Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta621.01.20156

330-2015 (653)

Kaupunginvaltuuston päätökseen perustuva päivähoitokiinteistöistä luopuminen

Tiivistelmä:

Kaupunginvaltuusto teki 15.12.2014 § 192 päätöksen muutoksista sivistystoimialan palveluverkkoon ohjeellisena noudatettavaksi. Tällä perusteella kasvatus- ja opetuslautakunnalle esitetään kolmen vuokrasopimuksen irtisanomista 1.8.2015 lukien.

Kasopelk § 6

Palvelualuejohtaja Maija-Liisa Rantanen 19.12.2014:

 

Kaupunginvaltuusto päätti 15.12.2014 § 192, että sivistystoimialalla tullaan luopumaan laaditun aikataulun mukaisesti eräistä vuokratuista tai kaupungin omistuksessa olevista päiväkotikiinteistöistä. Päätökseen sisältyi Jagellonicankatu 3:n, Ahvenanmaankatu 2:n ja Koukkarinkatu 6:n toimintayksiköiden lakkauttaminen ja tiloista luopuminen sekä Ymmyrsuonkatu 12 B:n esiopetustoiminnan lopettaminen elokuusta 2015 alkaen. Tiloista luopumisesta johtuvat muutokset lasten hoitopaikkajärjestelyissä ja henkilökunnan toimipaikoissa on suunniteltu toteutettavaksi seuraavasti:

 

Ahvenanmaankatu 2

 

Lakkauttamisen myötä poistuu 28 hoitopaikkaa. Mikäli perheet haluavat, lapset voidaan sijoittaa Turunmaankatu 3:n yksikköön, josta puolestaan siirtyy esiopetusikäisiä lapsia Ilpoisten koululta saataviin esiopetuksen ja täydentävän päivähoidon lisätiloihin.

 

Toimipisteen neljästä vakinaisesta työntekijästä (1 lastentarhanopettaja ja 3 lastenhoitajaa) lastentarhanopettaja ja kaksi lastenhoitajaa sijoittuvat Turunmaankatu 3:een. Yhdelle lastenhoitajalle löytyy paikka muualta eteläiseltä varhaiskasvatusalueelta.

 

Jagellonicankatu 3

 

Lakkauttamisen myötä poistuu 28 hoitopaikkaa. Mikäli perheet haluavat, lapset voidaan sijoittaa Uittamon ja Rätiälänkadun päiväkoteihin.

 

Toimipisteen neljästä vakinaisesta työntekijästä (2 lastentarhanopettajaa ja 2 lastenhoitajaa) lastentarhanopettajat sijoittuvat Rätiälänkadulle tai Vasaramäen päivähoitoyksikköön. Lastenhoitajille löytyy toimipaikat eteläiseltä palvelualueelta.

 

Koukkarinkatu 6

 

Toimipisteen 14 esiopetuslasta siirtyvät kouluun. Esiopetuspaikkoja alueella lisätään Koukkarinkatu 3:n yksikköön. Toimipisteen leikkikoulutoiminnan jatkamiseen ei ole vielä tällä hetkellä löytynyt alueelta sopivia tiloja.

 

Toimipisteen yksi vakinainen lastentarhanopettaja siirtyy Koukkarinkatu 3:een.

 

Ymmyrsuonkatu 12 B

 

Toimipisteen 14 esiopetuslasta siirtyvät kouluun. Esiopetuspaikkojen määrää lisätään Moision päivähoitoyksikössä. Alueella toiminut ulkoleikkikoulutoiminta hyödyntää vapautuvaa tilaa ”tukikohtanaan”. Tilassa voidaan käynnistää lisäksi esimerkiksi avointa päiväkotitoimintaa tai vauvaperhetoimintaa, mikäli henkilöstöresurssit saadaan järjestettyä.

 

Toimipisteen kahdesta vakinaisesta henkilöstöstä lastentarhanopettaja on jäämässä eläkkeelle syksyllä 2015. Hänen vakanssinsa siirretään Moision päivähoitoyksikköön. Toimipisteessä työskennellyt lastenhoitaja siirtyy Moision päivähoitoyksikköön.

 

Kaikista muutoksista kuullaan henkilökohtaisesti kaikkia työntekijöitä sekä lasten huoltajia.

 

Eteläisellä varhaiskasvatusalueella on tehty jo ennen lakkauttamispäätöksiä mittavia yksikköjohtajuuksien uudelleenjärjestelyitä. Jagellonicankadun ja Ahvenanmaankadun yksiköiden johtajuudet ovat kevään 2015 ajan tilapäisiä lisäyksiä suunniteltuihin johtajuusrakenteisiin. Ymmyrsuonkadulla johtajuusjärjestelyt pysyvät entisellään, osoitteessa tapahtuu vain toiminnan muutos. Koukkarinkatu 6:n toimipiste on kuulunut Orminkadun päivähoitoyksikköön. Varissuon alueella johtajuusjärjestelyt ovat vielä kesken ja odottavat mm. tietoa Koukkarinkatu 3:n johtajuuspäätöksistä.

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen 29.12.2014:

 

Kaupunginvaltuuston tekemän päätöksen perusteella kasvatus- ja opetuslautakunnan tulee irtisanoa seuraavat vuokrasopimukset 1.8. 2015 lukien:

 

-Ahvenanmaankatu 2

-Jagellonicankatu 3

-Koukkarinkatu 6

 

Toiminta edellä olevissa yksiköissä päättyy kesäkuussa 2015.

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää irtisanoa kohteiden Ahvenanmaankatu 2, Jagellonicankatu 3 ja Koukkarinkatu 6 vuokrasopimukset 1.8. 2015 lukien.

 

Pöytäkirja tämän asian osalta tarkistetaan kokouksessa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös tehtiin äänin 7 – 5, 1 tyhjä.

Yrttiaho teki Oksasen kannattamana seuraavan ehdotuksen:

"Lautakunta päättää, ettei vuokrasopimuksia irtisanota ja toiminta Ahvenanmaankadun, Jagellonicankadun, Koukkarinkatu 6:n ja Ymmyrsuonkadun yksiköissä jatkuu. Kaupunginvaltuuston 15.12. päätös lakkautuksista oli ohjeellinen ja jättää siten asiantuntijalautakunnalle lopullisen harkintavallan.

Lautakunta katsoo, että päivähoitopaikkojen vähentämiselle ei ole perusteita, sillä Turussa on jatkuvasti jonoa kunnalliseen päivähoitoon, hoitosuhteiden katkeaminen haittaa lasten kehitystä ja lakimuutos lisää esiopetuksen kysyntää. Lisäksi on huomattava, että tiloista luopuminen ei tuo merkittävää vuokrasäästöä. Ahvenanmaankatu ja Jagellonicankatu ovat konserniyhteisöjen omistuksessa, rakennukset hyvässä kunnossa ja vuokrat suhteellisen edullisia."

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä esittelijän päätökseksi tulleen ehdotuksen puolesta äänestivät Schauman, Laaksonen, Ratilainen, Rantanen, Rusi, Raho ja Hartiala. Yrttiahon ehdotuksen puolesta äänestivät Yrttiaho, Oksanen, Liukkonen, Heinonen ja Niinivirta. Koivusalo äänesti tyhjää.

Jakelu

tpvKiinteistötoimiala
tpvJalonen Timo
tpvTurto Jouko