Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen jaosto7826.10.20237

6746-2023 (12 00 01, 12 01 04)

Turun kaupungin lukio-opetuksen opetussuunnitelmien täydentäminen

Tiivistelmä: -

Kaoplksj § 78

Palvelualuejohtaja Jussi Paavola 12.10.2023:

 

Opetushallitus vahvisti nuorten ja aikuisten lukio-opetuksen opetussuunnitelman perusteet 7.11.2019. Opetuksen järjestäjän tulee laatia ja hyväksyä opetusta varten opetussuunnitelma noudattaen, mitä opetussuunnitelman perusteissa on määrätty. Paikallisen ja koulukohtaisten opetussuunnitelmien tulee täsmentää ja täydentää perusteissa esitettyjä tavoitteita ja keskeisiä sisältöjä. Perusteiden mukainen paikallinen opetussuunnitelma on otettu käyttöön Turun kaikissa lukioissa 1.8.2021.

 

Nuorten lukion opetussuunnitelman kohdan 4.4.1 mukaan koulutuksen järjestäjän tulee laatia suunnitelma kurinpitokeinojen käyttämisestä ja niihin liittyvistä menettelytavoista. Turun lukiokoulutuksen paikallisen opetussuunnitelman yleisen osan kohta 4.4.1. ”Kurinpitokeinojen käyttämistä ja menettelyjä koskeva suunnitelma” on täydennetty ja päivitetty lukuvuoden 2022-2023 aikana. Prosessin aikana on kuultu niin opiskelijoita, henkilöstöä kuin huoltajiakin. Lisäksi kaupungin lakimies on ollut mukana prosessissa.

 

Lukiolain (714/2018) 40 §:n 1 momentin mukaan opiskelijalla on oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön. Koulutuksen järjestäjän tulee suojata opiskelijaa kiusaamiselta, väkivallalta ja häirinnältä. Lukiolain 30 §:n 2 momentin mukaan opiskelijan on käyttäydyttävä muita kiusaamatta ja syrjimättä sekä toimittava siten, ettei hän vaaranna muiden opiskelijoiden, oppilaitosyhteisön tai opiskeluympäristön turvallisuutta tai terveyttä (muutettu lailla 165/2022).  Lukioyhteisön yhteistyö ja erilaiset pedagogiset ratkaisut luovat edellytyksiä hyvän työrauhan rakentumiselle. Lukiokoulutuksen järjestäjällä on oikeus käyttää myös lukiolain 41 §:n mukaisia kurinpitokeinoja (muutettu lailla 165/2022). 

 

Lukiolain 40 §:n 3 momentin mukaan koulutuksen järjestäjän tulee paikallisen opetussuunnitelman yhteydessä laatia ja ohjeistaa suunnitelma kurinpitokeinojen käyttämisestä ja niihin liittyvistä menettelytavoista. Opetushallitus antaa määräykset suunnitelman laatimisesta lukion opetussuunnitelman perusteissa. Suunnitelman tarkoituksena on varmistaa toimintatapojen laillisuus ja yhdenmukaisuus sekä opiskelijoiden yhdenvertainen kohtelu. Suunnittelu tukee myös lukion järjestyssääntöjen toteutumista. Suunnitelman laadinnassa on otettava huomioon, että kurinpidossa ja työrauhan turvaamisessa voidaan käyttää vain lainmukaisia keinoja ja että näitä keinoja käytettäessä noudatetaan hallinnon yleisiä oikeusturvaperiaatteita.

 

Niin ikään aikuisten lukiokoulutuksen opetussuunnitelman kohdan 4.4. mukaan opiskelijalla on oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön. Koulutuksen järjestäjän tulee suojata opiskelijaa kiusaamiselta, väkivallalta ja häirinnältä. Lukiolain 30 §:n 2 momentin mukaan opiskelijan on käyttäydyttävä muita kiusaamatta ja syrjimättä sekä toimittava siten, ettei hän vaaranna muiden opiskelijoiden, oppilaitosyhteisön tai opiskeluympäristön turvallisuutta tai terveyttä. Lukioyhteisön yhteistyö ja erilaiset pedagogiset ratkaisut luovat edellytyksiä hyvän työrauhan rakentumiselle. Paikallisessa opetussuunnitelmassa voidaan kuvata koulutuksen järjestäjän turvalliseen opiskeluympäristöön ja työrauhaan liittyvät käytänteet. Turun Iltalukio täydentää omaa opetussuunnitelmaansa samalla suunnitelmalla kurinpitokeinojen käyttämisestä ja niihin liittyvistä menettelytavoista, koska Iltalukiossa opiskelee myös oppivelvollisia mm. Tuva-opetuksessa.

 

Liite 1                                  Turun suomenkielisen lukiokoulutuksen ja Turun Iltalukion suunnitelma kurinpitokeinojen käyttämisestä ja niihin liittyvistä menettelytavoista

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen jaosto päättää hyväksyä Turun päivälukioiden ja Turun Iltalukion opetussuunnitelmien kuntakohtaiset päivitykset liitteen 1 mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKasvatus ja opetus, lukiokoulutus ja yleissivistävä aikuiskoulutus
tpvPaavola Jussi


Liitteet:

Kaoplksj § 78
Liite 1:Turun suomenkielisen lukiokoulutuksen ja Turun Iltalukion suunnitelma kurinpitokeinojen käyttämisestä ja niihin liittyvistä menettelytavoista