Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen jaosto3230.05.20243

327-2024 (12 00 00, 12 00 01)

Oikaisuvaatimus Puolalan koulun suomalais-venäläisen luokan toiminnan lakkauttamista koskevasta päätöksestä

Tiivistelmä:

Kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen jaosto on päättänyt Puolalan koulun suomalais-venäläisen kieliluokan toiminnan lakkauttamisesta 1.8.2025 lukien. Päätöksestä on tehty oikaisuvaatimus. Kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkieliselle jaostolle esitetään oikaisuvaatimuksen hylkäämistä.

Kaoplksj § 32

Kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalonen, palvelualuejohtaja Tommi Tuominen ja palvelupäällikkö Krista Lahtinen 22.5.2024:

 

Kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti 29.2.2024 § 14 suomalais-venäläisen kieliluokan toiminnan lopettamisesta 1.8.2025 lukien. Suomalais-venäläisten luokkien kannatusyhdistys ry on tehnyt päätöksestä oikaisuvaatimuksen.

 

Vastaukset oikaisuvaatimuksessa esitettyihin väitteisiin

 

1. Päätös on Turun kaupungin hallintosäännön vastainen

 

Oikaisuvaatimuksessa katsotaan, että kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielisen jaoston päätös 29.2.2024 § 14 suomalais-venäläisen kieliluokan toiminnan lakkauttamisesta on tosiasiassa tehty kasvatus- ja opetuslautakunnassa (jäljempänä lautakunta) ja annettu yksinomaan muodollisesti päätettäväksi suomenkieliselle jaostolle (jäljempänä jaosto).

 

Asia on valmisteltu tavanomaisena virkamiestyönä kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalosen, palvelualuepäällikkö Tommi Tuomisen ja palvelupäällikkö Krista Lahtisen sekä rehtori Tuomas Nousiaisen ja apulaisrehtori Kaisu Metsä-Tokilan toimesta. Virkavalmistelun seurauksena asiaa on käsitelty lautakunnassa useaan otteeseen osana laajempaa kokonaisuutta syksystä 2023 aina helmikuuhun 2024, jonka jälkeen asia on siirretty jaostoon päätöksentekoa varten.

 

Kaupungin hallintosäännön (17.04.2023) 58 § 1 mom. 7 kohdan mukaan kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen jaosto päättää tehtäväalueellaan perusopetuksen kieliohjelmasta ja erikoisluokista. Asian valmistelu ja käsittely virkamiesten toimesta ja lautakunnassa ei menettelynä ole poikkeuksellinen tai hallintosäännön vastainen.

 

Hallintosäännön nojalla jaosto on asiassa toimivaltainen päätöksentekijä. Kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielisen jaoston päätös 29.2.2024 § 14 ei siten ole hallintosäännön vastainen.

 

2. Päätös ei ole hyvän hallintotavan mukainen

 

Oikaisuvaatimuksen mukaan asiassa suoritettu valmistelu loukkaa avoimuuden ja läpinäkyvyyden periaatteita, jaoston jäsenet on jätetty päätöksentekoa koskevan valmistelun ulkopuolelle, asianosaisena olevilta oppilailta ja huoltajilta on evätty pääsy keskustelemaan asiassa ja Kerro kantasi -palvelua ei ole toteutettu.

 

Päätöstä lakkauttaa suomalais-venäläinen kieliluokkatoimintaa on käsitelty lautakunnassa, jonka jälkeen asia on esitelty päätöksentekoa varten jaostossa. Lautakunnan ja jaoston kokoukset ovat suljettuja mutta käsiteltävät asiat lähtökohtaisesti julkisia. Kokouksissa laaditut asiakirjat ovat niin ikään julkisia, mikäli niitä ei koske erillinen salassapitoperuste. Menettely ei siten ole loukannut avoimuuden tai läpinäkyvyyden periaatteita.

 

Asian valmistelu on suoritettu virkamiesten toimesta ja tämän seurauksena esitelty asiasta päättäville. Menettely ei eroa muusta päätöksenteosta. Päätöksentekijöitä ei siten ole suljettu valmistelun ulkopuolelle.

 

Päätösesityksestä lakkauttaa suomalais-venäläisen kieliluokan toiminta on pidetty Puolalan koululla keskustelutilaisuus 12.10.2023. Paikalla ovat olleet opetus- ja kasvatusjohtaja Timo Jalonen, palvelualuejohtaja Tommi Tuominen ja Puolalan koulun rehtorit Tuomas Nousiainen ja Kaisu Mäki-Tokila sekä apulaispormestari Piia Elo. Keskustelutilaisuudessa huoltajilla ja oppilailla on ollut mahdollisuus ottaa asiassa kantaa ja keskustella kaupungin puolesta asiasta vastaavien kanssa. Kerro kantasi -palvelua ei katsottu tarkoituksenmukaiseksi avata, koska palautetta tuli muutoinkin runsaasti ja se on otettu asian käsittelyssä huomioon.

