Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta16311.09.20135

3090-2013 (041, 002, 07)

Operatiivisten palvelutuotantosopimusten 2013 väliraportit ja sopimusten tarkistaminen nettomenojen alentamisen johdosta

Tiivistelmä:

Kasvatus- ja opetuslautakunnalle esitetään raportit operatiivisten palvelutuotantosopimusten 2013 toteutumisesta. Lisäksi lautakunnalle esitetään ammatillisen koulutuksen ja aikuiskoulutuksen operatiivisten palvelusopimusten muuttamista vastaamaan päätettyjä toimenpiteitä nettomenojen alentamisesta talousarviopoikkeaman kaventamiseksi.

Kasopelk § 163

Palvelujohtajat Mika Helva ja Vesa Kulmala

 

Kasvatus- ja opetuslautakunta hyväksyi 17.4.2013 § 65 lukion, ammatillisen koulutuksen, aikuiskoulutuksen, ruotsinkielisen ja perusopetuksen tulosalueiden operatiiviset palvelutuotantosopimukset 2013 sekä varhaiskasvatuksen tulosalueen operatiivisen palvelutuotantosopimuksen 5.6.2013 § 108. Operatiivisten palvelutuotantosopimusten hyväksymisten yhteydessä lautakunta päätti, että sopimukset raportoidaan sille kaksi kertaa vuodessa. Liitteenä olevat sopimukset raportoidaan kevätkauden (1.1.–31.7.) osalta. Lisäksi lautakunta hyväksyi 14.8.2013 § 134 Lisätoimenpiteet toimintasuunnitelmaan nettomenojen alentamisesta talousarviopoikkeaman kaventamiseksi siten, että mikäli säästöt muuttavat operatiivisia sopimuksia, tulee nämä saattaa viipymättä lautakunnan käsittelyyn.

 

Lasten kasvatuksen ja opetuksen pääprosessissa operatiivisen palvelutuotantosopimuksen tavoitteet ovat pääsääntöisesti toteutuneet tai toteutumassa loppuvuoden aikana kaikilla tulosalueilla suunnitellusti. Varhaiskasvatuspalvelujen osalta vuoden 2013 talousarvio tulee ylittymään. Varhaiskasvatussuunnitelma on päivitetty vuoden alkupuolella ja esi- ja perusopetuksen opetussuunnitelmatyö (OPS2016) on käynnistynyt. Varhaiskasvatuspalveluissa laatutyössä on tehty jo arviointeja, perusopetuksen osalta laaditaan laatukriteerejä. Lapsen ja oppilaan tuen käytäntöjä on uudistettu lain mukaisiksi. Sivistystoimiala toimii TASE-hankkeen (tasa-arvon systemaattinen edistäminen) pilottikohteena, toimenpiteet ovat edenneet tulosalueilla. Tässä vaiheessa varhaiskasvatus- ja perusopetuspalvelujen osalta ei tarvitse tehdä muutoksia operatiivisiin palvelutuotantosopimuksiin.

 

Nuorten ja aikuisten koulutuksen pääprosessin osalta lukioiden osalta sopimus on toteutunut tai toteutumassa. Kurssimäärien toteuman suuri ero johtuu siitä, että nyt on laskettu todellinen päättyneellä lukukaudella toteutunut tuntimäärä ja tavoitearvo oli laskettu laskennallisesta kehyskurssimäärästä, jossa oli mukana myös muu kuin varsinainen opetuskurssiresurssi. Tähän lukuun oli lisäksi jäänyt mukaan Katedralskolanin laskennalliset kurssit. Kun nämä otetaan huomioon, toteutunut kurssimäärä vastaa tavoitetta.

 

Ammatillisen koulutuksen osalta talousarvion toteutumista rasittaa se, että lisäkoulutuspaikkojen tai tuloksellisuusrahan osalta ei ole tehty päätöksiä. Tammikuun laskentapäivänä opiskelijamäärä ei ollut tavoitteiden mukainen, mutta syksyn laskentapäivän jälkeen tavoitteeseen päästäneen. Energiansäästötavoitteesta huolimatta ammatillisessa koulutuksessa on energiankulutus edelleen lisääntynyt ja opettajien työelämäjaksot eivät tule toteutumaan. Talouden tasapainottamiseksi opettajien työelämäjaksotavoite tuleekin laskea viidestätoista kuuteen.

