Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta14610.09.20146

9293-2014 (061)

CNC-monitoimisorvin hankinta Turun ammatti-instituutin kone- ja metalliosastolle

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 146

Ammatillisen koulutuksen tulosaluejohtaja Hannu Immonen 3.9.2014:

 

Kasvatus- ja opetuslautakunta on kokouksessaan 11.12.2013 § 200 hyväksynyt talousarvioehdotuksen vuodelle 2014 ja samalla hyväksynyt Turun ammatti-instituutin leasinghankintojen hankintasuunnitelman vuodelle 2014 - 2016.

 

Hankintasuunnitelmassa on esitetty hankittavaksi CNC-monitoimisorvi opetuskäyttöön kone- ja metalliosastolle arvioituun hankintahintaan 120 000 €.

 

Kone- ja metallialan osaamistarpeet muuttuvat voimakkaasti. Koneistajan perustaitoihin kuuluu tietokoneohjattujen (CNC) työstökoneiden hallinta ja ohjelmointi. Jotta koulutusta pystytään antamaan työelämän vaatimuksia vastaavalla tavalla on oppilaitoksen opetusvälineinä oltava samantasoisia laitteita, kuin teollisuus itse käyttää.

 

Monitoimisorvi on CNC-ohjattu sorvi, jossa monimuotoinen tuote voidaan valmistaa valmiiksi yhdellä koneistuksella. Sorvaaminen tapahtuu tarvittaessa kahdella toisiaan vastakkain olevilla karoilla. Lisäksi kappaleeseen voidaan samalla valmistaa muotoja seuravilla menetelmillä; poraus, kierteitys ja jyrsintä. Ohjelmoitavia akseleita ovat X, Y, Z, C1 ja C2. ohjelmointi tapahtuu pääsääntöisesti CAM-ohjelmoinnilla. Tämän tyyppinen sorvimalli on erittäin yleinen teollisuudessa.

 

Vuonna 2015 järjestetään Taitaja 2015 -kilpailut Turun Messukeskuksessa 5.-7.5.2015 ja Turun ammatti-instituutti järjestää ”koneistus” -lajin, jossa myös tarvitaan nyt hankintaan esitettävää CNC-monitoimisorvia.

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää valtuuttaa hankinta- ja logistiikkakeskuksen käynnistämään opetuskäyttöön hankittavan CNC-monitoimisorvin kilpailutuksen sekä

 

päättää valtuuttaa tulosaluejohtajan allekirjoittamaan tarjouspyynnöt sekä tekemään päätöksen toimittajasta ja allekirjoittamaan sopimuksen toimittajan kanssa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvHankinta- ja logistiikkakeskus
tpvImmonen Hannu