Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus43510.11.20142
Kasvatus- ja opetuslautakunta18612.11.20144

11102-2014 (011)

Sivistystoimialan palveluverkko 2015 - 2020

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle esitetään hyväksyttäväksi päivitykset perusopetuksen kouluverkkoon sekä päivähoidon palveluverkkoon päiväkotien osalta 2015 - 2020. Kasvatus- ja opetuslautakunnalle esitetään, että se antaisi asiaa koskevan lausunnon kaupunginhallitukselle.

Kh § 435

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen 7.11.2014:

 

Valmistelun tausta

Kaupunginvaltuusto on uudistamisohjelma 2:sta hyväksyessään 25.8.2014 linjannut, että kouluverkosta päätetään kokonaisuutena erillisestä valmistelusta marraskuun 2014 loppuun mennessä siten, että lähipalvelulupaus pienimmille koululaisille huomioidaan.

 

Kaupunginvaltuusto linjasi samassa yhteydessä selvitettäväksi toimenpiteeksi varhaiskasvatuksen palvelusetelin käytön laajentamisen. Toimenpiteen tarkemmassa kuvauksessa ohjeistettiin tehtäväksi selvitys koskien sitä, mistä yksittäisistä kunnallisista toimipaikoista voidaan luopua. Tavoitteena tuli olla noin 500 hoitopaikan siirtäminen kunnallisesta palvelutuotannosta palvelusetelin piiriin (toimenpide nro 24). Toimenpiteen taloudelliseksi tavoitteeksi asetettiin 500.000 euron vuosittainen säästö.

 

Lisäksi 25.8.2014 päätettiin kaupunginvaltuustossa perusopetuksen tilankäytön selvityksen laatimisen käynnistämisestä, Samppalinnan koulun tulevan käytön suunnittelusta ja Kiinanmyllyn koulun tilakysymyksen uudelleenarvioinnista.

 

Uudistamisohjelmaan liittyvien valmistelupäätösten lisäksi talousarvion valmistelun linjaukset edellyttävät kustannuksia alentavien toimenpiteiden käynnistämistä. Merkittävät valtionosuuksien leikkaukset tuovat edelleen haasteita kaupungin taloudelliseen tilanteeseen. Kaupunginvaltuuston 23.6.2014 hyväksymät suunnitteluluvut pakottavat sivistystoimialan tehostamaan tilojensa käyttöä ja uudistamaan perusopetuksen hallintoa sekä suomenkielisten että ruotsinkielisten koulujen osalta. Sivistystoimiala esittääkin taloutensa sopeuttamiseksi eräiden päiväkotien ja koulujen lakkauttamista, niiden hallintojen yhdistämistä tai kouluyksiköiden lakkauttamista.

 

Sivistystoimialan palveluverkkoratkaisun 2015 – 2020 valmistelusta on vastannut työryhmä apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtasen johdolla. Työryhmään ovat kuuluneet nimettyinä tilajohtaja Tuomas Koskiniemi, sivistystoimialan toimialajohtaja Timo Jalonen, kiinteistötoimialan toimialajohtaja Jouko Turto, kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen, ympäristötoimialan toimialajohtaja Markku Toivonen ja tilacontroller Minna Juselius. Palveluverkkokokonaisuuden valmisteluun on lisäksi osallistunut asiantuntijoita sivistystoimialalta ja kiinteistöliikelaitokselta.

 

Turun kaupunginvaltuusto ei ole aiempien kouluverkkopäätöstensä yhteydessä yksiselitteisesti määritellyt lähipalvelulupauksen sisältöä. Työryhmä on työssään linjannut, että lähikouluperiaate toteutuu, kun kunnalle ei synny koulukuljetusvelvoitetta. Tämä tarkoittaa alle 5 kilometrin etäisyyttä kodin ja koulun välillä. Perusopetuslain 6 §:n mukaan kunta osoittaa oppivelvolliselle lähikoulun ottaen huomioon mm. sen, että oppilaiden matkat ovat asutuksen, koulujen ja muiden opetuksen järjestämispaikkojen sijainti sekä liikenneyhteydet huomioon ottaen mahdollisimman turvallisia ja lyhyitä. Pääsääntöisesti oppilas aloittaa koulunkäynnin oman oppilasalueensa koulussa.

 

Aiemmat sivistystoimialaa koskevat verkkopäätökset

 

Kouluverkko 2009 – 2013 hyväksyttiin kaupunginvaltuustossa 15.6.2009 § 134. Kyseisen verkkoratkaisun mukaiset toimenpiteet ovat kaikki toteutuneet.

