Turun seudun sopimus päivähoidon ja esiopetuksen seudullisesta yhteistoiminnasta

 

 

Sopijaosapuolet ja yhteyshenkilö

 

Auran kunta   vs. päivähoidon johtaja Anita Peltonen

Kaarinan kaupunki   päivähoidon ohjaaja Liisa Hynninen   

Liedon kunta   varhaiskasvatusjohtaja Elina Lindholm

Maskun kunta   päivähoidon johtaja Kirsi-Leena Hotinen

Mynämäen kunta   päivähoidon johtaja Erja Santanen

Naantalin kaupunki   varhaiskasvatuksen johtaja Anne Järvinen

Nousiaisten kunta   varhaiskasvatusjohtaja Raija Nurminen

Paimion kaupunki   opetuspäällikkö Hilkka Koret

Paraisten kaupunki   päivähoidon johtaja Pia Hotanen

Raision kaupunki   päivähoidon johtaja Päivi Rantanen

Ruskon kunta   päivähoidon johtaja Tuula Ala-Karvia

Sauvon kunta   päivähoidonohjaaja Hanna-Leena Heinonen

Turun kaupunki   palvelujohtaja Vesa Kulmala

 

 

1.Sopimuksen tarkoitus

 

Tämä sopimus on kuntien välinen sopimus päivähoidon ja esiopetuksen järjestämiseksi muussa kuin kotikunnassa. Tämän sopimuksen perusteella sopijaosapuolet voivat ostaa tai myydä päivähoito tai esiopetuspalveluja toisiltaan. Päätöstä tehtäessä tarkastellaan seuraavia tekijöitä: päivähoitopaikkojen riittävyys oman kunnan asukkaille, taloudelliset vaikutukset ja mahdollisuus tuottaa itse ko. palvelu. Sopimuksessa sovitaan

 

a. Peruspäivähoidon järjestämisestä silloin kun perhe mutta sopimuskuntien välillä

b. Päivähoidon tiettyjen erityispalvelujen järjestämisestä muussa kuin lapsen kotikunnassa

c. Esiopetuksen järjestämisestä

d. Ostajan ja myyjän vastuut ja velvollisuudet

 

a.Peruspäivähoidon järjestämisestä silloin kun perhe mutta sopimuskuntien välillä

 

Perheen tulee tehdä päivähoitohakemus tai esiopetukseen ilmoittautuminen kotikuntaansa, jolla se ilmoittaa halukkuudestaan toisen kunnan palveluiden käyttämisestä.

 

a.1 Lapsen hoitosuhde säilyy edellisessä kotikunnassa

 

Perheen muuttaessa toiseen Turun kaupunkiseudun sellaiseen kuntaan, joka on tämän sopimuksen osapuoli, hoitopaikka voi säilyä entisessä kotikunnassa toimintavuoden (1.8.–31.7.) loppuun kuntien viranhaltijoiden niin sopiessa.

 

a.2 Lapsi aloittaa uudessa kotikunnassa ennen kotikunnan muutosta

 

Vastaavasti lapsi voi hakeutua tulevan kotikunnan tuottamaan kunnalliseen tai kunnan ostamaan päivähoitoon jo toimintakauden alusta, vaikka perheen muutto uuteen kuntaan ajoittuisikin keskelle toimintakautta.

 

a.3 Toimenpiteet sopimusta laadittaessa ja sopimuksen kesto

 

Kunnan viranhaltija tekee päivähoitopaikan ostamisesta tai myymisestä päätöksen neuvoteltuaan asiasta toisen kunnan ja perheen kanssa.

 

Kunta ei kuitenkaan ole velvollinen myymään ulkokuntalaiselle palvelujaan tai ostamaan asukkailleen toisen kunnan palveluja.

Ostava kunta tekee perheelle päätöksen määräaikaisesta päivähoitopaikasta ja asiakasmaksupäätöksen asuinkunnan mukaisin maksuperustein.

 

Sopimuksen minimiaika on yksi kalenterikuukausi. Päätös seutupaikan ostamisesta tehdään maksimissaan kulumassa olevan toimintavuoden loppuun asti.

 

b.Päivähoidon tiettyjen erityispalvelujen järjestämisestä muussa kuin lapsen kotikunnassa

 

Kunnat voivat ostaa myös toisen kunnan päivähoidon erityispalveluita, kuten

 

erityispäivähoito,

vuorohoito,

vieraskielinen päivähoito (muu kuin suomi tai ruotsi)

 

paikkoja ostopäätöksellä enintään toimintavuodeksi kerrallaan silloin, kun myyvällä kunnalla on vapaita hoitopaikkoja. Hoidon tarpeen jatkuessa seuraavana toimintavuotena voidaan tehdä uusi päätös.

 

Kunnan viranhaltija tekee päivähoitopaikan ostamisesta tai myymisestä päätöksen neuvoteltuaan asiasta toisen kunnan ja perheen kanssa.

 

Kunta ei kuitenkaan ole velvollinen ostamaan asukkailleen toisen kunnan palveluja tai myymään ulkokuntalaiselle palvelujaan.

 

c.Esiopetus

 

Tämä sopimus on myös kuntien välinen sopimus perusopetuslain 4 §:n mukaisen esiopetuksen järjestämisestä. Lapsen ollessa tämän sopimuksen mukaisessa päivähoidossa myyvä kunta toimii esiopetuksen ylläpitäjäkuntana. Tätä sopimusta noudatetaan myös silloin, jos lapsi on yksityisessä päivähoidossa palvelusetelillä, ostopalveluna tai yksityisen hoidon tuella, tällöin toimipisteen sijaintikunta toimii esiopetuksen ylläpitäjäkuntana.

