Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Lukio- ja ammattiopetuslautakunta10819.06.20123
Kaupunginhallitus36713.08.201213
Lukio- ja ammattiopetuslautakunta12828.08.20129
Kasvatus- ja opetuslautakunta6817.04.20138

7477-2012 (015, 042, 001, 002)

Taitaja 2015 -tapahtuman järjestämissopimus

Tiivistelmä: -

Lamlk § 108

Ammatillisen koulutuksen tulosaluejohtaja Hannu Immonen

 

Lukio- ja ammattiopetuslautakunta kokouksessaan 31.1.2012 § 10 esitti Turun kaupunginhallitukselle vuoden 2012 nuorten ja aikuisten koulutuksen strategisen palvelusopimuksen hyväksymistä. Strategisen palvelusopimuksen yhdeksi tavoitteeksi on kirjattu Taitaja 2015 -kilpailujen hakeminen Turkuun yhteistyössä muiden Varsinais-Suomen ammatillisen koulutuksen järjestäjien kanssa.

 

Turun kaupunginhallitus kokouksessaan 13.2.2012 § 87 hyväksyi vuoden 2012 nuorten ja aikuisten koulutuksen strategisen palvelusopimuksen kaupunginhallituksen ja lukio- ja ammattiopetuslautakunnan välillä.

 

Taitaja 2015 -kilpailun järjestäminen

 

Skills Finland ry 8.6.2012 julisti vuoden 2015 nuorten ammattitaidon SM Taitaja 2015 -kilpailun järjestämisoikeudet haettavaksi.

 

Kilpailu tulee järjestää vahvistettujen Taitaja-kilpailusääntöjen mukaisesti.

 

Kilpailuajankohta on kolme päivää vuoden 2015 tammi-toukokuun välisenä aikana. Pysyviä kilpailulajeja on 35. Tämän lisäksi voidaan järjestää muita kilpailulajeja, näytöslajeja ja ammattinäytöksiä. Kilpailun lisäksi järjestäjän vastuulla ovat tapahtumaan liittyvien avajaisten ja päättäjäisten, TaitajaPLUS-kilpailun, Taitaja9 -loppukilpailun, opintopolkujen ja rekrytapahtuman järjestäminen. Järjestäjällä on myös osavastuu edellisen vuoden (2014) Taitaja-kilpailun semifinaalien järjestämisestä.

 

Kävijämäärät kolmen viimeisimmän Taitaja-kilpailujen osalta ovat olleet seuraavat:

Oulu 2010 - 55.000

Kuopio 2011 - 66.000

Jyväskylä 2012 - 42.000

 

Taitaja 2015 - kilpailua varten on alustavasti koko tapahtuman ajalle toukokuussa varattu kaupungin hotellikapasiteetista noin 6000 majoitusvuorokautta keskustan hotelleista.

 

Järjestäjän tulee taata ruotsinkielisille kilpailijoille mahdollisuus osallistua kilpailuun. Samoin tulee varautua vastaanottamaan ulkomaisia kilpailijoita ja tuomareita.

 

Järjestämispäätöksen voimaantulo edellyttää kilpailun järjestäjän ja Skills Finlandin välillä tehtävää sopimusta, jolla täsmennetään kummankin osapuolen tehtävät ja vastuut.

 

Taitaja 2015 -kilpailun järjestäjän tulee mahdollisimman hyvin täyttää seuraavat järjestämiseen liittyvät kriteerit:

 

-tapahtuman järjestäminen liittyy kiinteästi opetuksen ja koulutuksen kehittämiseen

-kilpailutapahtuma tulee järjestää mahdollisimman yhtenäisellä alueella ja pääosan lajeista tulee olla saman katon alla

-kilpailun ja pakollisten oheistapahtumien lisäksi järjestetään muita oheistapahtumia, kuten koulutusmessut ja seminaareja

-tapahtuma vastaa alueellisiin tarpeisiin, ja paikkakunnan/alueen oppilaitokset ja elinkeinoelämä toimivat yhteistyössä kisojen järjestämiseksi

-paikkakunnalla on mahdollisimman paljon niiden alojen koulutusta, joissa kilpaillaan

-järjestäjällä on mahdollisuudet itse panostaa tapahtumaan ja kantaa vastuu tapahtumasta

-kilpailun rahoitus perustuu realistiseen, mahdollisuuksien mukaan varmennettuun, liitteen mukaiseen rahoitussuunnitelmaan

 

Hakemukset

 

Skills Finland ry:n hallitukselle osoitettuun hakemukseen tulee liittää suunnitelma, josta selviävät ainakin:

 

-järjestelyjen vastuutaho

-järjestelyjen muut keskeiset toimijat vastuineen

-kilpailujen ja oheistapahtumien järjestämispaikat

-järjestettävät Taitaja- ja TaitajaPLUS-lajit

-semifinaalien organisointi

-alustava suunnitelma oheistapahtumista

-tapahtuman kehittämistoimet

-tapahtuman markkinointi ja tiedottaminen

-tapahtuman valmistelun ja toteutuksen liittäminen opetuksen kehittämiseen

-tapahtuman alueellinen, valtakunnallinen ja alakohtainen hyödyntäminen

-alustava kustannusarvio ja rahoitussuunnitelma

-alustava projektiaikataulu.

