Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta5327.03.201315

3429-2013 (429)

Kunnallisessa perhepäivähoidossa olevan lapsen päivähoitomaksun hyvittäminen perhepäivähoitajan poissaolopäivien aikana sekä päiväkotihoidossa henkilökunnan koulutus-, suunnittelu- tai kehittämispäivän aikana

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 53

Vs. tulosaluejohtaja Maija-Liisa Rantanen ja palvelualueen päällikkö Anne Siipola:

Lasten päivähoidon maksut perustuvat lakiin sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista (734 / 1992). Varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunta on kokouksessaan 28.3.2012 § 43 päättänyt, että ”perhepäivähoidossa voidaan perheelle hyvittää päivähoitomaksussa silloin, kun perhe järjestää itse lapsensa hoidon perhepäivähoitajan poissaolon aikana”.

Varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunta ei määrittele tekemässään päätöksessä erikseen aikarajoituksia varahoitopaikan tarpeen ilmoittamisesta tai varauksen peruuttamisesta eikä sitä myönnetäänkö päiväkohtainen alennus myös silloin, kun hoitajan vuosiloma ajoittuu samaan aikaan perheen vuosiloman kanssa esim. yleisinä päivystysaikana kuten jouluna, hiihtolomalla ja kesäkuukausien aikana. Päivystysajan hoidon tarvetta kysytään ennalta jokaiselta perheeltä kirjallisesti, jotta henkilökunnalle voidaan myöntää lakisääteinen vuosiloma, silloin kun hoidon tarve on vähimmillään. Kyselyn tuloksen saatuaan on perhepäivähoidonohjaaja myöntänyt perhepäivähoitajalle vuosilomaa. Käytännössä tämä on aiheuttanut tilanteen, jossa perheet ovat ilmoittaneet olevansa vuosilomalla perhepäivähoitajan kanssa samanaikaisesti, eivätkä siten tarvitse lapselleen hoitoa tänä aikana, ja saaneet alennusta päivähoitomaksuunsa perheen oma vuosiloman ajalta. Perheen oman vuosiloma ajalta myönnettävä alennus ei ole tasa-arvoinen suhteessa päiväkotihoidossa oleviin lapsiin, joiden vanhemmat maksavat koko kuukauden päivähoitomaksun ollessaan vuosilomalla em. päivystysaikoina. Toimintatavan muutos helpottaa perhepäivähoidon varahoidon järjestelyjä ja vähentää perhepäivähoidon varahoidon resursointitarpeita.

 

Tulkintaongelmia käytännössä on aiheutunut myös perhepäivähoitajan omille lapsille myönnettävästä maksuvapautuksesta silloin, kun perhepäivähoitajan ryhmässä on päivähoidossa hänen omia lapsiaan, joista maksetaan päivähoitomaksu. Tehtyä päätöstä tulee tarkentaa, jotta kaikkia asiakkaita pystytään kohtelemaan tasapuolisesti ja päivähoitomaksujen hyvittäminen tapahtuu yhteneväisesti koko Turun kaupungin perhepäivähoidossa.

 

Lisäksi päiväkohtainen alennus tulisi ulottaa koskemaan myös päiväkodeissa hoidossa olevia lapsia silloin, kun päiväkoti on tilapäisesti ennalta ilmoitetusti suljettuna henkilökunnan koulutus-, suunnittelu-, tai kehittämispäivän vuoksi ja perhe järjestää itse lapsensa hoidon em. päivinä. Käytäntö helpottaa päiväkodeissa henkilöstön resursointitarvetta ja turvaa lapselle tutut kontaktit ja ihmissuhteet.

 

Sivistystoimialan toimialajohtaja Timo Jalonen

 

EhdotusKasvatus- ja opetuslautakunta päättää, että kunnallisessa perhepäivähoidossa lapsen päivähoitomaksusta voidaan tehdä päiväkohtainen hyvitys perhepäivähoitajan poissaolojen ajalta, kun perhe järjestää itse lapsensa hoidon perhepäivähoitajan poissaolon aikana. Maksuvapautus myönnetään myös perhepäivähoitajan omille lapsille. Oikeutta maksuhyvitykseen ei kuitenkaan synny perheestä tai lapsesta johtuvista poissaolosyistä, mikäli ne ajoittuvat samanaikaisesti hoitajan poissaolon kanssa. Hoitajan poissaolon vuoksi varattu varahoitopaikka on peruutettava kirjallisesti viimeistään viikkoa ennen varauksen alkua, jotta asiakkaalla on oikeus maksuhyvitykseen.

 

Lisäksi kasvatus- ja opetuslautakunta päättää, että päiväkotihoidossa voidaan hyvittää päiväkohtainen alennus perheen päivähoitomaksussa, kun päiväkoti on suljettuna henkilökunnan yksittäisenä koulutus-, suunnittelu-, tai kehittämispäivänä ja perhe järjestää itse lapsensa varahoidon sinä päivänä. Edellä mainitun syyn vuoksi varattu varahoitopaikka on peruutettava kirjallisesti viimeistään viikkoa ennen varauksen alkua, jotta asiakkaalla on oikeus maksuhyvitykseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin. Asian esitteli palvelujohtaja Vesa Kulmala.

Jakelu

tpvRantanen Maija-Liisa
tpvSiipola Anne