 

Sivistystoimialan perus- ja lukio-opetuksen palveluverkko 2014 – 2020

hyväksyttiin kaupunginvaltuustossa 23.9.2013 § 179 siten, että hyväksytyksi tulivat seuraavat toimenpiteet;

 

1.Syvälahden koulu perustetaan 1.8.2016 lukien.

 

2.Turun lyseon lukio lakkautetaan ja se yhdistetään Luostarivuoren lukioon 1.8.2016 lukien.

 

3.Runosmäen koulu lakkautetaan ja sen toiminnat yhdistetään Turun Lyseon kouluun 1.8.2016 lukien.

 

4.Yli-Maarian koulu perustetaan 1.8.2017 lukien.

 

5.Samppalinnan koulu lakkautetaan ja se yhdistetään hallinnollisesti Luostarivuoren kouluun 1.8.2016 lukien.

 

Kaikki edellä mainitut toimenpiteet tulevat toteutumaan, mutta niiden aikatauluihin esitetään osittain muutoksia.

 

Syvälahden koulu- ja päiväkotihankkeen hankintaprosessi on keskeytetty urakkatarjouskilpailun perusteella muodostuneiden liian korkeiden kustannusten vuoksi kaupunginhallituksessa 16.6.2014. Tämän seurauksena siirrytään hankkeessa allianssimalliin, jonka myötä uudisrakennuksen valmistuminen siirtyisi arviolta syksyyn 2017.

 

Lyseon lukion siirto Luostarivuoren lukioon ja täten myös Runosmäen koulun siirto Lyseon koulukiinteistöön ovat riippuvaisia Syvälahden koulu- ja päiväkotihankkeesta, joten myös niiden aikataulu viivästyy noin vuodella. Runosmäen koulu on huonokuntoinen ja siitä luopumista esitetään aikaistettavaksi vuoden 2015 alkuun.

 

Sivistystoimialan varhaiskasvatuksen palveluverkko 2014 – 2018 hyväksyttiin kaupunginvaltuustossa 10.2.2014 § 20. Hyväksytyssä verkkopäätöksessä linjattiin mm. seuraavaa:

 

”Kaupungin talouden tasapainottamisen näkökulmasta tulee varsinkin ohjelmoituihin uudisrakennusten investointihankkeisiin suhtautua hyvin kriittisesti tulevalla taloussuunnittelukaudella 2014 – 2017. Uusien päiväkotien investointien toteuttamisen painopiste pyritään siirtämään yksityisille palvelutuottajille tai kaupungin konserniyhtiöille.

 

Palveluverkkopäätöksen ensimmäisinä vuosina kattavuustavoitteeksi asetetaan 72 % ja nostetaan tarjontaa työryhmän esittämällä tavalla 75 %:iin, kun kysyntätrendi ja lainsäädännön vaikutukset ovat konkreettisemmin nähtävissä.

 

Koko kaupungin tasolla yksityisen palvelutuotannon osuutta kasvatetaan vuoden 2018 loppuun mennessä noin 26 prosenttiin ja se on linjassa kaupunginhallituksen aiemman päätöksen kanssa (yksityisen palvelun osuus vuoteen 2020 mennessä 30 %).

 

Varhaiskasvatuksen järjestämiseen liittyvät lainsäädännön muutokset alkavat vaikuttaa konkreettisella tasolla päivähoidon kustannuksiin arviolta vasta vuodesta 2015 lukien. Koska tässä vaiheessa hyväksytään varhaiskasvatuksen palveluverkkolinjaukset vuosille 2014 – 2018, on voimakkaasti muuttuvan toimintaympäristön vuoksi perusteltua arvioida päätöstä uudelleen tarkastelujakson puolessa välissä vuonna 2015.”

 

Vuoden 2014 lopussa ei edelleenkään kyetä arvioimaan lainsäädännön muutosten mukanaan tuomia toimintaympäristön muutosten vaikutuksia. Palveluverkkoa onkin siten perusteltua tarkastella uudestaan lakimuutosten tultua voimaan siitä näkökulmasta, vastaako nykyinen verkkoratkaisu muuttuneeseen toimintaympäristöön.

