Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta4111.03.20158

2191-2015 (033, 001)

Valtion erityisavustuksen hakeminen esi- ja perusopetuksen toimintakulttuurin kehittämiseen vastaamaan tulevaisuuden vaatimuksia

Tiivistelmä:

Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää vuosille 2015 - 2016 erityisavustusta esi- ja perusopetuksen toimintakulttuurin kehittämiseen. Kasvatus- ja opetuslautakunnalle esitetään erityisavustuksen hakemista

Kasopelk § 41

Toimialajohtaja Timo Jalonen 4.3.2015:

 

Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää vuosille 2015 – 2016 valtion erityisavustusta esi- ja perusopetuksen toimintakulttuurin kehittämiseen vastaamaan tulevaisuuden vaatimuksia. Jaettava summa on määrältään 17 miljoonaa. Oletettavaa on, että Varsinais-Suomen osuus tästä summasta on noin 1,7 miljoonaa euroa. Turulla olisi mahdollisuus saada rahaa noin 600.000 euroa.

 

Asiasta pitäisi käynnistää kehittämishanke, jonka kokonaisbudjetti on noin 900.000 ja josta kaupungin osuus on noin 300.000 euroa. Sivistystoimiala ei ole lainkaan varautunut tällaisen toiminnan aloittamiseen. Kolme mainittua sisällöllistä ja pedagogista asiaa ovat kuitenkin varsin tärkeitä. Mikäli ulkopuolista rahoitusta ei haeta, joudutaan toimintaa joka tapauksessa kehittämään ainakin jossain määrin talousarviomäärärahoin.

 

Omarahoitusosuus voitaisiin periaatteessa kattaa toimintoanalyysissä mainitulla tavalla, jota lautakunta käsitteli kokouksessaan 18.2.2015. Siinä todettiin, että toimintatapaa voidaan muuttaa siten, että perinteisistä PC-koneista voidaan enenevässä määrin siirtyä mobiili- ja tablettiympäristöihin. Käydyssä keskustelussa lautakunta piti tehtyä linjausta perusteltuna. Toisaalta on epäilty sitä, ettei säästö kohdistuisikaan toimialalle.

 

Lisäksi on otettava huomioon, että on kaavailtu kuluvalle vuodelle 658.000 euron lisäleikkauksia lautakunnan talousarvioon (kaupunginvaltuuston seminaari 2.3.2015). Opetus- ja kulttuuriministeriön toimintatapa ei tässä asiassa ole paras mahdollinen, sillä koulutuksen järjestäjät ovat tässä vaiheessa vuotta sitoneet määrärahat jo varsin pitkälle ja säästöjä joudutaan tekemään kaikkialla, koska peruspalvelujen valtionosuuksia on merkittävästi leikattu.

 

Oheismateriaali 1               Opetus- ja kulttuuriministeriön kirje 27.2.2015

 

Oheismateriaali 2               Hakuohjeet ja lomake

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää, että rahoitusta esi- ja perusopetuksen toimintakulttuurin kehittämiseen haetaan. Mahdollisen myönteisen päätöksen jälkeen raportoidaan lautakunnalle suunniteltu käyttö.

 

Pöytäkirja tämän asian osalta tarkistetaan kokouksessa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvJalonen Timo