 

3. Päätös rikkoo yhdenvertaisuuden periaatetta

 

Oikaisuvaatimuksen mukaan suomalais-venäläisen kieliluokan toiminnan lakkauttaminen saattaa oppilaat eriarvoiseen asemaan suhteessa muihin kieliluokkiin ottaen huomioon hakijoiden määrä sekä opetuksesta aiheutuvat kustannukset.

 

Saksan, ranskan ja englannin kieliluokilla oppilaat ovat lähtökohtaisesti suomenkielisiä, joille kieliluokassa opiskeltava lisäkieli on aidosti vieras kieli. Suomalais-venäläisen kieliluokan oppilaista noin puolella äidinkieli on venäjä ja vieläkin useamman kotikielenä on niin ikään venäjä. Kaupungin ei ole tarkoituksenmukaista opettaa venäjää vieraana kielenä oppilaille, joiden äidinkieleksi digi- ja väestövirastoon huoltaja on ilmoittanut venäjän. Tätä varten kaupunki järjestää venäjänkielisille muun muassa oman äidinkielen opetusta. Päätös lakkauttaa suomalais-venäläinen kieliluokkatoiminta ei siten riko yhdenvertaisuuden periaatetta.

 

4. Päätöksessä sivuutetaan kieltenopettajien lausunto

 

Oikaisuvaatimuksessa katsotaan, että kieltenopettajien lausunto 5.10.2022 on sivuutettu asiaa koskevassa päätöksenteossa. Lausunnossa ei sinällään tuoda esiin nimenomaan suomalais-venäläistä kieliluokkaa, vaan otetaan yleisemmin kantaa kielivalikoiman laajentamiseen kouluissa. Lausunnossa ehdotetaan ratkaisuksi varojen resursointia siten, että jokaiseen Turun kouluun saataisiin muodostumaan A2-ryhmiä. Lisäksi tuodaan esiin opettajien ehdotus tuoda esiin harvinaisempia kieliä, kuten japania, kiinaa ja venäjää.

 

Kielten opetuksen lausunto on osa raporttia, joka kuvaa erikoisluokkaopetuksen nykytilaa. Lausunnot on pyydetty vuoden 2022 aikana jokaiselta koululta ja erikoisluokkia edustavilta Turun perusopetuksen kehittäjäopettajilta, joita lausunnonantajat ovat. Kielten osalta opettajat ovat lausuneet näkemyksensä opetuksen vahvistamisesta sekä ehdotuksensa toiminnan laajentamiseksi. Lausunnossa ei ole otettu huomioon sitä tosiasiaa, että noin 30 % oppilaista keskeyttää vapaaehtoisen A2-kielen yläkoulun aikana. Lisäksi A2-kieltä valitaan koko ajan vähemmän Turussa, kuten muuallakin Suomessa. Suosituimmat A2-kielet Turussa ovat ruotsi ja espanja. Venäjää ei kukaan ole valinnut useampaan vuoteen A2-kieleksi. Kielenopettajien lausunto on ollut osana asiassa tehtyä arviointia ja se on otettu päätöksenteossa huomioon.

 

Lopuksi

 

Opiskelu kieliluokalla ei ole oppilaan subjektiivinen oikeus. Kaupunki päättää, miten se katsoo tarkoituksenmukaisimmaksi suunnata opiskeluun suunnattujen resurssien määrät ja kohteet. Ottaen huomioon vähäinen kysyntä venäjän kieliluokalle, toiminnasta aiheutuvat korkeat kustannukset ja se tosiasia, että kieliluokalla enemmistö puhuu jo sujuvaa venäjää, on suomalais-venäläisen kieliluokan toiminnan lakkauttaminen ollut perusteltua.

 

Liite 1                                  Oikaisuvaatimus

 

Palvelualuejohtaja Tommi Tuominen:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen jaosto päättää hylätä liitteenä 1 olevan oikaisuvaatimuksen edellä esitetyillä perusteilla.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoSuomalais-venäläisten luokkien kannatusyhdistys ry
tiedJalonen Timo
tiedLahtinen Krista
tiedTuominen Tommi


Liitteet:

Kaoplksj § 32
Liite 1:Oikaisuvaatimus