Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta5027.03.201312

3434-2013 (5110)

Sivistystoimialan alaisissa kouluissa sattuneiden ns. vanhojen hammastapaturmien korvaaminen

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 50

Kasvatus- ja opetusvirasto osastosihteeri Helinä Lahnalakso:

 

Lainsäädäntö:

Perusopetuslaki 34 §: Koulussa tai muussa opetuksen järjestämispaikassa, koulumatkalla ja majoituksessa sattuneen tapaturman hoito on oppilaalle maksuton.

 

Kaupunginhallituksen päätöksiä:

Turun kaupunginhallitus päätti 1.2.1972 § 409, että kaupunki maksaa oppivelvollisuuskoulujen oppilaille koulussa sattuneiden tapaturmien lopullisen hoidon riippumatta siitä onko oppilas enää koulussa vai ei. Kyseistä päätöstä noudatetaan edelleen ennen tapaturmavakuutuksen voimaan tuloa eli ennen 27.2.2007 sattuneiden koulutapaturmien hoitokulujen maksamisessa.

 

Vakuutukset:

Turun kaupunginhallitus on tehnyt 6.3.2006 § 162 päätöksen vakuutusten hankinnasta. Henkilövakuutuksiin liittyneen option perusteella kaupunginhallitus päätti 26.2.2007 § 157 (10789-2005) ottaa vapaaehtoisen ryhmätapaturmavakuutuksen vuosille 2007-2010 vakuutusyhtiö If’stä. Sittemmin vakuutuskautta on pidennetty ja se on voimassa vuoden 2014 loppuun. Ryhmätapaturmavakuutus koske mm. päiväkotilapsia, koululaisia ja opiskelijoita ja vakuutuksesta korvataan päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa sattuneita vakuutusehtojen mukaisia tapaturmien hoitokuluja julkisen sektorin taksojen mukaan.

 

Lisäksi kaupungilla on lakisääteinen tapaturmavakuutus, jonka perusteella korvataan tapaturma, joka on sattunut henkilön osallistuessa opetussuunnitelman tai tutkinnon perusteiden mukaiseen työhön rinnastettavan käytännön opetukseen, työssä oppimisjaksoon, työharjoitteluun tai näyttötutkintoon sekä perusopetuksessa työelämään tutustuttamiseen.

 

Turun kaupungin sivistystoimialaan kuuluvat:

Varhaiskasvatus

Perusopetus

Lukiokoulutus

Ammatillinen koulutus

Aikuiskoulutus

Ruotsinkielinen kasvatus ja opetus

 

Ennen tapaturmavakuutuksen ottamista varhaiskasvatuksen hoitopaikoissa olleita lapsia ei ollut vakuutettu lainkaan kaupungin toimesta vaan perheet hoitivat päiväkodeissa sattuneiden tapaturmien hoitokulut itse.

 

Ns. vanhojen koulussa sattuneiden hammastapaturmien korvauskäytäntö:

 

Koulussa sattuneiden vanhojen hammastapaturmien kulukorvauksien korvausvelvollisuutta määriteltäessä käytäntönä on ollut, että johtava ylihammaslääkäri tai kliinisen puolen ylihammaslääkäri määrittelee mitä lopullinen hoito missäkin tapauksessa tarkoittaa. Lopulliseksi hoidoksi on usein määritelty ensimmäinen pysyvä hoitoratkaisu huomioiden potilaan ikä ja tapaturman hoitoennuste ja tapaturman tyyppi.

 

Lausunnon saatuaan kasvatus- ja opetusvirasto on korvannut asiakkaalle tämän ensin itse maksamat tapaturman hoitokulut julkisen sektorin taksojen mukaisin hinnoin.

 

Ennen kuin kasvatus- ja opetusvirasto voi korvata asiakkaan maksamat kulut, on tarvittu vielä maksamisvaiheessakin lääketieteellistä asiantuntemusta siitä, onko laskuissa laskutetut toimenpiteet koulutapaturmasta aiheutunutta kaupunginhallituksen päätöksessä tarkoitettua lopullista hoitoa vai sisältävätkö laskut ehkä siihen kuulumattomiakin hoitotoimenpiteitä.

