Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus59410.12.201211
Kasvatus- ja opetuslautakunta1106.02.201311

13673-2010 (011, 042, 065)

Lukio- ja ammattiopetusverkko osana kampushanketta

Tiivistelmä:

Kaupunginjohtaja on 29.6.2012 asettanut AI-kampus- ja lukiokeskittymähankkeiden ohjausryhmän. Ohjausryhmä esittää, että kolmen kampuksen hankkeessa perustetaan Sepänkadun lukiokeskus ja Ruiskadun ammatti-instituuttikampus. Kaupunginhallitus on pyytänyt kasvatus- ja opetuslautakunnalta lausunnon ohjausryhmän esityksestä 31.3.2013 mennessä. Kasvatus- ja opetuslautakunnalle esitetään, että ohjausryhmän esitys merkitään tiedoksi ja että lautakunta antaa kaupunginhallitukselle sivistystoimialalla valmistellun lausunnon.

Kh § 594

Vs. apulaiskaupunginjohtaja Jouko K. Lehmusto 4.12.2012:

Osaamistoimen sektorilla on tehty tavoitteellista palveluverkon suunnittelua ja kehittämistä viime vuosien aikana. Työn tuloksena on päädytty siirtämään, yhdistämään ja keskittämään toimintoja ja tiloja siten, että muodostuu tarkoituksenmukaisia toiminnallisia kokonaisuuksia.

Kaupunginjohtaja perusti päätöksellään 29.6.2012 § 69 Kupittaan AMK-kampushankkeelle, Peltola/Ruiskatu AI-kampushankkeelle ja lukiokeskittymähankkeelle hankesuunnittelutyöryhmät ja asetti AI-kampus- ja lukiokeskittymähankkeille ohjausryhmän. Ohjausryhmän tehtäväksi määrättiin tehdä kaupunginhallitukselle lukio-opetuksen ja ammatillisen koulutuksen kouluverkkoa koskeva esitys (suuntaviivat) syyskuun 2012 loppuun mennessä.

Ohjausryhmän puheenjohtajana on toiminut osaamistoimen sektorin apulaiskaupunginjohtaja. Jäseninä ovat olleet osaamistoimen sektorin apulaiskaupunginjohtajan avustaja, kasvatus- ja opetustoimen virastopäällikkö, nuorten ja aikuisten koulutuksen pääprosessista vastaava palvelujohtaja, lukiokoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen tulosaluejohtajat, Tilakeskuksen edustajana hankkeista koordinaatiovastuussa oleva tilacontroller, kouluverkkosuunnitelman päivittämistyöstä vastaava tilacontroller ja sihteerinä hakesuunnittelutyöryhmien puheenjohtajana toimiva Tilakeskuksen edustaja.

Ohjausryhmä esittää, että kolmen kampuksen hankkeessa perustetaan Sepänkadun lukiokeskus, jossa Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio, Turun Lyseon lukio ja Turun iltalukio toimivat hallinnollisesti itsenäisinä yksiköinä samassa kiinteistössä. Lisäksi perustetaan Ruiskadun ammatti-instituuttikampus, johon sijoitetaan kaikki Kellonsoittajankadun toiminnot, kaikki Tommilankadun toiminnot, osa Aninkaistenkadun toiminnoista ja Uudenmaankadun toiminnot. Uudenmaankadun toiminnot sijaitsevat jo ko. kiinteistössä.

Kaupunginhallitukselle esitetään selvitys AI-kampus- ja lukiokeskittymähankkeiden ohjausryhmän työstä.

Jatkotarkastelussa on otettava huomioon Kupittaan AMK-kampushankkeen eteneminen.

Kasvatus- ja opetustoimen johtaja Timo Jalonen, tilacontroller Nora Hildén ja tilacontroller Minna Juselius on kutsuttu kokoukseen asiantuntijoiksi.

Liite 1Peruskoulujen, lukioiden ja Ammatti-instituutin palveluverkon uudistaminen 2013-2020

Oheismateriaali 1Kampushankkeen ohjausryhmän esitys 10.10.2012                    

EhdotusKaupunginhallitus päättää merkitä selvityksen AI-kampus- ja lukiokeskittymähankkeiden ohjausryhmän työstä tiedoksi.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää palauttaa asian siten, että kasvatus- ja opetuslautakunnalta pyydetään asiasta lausunto 31.3.2013 mennessä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kasopelk § 11

Toimialajohtaja Timo Jalonen 24.1.2013:

 

Tässä palveluverkkoselvityksessä ei erityisesti oteta kantaa nykyisten oppilaitostilojen peruskorjaustarpeeseen tai niiden aikatauluun.

 

Varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunta käsitteli 11.12. 2012/174§ ja 16.1. 2013/ 5§ peruskoulujen, lukioiden ja Ammatti-instituutin palveluverkon muutoksia 2013-2020. Lukio- ja ammattiopetuslautakunta käsitteli samaa asiaa 18.12.2012/187§ ja 15.1.2013/6§. Lukio- ja ammattiopetuslautakunta piti tärkeänä logistiikkakoulutuksen tilakysymyksen pikaista ratkaisua.