 

Ehdotettavat päivitykset perusopetuksen kouluverkkoon sekä päivähoidon palveluverkkoon päiväkotien osalta 2015 – 2020

 

Alakoulut (luokat 1 – 6)

 

1.Hannunniitun koulu, Kohmon yksikkö, Ritavuorenkuja 6

 

Hannunniitun koulun Kohmon yksiköstä siirretään kaksi luokkaa (vuosiluokat 1 ja 2) Hannunniitun pääkouluun. Vapautuva tila osoitetaan varhaiskasvatuksen käyttöön. Järjestelyt tulisi toteuttaa 1.8.2015 lukien. Järjestelyn myötä voidaan luopua Lanatien päiväkodin vuokratiloista, kuitenkin aikaisintaan 1.8.2016.

 

2.Ilpoisten koulu, Lauklähteenkatu 13

 

Koulusta osoitetaan kaksi tilaa varhaiskasvatuksen käyttöön tilojen käyttöä tehostamalla.

 

3.Vähä-Heikkilän koulu, Uittamon yksikkö, Jalustinkatu 8

 

Uittamon kouluyksiköstä siirretään vuosiluokat 3 ja 4 pääkouluun Myllymäentielle. Vapautuva tila osoitetaan varhaiskasvatuksen käyttöön (kolme luokkatilaa). Varhaiskasvatus luopuu samassa yhteydessä Rätiälänkatu 20:ssa olevasta yksiköstä. Järjestelyt tulisi toteuttaa 1.8.2015 lukien.

 

4.Luostarivuoren koulu, Hopeasepänkuja 2

 

Luostarivuoren koulun Martin yksikköön sijoitetaan Luostarivuoren koulun Kerttulin yksikön koululaiset (vuosiluokat 1 ja 2). Järjestelyt tulisi toteuttaa 1.8.2015 lukien, mutta ne ovat riippuvaisia Luolavuoren koulun oppilaiden sijoittamisesta, joten aikataulu on vielä avoin. Järjestelyn myötä varhaiskasvatus voi luopua Inspehtorinkadun yksiköstä.

 

5.Runosmäen koulu

 

Runosmäen koulu osoitteessa Piiparinpolku 19 – 21 tyhjennetään koulukäytöstä kaupunginvaltuuston päätöksen 23.9.2013 mukaisesti, ja oppilaat sijoitetaan Lyseon koulutaloon osoitteeseen Varusmestarintie 19 Lyseon lukion muuttaessa Luostarivuoren koulutaloon. Tämä järjestely toteutuu, kun Syvälahteen suunniteltu koulu- ja päiväkotihanke valmistuu. Tämän hetken arvion mukaan uusi koulurakennus on valmis syksyllä 2017.

 

Runosmäen koulun huonosta kunnosta johtuen esitetään kuitenkin muutosta aiempaan siten, että oppilaat ja henkilökunta siirretään väistötiloihin Pallivahan kouluun ja Lyseon kouluun vuoden 2015 alkuun mennessä.

 

6.Kähärin koulu, Pietari Valdinkatu 14

 

Kähärin koulu esitetään lakkautettavaksi. Koulurakennuksesta voidaan luopua ja oppilaat sijoittaa Teräsrautelan ja Raunistulan kouluihin. Kähärin koulunrakennuksen tyhjentämisen ajankohta tulee yhdistää Puolalan koulun Kauppiaskadun koulutalon peruskorjaukseen, sillä rakennus voi aluksi toimia Puolalan koulun peruskorjauksen ajan väistötilana. Väistötilakäytön jälkeen kohdetta suunnitellaan kehitettäväksi laajempana kokonaisuutena kaavoituskumppanuuden avulla.

 

7.Kärsämäen koulu, Pallivahan yksikkö

 

Kärsämäen koulun Pallivahan yksikköä osoitteessa Paltankatu 4 voidaan käyttää osittaisena väistötilana Runosmäen koululle ennen sen muuttoa Lyseon kiinteistöön Varusmestarintielle.

 

8.Jäkärlän, Moision ja Paattisten koulut

 

Tällä hetkellä oppilasmäärä on epätasaisesti jakautunut Jäkärlän, Moision ja Paattisten kouluihin. Oppilasmäärän tasaaminen olisi suositeltava toimenpide. Tässä vaiheessa esitetään käynnistettäväksi selvitys kulkuyhteyden parantamiseksi Paattisten ja Jäkärlän välillä.

 

9.Yli-Maarian koulu

 

Yli-Maarian koulu ja päiväkotihanke on hyväksytty kaupunginvaltuustossa 18.4.2011 ja koulun perustamisen ajankohdaksi on 23.9.2013 kouluverkkopäätöksen yhteydessä hyväksytty 1.8.2017. Alueen väestönkasvu suhteessa uuden koulun rakentamistarpeeseen ei ole toteutunut ennustetulla tavalla, joten on tarkoituksenmukaista siirtää koulu- ja päiväkotihankkeen toteuttamista ja asettaa uudeksi perustamistavoitteeksi 1.8.2020.