 

Aikuiskoulutuksen osalta sopimus on muilta osin toteutumassa, mutta talouden tasapainottamispäätös edellyttää Turun suomenkielisen työväenopiston tuntimäärätavoitteen laskemista 23 000 tunnista 22 000 tuntiin sekä tähän liittyen opiskelijavirtaumatavoitteen alentamista 17 800 opiskelijasta 17 000 opiskelijaan. Edelleen opettajien työelämäjaksoja ei talouden tasapainottamisen takia voida toteuttaa kuin kolme eli tavoitetta seitsemästä tulee laskea kolmeen. Vos lisäkoulutuksessa ei pystytä niukoilla resursseilla toteuttamaan tavoitteen mukaista 30 900 opiskelijatyöpäivää ja tavoite tulee laskea 25 840 opiskelijatyöpäivään.

 

Liite 1                                   Varhaiskasvatuksen tulosalueen operatiivisen palvelutuotantosopimuksen 2013 raportti 1-7

Liite 2                                   Perusopetuksen tulosalueen operatiivisen palvelutuotantosopimuksen 2013 raportti 1-7

Liite 3                                   Lukion tulosalueen operatiivisen palvelutuotantosopimuksen 2013 raportti 1-7

Liite 4                                   Ammatillisen koulutuksen tulosalueen operatiivisen palvelutuotantosopimuksen 2013 raportti 1-7

Liite 5                                   Aikuiskoulutuksen tulosalueen operatiivisen palvelutuotantosopimuksen 2013 raportti 1-7

Liite 6                                   Ruotsinkielisen kasvatuksen ja opetuksen tulosalueen operatiivisen palvelutuotantosopimuksen 2013 raportti 1-7

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen

 

Ehdotus         Kasvatus- ja opetuslautakunta merkitsee tiedoksi liitteenä olevat operatiivisten palvelutuotantosopimusten 2013 raportit 1-7.

 

Samalla kasvatus- ja opetuslautakunta päättää muuttaa ammatillisen koulutuksen operatiivista palvelutuotantosopimusta 2013 siten, että opettajien työelämäjaksojen määrä alennetaan kuuteen.

 

Lisäksi kasvatus- ja opetuslautakunta päättää muuttaa aikuiskoulutuksen tulosalueen operatiivista palvelutuotantosopimusta 2013 seuraavasti:

 

-opettajien työelämäjaksojen määrä alennetaan kolmeen

-ammatillisen vos-lisäkoulutuksen opiskelijatyöpäivä tavoite allennetaan 25 840:een

-Turun suomenkielisen työväenopiston opetustuntimäärä alennetaan 23 000 tuntiin ja

-opiskelijavirtauma alennetaan 17 000 opiskelijaan.

PäätösKasvatus- ja opetuslautakunta merkitsi tiedoksi liitteinä olevat operatiivisten palvelutuotantosopimusten 2013 raportit 1-7.

Samalla kasvatus- ja opetuslautakunta päätti muuttaa ammatillisen koulutuksen ja aikuiskoulutuksen tulosalueiden operatiivisia palvelutuotantosopimuksia 2013 siten, että ne vastaavat lautakunnan 12.6.2013 § 117 tekemää päätöstä.

Päätös tehtiin esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

noudSivistystoimiala, aikuiskoulutus
noudSivistystoimiala, ammatillinen koulutus
tpvHelva Mika
tiedImmonen Hannu
tiedKulmala Vesa
tiedLehtinen Päivi


Liitteet:

Kasopelk § 163
Liite 1:Varhaiskasvatuksen tulosalueen operatiivisen palvelutuotantosopimuksen 2013 raportti 1-7
Liite 2:Perusopetuksen tulosalueen operatiivisen palvelutuotantosopimuksen 2013 raportti 1-7
Liite 3:Lukion tulosalueen operatiivisen palvelutuotantosopimuksen 2013 1-7
Liite 4:Ammatillisen koulutuksen tulosalueen operatiivisen palvelutuotantosopimuksen 2013 raportti 1-7
Liite 5:Aikuiskoulutuksen tulosalueen operatiivisen palvelutuotantosopimuksen 2013 raportti 1-7
Liite 6:Ruotsinkielisen kasvatuksen ja opetuksen tulosalueen operatiivisen palvelutuotantosopimuksen 2013 raportti 1-7