesällä 2015, ja Amiraalistonkadun logistiikkakoulutukselle tulee löytää uudet tilat viimeistään vuonna 2016. Aivan samalla tavoin kuin lukiokoulutuksen tai ammattikorkeakoulutuksen osalta pyrkimys on ollut keskittää toimintoja paremman tehokkuuden aikaansaamiseksi.

 

Tällä hetkellä Ruiskadulla/Uudenmaantiellä toimii Ammatti-instituutin sosiaali- ja terveysalan koulutus. Turun ammatti-instituutilla on mahdollisuus sijoittaa em. tiloihin Lemminkäisenkadulta (Datacity) sellaisia lähinnä aikuiskoulutuksen toimintoja, joiden ei ole välttämätöntä toimia nykyisissä tiloissa. Tällaisia tiloja on rakennuksessa kaikkiaan noin 2.000 neliötä. Kyseiset tilat voidaan luovuttaa joko Ammattikorkeakoulun käyttöön tai muuhun tarkoitukseen.

 

Ammatti-instituutin on lisäksi mahdollisuus luopua Kellonsoittajankadun (ent. Kauppaoppilaitos) tiloista. Tilat omistaa Turun Kauppaopetussäätiö, jonka kanssa on vuoteen 2018 asti voimassa oleva vuokrasopimus. Sopimusta on mahdollista jatkaa. Rakennus alkaa ilman peruskorjausta olla käyttöikänsä päässä, ja peruskorjauksen tarve saattaa olla noin 15 miljoonaa euroa. Mikäli kaupunki luopuu tiloista, tulee Kauppaopetussäätiön etsiä tiloille muu käyttö. Tiloista luopuminen on perusteltua, koska siten Ammatti-instituutin toimipaikkojen määrä vähenee yhdellä. Lisäksi Ruiskadulle voidaan siirtää muutakin toimintaa, esimerkiksi maahanmuuttajakoulutusta ja mahdollisesti työväenopiston toimintaa.

 

Kaupungin peruskouluista Luolavuoren koulu toimii ko. kaupunginosassa sijaitsevan pääkoulun lisäksi Runosmäessä, Hepokullassa, Pääskyvuorella ja Martissa. Koululla on nykyaikaiset ja hyväkuntoiset tilat Luolavuoressa ja Runosmäessä. Sen sijaan koulun muut tilat ovat heikkokuntoisia ja hajallaan. Mikäli koulun Martin, Pääskyvuoren ja Hepokullan yksiköiden toiminta voitaisiin keskittää Ruiskadulle, syntyisi vähemmän kouluyksiköitä, ja lisäksi uusi yksikkö olisi varsin lähellä Luolavuoren kouluja. Martin, Hepokullan ja Pääskyvuoren kouluyksiköiden tilat voidaan hyödyntää laajenevan perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen tarpeisiin.

 

Kaupungin muiden peruskoulujen pysyvä sijoittaminen ko. tiloihin ei ole perusteltua. Alueen nykyiset koulutilat ovat riittäviä. Vasaramäen koulun Kupittaan yksikkö on tyydyttävässä kunnossa. Lausteen – Skanssin – Vasaramäen alueen kannalta on kuitenkin perusteltua, että korvaava koulu rakennetaan Skanssin koulutilojen rakentamisen yhteydessä 2020-luvulla.

 

Alustavan selvityksen mukaan Ruiskadulle olisi jäämässä noin 3.000 neliötä tilaa. Turussa on varsin pysyvä tarve väistötiloille, jonne oppilaita voitaisiin sijoittaa koulujen peruskorjausten aikana. Tällöin ei tarvitsisi turvautua kalliisiin väistötilaratkaisuihin. Lisäksi on otettava huomioon, että ammatillisen koulutuksen määrä on kokonaisuudessaan kasvava, jolloin myös tilankäyttö saattaa kasvaa lähivuosien aikana.

 

Lukiokoulutusta ei ole perusteltua siirtää Ruiskadulle, koska kaupunginvaltuusto linjasi vuonna 2005 ensimmäisen kouluverkkoratkaisun yhteydessä, että lukiot sijoitetaan kaupungin keskustaan. Lukiorakennukset on hiljattain peruskorjattu Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukiota lukuun ottamatta. Tämänkin peruskorjauksesta on kaupunginvaltuusto päättänyt 23.3.2015.

 

TOP-keskus (Tietotekniikka opetuksessa -keskus) toimii tällä hetkellä Triviumissa. Keskus toimi pitkään Puolalan koulun yhteydessä, ja nykyinen sijoituspaikka on mielletty tilapäiseksi. Yksikkö voidaan lähtökohtaisesti sijoittaa Ruiskadulle.

 

Ruiskadun kiinteistössä tulee toteuttaa tarvittavat muutostyöt, ja rakennuksen tulee olla käyttäjilleen turvallinen.

 

Ruiskadun suunnitelma on perusteltu ja lähtökohtaisesti taloudellisesti kestävällä pohjalla.

 

Liite 2                                  Talouslaskelma

 

Sepänkatu 1 – 2:n kohteita sivistystoimiala ei pidä kiinnostavana kuin korkeintaan vaihtoehtoisena kohteena edellä esitetylle Ruiskadulle.

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää antaa yllä olevan lausunnon konsernihallinnolle.

 

PäätösAsia pantiin pöydälle Hartialan tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Kasopelk § 66

Pöydältä Kasopelk 1.4.2015 § 54

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausKonsernihallinto, strateginen tilojen ohjaus
lausVirtanen Jarkko


Liitteet:

Kasopelk § 54
Liite 1:Ruiskatu 8 -kiinteistön esittely
Liite 2:Talouslaskelma

Kasopelk § 66
Liite 1:Ruiskatu 8 -kiinteistön esittely
Liite 2:Talouslaskelma