Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta15701.10.20147

9827-2014 (642, 069)

Turun ammatti-instituutin logistiikkakoulutuksen väistötilojen hankekuvaus ja vuokraustarjouspyyntö

Tiivistelmä:

Logistiikkakoulutus toimii vanhoissa, 1970-luvulla rakennetuissa korjaamohalleissa ja kiinteistön pihalle sijoitetuissa parakeissa. Nykyisistä tiloista on siirryttävä pois syksyllä 2015. Koska kaupungin omista tiloista ei löydy logistiikkakoulutukselle soveltuvia tiloja, tilat esitetään hankittavaksi vuokraamalla ulko-puoliselta.

Kasopelk § 157

Salainen asia - salauksen peruste: Laki viranomaisen toiminnan julkisuudesta 6 §:n 1 mom. 2 kohta

 

Ammatillisen koulutuksen tulosaluejohtaja Hannu Immonen 23.9.2014:

 

Kasvatus- ja opetuslautakunta hyväksyi 11.6.2014 kokouksessaan ehdotuksen Konsernihallinnon Strateginen tilojen ohjaus -vastuualueelle sivistystoimialan rakennusinvestoinneiksi vuosille 2015 - 2018 sekä ehdotukset vuosille 2019 - 2024. Ehdotus sisälsi uudisrakennushankkeena toteutettavan logistiikkakoulutuksen osaamiskeskuksen rakentamisen. Valmistumisvuositavoitteeksi oli asetettu 2017.

 

Logistiikkakoulutuksen osaamiskeskuksen tilahankkeen hankesuunnittelu on ollut käynnissä aktiivisesti keväästä 2012. Lukio- ja ammattiopetuslautakunta antoi kokouksessaan 22.5.2012 lausuntonsa silloiselle Tilakeskukselle Logistiikkakoulutuksen osaamiskeskuksen hankesuunnitelmasta.

 

Hankesuunnitelmassa esitettiin eri vaihtoehtoja hankkeen toteuttamiseksi. Keskeisenä vaihtoehtona oli tilojen sijoittaminen Artukaisiin yhteistyössä Turun Aikuiskoulutussäätiön kanssa.

 

Neuvottelut kaupungin ja säätiön välillä eivät edenneet, joten vaihtoehtona selvitettiin tilojen sijoittaminen ammatti-instituutin Peltolan yksikön yhteyteen. Tämän vaihtoehdon luonnossuunnitelmat valmistuivat alkusyksystä 2013.

 

Neuvottelut Aikuiskoulutussäätiön kanssa käynnistyivät keväällä 2014 uudelleen, ja vuoden 2012 hankesuunnitelmaa päivitettiin Strateginen tilojen ohjaus- vastuualueen johdolla.

 

Hankesuunnitelman päivitystä ohjasi tarve madaltaa hankkeen kustannusarviota tilaohjelmaa karsimalla ja yhteishankkeen kautta saatavia kustannussäästöjä etsimällä. Hankesuunnitelman päivitystä laadittaessa havaittiin, ettei tilaohjelmaa kyetä nykyisen toimintamuodon puitteissa merkittävästi karsimaan ja että Turun Aikuiskoulutussäätiön kanssa yhteiskäyttöisten tilojen käyttömäärä jää niin alhaiseksi, ettei sillä ole merkittävää vaikutusta kustannuksiin. Tilahankkeen kustannusarvio tullee edelleen olemaan yli 12 M€.

 

Akuuttina ongelmana on logistiikkakoulutuksen Amiraalistonkatu 10:n toimitilat. Yksikkö toimii siellä vanhoissa, 1970-luvulla rakennetuissa korjaamohalleissa ja kiinteistön pihalle sijoitetuissa parakeissa.

 

Amiraalistonkadun tilat sijaitsevat alueella, joka on osa ns. Linnafältin aluetta. Alue on uudessa asemakaavassa osoitettu asumiseen. Asuinrakentamisen aloittamisen mahdollistamiseksi nykyisistä tiloista on siirryttävä pois koulujen alkaessa syksyllä 2015.

