Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta3611.03.20153

2408-2015 (653)

Rauninaukion päiväkodin tiloista luopuminen

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 36

Palvelualuejohtaja Maija-Liisa Rantanen 27.2.2015:

 

Rauninaukio 4:n päiväkoti sijaitsee pohjoisella varhaiskasvatusalueella, Pohjolan pienalueella. Päiväkoti on rakennettu vuonna 1929 Raunistulan koulun opettajien asunnoiksi. Tilat sijaitsevat kolmessa eri kiinteistössä, joiden pinta-ala on yhteensä 710 m2. Rakennukset remontoitiin vuonna 1969 päiväkotikäyttöön.

 

Päiväkodin tilat eivät toiminnallisesti eivätkä perustekniikaltaan vastaa enää tämän päivän tarpeita. Rakennuksista puuttuu mm. koneellinen ilmanvaihto, kuraeteiset ja asianmukaiset saniteettitilat. Suurin ongelma on sisäilman heikko laatu. Henkilökunnan oireilu päiväkodissa paheni syksyn 2011 aikana, eikä tilanne ole sen jälkeen merkittävästi parantunut.

 

Rauninaukion alle kolmivuotiaiden lasten ryhmät suljettiin huonon sisäilman vuoksi tammikuussa 2012 ja avattiin korjausten jälkeen elokuussa 2012. Väistötiloihin Rahjepolulle siirtyi tuolloin noin 20 lasta ja 4 aikuista. Korjausten jälkeen kaikki siirtyivät takaisin Rauninaukio 4:n tiloihin.

 

Mittaukset, johtopäätökset ja toimenpiteet

 

Kiinteistöliikelaitoksen tilapalvelut on tehnyt tiloissa viime vuosien aikana lukuisia korjaustöitä, joilla on pyritty vähentämään sisäilman laadussa havaittuja ongelmia ja antamaan lisäaikaa tilojen käytölle. Rakennuksessa on mm.

-avattu kellaritilan tuuletusaukkoja

-tyhjennetty kellaritiloja ylimääräisestä tavarasta

-tiivistetty välipohjan ilmavuotoja

-uusittu lasten ryhmätilojen lattiamattoja

-avattu tuloilma-aukkoja niihin tiloihin, joissa niitä ei vielä ollut

-asennettu ilmanpuhdistimia.

 

Kohteessa on tehty viime vuosina lisäksi lukuisia erilaisia tutkimuksia, ja tehtyjen korjaustoimien riittävyyttä on tarkkailtu jatkuvasti.

 

Edellä mainituin toimenpitein on saatu hieman lisäaikaa päiväkodin toimintaedellytysten turvaamiseksi, mutta tilat ovat auttamatta riskialttiit, eikä enää juuri ole löydettävissä sellaisia korjausmahdollisuuksia, joilla tilannetta mitenkään merkittävästi voitaisiin parantaa.

 

Kuntotutkimuksessa vuonna 2010 päiväkodin peruskorjaus on ehdotettu tehtäväksi vuosina 2015–2016.

 

Välitöntä vaaraa tiloista sen käyttäjille ei ole arvioitu aiheutuvan, mutta seurantamittausten ja tutkimusten tarve on jatkuvaa, koska henkilökunnan oireilu jatkuu.

 

Tutkimukset:

-Kuntokartoitus (Raksystems) 2010

-Sisäilmamittaus 01.12.2011 (A ja B talo)

-Sisäilmamittaus 15.12.2011 (C talo)

-VOC- analyysi ilmanäytteistä 15.12.2011 (raportti 09.01.2012)

-Sisäilmamittaus 18.01. ja 01.02.2012

-Sisäilmamittaus 12.12.2012 (A,B ja C)

-Sisäilmamittaus 02.04.2013

-Merkkisavukokeet 11.6.2013

-Asbestimittaus 02.12.2013

-Seurantatutkimus, Sisäilmamittaus 03.02.2014 (A,B,C talot)

-Leikkitilan hajuhaitan selvitys 3.9.2014 (B-talo)

-Seurantamittaukset, helmikuu 2015

 

Tarkastukset:

-Työpaikkaselvitys (TTH) 5/2009 ja 3/2012

-Terveystarkastus (YTH) 2010 ja 5/2013

-Terveystarkastus, seuranta (YTH) 3/2014

 

Lausunnot:

-Ympäristöterveydenhuolto 5.6.2014

-Kiinteistöliikelaitos 6.6.2014

-Työterveyshuolto 5.6.2014

 

Edellä olevat tutkimukset, tarkastukset ja lausunnot ovat nähtävissä lautakunnan kokouksessa sekä sitä ennen toimialajohtajan työhuoneessa.

