Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Kaupunginhallitus | 595 | 10.12.2012 | 12 | |
Kasvatus- ja opetuslautakunta | 10 | 06.02.2013 | 10 |
13695-2011 (421)
Päiväkotiverkkoselvitys
Tiivistelmä:
Kasvatus- ja opetustoimi ja tilakeskus ovat laatineet selvityksen koko kaupungin päiväkotiverkosta. Selvityksessä on tarkasteltu päivähoitoon tulevien lasten määrän kasvuennustetta suhteessa päiväkotipaikkojen tarjontaan ottaen huomioon yksityisen päivähoidon lisäämistavoite sekä tavoite lisätä ns. kevyempiä päivähoitoratkaisuja. Kaupunginhallitus on pyytänyt kasvatus- ja opetuslautakunnan lausunnon selvityksestä 28.2.2013 mennessä. Kasvatus- ja opetuslautakunnalle esitetään, että päiväkotiverkkoselvitys merkitään tiedoksi ja että lautakunta antaa kaupunginhallitukselle sivistystoimialalla valmistellun lausunnon.
Kh § 595
Vs. apulaiskaupunginjohtaja Jouko K. Lehmusto 4.12.2012:
Kasvatus- ja opetustoimi ja Tilakeskus ovat laatineet selvityksen koko kaupungin päiväkotiverkosta. Selvityksessä on huomioitu sekä kaupungin että yksityisten palveluntuottajien tarjoamat palvelut. Selvitystyön keskeisenä tavoitteena on ollut päivähoitopaikkojen turvaaminen varhaiskasvatuksen piiriin kuuluville lapsille vuosina 2012–2017 optimoimalla tilankäytön tehokkuutta ja palveluverkon eheyttä. Erityistä huomiota on kiinnitetty investointikustannuksia pienentäviin ratkaisumahdollisuuksiin.
Selvityksessä on verrattu päivähoitoon tulevien lasten määrää päiväkotipaikkatarjontaan ottaen huomioon tavoite lisätä ns. kevyempien päivähoitomuotojen osuutta. Selvityksessä ei ole otettu kantaa siihen, ovatko paikkatarpeen lisäyksen tyydyttämiseksi tai käytöstä poistettavien paikkojen korvaamiseksi tarvittavat päiväkotipaikat kunnallisia vai hankittuja. Toimenpiteitä suunniteltaessa on otettava huomioon kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen päättämä tavoite lisätä hankittujen päiväkotipalvelujen osuutta kokonaistarjonnassa.
Selvitys perustuu alueellisiin väestöennusteihin. Kasvatus- ja opetustoimen ennusteiden mukaan 0-6-vuotiaiden lasten määrä kasvaa Turussa vuosina 2011-2017 yhteensä 1.013:lla. Suomenkielisistä 1-6-vuotiaista lapsista noin 55 % on kunnallisen päivähoidon piirissä. Ruotsinkielisellä puolella osuus on jonkin verran suurempi.
Selvityksessä on otettu huomioon jo aiemmin laaditut alueelliset tarveselvitykset ja hyväksytyt hankesuunnitelmat. Lisäksi on huomioitu kouluverkkoa koskevat päätökset siltä osin kuin ne vaikuttavat päiväkotiverkkoon.
Selvityksessä on huomioitu päiväkoteja koskeva lähipalveluperiaate. Turun kaupungin asunto- ja maankäyttöohjelmassa 2009–2013 päiväkodit luokitellaan lähipalveluryhmään, joiden tulisi sijaita kävelyetäisyydellä. Turun valtuustoryhmien välisen sopimuksen 2009–2012 mukaisesti pienten lasten palveluita kehitetään mahdollisuuksien mukaan lähipalveluperiaatteella yhdistämällä päiväkodit, esikoulut ja alakoulut saman katon alle.
Tilacontroller Nora Hildén on kutsuttu kokoukseen asiantuntijaksi.
Liite 1Päivähoidon palveluverkkoselvitys
EhdotusKaupunginhallitus päättää merkitä päiväkotiverkkoselvityksen tiedoksi.
Lisäksi kaupunginhallitus päättää palauttaa asian siten, että kasvatus- ja opetuslautakunnalta pyydetään asiasta lausunto 28.2.2013 mennessä. Lautakunnan tulee ottaa huomioon tavoite kevyempien hoitomuotojen ja hankittujen palvelujen lisäämisestä.
Kasvatus- ja opetuslautakunnan tulee lausunnossaan ja toimenpiteitä suunnitellessaan huomioida kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen asettama tavoite yksityiseltä hankittujen palveluiden lisäämisestä.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.
Kasopelk § 10
Toimialajohtaja Timo Jalonen:
Varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunnalle esiteltiin päivähoitoverkkoselvitystä 11.12.2012/173§. Varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunta käsitteli 11.12.2012/174§ ja 16.1.2013/ 5§ peruskoulujen, lukioiden ja Ammatti-instituutin palveluverkon muutoksia 2013–2020.
Kasvatus- ja opetuslautakunta toteaa lausuntonaan seuraavaa:
”Työryhmä on laatinut kattavan selvityksen varhaiskasvatuksen nykytilanteesta ja tulevaisuuden näkymistä.
Varhaiskasvatuksen kattavuusprosenttia on syytä tulevaisuudessa nostaa 75%:iin, koska trendi vaikuttaa siltä, että osallistuminen varhaiskasvatuspalveluihin kasvaa nykyisestä noin 5%. Skandinaviassa varhaiskasvatukseen osallistutaan laajemmin (90%).
Kaupunginhallitus ja -valtuusto ovat linjanneet, että varhaiskasvatuspalveluita tulee suunnata yksityiseen palvelutuotantoon ja kevyempiin palvelumuotoihin.
Tilojen käytön osalta tulee tehdä joustavia ratkaisuja ja erityisesti kiinnittää huomiota siihen, että päiväkotitilojen peruskorjauksia tulee tapahtua riittävästi sekä tarvittaessa tehdä uudisrakennuksia sinne, mihin niitä tarvitaan.
Muilta osin lautakunnalla ei ole huomauttamista selvitykseen, jonka laatimiseen sivistystoimiala on aktiivisesti osallistunut.”
Liite 2 Työryhmän laatima päivähoidon palveluverkkoselvitys
Ehdotus Kasvatus- ja opetuslautakunta merkitsee päivähoidon palveluverkkoselvityksen tiedokseen. Lisäksi lautakunta päättää antaa selvityksestä yllä olevan lausunnon kaupunginhallitukselle.
PäätösAsia pantiin pöydälle Hartialan Rusin kannattamana tekemästä ehdotuksesta.
Liitteet:
Kh § 595
Liite 1:Päivähoidon palveluverkkoselvitys
Kasopelk § 10
Liite 2:Työryhmän laatima päivähoidon palveluverkkoselvitys
Liite 3:Päivähoidon palveluverkkoselvitys, esitys 27.2.2013