Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta4211.03.20159

2108-2015 (033)

Erityisopetuksen laadun kehittämiseen ja siihen liittyvään koulunkäyntiavustajien palkkaamiseen kohdennetun valtionavustuksen hakeminen

Tiivistelmä:

Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää vuosille 2015-2016 valtion erityisavustusta koulunkäyntiavustajien palkkaamiseen ja vaativaan erityisopetukseen liittyvään opettajien ja koulunkäyntiavustajien koulutukseen. Kasvatus- ja opetuslautakunnalle esitetään, että erityisavustusta haetaan vaativaan erityisopetukseen liittyvään opettajien ja koulunkäyntiavustajien koulutukseen.

Kasopelk § 42

Toimialajohtaja Timo Jalonen 4.3.2015:

 

Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää vuosille 2015 – 2016 valtion erityisavustusta koulunkäyntiavustajien palkkaamiseen ja vaativaan erityisopetukseen liittyvään opettajien ja koulunkäyntiavustajien koulutukseen. Jaettavissa oleva summa on 10 miljoonaa euroa. Tästä Varsinais-Suomen osuus on noin miljoona ja Turun kaupungin realistinen osuus ehkä noin 400.000 euroa.

 

Kaupunginvaltuusto on hyväksyessään uudistamisohjelma 2:n elokuussa 2014 päättänyt, että sivistystoimialan tulee vähentää koulunkäyntiavustajien määrää. Myös talousarvioraami ja lähivuosien taloussuunnitelmat sekä niihin liittyvät henkilötyövuosien tavoitetasot aiheuttavat sen, että avustavan henkilöstön määrää ei voida lisätä. Avustavan henkilöstön kokonaismäärä on Turussa varsin korkea ja resursseja on tarpeeseen nähden hyvin. Lisäavustajien palkkaaminen edellyttäisi 50 % maksuosuutta. Avustajien määrän lisääminen esimerkiksi 20:llä lisää henkilöstökuluja noin 640.000 eurolla lukuvuodessa, josta puolet maksaisi kaupunki (320.000 €) ja puolet opetus- ja kulttuuriministeriö.

 

Henkilöstön täydennyskoulutus on aina hyvin tarpeellista. Henkilöstön kouluttamiseen on voitu panostaa varsin vähän. Jos koulutukseen panostetaan 200.000 euroa lukuvuodessa, jäisi Turun kaupungin maksuosuudeksi 40.000 euroa. Määrää voidaan pitää kohtuullisena.

 

Oheismateriaali 1               Opetus- ja kulttuuriministeriön päätös 25.2.2015

 

Oheismateriaali 2               Suomenkielinen hakuohje ja –lomake

 

Oheismateriaali 3               Ruotsinkielinen hakuohje ja -lomake

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää, että

 

-avustajien palkkaamiseen ei haeta avustusta (kohta 1), koska hakeminen olisi kaupunginvaltuuston 25.8.2014 (U2) tekemän päätöksen vastainen, ja

-rahoitusta esi- ja perusopetuksen henkilöstön koulutukseen (kohta 2) haetaan, ja mahdollisen myönteisen päätöksen jälkeen raportoidaan lautakunnalle suunniteltu käyttö.

 

Pöytäkirja tämän asian osalta tarkistetaan kokouksessa.

PäätösKasvatus- ja opetuslautakunta päätti, että

-      avustajien palkkaamiseen haetaan avustusta (kohta 1), ja

-      rahoitusta esi- ja perusopetuksen henkilöstön koulutukseen (kohta 2) haetaan, ja mahdollisen myönteisen päätöksen jälkeen raportoidaan lautakunnalle suunniteltu käyttö.

Pöytäkirja tämän asian osalta tarkistetaan kokouksessa.

Päätös asiassa tehtiin äänin 9 – 4. Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä päätökseksi tulleen Yrttiahon Oksasen kannattamana tekemän ehdotuksen puolesta äänestivät heidän lisäkseen Liukkonen, Heinonen, Koivusalo, Schauman, Gardberg, Niinivirta ja Rantanen. Esittelijän ehdotuksen puolesta äänestivät Laaksonen, Rusi, Raho ja Hartiala.                    

Jakelu

tpvJalonen Timo