 

Toimenpiteitä:

-Tutkimusten jälkeen on tehty asiantuntijoiden suosittelemat kiireelliset korjaustoimet tai tarpeelliset jatkotutkimukset.

-C-talo poistettiin käytöstä kokonaan 2014 keväällä.

-Riittämättömän ilmanvaihdon parantamiseksi on tehty lisää venttiilejä ulkoseiniin. Viime vuonna lisättiin myös muutama tuloilmaa lämmittävä venttiili, koska tiloissa oli talvisin kylmää.

-Ilmanpuhdistimia on asennettu ja niiden puhdistusvälejä aikaistettu, koska normaali puhdistusvälillä ne eivät toimineet toivotulla tavalla.

 

Rauninaukion päiväkodin toiminta ja henkilökunta

 

Rauninaukion päivähoitoyksikkö koostuu:

-Rauninaukio 4:n päiväkodista

-esiopetustiloista Raunistulan koulussa osoitteessa Oikotie 1

-Rauninaukio 4:ssä toimivasta leikkikoulusta (15 lasta)

-lähialueella toimivasta urheiluleikkikoulusta (15 lasta)

-Itäpellonpuiston leikkipaikasta.

 

Koulun tiloissa toimii kaksi esiopetusryhmää (kummassakin ryhmässä 14 lasta: esiopetus ja täydentävä päivähoito). Rauninaukio 4:n kiinteistöissä toimii 6 päiväkotiryhmää (12 + 14 + 14 + 14 + 14 + 21 lasta). Rauninaukio 4:n kiinteistöstä siirtyy syksyllä 20 - 30 lasta esiopetukseen Raunistulan koulun tiloihin. Lapset tulevat alueen päivähoitopaikkaan pääsääntöisesti Pohjolan kaupunginosasta ja Kähäristä.

 

Henkilökuntaa koko päivähoitoyksikössä on 29, joista osa on osa-aikaisia. Htv-määrä yksikössä tammikuussa 2015 on 25. Henkilökunnan määrät eri ammattinimikkeittäin:

 

-päiväkodin johtaja

-2 päivähoitotyöntekijää

-9 lastentarhanopettajaa

-14 lastenhoitajaa

-3 laitosapulaista (1 laitosapulainen jää eläkkeelle syksyllä 2015)

 

Henkilökunnasta kolme (yksi lastentarhanopettaja ja kaksi lastenhoitajaa) työskentelee Raunistulan koulun tiloissa ja kaksi päivähoitotyöntekijää Itäpellonpuiston leikkipaikassa. Koulun tiloissa työskentelevät päiväkodin työntekijät eivät voi terveydellisistä syistä työskennellä Rauninaukio 4:n tiloissa. Aikaisemmin henkilökunnasta kaksi, vuosina 2013 ja 2014, on siirretty muihin yksiköihin. Kaikilla edellä mainituilla on työterveyshuollon suositus siirtoihin. Tällä hetkellä henkilökunnasta kaksi on työterveyshuollossa tutkimuksissa oireiden takia. Lisäksi muutamilla henkilökunnasta on tällä hetkellä lievempää oireilua, ja heidät on ohjattu työterveyshoitajan vastaanotolle.

 

Työterveyshuolto toteaa lausunnossaan 2.6.2014 henkilökunnan oireilusta seuraavaa: ”Raunionaukion päiväkodin henkilökunnalle on tehty allergiaoirekysely 4 /2013. Tuolloin 14 työntekijää raportoi työhön liittyviä oireita. Työtekijöistä 11 ei raportoinut työhön liittyviä oireita. Näistä 14:stä yhdeksälle on tehty työterveyshuollossa joitain jatkotutkimuksia. Yhden työntekijän osalta oli tehty lähete TYKS:n työlääketieteenpoliklinikalle ammattiastmaepäilynä. Ammattitautia ei kenelläkään todettu. 14 oireilevasta viisi työntekijää on saanut siirron muualle tai siirtoa suunnitellaan.”

