Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta20610.12.20149

12366-2014 (510)

Perusopetuksen ylikunnalliset sopimukset

Tiivistelmä:

Turun kaupunki on irtisanonut neljä Turun seudun kuntien kanssa tehtyä koulusopimusta 1.8.2015 lukien. Uusista sopimuksista on neuvoteltu syksyn 2014 aikana. Kasvatus- ja opetuslautakunnalle esitetään, että se esittäisi kaupunginhallitukselle neljän uuden koulusopimuksen hyväksymistä.

Kasopelk § 206

Toimialajohtaja Timo Jalonen 28.11.2014:

 

Turun kaupunki on järjestänyt perusopetusta Turun seudun kunnille sopimusperusteisesti jo 1960-luvulta asti. Tällä hetkellä Turku on osapuolena kuudessa perusopetuksen järjestämistä koskevassa sopimuksessa. Turun kaupunki on 23.6.2014 irtisanonut seuraavat koulusopimukset 1.8.2015 lukien:

 

sopimus opetuksen järjestämisestä Kiinamyllyn koulun nivelluokassa

sopimus valmistavan opetuksen järjestämisestä maahanmuuttajille

sopimus erityisopetuksen järjestämisestä

sopimus ruotsinkielisistä peruskouluista

 

Koulusopimukset irtisanottiin, koska tekstit olivat vanhentuneet lainsäädännön, terminologian ja Turun kaupungin organisaatiorakenteen muutosten vuoksi. Lisäksi haluttiin yksinkertaistaa sopimusten vaatimaa runsasta taloushallintoa ja jakaa kustannuksia oikeudenmukaisemmin.

 

Käsitellessään uudistamisohjelma 2:ta kaupunginvaltuusto päätti 25.8.2014 § 123, että ylikunnallisten sopimusten saattaminen kustannusvastaavaksi hyväksytään yhtenä uudistamisohjelman toimenpiteenä noudatettavaksi asioiden jatkovalmistelussa ja täytäntöönpanoa koskevassa päätöksenteossa. Toimenpiteen tarkemman kuvauksen mukaan neuvotellaan uudet perusopetuksen toteuttamista koskevat sopimukset lähinnä Turun seudun kuntien kanssa ruotsinkielisen opetuksen ja vammaisille tarkoitetun opetuksen osalta. Kuljetus- ja hallintokulut tulee huomioida sopimuksissa. Toimenpiteellä tavoitellaan 800.000 euron säästöä.

 

Uusista sopimuksista on neuvoteltu syksyllä 2014. Turun kaupunkia ovat edustaneet toimialajohtaja Timo Jalonen, talouspäällikkö Anne Takalo sekä perusopetuksen tulosaluejohtaja Outi Rinne ja ruotsinkielisen kasvatuksen ja opetuksen tulosaluejohtaja Liliane Kjellman. Mukana neuvotteluissa ovat olleet toimialajohtajat Naantalista, Raisiosta, Maskusta, Nousiaisista ja Kaarinasta.

 

Neuvottelujen tavoitteena on ollut sopimusten yksinkertaistaminen, koulukuljetusten kustannusvastuun siirto oppilaiden kotikunnalle aiheuttamisperiaatteen mukaisesti ja hallinnollisen työn vähentäminen. Lisäksi on haluttu hyödyntää valtionosuusjärjestelmää; oppilas tuo Turun kaupungille lähes täyskatteisen valtionosuuden mukanaan. Turun kaupungilla ei ole velvollisuutta järjestää perusopetusta vieraskuntalaisille, mutta he tuovat Turkuun skaalaetua, jolloin myös Turun omat yksikkökustannukset alenevat.

 

Uudet puitesopimukset on tarkoitus tehdä Naantalin, Raision, Maskun, Nousiaisten, Mynämäen, Ruskon, Auran, Liedon, Paimion, Sauvon, Kaarinan ja Paraisten kuntien kanssa (TSO yhteistyöalue). Muiden kuntien kanssa tehdään yksittäisiä oppilaita koskevia sopimuksia.

 

Sivistystoimiala arvioi, että uusiin sopimuksiin siirtyminen vähentää Turun kaupungin tuloja vuosittain noin 200.000 euroa. Menot vähenevät noin 1.000.000 euroa.

 

Kaupunginhallituksen johtosäännön 7 §:n 9 kohdan mukaisesti kaupunginhallitus päättää mm. kaupunkitasoisista seudullisista ja ylikunnallisista asioista.

 

Liite 1                                  Sopimus opetuksen järjestämisestä Kiinamyllyn koulun nivelluokassa

 

Liite 2                                  Sopimus perusopetukseen valmistavan opetuksen järjestämisestä

 

Liite 3                                  Sopimus perusopetuksen järjestämisestä

 

Liite 4                                  Sopimus ruotsinkielisen peruskouluopetuksen järjestämisestä

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että liitteiden 1–4 mukaiset sopimukset hyväksytään ja että sivistystoimialan toimialajohtaja oikeutetaan allekirjoittamaan sopimukset ja tekemään niihin vähäisiä teknisiä muutoksia.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginhallitus


Liitteet:

Kasopelk § 206
Liite 1:Sopimus opetuksen järjestämisestä Kiinamyllyn koulun nivelluokissa
Liite 2:Sopimus perusopetukseen valmistavan opetuksen järjestämisestä
Liite 3:Sopimus perusopetuksen järjestämisestä
Liite 4:Sopimus ruotsinkielisen peruskouluopetuksen järjestämisestä