Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen jaosto6421.09.20233

6424-2023 (12 00 01)

Perusopetuksen kuntakohtaisen opetussuunnitelman muuttaminen lukujen 4.2., 5.1. ja 5.6. osalta

Tiivistelmä: -

Kaoplksj § 64

Perusopetuksen palvelualueen palvelupäällikkö Krista Lahtinen 14.9.2023:

 

Opetushallitus on antanut muutosmääräyksen (OPH 532-2023) koskien perusopetuksen opetussuunnitelman perusteita 2014. Muutosmääräys koskee poissaolojen ehkäisemistä sekä poissaolojen suunnitelmallista seuraamista ja niihin puuttumista.

 

Perusopetuslain (POL) 26 §:ssä säädetään perusopetuksen suorittamisesta. Ko. lainkohdan 2 momentti on muuttunut elokuun alusta 2023 seuraavasti: Perusopetukseen osallistuvan oppilaan poissaoloja tulee ennaltaehkäistä, seurata sekä puuttua niihin suunnitelmallisesti. Lisäksi poissaoloista tulee ilmoittaa oppilaan huoltajalle/muulle lailliselle edustajalle. Aikaisemmin poissaoloja on tullut seurata ja ilmoittaa niistä huoltajille. Lainsäädännön muutostyössä on toteutettu lapsivaikutusten arviointi. Keskeinen ohjaava periaate on lapsen edun ensisijaisuus (POL 3 a §).

 

Opetushallitus on antanut muutosmääräyksen koskien perusopetuksen opetussuunnitelman muuttamista lainsäädäntöä vastaavaksi. Kuntien tulee kirjata opetussuunnitelmiinsa perustetekstissä edellytetyt asiat. Opetussuunnitelmamuutos koskee lukuja 4.-5. ja paikallisesti kirjattavat osiot on määritelty luvussa 5.6.

 

Turun kaupunki on toiminut lukuvuosina 2021 - 2023 Raision ja Liedon kaupunkien sekä Turun Normaalikoulun kanssa Sitouttava kouluyhteisötyö/Ysikymppi -hankkeessa, jossa tehty kehitystyö on ollut kiinteä osa lainsäädännön (POL 26 §) ja opetussuunnitelman muutostyötä. Hankkeessa on kehitetty rakenteita ja toimintatapoja oppilaiden myönteisen kouluun kiinnittymisen tukemiseksi, poissaolojen ennaltaehkäisemiseksi, poissaolojen seuraamiseksi sekä niihin suunnitelmallisesti puuttumiseksi. Kehitystyön tulokulmana on ollut pedagogisen tiedolla johtamisen käytänteiden tukeminen ja niihin liittyvien työvälineiden kehittäminen kodin ja koulun yhteistyön vahvistamiseksi sekä opettajien ja rehtoreiden työn helpottamiseksi.

 

Liitteissä on kuvattu perusopetuksen opetussuunnitelman muutokset/lisäykset yliviivauksella sekä kursiivilla/lihavoinneilla lukuihin 4.2. Toimintakulttuurin kehittämistä ohjaavat periaatteet, 5.1. Yhteinen vastuu koulupäivästä ja 5.6. Paikallisesti päätettävät asiat.

 

Liite 1                                  Muutokset opetussuunnitelman lukuun 4.2. Toimintakulttuurin kehittämistä ohjaavat periaatteet

 

Liite 2                                  Muutokset opetussuunnitelman lukuihin 5.1. Yhteinen vastuu koulupäivästä ja 5.6. Paikallisesti päätettävät asiat

 

Palvelualuejohtaja Tommi Tuominen:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen jaosto päättää muuttaa perusopetuksen kuntakohtaista opetussuunnitelmaa liitteiden 1-2 mukaisesti 1.8.2023 alkaen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKasvatus ja opetus, perusopetus
tpvLahtinen Krista


Liitteet:

Kaoplksj § 64
Liite 1:Muutokset opetussuunnitelman lukuun 4.2. Toimintakulttuurin kehittämistä ohjaavat periaatteet
Liite 2:Muutokset opetussuunnitelman lukuihin 5.1. Yhteinen vastuu koulupäivästä ja 5.6. Paikallisesti päätettävät asiat