 

Hakemukset tulee toimittaa Skills Finland ry:lle 14.9.2012 mennessä.

 

Taitaja 2015 -järjestäjä julkistetaan lokakuussa 2012.

 

Turun kaupungin alustava hakemusehdotus Taitaja 2015 -kilpailujen järjestämisoikeudesta yhteistyönä muiden Varsinais-Suomen koulutuksenjärjestäjien kanssa

 

Turun kaupungin kasvatus- ja opetustoimen ammatillisen koulutuksen tulosalue, Turun ammatti-instituutti on käynyt neuvottelut Taitaja 2015-kilpailujen mahdollisesta järjestämisestä seuraavien koulutuksen järjestäjien kanssa:

 

-Lounais-Suomen koulutuskuntayhtymä

-Salon seudun koulutuskuntayhtymä

-Raision seudun koulutuskuntayhtymä

-Peimarin koulutuskuntayhtymä

-Axxell Utbildning Ab (Axxell)

-Turun ammattiopistosäätiö

-Bovallius-ammattiopisto

 

Edellä mainitut koulutuksenjärjestäjät ovat antaneet aiesitoumuksensa Taitaja 2015-kilpailujen toteuttamisesta yhteistyössä Varsinais-Suomen koulutuksen järjestäjien kanssa.

 

Liite 1                                  Aiesitoumus (ei julkisuuteen)

 

Taitaja 2015 -kilpailujen tapahtumapaikkana tulee olemaan Turun Messu- ja Kongressikeskus. Taitaja 2015-tapahtuma tulee sisältämään noin 40 kilpailulajia, Taitaja PLUS -kilpailut sekä valtakunnallisen Taitaja9-loppukilpailun. Kilpailujen aikana toteutetaan myös näytöslajeja ja ammattinäytöksiä. Kilpailujen lisäksi organisoidaan vuonna 2014 osa semifinaalikilpailuista sekä toteutetaan tapahtuman avajaiset, päättäjäiset, opintopolut ja muut suunnitellut oheistapahtumat.

 

Oheistapahtumien suunnittelussa ja toteutuksessa tehdään laajasti yhteistyötä alueen elinkeinoelämän sekä muiden koulutuksen järjestäjien kesken. Osaamisen arvostamista yhteiskunnassa pyritään lisäämään ja kannustamaan nuoria yrittäjyyteen sekä toimimaan kestävän kehityksen periaatteiden mukaan.

 

Keskeisenä uutena innovaationa Taitaja 2015-tapahtuman aikana tulee olemaan rekrytointiin suunniteltu Ammattitori-tapahtuma. Turulla ja sen yhteistyöoppilaitoksilla on vahvaa kokemusta kilpailujen järjestämisestä, ja oppilaitosten henkilöstö on ollut aktiivisesti mukana jo vuoden 2005 Taitaja-kilpailujen järjestelyissä. Tukensa Taitaja 2015 -hankkeelle on jo antanut elinkeinoelämän lisäksi myös Varsinais-Suomen liiton maakunnan yhteistyöryhmän koulutusjaosto.

 

Taitaja 2015- kilpailujen alustava budjetti on 3 593 400 €.

 

Liite 2                                  Taitaja 2015 -kilpailujen alustava budjetti (ei julkisuuteen)

 

Kasvatus- ja opetustoimen johtaja Timo Jalonen

 

Ehdotus        Lukio- ja ammattiopetuslautakunta hyväksyy alustavan hakemusehdotuksen Taitaja 2015-kilpailujen järjestämisoikeudesta Turussa yhteistyönä muiden Varsinais-Suomen koulutuksen järjestäjien kanssa. Lisäksi lukio- ja ammattiopetuslautakunta pyytää kaupunginhallituksen näkemystä SM Taitaja 2015 -kisojen järjestämisestä Turussa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kh § 367

Vs. apulaiskaupunginjohtaja Jouko K. Lehmusto 28.6.2012:

Taitaja 2015 –tapahtumaan osallistuu noin 1.500 osanottajaa. Turun Messu- ja Kongressiyksikkö vuokrataan tapahtumaa varten neljäksi päiväksi.

Tapahtuma on kolmipäiväinen (ti-to), ja lähes kaikki osallistujat yöpyvät Turussa kaksi yötä, kauempaa tulevat kolmekin yötä. Tapahtuman osallistujat ovat nuoria, joiden mukana katsojina seuraa suurimäärä sukulaisia, joista osa majoittuu Turun seudulla. Turun kaupungin ja Turku Touringin kongressiyksikön kongressipäällikkö Sari Ruusumon mukaan tapahtuman yöpymiset tuovat turkulaisille keskustahotelleille noin 300.000 euron tulon.

