Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta8421.05.20147

5509-2014 (5124)

Perusasteen ja nuorisoasteen välisten nivelvaihekoulutusten uudelleen organisointi

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 84

Toimialajohtaja Timo Jalonen 25.4.2014:

 

Perusasteen ja nuorisoasteen (nuorten ammatillinen koulutus ja lukiokoulutus) väliin on vuosien varrella rakennettu erilaisia järjestelyjä, joilla on voitu turvata opiskelupaikka kaikille turkulaisille nuorille. Viime vuosien aikana on voitu järjestää kaikille halukkaille koulutuspaikka, joten koulutustakuu on toteutunut perusopetuksen ja nuorisoasteen välisessä nivelvaiheessa erittäin hyvin. Kaikissa tapauksissa on kysymys yksivuotisesta koulutuksesta.

 

Perusopetuksessa on toteutettu Rieskalähteen ja Vasaramäen kouluissa lisäluokka- eli 10-luokkatoimintaa.

 

Lukiokoulutuksen yhteydessä on toteutettu Iltalukion yhteydessä starttilukiotoimintaa niille peruskoulun päättäneille, joiden tavoitteena on aloittaa myöhemmin lukio-opinnot.

 

Ammatti-instituutin yhteydessä on toteutettu useita erityyppisiä malleja nivelvaiheen koulutuksen järjestämiseksi. Näitä ovat valmentava ja kuntouttava koulutus (2 ryhmää), ammattistartti (2 ryhmää, palvelu-aloille ja tekniikan aloille suuntaava) ja talouskoulu (1 ryhmä). Lisäksi nuorille maahanmuuttajille on toteutettu ammatilliseen koulutukseen valmistavaa koulutusta (3 ryhmää, palvelualoille ja tekniikan aloille suuntaavat sekä sosiaali- ja terveysalalle suuntaava).

 

Ammatti-instituutin nykyisiin nivelvaiheen koulutuksiin on tulossa elokuusta 2015 alkaen opetussuunnitelman muutos, joka yhdistää nyt tarjolla olevat koulutukset yhdeksi uudeksi koulutukseksi, uudeksi Valmaksi. Opetussuunnitelma laaditaan myös täysin/osittain uudeksi moduuliperusteiseksi, sitten kun Opetushallitus antaa uuden Valman opetussuunnitelman perusteet lukuvuoden 2014–2015 aikana.

 

Sivistystoimialan osalta on perusteltua lopettaa perusopetuksen yhteydessä ollut toiminta ja ohjata perusopetuksen päättäneet suoraan kohti nuorisoasteen opintoja. Tämä on kokonaiskoulutusaikojen lyhentämisen näkökulmasta perusteltua, jolloin peruskoulun päättänyt voidaan joustavasti ottaa nuorisoasteen opintoihin ja jopa joustavasti suoraan opintoihin. Starttilukio mahdollistaa perusopetuksen päättötodistuksen arvosanojen korottamisen ja lukio-opintojen samanaikaisen aloittamisen. Myös ammatillisen koulutuksen vaihtoehdot mahdollistavat perusopetuksen päättötodistuksen arvosanojen korottamisen ja ammatillisten opintojen samanaikaisen aloittamisen.

 

Perusopetuksen lisäluokan tehtävät on syytä siirtää toiselle asteelle, jossa on mahdollisuus edetä nopeammin kohti toisen asteen opintojen aloittamista ja samalla korottaa perusopetuksen arvosanoja jatko-opintokelpoisuuden parantamiseksi. Perusopetuksen lisäluokilla on ollut vuosittain 40–50 oppilasta.

 

Lukuvuoden 2014–15 aikana tulee tehdä tarvittavat toiminnalliset siirrot ja ottaa asia huomioon vuoden 2015 talousarviota valmisteltaessa.

 

Uudelleen organisointi ei millään tavalla saa heikentää koulutustakuun erinomaista toteuttamista Turussa.

 

Tulosaluejohtajat Esko Heikkonen ja Hannu Immonen ovat kokouksessa tarkemmin kuvaamassa nivelvaihekoulutuksen kehittämistä lukiokoulutuksessa ja nuorten ammatillisessa koulutuksessa.

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää, että nykymuotoinen lisäopetus (Rieskalähteen koulun 10-luokka ja Vasaramäen koulun lisäluokka, jota kutsutaan nimellä 9+) lopetetaan lukuvuoden 2014–2015 päätteeksi ja että perusasteen sekä nuorisoasteen nivelvaihekoulutukset siirretään nuorisoasteen vastuulle kehittämällä starttilukiotoimintaa ja Turun Ammatti-instituutin nivelvaihekoulutuksia.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvHeikkonen Esko
tpvImmonen Hannu
tpvRinne Outi