 

Uutta palveluverkkoratkaisua vuoden 2013 jälkeen ei ole olemassa, joten uusi tarkastelu on tarpeellista tehdä

 

Asiassa tehdyt aiemmat päätökset:

 

Kaupunginvaltuusto on vuosina 2005–2009 hyväksynyt neljä eri ratkaisua, jossa erityisesti yleissivistävän koulutuksen palveluverkkoa on tarkasteltu uudestaan. Kesäkuussa 2009 valtuustossa tehdyn palveluverkkoratkaisun toimeenpano on osin kesken ja viimeiset muutokset toimeenpannaan aikataulun mukaisesti kesällä 2013. Näitä ovat:

 

Kerttulin lukio muodostettiin 1.8.2012 ja muutto kesällä 2013 peruskorjattuihin entisen Kerttulin koulun tiloihin.

Turun klassillinen lukio aloittaa toimintansa 1.8. 2013 (Klassikon lukio+Juhana herttuan lukio) Klassikon lukion tiloissa. Samassa tilassa toimii Turun iltalukio.

Klassikon peruskoulu lakkautetaan 31.7.2013.

 

 

Nykyiset haasteet

 

TSYKin lukiorakennuksen huono kunto. Tilan omistava kannatusyhdistys ja Turun kaupunki on toteuttanut vain välttämättömimpiä korjaus- ja ylläpitoremontteja.

Ammatti-instituutin logistiikkakoulutuksen huonokuntoiset ja riittämättömät tilat Amiraalistonkadulla.

Kaupungin taloudellisten resurssien rajallisuus ja epävarmuus Ammattikorkeakoulun kampushankkeen toteuttamisesta.

 

 

 

LAADITUT SELVITYKSET:

 

 

Liite 1                                  Minna Juseliuksen johtaman työryhmän laatima Kampus-hankkeen selvitys

 

 

TOTEUTETTAVAT RATKAISUT VUOSINA 2013-2020

 

 

Lukiokoulutus:

 

Vuoden 2009 kouluverkkoselvityksessä lukioiden osalta tehtiin kolme päälinjausta:

1. lukiot irrotetaan peruskouluista,

2. lukioiden yksikkökoko kaksinkertaistetaan ja

3. sijoitetaan uudet yksiköt keskustaan lähelle toisiaan, jotta opiskelijat voivat vaivattomammin vaihtaa yksikköä.

 

Valtuuston linjaus toteutuu kesällä 2013 muuten paitsi yhden lukion – Turun Lyseon lukion – osalta.

 

Vaihtoehtoisissa tarkastelutavoissa Lyseon lukio sijoitetaan keskustaan ja Runosmäen peruskoulu siirtyy lukiolta vapautuviin tiloihin.

 

Lukiokoulutuksen tilaratkaisut riippuvat pitkälti Ammattikorkeakoulun kampus-hankkeen toteutumisesta ja siitä vapautuvatko Sepänkadun tilat lukioiden käyttöön vain ei.

 

Jos kampushanke ei toteudu, siirtyy Lyseon lukio 1.8.2016 alkaen Luostarivuoren lukion yhteyteen ja lukiot yhdistetään (edellyttäen kuitenkin Hirvensalon koulun valmistumista) Luostarivuoren lukioksi eikä muita ratkaisuja lukioiden osalta toteuteta. Mikäli Kampus-hanke ei toteudu, tulee TSYKin lukion saada peruskorjatut tilat.

 

Jos kampushanke toteutuu, siirtyvät Turun Iltalukio, Lyseon lukio ja Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio Sepänkadulle todennäköisesti 1.8. 2019. Kampushankeen totuttaminen edellyttää kuitenkin mittavia peruskorjaustarpeita Sepänkadulla.

 

Ammatillinen koulutus:

 

Turun Ammatti-instituuttia edeltäneestä oppilaitosrakenteesta johtuen rakenne on edelleen varsin hajanainen.

 

Amiraalistonkadulla sijaitsevat logistiikka-alan koulutuksen tilakysymys on ehkä koko toimialan ongelmallisin. Koulutus joutuu toimimaan tiloissa, jotka on todettu sekä sisä- ja ulkotiloiltaan erittäin puutteellisiksi. Logistiikka-alan tila-asiasta käydään neuvotteluja Turun aikuiskoulutussäätiön kanssa ja tiloja ollaan toteuttamassa Artukaisiin siten, että tilat olisivat valmiina 2015. Tämä seikka tulisi ratkaista erilliskysymyksenä erittäin kiireellisesti.

 

Ammatillisen koulutuksen tilaratkaisut riippuvat pitkälti Ammattikorkeakoulun kampus-hankkeen toteutumisesta ja siitä vapautuvatko Ruiskadun tilat ammatillisen koulutuksen käyttöön vain ei.