 

10.Raunistulan koulu, Raunistulan yksikkö, Oikotie 1

 

Koulun tilankäyttöä voidaan tehostaa. Mikäli Kähärin koulu lakkautetaan, siirretään osa Kähärin oppilaista Raunistulan koulun Raunistulan yksikköön.

 

11.Teräsrautelan koulu, Suikkilan yksikkö

 

Koulun tilankäyttöä voidaan tehostaa. Mikäli Kähärin koulu lakkautetaan, siirretään osa Kähärin oppilaista Teräsrautelan koulun yksikköihin.

 

12.Vähä-Heikkilän koulu, Vähä-Heikkilän yksikkö, Myllymäentie 42

 

Vähä-Heikkilän Myllymäentien tiloihin esitetään siirrettäväksi Uittamon yksikön 3. ja 4. luokan oppilaat. Tämä on mahdollista tilojen käytön muutoksilla ja tehostamisella.

 

13.Hannunniitun koulu, Hannunniitun yksikkö, Virmuntie 3

 

Hannunniitun koulu ja C.O.Malmin koulu toimivat toistensa välittömässä läheisyydessä. Koulut tulisi hallinnollisesti yhdistää. Tämä mahdollistaa henkilökunnan ja tilojen tehokkaamman käytön.

 

Yläkoulut (luokat 7 – 9)

 

14.Puropellon, Luostarivuoren ja Pallivahan koulut

 

Puropellon, Luostarivuoren ja Pallivahan koulut pysyvät koulukäytössä ja odottavat teknistä peruskorjausta. Kaikista kohteista on laadittu hankekuvaukset, jotka saatetaan kaupunginhallituksen käsiteltäväksi vielä vuoden 2014 aikana.

 

Yhtenäiskoulut (luokat 1 – 9)

 

15.Puolalan koulu, Kauppiaskadun yksikkö, Kauppiaskatu 14

 

Puolalan koulun peruskorjauksen hankesuunnitelma on laadinnassa ja valmistuu vuoden 2014 loppuun mennessä. Hanke on tarkoitus rahoittaa kaupungin investointiohjelmassa siten, että korjaustyöt alkaisivat vuonna 2017.

 

16.Topeliuksen koulu, Pakkarinkatu 10 ja Hansakatu 2

 

Katedralskolan käyttää Topeliuksen koulun tiloja oman koulutalonsa peruskorjauksen aikaisina väistötiloina. Katedralskolan vapauttaa Topeliuksen koulun tilat todennäköisesti keväällä 2016. Tämän jälkeen koulu palvelee ainakin Puolalan koulun peruskorjauksen aikaisena väistötilana vuodesta 2017 alkaen noin 1,5 vuoden ajan.

 

Topeliuksen koulun Hansakadun tilat (ent. Juhana Herttuan lukio) tulee peruskorjata uutta käyttäjää varten. Tuleva käyttö on tarkoituksenmukaista selvittää tarkemmin linjattavaksi seuraavan sivistystoimialan palveluverkon päivityksen yhteydessä.

 

17.Vasaramäen koulu, Syreenikuja 1

 

Vasaramäen koulun luokat 7 – 9 sijaitsevat tällä hetkellä Kupittaalla Syreenikujan koulukiinteistössä. Oppilaiden sijoittamista Skanssin tulevaan kouluun on pidetty edellisessä verkkosuunnitelmassa potentiaalisena ratkaisuna, mutta Skanssin koulun toteutumisen aikajänne on kuitenkin varsin pitkä, jolloin vaihtoehtona voi olla Syreenikujan oppilaiden siirto Ruiskadulle vuonna 2018 – 2019. Tuleva käyttö on tarkoituksenmukaista selvittää tarkemmin seuraavan sivistystoimialan palveluverkon päivityksen yhteydessä.

 

Keskitetyn palvelun koulut

 

18.Kiinamyllyn koulu

 

Kiinamyllynkoulun yksiköiden keskittämiseen pyrkivä tilaratkaisu tulisi tehdä mahdollisimman nopeasti tarveselvitys- ja hankesuunnitelmaprosessissa. Tästä johtuen käynnistetään viipymättä selvitys, jossa haetaan paras mahdollinen ratkaisu toiminnan järjestämisen ja toimintaa tukevien tilojen osalta. Asia pyritään valmistelemaan linjattavaksi seuraavan sivistystoimialan palveluverkon päivityksen yhteydessä.