 

Väistötilojen hankkimiseksi on laadittu tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeistuksen mukaisesti hankekuvaus sisältäen huonetilaohjelman liite 1, jossa on esitetty väistötiloihin liittyvät tarpeet, vaatimukset sekä ratkaisut.

 

Liite 1                                  Hankekuvaus huonetilaohjelmalla

 

Logistiikkakoulutuksen tarvitsemia väistötiloja on pitkään etsitty Turun kaupungin omistamista tiloista. Logistiikkakoulutuksen tilantarve on hyvin erikoislaatuista, eikä sopivia tiloja kaupungin omista tiloista ole kattavista etsinnöistä huolimatta löytynyt. Olemassa olevat tilat vaatisivat mittavia investointeja opetustilojen aikaansaamiseksi.

 

Ilmeiseksi on tullut, ettei kaupungin omista tiloista soveltuvia tiloja löydy, joten hanketta ehdotetaan toteutettavaksi tilat ulkopuoliselta vuokraamalla.

 

Tilojen vuokraamiseksi ulkopuoliselta on laadittu vuokraustarjouspyyntö liite 2, jossa on määritetty mm. tarvittavat tilat, niille asetetut vaatimukset sekä vuokrausaika.

 

Liite 2                                  Vuokraustarjouspyyntö

 

Haastavan taloustilanteen ja hankkeen korkeiden kustannusten vuoksi logistiikkakoulutuksen sijoittuminen väistötiloihin pidempiaikaisesti on perusteltua.

 

Pidempiaikaista vuokrausta puoltaa myös se, että hyvin epätodennäköisesti vuokralle tarjoajilta löytyisi täysin valmiina kaikkia logistiikkakoulutuksen tarvitsemia tiloja. Näin ollen vaadittujen muutostöiden kustannukset jakautuvat pidemmälle ajanjaksolle ja vuosivuokra säilyy maltillisemmalla tasolla.

 

Vuokraustarjouspyynnön vuokrausajaksi on määritetty1.8.2015 - 30.6.2020. Logistiikkakoulutuksen osaamiskeskuksen pysyvän tilahankkeen hankesuunnittelu tulee näin ollen hyväksyttäväksi aikaisintaan syksyllä 2017. Tällöin on myös tiedossa opetus- ja kulttuuriministeriössä tällä hetkellä valmisteilla olevien koulutuksen järjestäjien lupiin ja järjestäjäverkkoon tehtävät muutokset, joiden vaikutukset pystytään myös arvioimaan logistiikkakoulutuksen tilatarpeissa.

 

Väistötiloille laaditun huonetilaohjelman pohjalta voidaan arvioida, että käyttäjälle tilojen vuokrauksesta aiheutuvat vuosivuokrat tullee jäämään alle 250 000 euroon vuodessa

 

Käyttäjälle aiheutuvat vuokrakustannukset tarkentuvat vuokratarjouksen valinnan myötä.

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää hyväksyä osaltaan hankekuvauksen huonetilaohjelmalla sekä sitoutua väistötilojen vuokrauksesta aiheutuviin kustannuksiin 250 000 euroon saakka.

 

Lisäksi kasvatus- ja opetuslautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että se valtuuttaa kiinteistöliikelaitoksen tilapalveluiden käynnistämään tarjouskilpailun liitteenä olevien asiakirjojen mukaisena ja valitsemaan tilojen käyttäjän kanssa yhteistyössä tarjouskilpailun voittajan edellyttäen, että vuosivuokra jää alle 250 000 euron.

 

Edelleen kasvatus- ja opetuslautakunta päättää, että logistiikkakoulutuksen osaamiskeskuksen pysyvän tilahankkeen hankesuunnittelua jatketaan, kun se on jälleen ajankohtaista vuokrattujen väistötilojen vuokrausajan umpeutuessa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Kasopelk § 157
Liite 1:Hankekuvaus huonetilaohjelmalla
Liite 2:Vuokraustarjouspyyntö