Tulosaluejohtaja Maija-Liisa Rantanen, 25.2.2014:

 

Piiparinpolun päiväkodin hankesuunnitelman huonetilaohjelmaan ei ole sisällytetty monitoimitilaa. Varhaiskasvatuksen näkemyksen mukaisesti monitoimitila tulee kuitenkin sisällyttää huonetilaohjelmaan, jotta rakennettavan päiväkodin tilat mahdollistavat kokonaisuudessaan varhaiskasvatuksen monipuolisen sisällöllisen toiminnan. Varhaiskasvatuksen liikunnan suositusten mukaisesti päivähoidossa tulee järjestää lapsille päivittäin vähintään kaksi tuntia hengästyttävää liikuntaa. Tämä toiminta jakautuu sekä ulko- että sisätoimintaan. Sisällä tapahtuva liikunta, erilaiset elämykselliset tapahtumat ja juhlat yhdessä lasten ja vanhempien kanssa kuuluvat monipuoliseen varhaiskasvatustoimintaan. Näiden toteuttamiseen sekä lapsi- ja pienryhmien toimintojen eriyttämiseen tarvitaan ryhmätilojen lisäksi neljän ryhmän yhteinen monitoimitila.

 

Piiparinpolun päiväkodin toiminta on 24.2.2014 alkaen siirretty useaan eri kiinteistöissä sijaitsevaan väistötilaan. Terveystarkastajan lausunnoissa on korostettu väistötilojen käyttöön ottoa väliaikaiseen tarpeeseen. Alun perin suunnitelmissa ollut uuden päiväkodin käyttöön saaminen vuoden 2015 alusta alkaen lienee tässä vaiheessa jo täysin epärealistista. Vanhan päiväkodin purkamista ja uuden rakentamista tulee kuitenkin kiirehtiä siten, että uudet tilat voidaan ottaa käyttöön toimintavalmiina viimeistään uuden toimintakauden alkaessa elokuussa 2015. Näin vältyttäisiin myös keskellä toimintakautta tapahtuvasta uusien tilojen käyttöönotosta, mikä aiheuttaa lasten ja perheiden elämässä turhaa muutosta.

 

Korvaavan päiväkodin rakentaminen olemassa olevan päiväkodin tontille on alueen kokonaisuuden kannalta paras vaihtoehto. Muiden vaihtoehtojen puutteet todettiin jo siinä vaiheessa, kun haettiin suunnitellulle siirtoyksikölle sopivaa tonttia. Päiväkodin piha-alue on koettu lasten toiminnan ja saavutettavuuden kannalta hyväksi. Pihavälineistön hiljattainen uusiminen voitaisiin samalla hyödyntää uuden päiväkodin piha-alueella.

 

Mahdollisia väistötiloja kartoitettaessa käytiin hyvin tarkkaan läpi alueen tarjoamat, olemassa olevat tilavaihtoehdot. Vaihtoehtoisia tiloja käyttöön otettujen väistötilojen lisäksi ei löytynyt. Väistötilat todettiin kartoitusvaiheessa toimiviksi vain tilapäiskäytössä. Alueen muissa päiväkodeissa ei ole mahdollisuutta toiminnan laajentamiseen / lapsimäärän lisäämiseen. Piiparinpolun päivähoitoyksikköön kuuluvassa Paltankadun päiväkodissa henkilökunta oireilee ja sisäilmamittaukset on tehty. Mittaustulosten odotetaan valmistuvan maaliskuussa 2014.