Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta4705.03.20148

13393-2013 (5110)

Oikaisuvaatimus kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielisen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaoston päätökseen

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 47

Palvelujohtaja Vesa Kulmala ja tulosaluejohtaja Maija-Liisa Rantanen 26.2.2014:

 

Päiväkoti Muksulänmäen vanhempainyhdistys ry:n hallitus ja jäsenistön edustajat ovat tehneet 16.12.2013 päivätyn oikaisuvaatimuksen kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielisen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaoston päätöksestä esiopetuksen oppilaakisottoa koskevat linjaukset ja enimmäisoppilasmäärä.

 

Oikaisuvaatimuksessa halutaan, että lapset saavat esiopetuspaikan Muksulanmäen päiväkodista, Välskärin päiväkodista ja että päiväkoti Muksulanmäki Oy tulee olemaan vastaavassa asemassa, kuin päätöksessä luetellut yksityistä palvelua tuottavat päiväkodit.

 

Päätöksenteon valmistelussa lähtökohdaksi otettiin perusopetuslain kirjaus siitä, että opetus tulee kunnassa järjestää siten, että oppilaiden matkat ovat asutuksen, koulujen ja muiden opetuksen järjestämispaikkojen sijainti sekä liikenneyhteydet huomioon ottaen mahdollisimman turvallisia ja lyhyitä. Turussa sivistystoimialan toiminnan kehittämisen painopisteenä on nivelvaiheyhteistyö, tässä tapauksessa esiopetuksesta perusopetukseen. Esiopetusta pyritään järjestämään lapsen tulevassa lähikoulussa tai lähikoulun läheisyydessä.

 

Keskeinen näkökulma valmistelussa oli myös hallintolain § 6, missä todetaan seuraavaa: Viranomaisen on kohdeltava hallinnossa asioivia tasapuolisesti sekä käytettävä toimivaltaansa yksinomaan lain mukaan hyväksyttäviin tarkoituksiin. Viranomaisen toimien on oltava puolueettomia ja oikeassa suhteessa tavoiteltuun päämäärään nähden. Niiden on suojattava oikeusjärjestyksen perusteella oikeutettuja odotuksia.

 

Kyseessä olevan päätöksen valmistelutekstissä todetaan, että eräiden koulujen osalta päätöksentekovaiheessa eivät tilaratkaisut olleet vielä valmiita. Mikäli muutoksia tulisi, päätetäisiin niistä uudelleen kevään 2014 aikana.

 

Valmistelussa huomioitiin kaupunginvaltuuston 17.6.2013 §:ssä 127 tekemä päätös perusopetuksen ryhmäkokojen kasvattamisesta. Oletuksen oli, että kouluissa vapautuisi tiloja esiopetuksen käyttöön.

 

Kaupunginvaltuusto päätti 2.12.2013, että ”selvitetään, onko sivistystoimessa mahdollisuutta osoittaa perusopetuksen ryhmäkokojen kasvattamista vastaava säästöjen osuus muualta samalla ajanjaksolla, ja samalla selvitetään muitten suurten kaupunkien tilanne ryhmäkokojen osalta. Käynnistetään neuvottelu OKM:n kanssa ryhmäkokoihin liittyvän pop-rahan tarkoituksesta”.

 

Kasvatus- ja opetuslautakunta käsitteli kokouksessaan uudelleen perusopetuksen ryhmäkoko asiaa 22.1.2014 §:ssä 5. Turku on saanut myös Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämän erityisavustuksen opetusryhmien pienentämiseen. Edellä mainitut päätökset vaikuttavat merkittävästi perusopetuksen tilatarpeisiin.

 

Eteläisellä palvelualueella oli tarkoitus järjestää esiopetusta Ilpoisten koulussa, tämä ei tällä hetkellä olevien tietojen perusteella ole mahdollista. Esiopetus on perusteltua järjestää hankkimalla ko. palvelu Muksulanmäki Oy:ltä Välskärin päiväkodista. Esiopetuspaikkojen enimmäismäärä on 13.

Koska edellä mainitut päätökset aiheuttavat muutoksia myös muissa yksiköissä on tässä yhteydessä perusteltua päättä näistäkin muutoksista, koska huoltajille tulee tehdä mahdollisimman pian päätökset esiopetuspaikoista. Esiopetusjärjestelyt vaikuttavat suoraan päivähoitopaikkajärjestelyihin ja näitä järjestelyitä tulee päästä valmistelemaan syksyn 2014 osalta.

 

Muutoksia tapahtuu seuraavissa yksiköissä:

 

04.12.2013 päätöksen mukainen järjestämispaikka

uusi järjestämispaikka

Esiopetuspaikkojen enimmäismäärä

Muuta huomioitavaa

Rauninaukion phy, Kähärin koulu

Lastentalo Mukulax Oy

Kähärin päiväkoti

13

 

 

Wäinö Aaltosen koulu

20

Toteutuu mikäli koulun tilajärjestelyt sen mahdollistaa

Halisten phy, Halisten koulu 20

Halisten phy, Paavinkatu

20 + 20

Esiopetuspaikkoja lisätään päiväkodissa

Pääskyvuoren phy, Pääskyvuoren koulu 20

---

 

Poistetaan järjestämispaikoista, ei tarvetta

Moision phy, Moision koulu 13 + 20

Moision phy, Halikonkatu

20 + 13 + 20

Moision koulusta ei vapaudu lisätiloja

 

Turun Steiner-päiväkoti

13

On järjestänyt aikaisemminkin esiopetusta. Jäänyt pois edellisestä päätöksestä

 

Muksulanmäki Oy Välskäri

13

 

Ispoisten – Katariinan phy, Jagellonicankatu

13

---

 

poistetaan järjestämispaikoista, ei tarvetta

 

Oheismateriaali 1                Oikaisuvaatimus

Oheismateriaali 2               Varhaiskasvatus- ja perusopetusjaoston päätös 4.12.2013 § 10

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen:

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää hyväksyä oikaisuvaatimuksen ja päättää, että Muksulanmäki Välskäristä hankitaan enintään 13 esiopetuspaikka lukuvuonna 2014-2015.

 

Lisäksi kasvatus- ja opetuslautakunta päättää tehdä valmistelutekstissä mainitut muutokset suomenkielisen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaoston 4.12.2013 § 67 päätökseen esiopetuksen järjestämispaikkoihin.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoLastentalo Mukulax
aoMuksulanmäki Oy
aoPäiväkoti Muksulanmäen vanhempainyhdistys
aoTurun Steiner-päiväkoti
tpvKulmala Vesa
tpvRantanen Maija-Liisa