 

Edellytyksenä on, että lapsella on perusopetuslain 26 a §:n mukainen oikeus esiopetukseen.

 

d.Ostajan ja myyjän vastuut ja velvollisuudet

 

Palvelujen piirissä olevat lapset on vakuutettu toiminnan järjestäjän taholta. Ostaja ja myyjä eivät ole velvollinen järjestämään lapsen päivähoito tai esiopetuskuljetusta.

 

2.Korvauksen periminen

 

Päivähoitopalvelun tuottava kunta perii korvauksen ostavalta kunnalta hoidon aloitusta seuraavan kuukauden alusta. Laskutus päättyy hoitosuhteen päättymiskuukauden loppuun.

 

Mikäli kunnassa on käytössä lasten sähköinen poissaolotietojen ilmoittaminen, kunnat sitoutuvat raportoimaan sähköisesti ostavan kunnan lasten kuukausittaiset poissaolot ko. järjestelmällä tai päiväkirjaotteella kuukausittain.

 

Lapsikohtaisen hoitopaikan irtisanomisaika on yksi kuukausi, joka alkaa perheen tai ostavan kunnan irtisanottua hoitopaikan kirjallisesti hoitopaikkaan.

 

 

3.Korvauksen perusteet

 

Korvaus on kuukausimaksu. Korvaus määritellään erikseen sopimuksen liitteenä olevan taulukon mukaan.

 

Lapsen täyttäessä kolme vuotta, maksu muuttuu seuraavan kuukauden alusta lukien. Seutusopimuksessa olevaa hinnoittelua noudatetaan, vaikka lapsi olisi hoidossa vain esim. 11 tai 16 hoitopäivää kuukaudessa. Ostopalvelupäivähoidosta peritään kyseisen palvelun todellinen hinta.

 

 

4.Päivähoidon asiakaslaskutus

 

Ulkokuntalaisen lapsen päivähoidon asiakasmaksun perii huoltajilta ostava kunta

 

 

5.Esiopetuksen ylläpitäjäkunnan tehtävät ja laskutus

 

 

Ylläpitäjä kunta huolehtii esiopetuksen hallinnoinnista ja taloudesta ja laskuttaa ostajakuntaa jälkikäteen.

 

Ylläpitäjäkunta saa jokaisesta esiopetukseen osallistuvasta lapsesta kotikuntakorvauksen lain kunnan peruspalvelujen valtionosuudesta (1704/2009) mukaan. Kotikunta korvaa ylläpitäjäkunnalle esiopetuksen toimintamenojen ja toimintatulojen erotuksen, josta vähennetään ylläpitäjäkunnan hyväksi lasketut kotikuntakorvaukset ja saadut muut valtionosuudet. Toimintamenoina huomioidaan palkkakustannukset, muut käyttömenot ja kiinteistökustannukset. Ostettaessa esiopetusta yksityisiltä palveluntuottajilta huomioidaan maksetut korvaukset. Lisäksi ostajakunta on velvollinen korvaamaan ylläpitäjäkunnalle lasta kohti lasketut hallinnolliset kulut, jotka ovat 15 % lapsikohtaisesta hinnasta.

 

Kun lapsi on aloittanut esiopetuksen ennen 20. syyskuuta, ylläpitäjäkunta laskuttaa ostajakuntaa esiopetuksesta päivähinnan perusteella valtionosuuden ylittävien kustannusten osalta. Jos lapsi aloittaa esiopetuksen 20. syyskuuta jälkeen, ylläpitäjäkunta ei saa ko. lapsesta lainkaan valtionosuutta. Tässä tapauksessa ylläpitäjäkunta laskuttaa ostajakuntaa päivähinnan mukaisesti ilman valtionosuusvähennystä

 

 

6.Tiedottaminen

 

Kunnat tiedottavat omille asukkailleen ja työntekijöilleen sopimuksesta. Kunnat laativat yhteisen samansisältöisen tiedotteen kuntalaisille tästä sopimuksesta.

 

 

7.Sopimuksen muuttaminen

 

Tätä yhteistyösopimusta voidaan muuttaa sopijaosapuolten yhtäpitävillä päätöksillä. Tähän sopimukseen voi liittyä uusia kuntia.

 

 

8.Sopimuksen päättyminen

 

Kullakin sopijapuolella on oikeus irtisanoa tämä sopimus tekemällä sitä tarkoittava kirjallinen ilmoitus muille sopijaosapuolille viimeistään maaliskuun loppuun mennessä ennen seuraavan toimintakauden alkua. Irtisanoutuminen astuu voimaan aina päivähoidon toimintakauden vaihtuessa, heinäkuun 31. päivänä.

 

 

9.Erimielisyyksien ratkaiseminen

 

Tästä sopimuksesta mahdollisesti aiheutuvat erimielisyydet pyritään ensisijaisesti ratkaisemaan kuntien keskinäisillä neuvotteluilla. Mikäli neuvottelut eivät johda sovintoratkaisuun, käsitellään asia hallintoriita-asiana hallinto-oikeudessa siten kuin hallintolainkäyttölaissa säädetään.

 

 

10.Voimassaolo

 

Tämä sopimus tulee voimaan 1.8.2013 ja se on voimassa toistaiseksi. Tämä sopimus on hyväksytty sopijapuolten yhtäpitävillä päätöksillä.

 

Sopimuksen hintaliite tarkistetaan vuosittain toimintavuoden (1.8.–31.7.) alkuun mennessä.