Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta2311.02.20151

1448-2015 (653, 642)

Lausunto Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukion kiinteistön hankesuunnitelmasta ja vuokraamisesta

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 23

Va. tilajohtaja Tuomas Koskiniemi 6.2.2015:

 

Kiinteistöliikelaitos on yhdessä tilojen käyttäjän kanssa laatinut Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukion kiinteistön peruskorjausta koskevan hankesuunnitelman. Hankesuunnitelmassa esitettävän peruskorjauksen taustalla ovat kiinteistön teknisessä kunnossa esiintyvät puutteet sekä lukiotoiminnan nykypäivänä ja tulevaisuudessa koulutiloille asettamat opetustilavaatimukset. Lisäksi hankesuunnitelmassa on huomioitu ne tilatarpeet, joita Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukion toimiminen luonnontiedelukiona, lukion merilinja ja kuvataidepainotteisuus edellyttävät.

 

Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio sijaitsee osoitteessa Kauppiaskatu 17, tiloissa joiden omistaja on Turun Suomalaisen Yhteiskoulun kannatusyhdistys ry.

 

Tulevassa peruskorjauksessa suoritettaan koko kiinteistön käsittävä talotekniikan (LVIS) uusiminen ja nykyaikaistaminen, minkä lisäksi kaikkien tilojen pinnat, kalusteet ja varusteet uusitaan. Tilojen käyttötarkoituksen muutoksista aiheutuvia muutostöitä kohdistuu joihinkin aineopetustiloihin (teknisen työn tila muunnetaan musiikin luokaksi) ja entiseen asuntoon (muunnetaan henkilökunnan työtiloiksi).

 

Hankesuunnitelman laadinnan yhteydessä on laadittu Kiinteistöliikelaitoksen toimesta tavoitehintalaskelma peruskorjauksen kustannuksista. Kiinteistöliikelaitoksen laatiman tavoitehinta-arvion mukaan peruskorjauksen kustannukset ovat 9.713.000 € (alv. 0 %) ja tämä summa on tulevan peruskorjaushankkeen kattohinta.

 

Kohde on ulkoa vuokrattu Turun Suomalaisen Yhteiskoulun kannatusyhdistys ry:ltä. Kiinteistön omistaja vastaa peruskorjauksen toteuttamisesta ja rahoituksesta. Peruskorjaus edellyttää nykyisen vuokrasopimuksen uusimisen sekä peruskorjauksen rahoitukseen liittyvien seikkojen selvittämisen. Asian valmistelua on tältä osin tehty konsernihallinnon vastuualueiden (strateginen tilojen ohjaus, lakiasiat ja talous) sekä Kiinteistöliikelaitoksen tilapalveluiden toimesta.

 

Kannatusyhdistyksen kanssa on neuvoteltu liitteenä oleva vuokrasopimus koskien ennen vuokra-ajan alkua suoritettavia TSYK:n peruskorjauksen edellyttämiä toimenpiteitä ja toimintaperiaatteita sekä peruskorjauksen jälkeen alkavaa uutta vuokrasopimuskautta.

 

Peruskorjauksen ajaksi TSYK:n koulukiinteistö tyhjennetään ja lukion väistötilana toimii Turun ammattikorkeakoululta vapautuvat Sepänkatu 2:n tilat. TSYK:n koulukiinteistön peruskorjauksen aloituspäivämäärään vaikuttaa Turun normaalikoulun peruskorjaus. Sepänkatu 2:n tilat ovat Turun Normaalikoulun oppilaiden käytössä Turun Normaalikoulun peruskorjauksen ajan, eli arviolta vuoden 2016 loppuun asti.

 

Tavoitteena on, että TSYK:n koulukiinteistön peruskorjaus alkaa 2.1.2017 ja kohde on käyttöönotettavissa 1.1.2018, jolloin myös uusi vuokrakausi alkaa. Vuokra-aika on määräaikainen 20 vuotta, minkä lisäksi vuokralaisella on oikeus kahteen viiden vuoden mittaiseen optiokauteen.

 

Laadittavan vuokrasopimuksen mukaan kaupunki maksaa Kannatusyhdistykselle vuokraa, joka koostuu perusvuokrasta ja muutostyömaksusta. Perusvuokra sisältää kohteen pääomavuokran ja ylläpitokuluja. Vuokran muutostyömaksuosa sisältää toteutuneet lainanhoitokulut. Määräaikaista vuokrakautta seuraavilla optiokausilla maksetaan vain perusvuokraa, mutta ei muutostyömaksua.

 

Arvio kaupungin (Kiinteistöliikelaitoksen) kannatusyhdistykselle maksamasta kokonaisvuokrasta on 943.644 €/v (nykyisin 233.676 €/v). Sopimuksen osapuolten vastuut ylläpitoon liittyvistä kustannuksista muuttuvat nykyisestä siten, että jatkossa Kannatusyhdistys vastaa aiempaa laajemmin kohteen ylläpitoon liittyvistä tehtävistä ja niiden kustannuksista.

 

Arvio Sivistystoimialan Kiinteistöliikelaitokselle maksamasta uudesta vuokrasta on 1.139.867 €/v (nykyisin 632.304 €/v).

 

Strateginen tilojen ohjaus -vastuualue pyytää lausuntoanne liitteenä olevasta hankesuunnitelmasta, siihen liittyvästä vuokrasopimuksesta sekä tilojen vuokrauksesta peruskorjauksen valmistuttua. Lausunnossa tulee esittää hyväksyykö vai hylkääkö toimielin hankesuunnitelman ja hankkeesta aiheutuvat kustannukset.

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen 6.2.2015:

 

Sivistystoimiala puoltaa tehtyä suunnitelmaa ja pitää perusteltuna rakennuksen peruskorjaamista lukiokäyttöön. Tilat eivät kaikilta osin vastaa enää nykypäivän vaatimuksia.

 

Sivistystoimiala kiinnittää kuitenkin huomiota siihen, että toimialalle kohdistuvat vuokrat ovat nousemassa. Asia on toki ymmärrettävää ja luonnollista, koska rakennukseen tehdään mittava peruskorjaus. Tämän tyyppiset seikat, varsinkin kun näitä kohdistuu useita samoihin vuosiin, eivät lainkaan sovi asetettuun talousraamiin ellei raamia voida tarkastella uudestaan.

 

Liite 1                                  Hankesuunnitelma

 

Ehdotus         Kasvatus- ja opetuslautakunta puoltaa tehtyä suunnitelmaa ja pitää perusteltuna rakennuksen peruskorjaamista lukiokäyttöön. Tilat eivät kaikilta osin vastaa enää nykypäivän vaatimuksia.

 

Kasvatus- ja opetuslautakunta kiinnittää kuitenkin huomiota siihen, että toimialalle kohdistuvat vuokrat ovat nousemassa. Asia on toki ymmärrettävää ja luonnollista, koska rakennukseen tehdään mittava peruskorjaus. Tämän tyyppiset seikat, varsinkin kun näitä kohdistuu useita samoihin vuosiin, eivät lainkaan sovi asetettuun talousraamiin ellei raamia voida tarkastella uudestaan.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausKonsernihallinto, strateginen tilojen ohjaus


Liitteet:

Kasopelk § 23
Liite 1:Hankesuunnitelma