 

Ympäristöterveydenhuolto on 5.6.2014 antanut sivistystoimialan sisäilmatyöryhmälle lausuntonsa Rauninaukion päiväkodin käyttökelpoisuudesta. Lausunnossa todetaan yhteenvetona, että nykyiset tilat eivät täytä päiväkotihuoneistolle asetettuja vaatimuksia, koska tiloissa ei ole asianmukaisia huoltotiloja, tilat ovat sokkeloiset ja pinnoiltaan kuluneet, lattiat ovat kylmät, tiloissa on poikkeavaa hajua ja henkilökunta oireilee. Samassa yhteydessä ympäristöterveydenhuolto esitti, että Rauninaukion päiväkodin tilat poistetaan käytöstä viimeistään keväällä 2015 ja sitä ennen tehdään kaikki voitava tilojen terveydellisten olojen parantamiseksi.

 

Kiinteistötoimiala on tehnyt kohteessa kaikki mahdolliset toimenpiteet terveydellisten olojen parantamiseksi, eikä uusia keinoja enää löydy.

 

Rauninaukion korvaavien tilojen hankesuunnitelma on valmistunut ja tuodaan kasvatus- ja opetuslautakunnan päätöksentekoon 1.4.2015. Tämän hetken näkemyksen mukaan uudet tilat valmistuvat aikaisintaan vuoden 2016 loppuun mennessä. Tämä on riippuvainen mm. siitä, kuinka nopeasti hankesuunnitelma hyväksytään ja voidaanko kohde toteuttaa elementtirakenteisena vai perinteisemmin paikalle rakennettuna.

 

Koska uudisrakennuksen toteutusaikataulu on vähintään puolitoista vuotta ja Rauninaukion tilojen kuntoa ei tänä aikana voida taata, katsotaan väistötilajärjestelyiden käynnistäminen aiheelliseksi.

 

Varhaiskasvatus on tehnyt seuraavan suunnitelman väistötilajärjestelyistä, joita tarvitaan syksystä 2015 uuden päiväkodin valmistumiseen saakka.   

Väistötila- ja varahoitopaikkajärjestelyt

 

Kun jo tiedossa olevat siirrot on huomioitu, jää Rauninaukiolle 42 yli kolmivuotiasta ja 7 alle kolmivuotiasta lasta sijoitettavaksi väistötiloihin. Nämä lapset sijoittuvat seuraavasti:

 

-1 ryhmä Suikkilanseudun päivähoitoyksikköönTalinkorventielle: 21 lasta

-2 ryhmää Hepokullan päivähoitoyksikköön Niitunniskantielle: 12 + 14 lasta

-Nättinummen phy Karrinkadulla: 3 lähellä asuvalle lapselle tarjotaan mahdollisuutta siirtoon.

-Lisäksi Pohjolan alueella työskentelevältä perhepäivähoitajalta varataan kolme paikkaa väistötarkoitukseen.

-Päivähoitopaikkatakuuta tarjotaan perheille, joilla toinen vanhemmista on kotona. Vaihtoehtoisesti varahoitopaikka etsitään muualta päivähoidosta.

 

-Esiopetus jatkuu normaalisti Raunistulan koulun tiloissa. Kaikki esiopetukseen ilmoittautuneet mahtuvat Raunistulan koululle.

-Urheiluleikkikoulu jatkaa toimintaansa normaalisti.

-Sisällä toimivalle leikkikoululle etsitään edelleen tiloja lähialueelta. Mikäli sopivia tiloja ei löydy, toiminta keskeytetään toistaiseksi.

-Rauninaukiolle on tällä hetkellä uudelle toimintakaudelle jonossa 5 lasta, palveluohjaus ohjaa hakijat muihin hoitopaikkoihin. Tällä hetkellä haku Rauninaukion uuden toimintakauden paikkoihin on suljettu ja hakijat ohjautuvat hakemaan automaattisesti muita hoitopaikkoja.

 

Rauninaukio 4:ssä työskentelevä vakituinen henkilökunta sijoittuu lähinnä Hepokullan päivähoitoyksikköön ja yksi työntekijä Suikkilanseudun päivähoitoyksikköön Talinkorventielle siirtyvien lasten mukana.

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus        Edellä esitettyyn perustuen kasvatus- ja opetuslautakunta päättää, että osoitteesta Rauninaukio 4 olevista päiväkotikiinteistöistä luovutaan ja vuokrasopimus irtisanotaan 1.8.2015 alkaen.

 

 

PäätösAsia pantiin pöydälle Oksasen Hartialan kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.