 

19.Luolavuoren koulu

 

Luolavuoren koulu on keskitetyn palvelun koulu, joka toimii viidessä eri yksikössä. Hajasijoittelun minimoimiseksi ja toiminnallisesti tarkoituksenmukaisempien sekä terveellisten ja turvallisten tilojen hankkimiseksi tulisi Luolavuoren koulun tilaratkaisu tehdä tarveselvitys- ja hankesuunnitelmaprosessissa. Käynnistetään viipymättä selvitys, jossa haetaan paras mahdollinen ratkaisu toiminnan järjestämisen ja toimintaa tukevien tilojen osalta. Asia valmistellaan linjattavaksi seuraavan sivistystoimialan palveluverkon päivityksen yhteydessä.

 

20.Mikaelin koulu

 

Mikaelin koulu on keskitetyn palvelun koulu, jossa annetaan erityisopetusta oppilaille, jotka eivät sopeudu suuressa opetusryhmässä toimimiseen. Mikaelin koulu sijaitsee neljässä eri toimipisteessä. Hajanaisen toimipisteverkon yhdistämiseksi esitetään selvityksen laatimista toimintojen kokoamiseksi keskitetympiin tiloihin. Asia valmistellaan linjattavaksi seuraavan sivistystoimialan palveluverkon päivityksen yhteydessä.

 

21.Samppalinnan koulu, Itäinen Pitkäkatu 45

 

Samppalinnan koulu lakkautetaan ja yhdistetään hallinnollisesti Luostarivuoren kouluun kaupunginvaltuuston päätöksen mukaisesti 1.8.2016 lukien. Kohteen jatkokäyttö tulee ratkaista erityiskoulujen tilatarvesuunnittelun yhteydessä. Koulun nykyiset oppilaat on sijoitettavissa heidän omiin lähikouluihinsa.

 

Edellä mainituista koulujen lakkauttamisesta päättää kaupunginvaltuusto.

 

Kaupungin oman toiminnan osalta lakkautettavat päiväkotitilat 2015 – 2020

 

Kaupunki luopuu seuraavista vuokrakohteissa toimivista varhaiskasvatustiloista:

-Betaniankatu (2015)

-Honkaistentien parakit (2017)

-Jagellonicankatu (2015)

-Ahvenanmaankatu (2015)

-Rehtorinpellonkatu (2015)

-Lanatie (2016)

-Koukkarinkatu 6, esiopetustila (2015)

-Kotkankatu (2015)

-Ritzinkuja (2015)

-Emmauksenkatu (2017)

-Inspehtorinkatu (2016)

-Paavinkatu (2017)

 

Kaupunki luopuu seuraavista omistamissaan tiloissa toimivista varhaiskasvatustiloista:

-Lautturinkadun päiväkoti (2015)

-Paltankadun päiväkoti (2016)

-Rätiälänkadun päiväkoti (2015)

 

Luopumisten myötä omasta tuotannosta poistuu 655 hoitopaikkaa. Vastaavasti omaa varhaiskasvatustuotantoa tulee lisää 271 paikkaa seuraavasti:

 

-Esiopetuksen tilat kouluista, 91 paikkaa

-Syvälahden päiväkoti, 77 uutta paikkaa

-Rauninaukion korvaava päiväkoti, 52 uutta paikkaa

-Sofiankadun korvaava päiväkoti, 51 uutta paikkaa

 

Todellinen oman tuotannon hoitopaikkojen vähennys olisi korvaavat tilat huomioiden 384 paikkaa, mikä pyritään kattamaan yksityisellä palveluntarjonnalla.

 

Palveluverkkoratkaisun taloudelliset vaikutukset

 

Palveluverkon uudelleenjärjestelyt alentavat sivistystoimialan käyttötalousmenoja vuositasolla pysyvästi noin 1,5 miljoonaa euroa, mitä ei ole huomioitu tällä hetkellä taloussuunnitelmassa.

 

Pysyvä kustannussäästö ei muodostu vielä tarkastelukauden ensimmäiselle vuodelle vaan jakautuu toimenpiteiden vaiheittaisen toteutuksen seurauksena koko tarkastelujaksolle siten, että vuonna 2015 säästyvä summa on vuositasolla noin 400.000 euroa, vuonna 2016 noin 1,1 miljoonaa euroa ja vuodesta 2017 lukien noin 1,5 miljoonaa euroa.

 

Lisäksi Runosmäen koulusta luopuminen suunniteltua aikaisemmin muodostaa yhteensä noin 675.000 euron budjetoimattoman säästön jakautuen siten, että vuodelle 2015 säästyvä summa on noin 440.000 euroa ja vuodelle 2016 noin 235.000 euroa.