 

Korvauskäytännön uudistamistarve:

 

Edellä kerrotuista syistä monimutkainen ja aikaa vievä järjestelmä vaatii joiltain osin uudistamista.

 

Koulussa sattuneiden vanhojen hammastapaturmien korvaamiskäytäntö vuosien jälkeen tapaturman sattumisesta vaatii tarkempaa määrittelyä niiltä osin

miten lopullinen hoito määritellään vai korvataanko termi muulla järjestelmällä esim. ottamalla käyttöön enimmäiskulukorvausraja, joka on sama summa mitä kaupungin ottamasta vapaaehtoisesta tapaturmavakuutuksesta korvataan /tapaturma.

päätöksen, että kulut korvataan julkisen sektorin taksojen mukaisin hinnoin

laskujen korvauskäytäntöä uudistetaan siten, että hoitava hammaslääkäri kirjoittaa asiakkaalle laskun liitteeksi todistuksen, että kyseessä on ollut vanhan (pvm/v) koulussa tapaturmaisesti vioittuneen hampaan hoito

potilas toimittaa todistuksen kasvatus- ja opetusvirastoon hakiessaan kulukorvausta

 

Turun kaupungin Suun terveydenhuolto ylihammaslääkäri Marina Merne-Grafström:

 

Hammastapaturmat ovat koko väestössä kaikkein yleisimpiä kouluikäisillä lapsilla ja nuorilla. Suurin osa hoitoa vaativista seuraamuksista ilmenevät ensimmäisen vuoden aikana tapaturmasta. Osa tapaturman tai sen hoidosta aiheutuneista komplikaatioista saattavat kuitenkin ilmaantua myöhemminkin, vuosien kuluttua. Komplikaatiot, kuten mm. hampaan juuren kuolio ja juurenpäänalueen tulehdukset, juuren erilaiset resorptiot ja hampaan menetys ovat seuraamuksia, jotka saattavat vaatia laajaa ja vaativaa hoitoa. Näihin vaikuttavat erityisesti sattuneen tapaturman vakavuus ja hammasvamman tyyppi. Lisäksi kasvuiässä sattunut hammastapaturma saattaa vaikuttaa leuan kasvuun, joka vaikuttaa lopullisen hoidon toteuttamiseen. Myös eräät hoidot kuten hampaan kruunuttaminen tai korvaus keinojuurella (implantti) voidaan tehdä vasta aikuisiällä leuan kasvun päätyttyä.

 

Hoitomenetelmissä ja hoitolinjoissa on tapahtunut viime vuosina kehittymistä ja muutoksia. Myös potilaiden vaatimukset ja odotukset hoidosta, sen vaikutuksesta toimintaan ja esteettisyyteen ovat tulleet yhä keskeisemmäksi.

 

Aiemmissa päätöksissä hoidon laajuus on määritetty korvaamaan lopullisen hoidon. Tämä määritelmä on kuitenkin nykykatsomuksen mukaan vaikeasti tulkittavissa. Kustannukset ovat nykykäytännön mukaisesti korvattu julkisen puolen potilasmaksujen mukaisesti. On ilmennyt tarve uudistaa vanhojen hammastapaturmien korvauskäytäntöjä vastaamaan nykyajan hoitoa ja tarpeita. Lisäksi korvattavuuden laajuus pitäisi olla yhdenmukainen nykyisten vakuutettujen oppilaiden korvauskäytäntöjen kanssa.

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle,

 

että kaupunginhallitus kumoaa päätöksensä 1.2.1972 § 409 ja,

 

että kaupunginhallitus päättää, että ennen Turun kaupungin tekemän vapaaehtoisen tapaturmavakuutuksen voimaan tuloa peruskouluissa ja lukioissa sattuneiden hammastapaturmien hoitokuluja korvataan vahingoittuneen hakemuksesta korkeintaan kulloinkin voimassa olevan vakuutuksen enimmäiskorvaussummaan saakka julkisen terveydenhoidon taksojen mukaisin hinnoin hoitavan hammaslääkärin todistuksen perusteella vahingoittuneen ensin itse maksamien ja esittämien laskujen mukaan.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli palvelujohtaja Vesa Kulmala.

Jakelu

esiKaupunginhallitus
tiedTakalo Anne