Keskimäärin suomalaisissa tapahtumissa käyvät kuluttavat alueella 210 euroa. Taitaja 2015 –tapahtuma tuo Turkuun siis yöpymisten lisäksi noin 315.000 euron matkailutuloa.

Liite 1Aiesitoumus (ei julkisuuteen)

Liite 2Taitaja 2015 –kilpailujen alustava budjetti (ei julkisuuteen)

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että Turun kaupunki hakee Taitaja 2015 –tapahtuman järjestämisoikeutta yhteistyössä Varsinais-Suomen koulutuksen järjestäjien kanssa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Lamlk § 128

Ammatillisen koulutuksen tulosaluejohtaja Hannu Immonen

 

Turun kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 13.8.2012 § 367, että Turun kaupunki hakee Taitaja 2015 -tapahtuman järjestämisoikeuksia yhteistyössä Varsinais-Suomen koulutuksen järjestäjien kanssa.

 

Taitaja 2015 kilpailut on tarkoitus järjestää vahvistettujen Taitaja-kilpailusääntöjen mukaisesti ja kilpailuajankohta on 5.5. - 7.5.2015, kilpailupaikkana Turun Messukeskus.

 

Tapahtumassa on noin 40 kilpailulajia, Taitaja PLUS -kilpailut erityistä tukea tarvitseville sekä Taitaja 9 -valtakunnallinen loppukilpailu peruskoulun 9-luokkalaisille.

 

Kilpailujen lisäksi järjestelyvastuuseen kuuluu koordinoida semifinaalien järjestäminen sekä toteuttaa tapahtuman avajaiset, päättäjäiset sekä peruskoulunuorille opinto-ohjauksen tueksi tarkoitetut opintopolut. Keskeisenä uutena innovaationa toteutetaan ammattitori-rekrytapahtuma oppilaitosten ja yritysten yhteistyönä.

 

Taitaja 2015 -tapahtuman alustava budjetti on 3 593 400€. Tarkempi selvitys budjetin sisällöstä sekä haettavista avustuksista liitteenä.

 

Liite 1                                  Hakemus SM Taitaja 2015 -kilpailujen järjestämisoikeudesta Turussa (ei julkisuuteen)

 

Kasvatus- ja opetustoimen johtaja Timo Jalonen

 

Ehdotus        Lukio- ja ammattiopetuslautakunta päättää, että liitteenä oleva Taitaja 2015 -hakemus hyväksytään Taitaja 2015 -kilpailujen järjestämisoikeudesta Turussa yhteistyönä muiden Varsinais-Suomen koulutuksen järjestäjien kanssa.

 

Mikäli Turun kaupungille myönnetään Taitaja 2015 -kilpailujen järjestämisoikeus, lukio- ja ammattiopetuslautakunta samalla päättää, että

 

-ammatillisen koulutuksen tulosaluejohtajalle myönnetään oikeus tehdä tapahtumaan liittyviä yksittäisiä hankintoja, enintään 100.000 €/hankinta (alv 0 %), ja

 

-solmia tapahtuman toteuttamiseen liittyviä sopimuksia yhteistyöoppilaitosten sekä yritysyhteistyökumppaneiden kanssa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kasopelk § 68

Ammatillisen koulutuksen tulosaluejohtaja Hannu Immonen

 

Skills Finland ry on hallituksen kokouksessaan 25.10.2012 päättänyt myöntää Taitaja 2015 -järjestämisoikeudet Turun kaupungille. Taitaja 2015 -tapahtuman toteutuksesta päävastuu tulee olemaan Turun kaupungin sivistystoimialalla ja siellä ammatillisen koulutuksen tulosalueella. Tapahtumaan liittyen solmitaan kilpailuorganisaation ja seitsemän muun varsinaissuomalaisen koulutuksen järjestäjän kanssa lajijärjestämissopimukset.

 

Taitaja 2015 -toteutus edellyttää sopimusta Turun kaupungin ja Skills Finland ry:n välillä, jossa sovitaan tapahtumasta ja vastuista sopijapuolien välillä.

 

Sopimus tulee voimaan allekirjoituspäivämääränä ja päättyy, kun järjestäjä on esittänyt Skills Finlandille kilpailun loppuraportin ja tuloslaskelman erittelyineen, viimeistään kuitenkin 1.10.2015.

 

Liite 1                                  Taitaja 2015 -tapahtuman järjestämissopimus

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta valtuuttaa sivistystoimialan toimialajohtaja Timo Jalosen neuvottelemaan Taitaja 2015 –tapahtuman järjestämissopimuksen yksityiskohdista sekä allekirjoittamaan sopimuksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedImmonen Hannu
tpvJalonen Timo


Liitteet:

Kasopelk § 68
Liite 1:Taitaja 2015 -tapahtuman järjestämissopimus