 

Sivistystoimialan vuosien 2015 – 2018 taloussuunnitelmakauden kumulatiivinen käyttötalouden alenema järjestelyjen seurauksena on kokonaisuutena noin 5,2 miljoonaa euroa.

 

Vastaavasti kiinteistötoimialan osalta kohteista luopuminen alentaa ylläpito-, kunnossapito- ja korjausmenoja tarkastelukaudella yhteensä noin 2,3 miljoonaa euroa. Ylläpitoon käytettävät menot jäävät tarkastelukauden jälkeen vuositasolla pysyvästi noin 180.000 euroa nykyistä alemmalle tasolle.

 

Lisäksi luovuttavista kohteista on mahdollista saada myyntituottoa noin 1,9 miljoonaa euroa ilman merkittäviä kiinteistönjalostustoimia Kähärin koulun kentän kaavoitusta lukuun ottamatta (0,3 M€). Vapautuvien kiinteistöjen alueita voidaan kuitenkin edelleen jalostaa kaavoitustoimenpitein laajempina kokonaisuuksina, jolloin myyntituotot tulevat ylittämään yksin verkkoratkaisun seurauksena luovutettavien rakennusten ja nykymuotoisten tonttien arvon.

 

Kiinteistötoimialan taloussuunnitelmakauden kokonaisvaikutus käyttötalouden aleneman ja myyntituottojen kasvun seurauksena on noin 4,2 miljoonaa euroa. Kaikkiaan järjestelyjen positiivinen kokonaisvaikutus kaupungin talouteen seuraavalla taloussuunnittelukaudella on noin 9.400.000 euroa.

 

Kasvatus- ja opetustoimi laati yhdessä tilakeskuksen kanssa vuonna 2012 selvityksen, jonka keskeisenä tavoitteena oli päivähoitopaikkojen turvaaminen varhaiskasvatuksen piiriin kuuluville lapsille vuosina 2012–2017 optimoimalla tilankäytön tehokkuutta ja palveluverkon eheyttä. Selvitystä käsiteltiin kaupunginvaltuustossa 10.2.2014 § 20. Kaupunginjohtaja on käsittelyn pohjalta 12.9.2014 § 125 asettanut kuntatieto- ohjelman sivistystoimialan tiedonhallinnan kehittämisen pilottiprojektin. Projekti on 8.10.2014 jättänyt väliraportin, jonka varhaiskasvatusta koskeva osa on oheismateriaali 5. Väliraportissa kuvattu varhaiskasvatuksen käsitemalli sisältää palvelutuotteistuksen sekä tuotantotaloudellisesti rakennetut resurssi- ja kustannuslaskelmat.

 

Tiivistelmä esitettävistä muutoksesta

 

Sivistystoimialan palveluverkkoratkaisu sisältää yhteenvetona seuraavat toimenpiteet vuosille 2014 – 2018:

 

- Hannunniitun koulun Kohmon yksikkö lakkautetaan 1.8.2015 alkaen ja oppilaat siirretään Hannunniitun koulun Hannunniitun yksikköön. Vapautuva tila osoitetaan varhaiskasvatuksen käyttöön.

 

- Vähä-Heikkilän koulun Uittamon yksiköstä siirretään 3. - 4. luokkien oppilaat 1.8.2015 alkaen Vähä-Heikkilän koulun Myllymäentien yksikköön. Vapautuva tila osoitetaan varhaiskasvatuksen käyttöön.

 

- Luostarivuoren koulun Kerttulin yksikkö lakkautetaan ja oppilaat siirretään Luostarivuoren koulun Martin yksikköön. Vapautuva tila osoitetaan varhaiskasvatuksen käyttöön. Järjestely toteutetaan, kun Luolavuoren koulun yksikölle löydetään uudet tilat ja voidaan siirtää pois Martin Hopeasepänkujalta.

 

- Kähärin koulu lakkautetaan 1.8.2015 ja oppilaat siirretään Teräsrautelan koulun Suikkilan ja Teräsrautelan yksiköihin sekä Raunistulan koulun Raunistulan yksikköön 1.1.2017 alkaen.

 

- Kähärin koulukiinteistö myydään mahdollisesti kumppanuusperusteisesti, mutta rakennus toimii koulun lakkauttamisen jälkeen väistötilana Puolalan koulun peruskorjauksen ajan.

 

- Kähärin koulun tontti ympäristöineen kehitetään ja myydään kumppanuuskohteena vuoteen 2018 mennessä.