 

Jos kampushanke ei toteudu, jatketaan toimintoja pääasiassa nykyisissä tiloissa ja joista osa on peruskorjauksen tarpeessa.

 

Jos kampushanke toteutuu 1.8.2018:

 

Ruiskadun kiinteistön vapautuminen (sosiaali- ja terveysala toimii jo siellä)

-> Kellonsoittajankadun toimipisteestä luopuminen ja mm. kaupan ja hallinnon koulutuksen siirto

-> Tommilankadun toimipisteestä luopuminen ja mm. kotitalous- ja puhdistuspalvelualan siirto

-> osittainen luopuminen Aninkaistenkadun toimipisteestä ja mm. kauneudenhoitoalan siirto

 

 

 

Taloudelliset vaikutukset

 

Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen osalta esitettävät uudisrakennusten tilakustannukset ovat ilman Kakskerran koulua 46,7 miljoonaa euroa vuosille 2013-2018.

 

 

Lukio- ja ammattiopetuksen osalta tilanne on äärimmäisen suuntaa antava, koska mitään virallisia hankesuunnitelmia kustannusarvioineen ei ole käsitelty ja hyväksytty. Varsinkin Sepänkadun peruskorjauskustannus (411 €/neliö) on kovin alhainen, kun vastaavissa kohteissa kulu on ollut kolminkertainen. Toimiala pitää hankesuunnitelmien laatimista kiireellisenä tarkempien selvitysten saamiseksi.

 

 

 

Kupittaan koulurakennuksen peruskorjaus maksaa noin 8,3 miljoonaa euroa. Uusien korvaavien tilojen rakentaminen maksaa oppilasmitoituksesta riippuen 9,0 -10,3 miljoonaa euroa.

 

Päätösvalta

 

Hallintosäännön 23§ mukaan kasvatus- ja opetuslautakunta ”päättää tehtäväalueen palveluverkosta ja siihen tehtävistä muutoksista kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen hyväksymien periaatteiden mukaisesti”.

 

Kaupunginvaltuusto päättää oppilaitoksen perustamisesta ja lakkauttamisesta.

 

Aikataulu

 

Asia on esillä toimialan YT-ryhmässä 11.1. 2013 ja uudestaan 8.2. 2013.

 

Kasvatus- ja opetuslautakunta ratkaisee asian osaltaan helmikuun aikana, jolloin on tarkoitus pitää kaksi kokousta. Asiaa voidaan tarpeen mukaan käsitellä maaliskuussakin. Lautakunnan kannan tulee olla selvä varsin varhaisessa vaiheessa, koska vuoden 2013 ja suunnitteluvuosien 2014-2017 suunnittelu alkaa jo lähiviikkoina.

 

Edellä olevaan viitaten kasvatus- ja opetuslautakunta toteaa lausuntonaan kaupunginhallitukselle, että:

 

”Kampus-hankkeen osalta on todettava, että toimialan ei ole toistaiseksi mitään syytä sitoutua lopullisesti hankkeeseen ennen kuin selviää Ammattikorkeakoulun mahdollisuus toteuttaa oma hankkeensa ja Ruiskadun sekä Sepänkadun hankesuunnitelmat ja tarkemmat kustannusarviot on laadittu eri vaihtoehdoista ja niiden tulevista kustannuksista. Hankesuunnitelmien valmistumista tulee kiirehtiä.

 

Turun Lyseon lukio voidaan siirtää aikaisempien linjausten mukaisesti keskusta-alueelle aikaisintaan vuonna 2016, jolloin se voidaan liittää osaksi Luostarivuoren lukiota tai myöhemmin, jos se tulee osaksi Sepänkadun kampusta.

 

Ammatti-instituutin toiminnat voidaan siirtää Ruiskadulle Ammattikorkeakoululta vapautuviin tiloihin edellä esitetyn kaltaisesti.

 

Sekä Sepänkadun että Ruiskadun kiinteistöt tulee peruskorjata ennen niiden siirtymistä sivistystoimialan käyttöön tai mikäli kampushanke ei toteudu, on nykyisiä tiloja peruskorjattava tarpeellisessa määrin.

 

Logistiikka-alan koulutuskysymys tulee ratkaista erilliskysymyksenä pikaisesti.”

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta merkitsee Kampus-hankkeen ohjausryhmän esityksen tiedokseen. Lisäksi lautakunta antaa esityksestä edellä olevan lausunnon kaupunginhallitukselle.

PäätösAsia pantiin pöydälle Koivusalon Hartialan kannattamana tekemästä ehdotuksesta.


Liitteet:

Kh § 594
Liite 1:Peruskoulujen, lukioiden ja Ammatti-instituutin palveluverkon uudistaminen 2013-2020

Kasopelk § 11
Liite 1:Peruskoulujen, lukioiden ja Ammatti-instituutin palveluverkon uudistaminen 2013-2020