 

- Yli-Maarian koulu- ja päiväkotihankkeen toteuttamista siirretään siten, että kohde on valmis 2020.

 

- Hannunniitun koulu ja C.O. Malmin koulu yhdistetään hallinnollisesti 1.8.2015 alkaen.

 

- Erityiskoulujen osalta käynnistetään selvitykset, joilla pyritään toimintojen keskittämiseen harvempiin ja parempikuntoisiin yksiköihin.

 

- Varhaiskasvatuksen 7 käytössä olevaa vuokratilaa irtisanotaan 1.7.2015 alkaen.

 

- Varhaiskasvatuksen 2 käytössä olevaa vuokratilaa irtisanotaan 1.8.2016 alkaen.

 

- Varhaiskasvatuksen 3 käytössä olevaa vuokratilaa irtisanotaan 1.8.2017 alkaen.

 

- Paltankadun päiväkodista luovutaan ja vanha rakennus puretaan. Tontille kilpailutetaan yksityinen päiväkotipalvelujen tuottaja.

 

- Rätiälänkadun päiväkodin hallintaan oikeuttavat osakkeet myydään vuoden 2015 aikana.

 

- Lautturinkadun päiväkodin tontit myydään vuoden 2015 aikana.

 

- Runosmäen koulu suljetaan vuoden 2014 loppuun mennessä ja oppilaat sijoitetaan Pallivahan ja Lyseon kouluihin, kunnes koko alakoulun toiminnan käynnistäminen Lyseon kiinteistössä on mahdollista.

 

Kaikki edellä esitetyt lisäselvitykset laaditaan vuoden 2015 aikana siten, että ne ovat käytettävissä vuoden 2016 talousarviovalmistelun yhteydessä ja huomioidaan seuraavassa palveluverkon päivityksessä.

 

Nyt esitettävät järjestelyt eivät ole sidoksissa ammatillisen koulutuksen verkkoratkaisuun, josta laaditaan erillinen selvitys vuoden 2014 loppuun mennessä käsiteltäväksi Turun ammattikorkeakoulun Kampuksen hankesuunnitelman yhteydessä.

 

Lukioiden osalta toimitaan aiempien päätösten mukaisesti; Lyseo ja Luostarivuori tullaan yhdistämään Syvälahden koulun valmistuttua. Lukioverkkoon ei esitetä tässä vaiheessa muita muutoksia. Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukion peruskorjauksen hankesuunnitelma laaditaan vuoden 2014 loppuun mennessä. Hankesuunnitelman yhteydessä arvioidaan myös peruskorjauksen sijasta käytettävissä olevat mahdolliset muut toimintavaihtoehdot. Mikäli kaupunginvaltuustolle päädytään esittämään Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukion peruskorjausvaihtoehtoa, rakennustyöt tulisivat ajoittumaan vuosille 2017 – 2018.

Liite 1Sivistystoimialan palveluverkko 2015 – 2020

Oheismateriaali 1Turun kaupungin koulut 2013 (kartta)

Oheismateriaali 2Turun kaupungin kouluverkkomuutokset

Oheismateriaali 3Turun kaupungin päiväkodit (kartta)

Oheismateriaali 4Luovuttavat päivähoitotilat

Oheismateriaali 5Pilottiprojektin väliraportti 8.10.2014 (varhaiskasvatus)

Oheismateriaali 6Ennuste oppilasmäärän kehityksestä 2014 - 2020

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää lähettää sivistystoimialan palveluverkkoa 2015 -2020 koskevan esityksen kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan sekä kasvatus- ja opetuslautakunnankunnan käsiteltäväksi siten, että asia palautuu 20.11.2014 mennessä kaupunginhallitukselle edelleen kaupunginvaltuustolle esitettäväksi.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että kaupunki avaa ajalle 10. - 19.11.2014 kuntalaisille ja muille asianosaisille avoimen sähköisen palautekanavan koskien valmistelussa olevaa sivistystoimialan palveluverkkoa 2015 – 2020 siten, että kannanotot on mahdollista huomioida kaupunginhallituksen käsittelyn yhteydessä 24.11.2014.

PäätösKaupunginhallitus päätti lähettää sivistystoimialan palveluverkkoa 2015 - 2020 koskevan esityksen kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan, kasvatus- ja opetuslautakunnan sekä kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan käsiteltäväksi siten, että asia palautuu 26.11.2014 mennessä kaupunginhallitukselle edelleen kaupunginvaltuustolle 15.12.2014 esitettäväksi.

Lisäksi kaupunginhallitus päätti, että kaupunki avaa ajalle 10. - 19.11.2014 kuntalaisille ja muille asianosaisille avoimen sähköisen palautekanavan koskien valmistelussa olevaa sivistystoimialan palveluverkkoa 2015 – 2020 siten, että kannanotot on mahdollista huomioida kaupunginhallituksen käsittelyn yhteydessä 1.12.2014.

Päätös tehtiin esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta yksimielisesti.

Rinteen ehdotus, että kouluverkkoselvityksestä tehdään lapsiarviointi, raukesi kannatuksen puuttuessa.

 

Kasopelk § 186

Toimialajohtaja Timo Jalonen 7.11.2014:

Kaupunginhallitus tullee kokouksessaan 10.11.2014 lähettämään sivistystoimialan palveluverkkoa 2015 – 2020 koskevan esityksen mm. kasvatus- ja opetuslautakunnan käsiteltäväksi siten, että asia palautuu 20.11.2014 mennessä kaupunginhallitukselle edelleen kaupunginvaltuustolle esitettäväksi. Asiaa koskeva kaupunginhallituksen päätös toimitetaan kasvatus- ja opetuslautakunnalle 11.11.2014.

Kaupunginvaltuuston tulisi tehdä päätös liitteenä 1 olevassa sivistystoimialan palveluverkkoa 2015 – 2020 koskevassa selvityksessä mainittujen koulujen lakkauttamisesta. Lisäksi kaupunginvaltuuston tulisi hyväksyä muut selvityksessä esitetyt päivitykset perusopetuksen kouluverkkoon sekä päivähoidon palveluverkkoon päiväkotien osalta ohjeellisena noudatettavaksi.

Liite 1                                  Sivistystoimialan palveluverkko 2015 – 2020

Oheismateriaali 1               Turun kaupungin koulut 2013 (kartta)

Oheismateriaali 2               Turun kaupungin kouluverkkomuutokset

Oheismateriaali 3               Turun kaupungin päiväkodit (kartta)

Oheismateriaali 4               Luovuttavat päivähoitotilat

Oheismateriaali 5               Pilottiprojektin väliraportti 8.10.2014 (varhaiskasvatus)  

EhdotusKasvatus- ja opetuslautakunta päättää antaa kaupunginhallitukselle yllä olevan lausunnon.

PäätösAsia pantiin pöydälle Koivusalon ehdotuksesta yksimielisesti.

Ennen asian pöydälle panemista Yrttiaho teki Oksasen kannattamana seuraavan palautusehdotuksen:

"Lautakunta päättää palauttaa lausuntoluonnoksen valmisteluun siten, että laaditaan lausunto, jossa kaupunginhallitukselle esitetään asian lähettämistä uudelleen valmisteltavaksi kasvatus- ja opetuslautakunnalle alue- ja lapsivaikutusten sekä muutoksista aiheutuvien kustannusten arvioimiseksi ja asianosaisten kuulemisten järjestämiseksi. Hallintosäännön mukaan lautakunta päättää alaisestaan palveluverkosta.

Lautakunnalle esiteltävästä lausunnosta tulee ilmetä myös ainakin seuraavat seikat:

- miten päivähoitopaikkojen lakkauttaminen ja yksityistäminen ja osa-aikaisten päivähoitopaikkojen yhdistely vaikuttaa subjektiivisen päivähoito-oikeuden toteutumiseen, mm. Itä-Turussa.

- miten kouluyksikköjen lakkauttaminen vaikuttaa koulumatkaturvallisuuteen ja liikennemääriin

- selvitetään tilojen käyttötarkoituksen muuttamisesta aiheutuvat korjauskustannukset sekä hallinnolliset, kuljetus- ym. kustannukset

- selvitetään asuinalueiden rakentumisen vaikutus lapsimääriin ja koulutilatarpeisiin (mm. Kähäri, Kohmo)"

Asian palauttamisesta äänestettiin. Palautusehdotus hylättiin äänin 9 – 3. Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä käsittelyn jatkamisen puolesta äänestivät Liukkonen, Kuusisto, Schauman, Mickelsson, Ratilainen, Rantanen, Rusi, Raho ja Koivusalo. Käsittelyn jatkamisen puolesta äänestivät Yrttiaho, Oksanen ja Niinivirta. Hartiala oli poissa kokouksesta.


Liitteet:

Kh § 435
Liite 1:Sivistystoimialan palveluverkko 2015 - 2020

Kasopelk § 186
Liite 1:Sivistystoimialan palveluverkko 2015 - 2020